Αυστηρά μέτρα επεξεργάζεται η νέα Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης, με αφορμή τις φθορές στη Δημοτική Βιβλιοθήκη, ανήμερα Χριστουγέννων

Τοποθέτηση καμερών η απάντηση στον βανδαλισμό μνημείων

Προσήχθησαν ανήλικα παιδιά ηλικίας 12 ετών για εκτεταμένες καταστροφές που προκάλεσαν και πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω

Επί τάπητος θα τεθεί η πρόταση για τοποθέτηση καμερών σε χώρους όπου βρίσκονται κτήρια – μνημεία της Ερμούπολης στην επόμενη σύνθεση του Δημοτικού Συμβουλίου, από τη νέα Δημοτική Αρχή, στην κατεύθυνση της λήψης μέτρων για προστασία των δημόσιων κτηρίων – μνημείων.

Όλο το τελευταίο διάστημα είναι σε έξαρση οι βανδαλισμοί και οι φθορές με σπρέι και μπογιές στο κέντρο της Ερμούπολης, με μεγάλα “θύματα” να είναι τα ιστορικής και αρχιτεκτονικής αξίας κτήρια, τόσο δημόσια, όσο και ιδιωτικά. Μετά από τις φθορές στο Δημαρχιακό Μέγαρο, στο Πνευματικό Κέντρο, στην Καθολική εκκλησία της Ερμούπολης, στα κουβούκλια των ηλεκτρικών σκούτερ και στη μαρμάρινη εξέδρα της μουσικής στην πλατεία Μιαούλη, πήρε – δυστυχώς – σειρά, η Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, τρεις ανήλικοι ηλικίας 11 – 12 ετών από τη Σύρο, πιάστηκαν επ΄ αυτοφώρω από αστυνομικούς γιατί έβαφαν με σπρέι όλη την πρόσοψη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, όπως επίσης και τις μαρμάρινες κολώνες στην είσοδό της.

Αμέσως, προσήχθησαν στο Αστυνομικό Τμήμα Ερμούπολης, κλήθηκαν οι γονείς τους, ενώ σχηματίστηκε δικογραφία εις βάρος τους και ενημερώθηκε η Εισαγγελική Αρχή. Οι ανήλικοι αφέθηκαν ελεύθεροι.

Αναφορικά με τα παραπάνω και με δεδομένη την αναγκαιότητα προστασίας του μνημειακού πλούτου της Ερμούπολης, μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” ο απερχόμενος αντιδήμαρχος, Μηνάς Αληφραγκής, αλλά και ο νέος δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου. Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Αθανασίου, δείχνει μονόδρομος η λήψη αυστηρών μέτρων από τον Δήμο, στην κατεύθυνση της πρόληψης και όχι της καταστολής. Σε αυτό το πλαίσιο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει πρόταση για τοποθέτηση καμερών.

Μ. Αληφραγκής: Δυστυχώς απουσιάζει ο σεβασμός

Αναφορικά με την κατάσταση που διαπιστώθηκε στη Δημοτική Βιβλιοθήκη ανήμερα Χριστουγέννων ο κ. Αληφραγκής σχολίασε τα εξής: “Τα πάντα αρχίζουν από την αγωγή που παίρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση για τους βανδαλισμούς στη Βιβλιοθήκη, ξεπέρασαν κάθε όριο. Έβαψαν την πρόσοψη και την είσοδο του κτηρίου, έβαψαν ακόμη και τις μαρμάρινες κολώνες. Και στο τμήμα δίπλα από το Δημαρχείο, διαπιστώνουμε πως έχει ξεφύγει η κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση μάλιστα, το θλιβερό είναι πως μιλάμε για παιδιά 11 και 12 ετών”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “αυτό σημαίνει πως κανένας από το σπίτι τους, δεν τους έμαθε να σέβονται τον δημόσιο χώρο και την ξένη περιουσία, είτε είναι ιδιωτική, είτε δημόσια. Το πρόβλημα αρχίζει από εκεί”.

Ερωτηθείς για τις συνεχείς “επιθέσεις” όλο το τελευταίο διάστημα, παρατήρησε πως, “σαφώς τα τελευταία χρόνια έχει ξεφύγει η κατάσταση. Ενδεχομένως και η έλλειψη ανθρώπων στην Αστυνομία είναι τέτοια που δεν επιτρέπει μια συνεχή και καθημερινή αστυνόμευση όλο το 24ωρο”.

Πρόσθεσε δε, πως, σχετικά με το ενδεχόμενο τοποθέτησης καμερών, “προσωπικά μου ακούγεται μία ακραία λύση γιατί βανδαλισμοί γίνονται σε κάθε στενό και γωνία του ιστορικού κέντρου”, ωστόσο, επεσήμανε πως αναφορικά με την προστασία δημόσιων κτηρίων – μνημείων, πρέπει να υπάρξει μέριμνα.

“Για τα κτήρια μνημεία εφόσον το επιτρέπει ο νόμος – και αυτό χρειάζεται να το ψάξουν οι επόμενοι στη διοίκηση – σαφώς και θα πρέπει να τοποθετηθούν”, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας βέβαια πως, “το πρόβλημα δυστυχώς είναι σε όλο το ιστορικό κέντρο και τις γειτονιές. Γίνεται πανικός. Προ ημερών είχαμε τα ίδια στον τοίχο της Καθολικής Εκκλησίας”.

Εξήγησε δε, πως, η λύση στο σοβαρό πρόβλημα, “κατά την άποψή μου είναι ζήτημα περισσότερης αστυνόμευσης. Σίγουρα πρέπει να στελεχωθεί και η Δημοτική Αστυνομία με επιπλέον προσωπικό”.

Με αφορμή την παρουσία εργατών του Δήμου, οι οποίοι χθες καθάρισαν όλη την είσοδο της Βιβλιοθήκης, ο απερχόμενος αντιδήμαρχος, ανέφερε: “Θέλω να ευχαριστήσω τους ανθρώπους στο συνεργείο Μικρών Έργων που πάντα είναι παρόντες και αφιερώνουν εργατοώρες για να καθαρίσουν τα κτήρια. Αυτές οι εργατοώρες βέβαια, χάνονται από άλλες υποχρεώσεις που θα είχαν για υποθέσεις και εργασίες του Δήμου. Αυτά όλα πρέπει να τα σκεφτούν όσοι βανδαλίζουν”.

Αλ. Αθανασίου: Πρόληψη, έλεγχος του χώρου και το κόστος αποκατάστασης στους καταστροφείς

Επί του θέματος, υπήρξε συγκεκριμένος ο νέος δήμαρχος. Ειδικότερα, ο Αλέξης Αθανασίου ανέφερε πως, “με μεγάλη λύπη μου διαπιστώνω ότι έχει μία έξαρση όλο αυτό. Δέχομαι εισηγήσεις και πιέσεις για κάμερες. Οι συνεργάτες μου που ασχολούνται καθημερινά με καθαριότητα – καθημερινότητα, το ζητούν. Είναι υπέρμαχοι της τοποθέτησης καμερών”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω και των σχετικών προτάσεων, ερωτηθείς για το αν συμφωνεί στην ίδια κατεύθυνση, τόνισε: “Προσωπικά ως άνθρωπος δεν είμαι υπέρ της καταστολής, αλλά υπέρ της καλής συνεννόησης και του σεβασμού και κυρίως προς τα μνημεία που έχουμε και πέριξ της πλατείας. Όμως, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, προβληματίζομαι. Αν κάνουμε αποκατάσταση στην εξέδρα της μουσικής, θα πάνε πάλι να βάψουν τα μάρμαρα; Το ίδιο και αν φτιάξουμε τις όψεις του Δημαρχιακού Μεγάρου ή με το Πνευματικό Κέντρο;”.

Επανέλαβε μάλιστα πως, “ναι, δέχομαι εισηγήσεις και θα το επεξεργαστούμε για την τοποθέτηση καμερών. Κι αυτό ως μέτρο που θα λειτουργεί αποτρεπτικά, όχι κατασταλτικά. Αποτρεπτικό μέτρο γι' αυτούς που θέλουν και προβαίνουν σε καταστροφές και βανδαλισμούς”.

Ξεκαθάρισε βέβαια, πως ο Δήμος θα κινηθεί βάσει νομοθεσίας. “Σίγουρα, πρώτα, θα έρθουμε σε επαφή με τους αρμόδιους για την προστασία προσωπικών δεδομένων για να γίνεται η καταγραφή μίας κίνησης πέριξ αυτών των χώρων και όχι ο κόσμος, ώστε να καταλήγουμε στον παραβάτη μετά από έρευνα”.

Τέλος, στην ερώτηση αν υπάρχει η πρόθεση να αποφασίσει το νέο Δημοτικό Συμβούλιο ότι την αποκατάσταση των φθορών θα την επιβαρύνονται όσοι καταστρέφουν, απάντησε καταφατικά. “Ναι, φυσικά. Θα το εξετάσουμε και θα προχωρήσουμε. Αυτός που βανδαλίζει αν είναι ανήλικος, θα πρέπει να αναζητήσουμε τους γονείς και τους κηδεμόνες του. Γιατί πρέπει να σταματήσει όλο αυτό. Δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτές οι πράξεις δεν δείχνουν καμία αντίσταση. Δείχνουν μόνο ασέβεια. Και είναι θλιβερό”, δήλωσε ο Αλέξης Αθανασίου, καταλήγοντας στο θέμα.