Εύλογα παράπονα από καταστηματάρχες και καταναλωτές για τον πολυσύχναστο δρόμο της Ερμούπολης, ενόψει Χριστουγέννων

Δυσοσμία από λύματα στον πεζόδρομο

Μαγειρικά λίπη από επιχειρήσεις εστίασης που ρίχνονται στην αποχέτευση προκαλούν πρόβλημα στη λειτουργία του αντλιοστασίου, το οποίο βρίσκεται στην περιοχή της ΑΕΝ Σύρου

Εντονότατη δυσοσμία αναδύεται από τα φρεάτια της Ερμούπολης στον πεζόδρομο και ειδικότερα στο τμήμα της Θυμάτων Σπερχειού, επειδή λύματα παραμένουν “λιμνασμένα”, εξαιτίας εμφράξεων που προκαλούνται στο αντλιοστάσιο, καθώς επιχειρήσεις εστίασης ρίχνουν τα μαγειρικά λίπη στην αποχέτευση.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης όλο το τελευταίο διάστημα είναι να έχει προκληθεί πρόβλημα στη λειτουργία του αντλιοστασίου που βρίσκεται στην ΑΕΝ Σύρου και να μην μπορούν να προωθηθούν τα λύματα στον Βιολογικό καθαρισμό της Ερμούπολης.

Το γεγονός πως πρακτικά τα λύματα παραμένουν “λιμνασμένα” σε κεντρικά σημεία της πόλης, έχει “γεννήσει” πολλά παράπονα και εύλογα, από την πλευρά τόσο των καταστηματαρχών, όσο και των καταναλωτών, των οποίων δε, η παρουσία είναι εντονότερη στον πεζόδρομο, λόγω εορταστικών αγορών.

Πρόκειται για μία κατάσταση που καλείται να τη διαχειριστεί και να τη λύσει η ΔΕΥΑ Σύρου το ταχύτερο. Σύμφωνα με τις απαντήσεις του απερχόμενου προέδρου της, Ανδρέα Γιαλόγλου, ήδη εργάζεται το συνεργείο στο αντλιοστάσιο που είναι στην ΑΕΝ Σύρου και η έντονη δυσοσμία θα μειωθεί σημαντικά τα επόμενα 24ωρα.

Ωστόσο, απαντήσεις για το ίδιο θέμα έδωσε και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Μηνάς Αληφραγκής σε συνάρτηση με το έργο της ανάπλασης στον πεζόδρομο και στη Θυμάτων Σπερχειού, καθώς όπως εξήγησε με αφορμή τη δυσοσμία, “μειώθηκε ελαφρώς το ύψος των αγωγών που πηγαίνουν στα φρεάτια” και ως εκ τούτου, χρειάζεται ενισχυτική παρέμβαση και τοποθέτηση σιφονιών για να λυθεί πλήρως το πρόβλημα των δυσάρεστων οσμών.

Μαγειρικά λίπη “μπουκώνουν” το αντλιοστάσιο

Ερωτηθείς για τη δυσοσμία στον πεζόδρομο και συγκεκριμένα στο πρώτο τμήμα του, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Σύρου, Ανδρέας Γιαλόγλου, εξήγησε πως γίνονται εργασίες ήδη στο αντλιοστάσιο, διευκρινίζοντας μάλιστα την αιτία του προβλήματος.

“Στο αντλιοστάσιο έχουμε μία ζημιά και το συνεργείο δουλεύει εκεί για να αποκαταστήσει τη λειτουργία. Έχουν συγκεντρωθεί διάφορα λίπη και υπάρχει πρόβλημα στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στην ΑΕΝ. Αυτά τα λίπη είναι που δημιουργούν το πρόβλημα. Με τα λίπη το αντλιοστάσιο βουλώνει. Άρα, χρειάζεται να σηκωθεί η αντλία και να καθαριστεί”, ανέφερε συγκεκριμένα, λέγοντας πως καθώς ήδη γίνονται καθαρισμοί στο αντλιοστάσιο, “εκτιμώ πως σε δύο μέρες θα το έχουμε λύσει. Η δυσοσμία προκύπτει επειδή έχουμε πρόβλημα στο αντλιοστάσιο και έχουν μείνει τα λύματα και δεν μπορεί να τα “διώξει””.

Στην ερώτηση αν μετά από τον καθαρισμό, θα σταματήσει απόλυτα η δυσοσμία, απάντησε τα εξής: “Το συνεργείο δουλεύει στο αντλιοστάσιο στην ΑΕΝ. Μόλις επισκευαστεί, εκτιμούμε ότι εντός των επόμενων δύο ημερών θα φύγουν τα λύματα, θα μπορέσει να τα διώξει και θα πάψει η δυσοσμία”.

Σύνθετο θέμα η δυσοσμία και παρέμβαση στο πλαίσιο της ανάπλασης

Δεδομένου πως το πρόβλημα εντοπίζεται στο τμήμα της ανάπλασης στη Θυμάτων Σπερχειού, έδωσε απαντήσεις και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών. “Υπάρχουν έντονες οσμές. Το γνωρίζουμε. Είναι ένα σοβαρό θέμα και το έχουμε υπόψιν μας. Ωστόσο, άμεσα μετά τις γιορτές, όταν θα συνεχιστεί η εργολαβία θα λυθεί. Θα τοποθετηθούν σιφώνια στα φρεάτια, όπως και παλαιότερα και θα λυθεί το πρόβλημα”, τόνισε αρχικά.

Ερωτηθείς, αν η δυσοσμία προκύπτει από κάποια μεταβολή που προκάλεσε το έργο και συνδέεται με τα νέα φρεάτια, ανέφερε: “Αυτό το πρόβλημα των ημερών βέβαια, το τόσο έντονο, παρουσιάζεται επειδή υπάρχουν φραξίματα και στο αντλιοστάσιο συχνά, στο σημείο που είναι η ΑΕΝ. Επιχειρηματίες ρίχνουν μεγάλες ποσότητες από λίπη και δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα”.

Ωστόσο, επανέλαβε πως, “από την άλλη πλευρά, όταν έχεις νοτιά, επειδή εισρέει η θάλασσα μέσα στα φρεάτια επιδεινώνεται το πρόβλημα”.

Ερωτηθείς γιατί τα σιφόνια που αναφέρει, δεν τοποθετήθηκαν εξ αρχής, σημείωσε: “Εξ αρχής δεν θα μπορούσε να γίνει καθώς δεν είχε προβλεφθεί. Στη Σταματίου Πρωίου που έγινε το έργο της ανάπλασης και της προσβασιμότητας δεν είχαμε τέτοια θέματα. Ούτε περιμέναμε να υπάρχει αυτό το πρόβλημα”.

Κληθείς να διευκρινίσει πώς ακριβώς προκύπτει το θέμα στον πεζόδρομο, επεσήμανε: “Προφανώς επειδή μειώθηκε λίγο το ύψος των αγωγών που πηγαίνουν στα φρεάτια, λιμνάζουν νερά από τη θάλασσα. Και γι αυτό θα μπουν και τα σιφόνια που συζητάμε. Μυρίζουν τα λύματα όταν υπάρχει νοτιάς. Άμεσα μετά τις γιορτές θα αποκατασταθεί το θέμα με τα σιφόνια”.

Στην ερώτηση αν μέχρι τότε υπάρχει πρόχειρη – ενδιάμεση λύση, ξεκαθάρισε πως όχι. “Δεν υπάρχει άλλη λύση. Μετά τις γιορτές και με την επανέναρξη του έργου της ανάπλασης στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη, θα αποκατασταθεί”.

Λύση σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΣ

Σημείωσε τέλος δε, πως οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται πάντα σε συνεννόηση με την πλευρά της ΔΕΥΑ Σύρου. “Όλα αυτά γίνονται σε συνεννόηση και επαφή με τη ΔΕΥΑΣ. Και τη λύση αυτή η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης μας την έχει προτείνει. Αυτή και θα υλοποιήσουμε”, δήλωσε, λέγοντας τέλος πως, “γνωρίζουμε το πρόβλημα. Εξάλλου κυκλοφορούμε και στο κέντρο και το έχουμε εντοπίσει”.