Πεπραγμένα στο κλείσιμο της θητείας, για καθαριότητα, ανακύκλωση και Κοινωνική Υπηρεσία από την πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχο Καθαριότητας στη Σύρο, Αγγελική Πρίντεζη

“Αφήνουμε δράσεις που επιβάλλεται να συνεχιστούν”

Με θετικό πρόσημο στον απολογισμό της, αλλά και με καυστικές αναφορές και αιχμές για στελέχη της απερχόμενης Δημοτικής Αρχής, συμπληρώνει την τρέχουσα θητεία της στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος Καθαριότητας στο νησί, Αγγελική Πρίντεζη.

Στη συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” κάνει αποτίμηση του έργου και των δράσεων τόσο στο πεδίο της καθαριότητας και της ανακύκλωσης, όσο και στο κομμάτι των Κοινωνικών Υπηρεσιών, υποστηρίζοντας ξεκάθαρα πως η επόμενη Δημοτική Αρχή “επιβάλλεται να συνεχίσει δομημένες δράσεις”, σε ένα νησί που όπως τονίζει, “δεν πρέπει κανένας να ξεχνά πως είναι πρωτεύουσα νομού και πρέπει να εστιάζει συνεχώς στην ανάπτυξή του”.

  • Ολοκληρώνεται η παρουσία σας στην αυτοδιοίκηση, καθώς παρά την εμπιστοσύνη του κόσμου στο πρόσωπό σας, ο συνδυασμός με τον οποίον θέσατε υποψηφιότητα δεν εξελέγη Δημοτική Αρχή. Ποια είναι τα συναισθήματά σας;

“Ήταν μία τετραετία με μεγάλη ευθύνη. Μία θητεία με πολλές δράσεις. Δείξαμε έργο. Προσωπικά είμαι ευχαριστημένη που με τίμησε ο κόσμος. Ωστόσο, για το εκλογικό αποτέλεσμα υπενθυμίζω τα εξής: Σχεδόν το 50% του εκλογικού σώματος δεν προσήλθε στην κάλπη. Το υπόλοιπο ποσοστό μοιράστηκε στους συνδυασμούς. Μιλάμε για τεράστια αποχή. Σε αυτή τη θητεία είχαμε εκλεγμένους με 1.200 ψήφους. Για τη θητεία που αρχίζει από 1η Ιανουαρίου η Κανδιώ Μαραγκού που πήρε και τις περισσότερες ψήφους από όλα τα πρόσωπα όλων των συνδυασμών, έλαβε 882. Υπήρξε χαμηλή συμμετοχή. Για τα δικά μου αποτελέσματα (547), - που έχω περισσότερες ψήφους και από αντιδημάρχους της νέας διοίκησης - είναι κάτι θετικό και τιμητικό. Απ΄ όσα μου μετέφεραν οι δημότες είναι ψήφοι αναγνώρισης της δουλειάς που έκανα στον τόπο. Με τίμησαν και τους ευχαριστώ.”.

  • Στον τομέα της Καθαριότητας τί θεωρείτε πως αφήνετε ως παρακαταθήκη;

“Έτυχε να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιδήμαρχος στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης στον τομέα της Καθαριότητας. Αυτό στη Σύρο για πρώτη φορά, γιατί πανελλαδικά συμβαίνει σε κάποιες περιοχές. Είναι μία δύσκολη Διεύθυνση. Δεν γνώριζα πολλά, όμως τα έμαθα στην καθημερινότητα, ρώτησα και προχώρησα.

Εξ αρχής, θέλησα να υπάρχει εξωστρέφεια θεωρώντας πως θα βοηθούσε και τους εργαζομένους και τον κόσμο να στρέψει το βλέμμα του σε αυτούς τους ανθρώπους, που είναι πολύ λίγοι σε αριθμό και έκαναν τα πάντα για την καθαριότητα στη Σύρο. Το 2020 ήταν 60 άτομα. Εγώ ανέλαβα μία Υπηρεσία με 40 – 45 άτομα.

Κύριο μέλημά μου ήταν η έναρξη διαδικασιών για προσλήψεις προσωπικού με κριτήρια ΑΣΕΠ. Κάτι που είχε να γίνει πολλά χρόνια, αλλά είδαν όλοι πόσο σημαντικό είναι. Βλέπω πως το υιοθετεί η επόμενη Δημοτική Αρχή.

Το δεύτερο ήταν η υπογραφή της σύμβασης για το πλύσιμο και την απολύμανση των κάδων αποκομιδής, αφού τα δύο καδο-πλυντήρια της Διεύθυνσης δεν λειτουργούν εδώ και πολλά έτη.

Προσπάθησα για το Δημοτικό Σφαγείο αναφορικά με την προσαρμογή της λειτουργίας του, στις ευρωπαϊκές οδηγίες. Σήμερα, παραδίδω ένα Σφαγείο με σύγχρονη λειτουργία. Μιλάμε για έναν πεντακάθαρο και απολυμασμένο χώρο.

Το 2022 τοποθετήθηκαν στο νησί μας μέσω χρηματοδότησης του Πράσινου Ταμείου τρία συστήματα βυθιζόμενων κάδων αποκομιδής και ανακύκλωσης, αλλάζοντας τελείως την εικόνα στο λιμάνι και στην πλατεία Μουστακλή. Επίσης το 2023 παραγγείλαμε δύο ακόμη συστήματα για το κέντρο της πόλης (όπισθεν Πνευματικού Κέντρου, Λαλακιά).

Καταθέσαμε πρόταση και ενταχθήκαμε στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ για τη δημιουργία Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς ενώ θα ενισχυθεί και ο πεπαλαιωμένος στόλος της Καθαριότητας με ένα απορριμματοφόρο, ένα μικρό συμπιεζόμενο όχημα και ένα μικρό αυτοκίνητο πλυστικού για ευελιξία στα στενά της πόλης. Ακόμη, θα έχουμε ένα αναβατόριο κάδου για τον οικισμό της Άνω Σύρου. Παραλάβαμε το 2021 ένα απορριμματοφόρο και έναν γερανό γυαλιού. Επίσης, εκδίδονται πινακίδες για ένα φορτηγό – γερανό, αγοράς του 2010.

Δουλέψαμε με το μειωμένο προσωπικό μας σε μία τουριστική περίοδο διευρυμένη, που δεν αντιστοιχεί στον τζίρο των καταστημάτων, αλλά στα σκουπίδια φαίνεται η επισκεψιμότητα. Κάναμε τα πάντα με τον κόσμο που είχαμε. Ευχαριστώ τους εργαζόμενους που με περίσσιο φιλότιμο, ειδικά τη σεζόν, έκαναν παραπάνω απ΄ όσα μπορούσαν.”.

  • Τονίσατε το πρόβλημα της υποστελέχωσης στη θητεία σας. Προ μικρού χρονικού διαστήματος προωθήθηκαν διαδικασίες για προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ γιατί σήμερα η Υπηρεσία έχει μείνει με ελάχιστο προσωπικό. Πώς κρίνετε το χειρισμό των συναδέλφων σας αρμόδιων αντιδημάρχων για τη στήριξη προς τη νέα Δημοτική Αρχή και προς εσάς;

“Όταν συζήτησα για προσλήψεις με κριτήρια ΑΣΕΠ δεν υπήρξε θετική διάθεση. Δεν ήθελαν και είχαν συνηθίσει στα 2μηνα. Ζητούσα δύο 6μηνα. Δεν το έκαναν. Αν με είχαν ακούσει, θα είχαμε συνέχεια προσωπικό στην Υπηρεσία. Ξαφνικά τον Νοέμβριο του 2023, είδα πως παίρνουν 25 άτομα. Αυτό αφορά την Οικονομική Υπηρεσία και το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού. Δυστυχώς, εγώ δεν έλαβα την ίδια θερμή ανταπόκριση με όσα προφανώς ζήτησε ο νέος δήμαρχος.

Και να πω και το εξής: Το να αφήνεις πάνω από 8 εκατ. ευρώ ταμειακό απόθεμα και να μην έχεις υπαλλήλους, ας το κρίνει ο κόσμος αν είναι θετικό ή αρνητικό.”.

  • Αναπτύξατε ανταποδοτικού χαρακτήρα δράσεις ανακύκλωσης. Πόσο σημαντικό θεωρείτε πως είναι να συνεχιστούν;

“Από την αρχή της θητείας μας προσπαθήσαμε για τις δράσεις της ανακύκλωσης. Εξ αρχής, προμηθευτήκαμε και τους κόκκινους κάδους για ανακύκλωση ρούχων. Πάντα προσπαθούσα τις δράσεις να τις επεκτείνω και στις κοινότητες, όχι μόνο στην πόλη. Εκ του αποτελέσματος, πήγαμε καλά. Κάναμε πολλές αποστολές και ειδικά στο κομμάτι των ρούχων, ενώ προχωρήσαμε και με τα αποτσίγαρα στο νησί και τα χρησιμοποιημένα τηγανέλαια. Ανακυκλώνουμε τόνερ, ληγμένα φάρμακα, ενάλια και παράκτια απορρίμματα. Η συμβολή στο περιβάλλον είναι σημαντική και φυσικά οι δράσεις με ανταποδοτικό πρόσημο, “επέστρεψαν” στην τοπική κοινωνία με τη μορφή επιταγών τροφίμων, κάλυψης αναλωσίμων του Νοσοκομείου, αποπληρωμής σχολικών ειδών κ.α.. Μειώσαμε το απόρριμμα στο κορεσμένο κύτταρο του ΧΥΤΑ. Ένα ολόκληρο νησί τέσσερα χρόνια ανακύκλωνε. Ήρθε στον Δήμο μας και πανελλήνια επιβράβευση.

Η Σύρος είναι πρωτεύουσα νομού. Δεν έχει περιθώριο να μην συνεχίσει τις δράσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι και ως πρωτοπόροι σε κάποια πράγματα. Η επόμενη Δημοτική Αρχή είναι υποχρεωμένη να συνεχίσει. Θα πρέπει να συντονιστούν οι δύο νέοι αντιδήμαρχοι. Είναι θέμα διοίκησης.”.

  • Στο κομμάτι της αποκομιδής της ανακύκλωση, χρεώνεστε ότι δεν ελέγξατε απόλυτα τον εργολάβο, με ό,τι αυτό σήμαινε για το νησί, ορισμένες φορές. Τι απαντάτε;

“Τον έλεγχο της εργολαβίας τον κάνει η αρμόδια Επιτροπή. Έχω πει ξανά πως οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο έχουν μεγάλη διαφορά στην εκτέλεση των εργασιών. Στον ιδιωτικό τομέα έχουν ωράριο και κάνουν την εργασία τους, βάσει σύμβασης. Είμαστε σε καλό σημείο και αυτό μας το μετέφεραν και οι επισκέπτες του νησιού μας.

Βέβαια, η πόλη μας ήταν καθαρή και οι γειτονιές δεν ήταν, γιατί πρέπει να υπολογίσουμε και τις ακαθαρσίες από τα ζώα. Δεν είχαμε το προσωπικό για όλα αυτά. Σε γενικές γραμμές, η εικόνα της πόλης, των χωριών, της Άνω Σύρου και των παραλιών ήταν καλή με εργασία 45 ατόμων.”.

  • Ποια είναι η αποτίμησή σας για την Κοινωνική Υπηρεσία; Στάθηκε στο πλευρό του δημότη;

“Είμαι περήφανη που η Κοινωνική Υπηρεσία ανέπτυξε το έργο της με επίκεντρο τον δημότη και επίσης, συμμετείχε σε όλες τις δράσεις αλληλεγγύης για φυσικές καταστροφές και στήριξη πληγέντων. Καθιερώσαμε ετήσιες αιμοδοσίες, κάρτες ευχών σε αντικαρκινικά Νοσοκομεία (Win Cancer), στηρίξαμε αδύναμους συμπολίτες μας, καρκινοπαθείς, μονογονεϊκές οικογένειες, κακοποιημένες γυναίκες, φιλοξενήσαμε αστέγους. Και στην περίοδο του εγκλεισμού λόγω κορωνοϊού, βοηθήσαμε τους εργαζομένους του επισιτισμού.

Το ίδιο διάστημα, για το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι” φέραμε αυτοκίνητο από την Hertz για να στηρίξουμε τους ανθρώπους με προβλήματα, ενώ αντικαταστήσαμε το παλιό, με νέο όχημα. Κάναμε συνεργασίες όπως για τους δότες μυελού των οστών (Όραμα Ελπίδας) κ.α..

Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά την Επιτροπή Ισότητας με ουσιαστικό τρόπο, συνεχίζοντας τις δράσεις ενημέρωσης για τα δικαιώματα των γυναικών. Καταφέραμε να μιλάμε ανοικτά για υπαρκτά προβλήματα που δεν επιτρέπεται να κουκουλώνονται.

Αφήνουμε δράσεις, συνεργασίες και ενέργειες δομημένες. Μπορεί εύκολα η επόμενη Δημοτική Αρχή να τις συνεχίσει. Οι ισχυροί Δήμοι τις συνεχίζουν σε όλη την Ελλάδα.”.

  • Αναφορικά με την παρουσία σας στην αυτοδιοίκηση, κλείνετε τον κύκλο ή βάζετε μία άνω τελεία και επεξεργάζεστε να επιστρέψετε;

“Δεν μπορώ να απαντήσω. Πολλές φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν έχουμε προγραμματίσει. Τίποτα δεν γίνεται τυχαία. Στην περασμένη θητεία της ομάδας του κ. Μαραγκού που πήρε το όνομα “Αναγέννησί μας” πλέον με τον κ. Αθανασίου, πάλι δεν είχα εκλεγεί λόγω της ποσόστωσης. Έκανα πράγματα σε προσωπικό επίπεδο και ανέπτυξα άλλες δράσεις όπως ενδεικτικά να έρθει το Όραμα Ελπίδας στο νησί. Έγινε ένα τεράστιο κοινωνικό δίκτυο εκτός Δήμου.

Αυτή τη φορά πάλι με τίμησαν οι δημότες, είχα πολλές ψήφους και τελικά δεν συμμετέχω. Μου αρέσει να έχω δράση και να βοηθώ όσο μπορώ. Σύντομα θα φανεί τι θα γίνει. Αν μετά από πέντε χρόνια συνεχίσω στην αυτοδιοίκηση ή κάπου αλλού, δεν μπορώ να το απαντήσω σήμερα. Σίγουρα παραμένω ενεργή πολίτης γιατί έχω τη θέληση.”.