Η "Σύρος Εξ Αρχής " για την επίθεση στο δίκτυο του Δήμου

  • Πέμπτη, 21 Δεκεμβρίου, 2023 - 08:02

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, οι κεντρικές υπηρεσίες του δήμου αντιμετωπίζουν πολυήμερη αδυναμία ομαλής λειτουργίας μετά από επίθεση που δέχτηκε το δίκτυο πληροφορικής. Φαίνεται μάλιστα ότι η επίθεση αυτή είναι σοβαρή και δυσεπίλυτη. Με πρόσθετες ενδεχόμενες συνέπειες στην ασφάλεια δεδομένων, στο λειτουργικό κόστος και αλλού. 

Περιμέναμε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει επίσημα το κοινό, αφού αυτό με τον ένα ή τον άλλο τρόπο επηρεάζεται από την επίθεση. Η ενημέρωση για τέτοια περιστατικά, από την πρώτη μέρα, αποτελεί πάγια διεθνή τακτική. Ας γίνει έστω και σήμερα. Ας αποκτήσει σιγά σιγά ο δήμος πραγματική κουλτούρα «διαφάνειας».

Όποια και αν είναι η άμεση εξέλιξη, υπάρχουν ορισμένες πλευρές που δεν πρέπει να παραβλέπονται. Το αρμόδιο για το ζήτημα τμήμα του δήμου πρέπει να είναι ισχυρό, με επαρκή αριθμό μονίμων στελεχών υψηλής κατάρτισης, που θα παρακολουθούν διαρκώς τις εξελίξεις στο πεδίο. Ένα πεδίο απαιτητικό και διαρκώς εξελισσόμενο. 

Επιπλέον, ο δήμος μας θα ήταν καλό να καταρτίσει ένα στρατηγικό σχέδιο για τη μετάβαση στο λεγόμενο «Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα», όπως είναι η διεθνής τάση σε μεγάλες επιχειρήσεις και οργανισμούς. Πέρα από το χαμηλό κόστος και άλλα πλεονεκτήματα, το λογισμικό αυτό είναι σε συντριπτικό ποσοστό απρόσβλητο σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Υπάρχει ελληνική και διεθνής εμπειρία, υπάρχουν θεσμικοί συμπαραστάτες για να επιτευχθεί η μετάβαση σωστά. 

Διαφορετικά, θα είναι διαρκώς αντιμέτωπος όχι μόνο με υψηλό λειτουργικό κόστος, αλλά και την απειλή ανάλογων επιθέσεων. Οι οποίες ορισμένες φορές εκπορεύονται και καθοδηγούνται από «νόμιμες» εταιρίες, που επιθυμούν να κερδίσουν συμβόλαια παροχής υπηρεσιών και υποστήριξης. Πρόκειται για διεθνές φαινόμενο, όπως έδειξε και το πρόσφατο περιστατικό στην Πολωνία, με τα σαμποτάζ στο λογισμικό τρένων από εταιρία που επεδίωκε να μονοπωλεί τη συντήρησή τους.

Ετικέτες: