Συνέντευξη με την πρόεδρο του Σωματείου Υπαλλήλων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Άννα Βαμβακάρη για τη συνεργασία με τον Αλέξη Αθανασίου και τη νέα Δημοτική Αρχή

“Θέλουμε διεκδικητικό δήμαρχο χωρίς έπαρση”

Διάλογο και συνεργασία με τον νέο δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου και τη νέα Δημοτική Αρχή για την 5ετη θητεία που αρχίζει από 1η Ιανουαρίου, επιδιώκει και ζητά το Σωματείο Υπαλλήλων του Δήμου, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη”, η πρόεδρός του, Άννα Βαμβακάρη.

Δεδομένων των ανοικτών θεμάτων και των προβλημάτων που υπάρχουν στις Υπηρεσίες του Δήμου, αλλά και της αναγκαιότητας που προκύπτει για λύσεις, εξηγεί πως η Σύρος χρειάζεται “έναν διεκδικητικό δήμαρχο προς το κεντρικό κράτος”, ο οποίος θα φροντίσει πρωτίστως για τη στελέχωση των Υπηρεσιών. Παράλληλα, υπογραμμίζει πως απαίτηση των εργαζομένων του Δήμου είναι να δουλεύουν σε ένα περιβάλλον αξιοκρατίας, ώστε να αποδίδουν τα μέγιστα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.

“Κάναμε επαφές πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, όπως κάναμε και με όλους τους υποψήφιους δημάρχους. Δεν κάναμε μετά το αποτέλεσμα. Άλλωστε, ο νέος δήμαρχος είναι παλιός αυτοδιοικητικός και οι περισσότεροι από την ομάδα του έχουν διοικήσει ξανά”, σχολιάζει προλογικά η κ. Βαμβακάρη, σημειώνοντας βέβαια, πως, η εμπειρία δεν “γεννά” εφησυχασμό στους εργαζομένους, αντιθέτως όμως, υψηλές προσδοκίες, τονίζοντας πως ο Δήμος και το νησί έχουν ανάγκη από διοίκηση χωρίς έπαρση.

Κρίσεις χωρίς τροποποίηση Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας

Αναφορικά με το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων, για τις κρίσεις, η κ. Βαμβακάρη υπήρξε σαφής. “Ο νέος δήμαρχος μας ανέφερε πως θέλει να κάνει κρίσεις και θα ικανοποιήσει το πάγιο αίτημά μας. Να πω πως κρίσεις δεν έχουν γίνει καθόλου τα τελευταία χρόνια”, σημείωσε αρχικά, επισημαίνοντας βέβαια πως, “με τόσα χρόνια τοποθετημένους προϊσταμένους και διευθυντές και αναπληρωτές, έχουν πάρει τα μόριά τους και δεν είναι απόλυτα δίκαιο”. Συμπλήρωσε ωστόσο, πως, “παρόλα αυτά εμείς είμαστε υπέρ των κρίσεων γιατί πάντα θεωρούσαμε πως είναι ένας αξιοκρατικός τρόπος για να ηγηθεί κάποιος της Διεύθυνσης”.

Σε συνάρτηση με τα παραπάνω και για το θέμα της τροποποίησης του Οργανισμού, σημείωσε πως, “ο κ. Αθανασίου μας είπε πως δεν θα κάνει άμεσα τροποποίηση Οργανισμού”. Ωστόσο, από την πλευρά των υπαλλήλων του Δήμου, εξήγησε πως, “εμείς θέλαμε την τροποποίηση γιατί θεωρούσαμε ότι είναι καλύτερο, ο Οργανισμός σε αυτή την εποχή που διανύουμε, να είναι πιο συρρικνωμένος”. Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε, ο λόγος είναι πως, “υπάρχει μεγάλη έλλειψη προσωπικού και υπάρχουν Τμήματα που έχουν έναν υπάλληλο και έναν προϊστάμενο.”.

Η κ. Βαμβακάρη υπογράμμισε πως η τροποποίηση του Οργανισμού θα ήταν απαραίτητη “για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου. Ως υπάλληλοι θεωρούμε πως θα ήταν πιο αποτελεσματικός ο Δήμος, αν υπήρχαν κάποια Τμήματα πιο ολοκληρωμένα. Αυτός ο Οργανισμός είναι παλιός και είχε εκπονηθεί σε άλλες εποχές που υπήρχαν προβλέψεις για προσωπικό και προσλήψεις. Είναι ένας Οργανισμός με πάρα πολλά Τμήματα που δεν έχει υπαλλήλους.”.

Ως εκ τούτου, παρατήρησε πως ο νέος δήμαρχος, “θα κάνει τις κρίσεις με τον υπάρχοντα Οργανισμό”, αν και “εμείς θέλαμε και την τροποποίηση για καλύτερη λειτουργία του Δήμου και για να είναι πιο δίκαιος ο Οργανισμός”.

Πίεση στο κεντρικό κράτος για προσλήψεις

Επί τάπητος τέθηκε και το σοβαρό πρόβλημα της υποστελέχωσης και της αναγκαιότητας προσλήψεων που προκύπτει και κυρίως για τον τομέα της Καθαριότητας. “Μας ανέφερε ο νέος δήμαρχος πως θα διαθέσει χρήματα για επιπλέον μισθοδοσία. Για προσλήψεις νέων ατόμων”, σημείωσε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως σαν Σύλλογος, “εμείς θέλουμε και απαιτούμε να υπάρξει πίεση προς το κεντρικό κράτος”. Σύμφωνα με όσα τόνισε, “το μεγάλο πρόβλημα αρχίζει από εκεί. Όλοι οι Δήμοι έχουν πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού”.

Υπογράμμισε μάλιστα πως, “θέλαμε διαχρονικά έναν δήμαρχο που να πιέζει το κεντρικό κράτος. Ο κ. Αθανασίου μας υποσχέθηκε πως θα ασκεί πιέσεις, είτε μόνος του, είτε με την ΠΕΔ και την ΚΕΔΕ. Αυτό είναι κάτι πολύ βασικό”.

Επιπλέον, η πρόεδρος των υπαλλήλων στάθηκε και στο θέμα των ολιγόμηνων προσλήψεων, εξηγώντας πως δεν ωφελούν στη λειτουργία του Δήμου. “Ζητάμε να μην κάνουν δίμηνες προσλήψεις, αλλά να κάνουν μεγαλύτερες συμβάσεις μέχρι να έρθει μόνιμο προσωπικό. Στις δίμηνες συμβάσεις, μέχρι να έρθει ο εργαζόμενος, πρέπει να φύγει”.

Αναφορικά με τη στάση και τις απαντήσεις του επόμενου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης για το θέμα, πρόσθεσε τα εξής: “Εκείνος υποσχέθηκε πως θέλει να διαθέσει χρήματα για τη μισθοδοσία και θέλει να πάρει 6μηνα και 8μηνα και θα το προσπαθήσει. Είναι με διαδικασίες ΑΣΕΠ και είναι πιο χρονοβόρα διαδικασία, αλλά είναι καλύτερες αυτές οι προσλήψεις γιατί οι υπάλληλοι μαθαίνουν. Μέσα σε δύο μήνες πώς να φανεί κάποιος χρήσιμος στον Δήμο;”.

Στην ερώτηση, σε ποιες Υπηρεσίες εντοπίζονται τα σοβαρά κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, ανέφερε: “Όλα τα Τμήματα έχουν υποστελέχωση, αλλά κυρίως η Καθαριότητα. Είναι αυτή η Υπηρεσία που “πονάει”. Είναι 25 με 30 άτομα λιγότερα στην αποκομιδή. Βέβαια και η Τεχνική Υπηρεσία έχει έλλειψη και η Οικονομική έχει ελλείψεις. Δεν βγαίνει η δουλειά έτσι και δυστυχώς, τα προβλήματα αυτά υπάρχουν χρόνια.”.

Αιτία αυτής της κατάστασης, υπενθυμίζει πως είναι “η κινητικότητα και οι συνταξιοδοτήσεις”.

“Σήμερα θεωρώ πως έχουμε φτάσει στο απροχώρητο. Δηλαδή η Καθαριότητα χωρίς τους συμβασιούχους, δεν δουλεύει. Είναι ανέφικτο να δουλέψεις με τόσα λίγα άτομα”, επανέλαβε σε απόλυτο τόνο, σχολιάζοντας πως, “το νησί είναι πυκνοκατοικημένο και έχει ανάγκες”.

Επικινδυνότητα στην πρόσβαση εντός του ΧΥΤΑ

Στο προσκήνιο και μάλιστα επιτακτικά έρχεται και το θέμα της ασφάλειας των εργαζομένων που μεταβαίνουν στον ΧΥΤΑ Σύρου. “Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα η προσβασιμότητα στον ΧΥΤΑ. Δεν είναι απλά επικίνδυνες οι συνθήκες, αλλά τραγικές. Ομολογώ - και λυπάμαι γι αυτό - πως στη θέση τους, δεν θα ανέβαινα”, σχολίασε καυστικά η πρόεδρος, λέγοντας πως είναι ένα πρόβλημα που συζήτησε με τον Αλέξη Αθανασίου ώστε να υπάρξει άμεσα μέριμνα και λύση.

“Μας ανέφερε ο νέος δήμαρχος πως σε συνεργασία με την Περιφέρεια και τον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, θα δουν άμεσα τι πρέπει να γίνει για την προσβασιμότητα”, πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας με αγωνία πως, “η κατάσταση είναι πάρα πολύ επικίνδυνη”.

Περιγράφοντας μάλιστα τα δεδομένα στον ΧΥΤΑ, σχολίασε τα εξής: “Το πρόβλημα είναι στον δρόμο, στην ανηφόρα που περνούν για να εναποθέσουν τα απορρίμματα. Είναι ένας δρόμος με λίγο μπετόν και περισσότερο χώμα και φυσικά έχει απότομη κλίση. Πραγματικά είναι συνθήκες επικίνδυνες”. Από την πλευρά του Συλλόγου, υπογράμμισε πως, “επειδή είναι θέμα ασφάλειας μας ενδιαφέρει να υπάρξει λύση και παρέμβαση και άμεσα”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κ. Βαμβακάρη έκανε αναφορά στα οχήματα του Δήμου. “Ο Αλέξης Αθανασίου υποσχέθηκε να αξιοποιήσει το στόλο των οχημάτων της Καθαριότητας”. Σύμφωνα με όσα υποστήριξε η ίδια, “είναι ένα ζήτημα γιατί ναι μεν υπάρχουν κάποια νέα αυτοκίνητα, αλλά και κάποια απαρχαιωμένα”. Υποστήριξε πως αυτό το θέμα, “θα πρέπει να το δούμε από κοινού και πιο αναλυτικά με τη Δημοτική Αρχή”.

Δεν είδαμε πίεση από Μαραγκό και Λειβαδάρα”

Στην ερώτηση αν ακολούθησε συνάντηση και μετεκλογικά, η πρόεδρος είπε πως όχι, ωστόσο, εξέφρασε την ελπίδα πως θα υπάρξει εποικοδομητική συνεργασία. “Δεσμεύθηκε για συνεργασία ο Αλέξης Αθανασίου και στη συζήτησή μας ήταν διαλλακτικός και μας άκουσε. Αυτό είναι σημαντικό”, σχολίασε, επισημαίνοντας βέβαια πως, “αυτή είναι η εικόνα του νέου δημάρχου αρχικά. Θα δούμε στην πορεία αν θα διατηρήσει αυτή τη στάση. Εμείς το θέλουμε”.

Με φόντο την ανωτέρω αναφορά της για έναν δήμαρχο διεκδικητικό και στην ερώτηση αν θεωρεί τον κ. Αθανασίου έναν άνθρωπο αποτελεσματικό που πολιτικά θα πιέσει το κεντρικό κράτος, υπήρξε σαφής: “Ελπίζουμε πως θα το κάνει. Αυτό θα είναι σημαντικό για όλους. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και πρέπει να διεκδικηθούν λύσεις”. Η πρόεδρος πρόσθεσε στις δηλώσεις της πως, “αν και οι Δήμοι δεν πιέζουν μαζικά, δεν θα γίνει τίποτα. Θέλαμε και θέλουμε πιο διεκδικητικούς δημάρχους προς το κεντρικό κράτος. Αυτό μας βάζει “φρένο”, εκεί πρέπει να είναι η πίεση. Το κεντρικό κράτος μας βαραίνει με τις ευθύνες, χωρίς να μας δίνει λύσεις και “εργαλεία” για να τις φέρουμε εις πέρας”. Υπογράμμισε σε απόλυτο ύφος πως, “Θεωρούμε πολύ σημαντικό να ασκείται πίεση από τον εκάστοτε δήμαρχο, γιατί μέχρι στιγμής, η αλήθεια είναι πως δεν την έχουμε δει τα τελευταία χρόνια που άρχισαν όλα αυτά, τόσο επί δημαρχίας Γιώργου Μαραγκού, όσο και επί Νίκου Λειβαδάρα”.

Η εμπειρία είναι δίκοπο μαχαίρι...”

Τέλος, στην ερώτηση αν εμπνέει εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους υπαλλήλους του Δήμου, η εμπειρία που συχνά αναφέρει και ο κ. Αθανασίου πως διαθέτει η ομάδα του και ο ίδιος, η κ. Βαμβακάρη απάντησε τα εξής: “Η αλήθεια είναι πως όσους είχαν θέσεις ευθύνης στη θητεία του Γιώργου Μαραγκού, τους ξέρουμε. Οι άλλοι που δεν είχαν, θα τους δούμε τώρα στη διοίκηση. Η εμπειρία είναι και λίγο δίκοπο “μαχαίρι”. Βοηθά από τη μία πλευρά, αλλά από την άλλη είναι σαν να έχεις μία πεπατημένη και να μην θέλεις να την αλλάξεις. Το λέω από την εμπειρία μας και όχι για τα πρόσωπα που θα διοικήσουν τώρα. Έχουμε δει ανθρώπους που με την εμπειρία τους έχουν βοηθήσει, αλλά και έχουν καταστρέψει. Συνήθως η εμπειρία συνοδεύεται με μία μικρή έπαρση. Δεν υπάρχει συνταγή και για εμάς το ότι έχουν διοικήσει ξανά, δεν σημαίνει ότι επαναπαυόμαστε. Από την πλευρά μας είμαστε θετικοί στη συνεργασία προς όφελος των δημοτών και θέλουμε αξιοκρατία. Κι αυτό επειδή όσο καλός υπάλληλος και να είναι κάποιος, αν δεν αισθάνεται ότι υπάρχουν συνθήκες αξιοκρατίας, θα φύγει. Και από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης έχουν φύγει αρκετοί με την κινητικότητα. Αυτό κάτι μας λέει”.

 

Ετικέτες: