Απαντήσεις του νέου αντιδημάρχου Οικονομικών, Δημήτρη Κοσμά για τα καθήκοντα που αναλαμβάνει και την οικονομική διαχείριση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

“Υψηλά αντανακλαστικά για να διατηρηθεί υγιής ο Δήμος”

Με την παραδοχή πως οι συγκυρίες σε παγκόσμιο και ευρωπαϊκό επίπεδο ασκούν μεγάλες πιέσεις στην οικονομική αντοχή των Δήμων και ως εκ τούτου και στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, σημειώνει ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς πως θα κάνει τα πάντα στη νέα θητεία, ώστε να μην επιβαρυνθούν οι δημότες με δαπάνες και δημοτικά τέλη που θα “τσάκιζαν” το νοικοκυριό τους.

Στην συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη” ως αντιδήμαρχος Οικονομικών για την επόμενη 5ετια, ο κ. Κοσμάς δίνει απαντήσεις για τον τρόπο άσκησης της οικονομικής πολιτικής στον Δήμο, αναφορικά με δύσκολες υποθέσεις που θα κληθεί να διαχειριστεί, όπως ενδεικτικά η εισφορά στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για τον ΧΥΤΑ Σύρου, η ανάγκη υλοποίησης έργων και η διάθεση χρημάτων για προλήψεις και κάλυψη κενών σε Υπηρεσίες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει, η κύρια προσπάθεια θα είναι να διατηρηθεί ο Δήμος σε μία υγιή οικονομική βάση, αλλά παράλληλα, να βελτιωθούν οι συνθήκες και η καθημερινότητα για τους δημότες.

Ο νέος αντιδήμαρχος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του από 1η Ιανουαρίου του 2024.

  • Αναλαμβάνετε επίσημα τα καθήκοντά σας. Τι σημαίνει για εσάς η αντιδημαρχία Οικονομικών και ποια είναι η ευθύνη που καλείστε να σηκώσετε για τον Δήμο και το νησί;

    “Η αντιδημαρχία Oικονομικών θεωρώ ότι είναι η κορωνίδα των Υπηρεσιών του Δήμου. Κατανοούμε όλοι πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα υγιές οικονομικό περιβάλλον στον Δήμο μας, που συνέπεια θα έχει την εκτέλεση έργων, την ομαλή λειτουργία των Κοινωνικών Υπηρεσιών και όλων των Υπηρεσιών του Δήμου, αλλά πολύ περισσότερο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των συμπολιτών μας.

Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη και στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου για τη μεγάλη τιμή και εμπιστοσύνη που δείχνει στο πρόσωπό μου, αναθέτοντάς μου αυτό το δύσκολο κομμάτι του Δήμου.

Πιστεύουμε ότι με άοκνη εργασία, συλλογικότητα, συνέπεια, αντίληψη και παρακολούθηση όλων αυτών που συμβαίνουν σε παγκόσμιο επίπεδο, θα σταθούμε αντάξιοι των επιλογών των συμπολιτών μας, διατηρώντας υγιή τα οικονομικά του Δήμου μας, προς όφελος αυτών.”.

  • Ποιες υποθέσεις θεωρείτε πως αποτελούν “βαρίδι” για τον Δήμο από οικονομικής απόψεως και χρειάζονται εκ μέρους σας υψηλά αντανακλαστικά;

“Η έλλειψη προσωπικού, οι υψηλές εισφορές στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, η υλοποίηση σημαντικών έργων αλλά και η ολοκλήρωση κάποιων από αυτά, η καθημερινότητα των συμπολιτών μας, όλα είναι υποθέσεις που αποτελούν προτεραιότητα μας. Δεν θα έλεγα ότι αποτελούν “βαρίδια”, αλλά σίγουρα είναι αυτά που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με συνετή διαχείριση και αποτελεσματικότητα.”.

  • Η υπόθεση του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και των υψηλών εισφορών σε ετήσια βάση από τον Δήμο, σας οδηγεί στο να πιέσετε για συγκράτηση των χρημάτων που δίνει η δημοτική πλευρά; Είναι εφικτό;

“Είναι υποχρέωσή μας να πιέζουμε για τη συγκράτηση των χρημάτων ή ακόμη και για τη μείωση των εισφορών, πάντα με γνώμονα τη σωστή λειτουργία του Φορέα, που γνωρίζετε πόσο σημαντική είναι η εύρυθμη λειτουργία του. Συνεπώς με συζήτηση, ανταλλαγή απόψεων, σωστή παράθεση στοιχείων με τους αρμόδιους, πιστεύουμε να διατηρούμε ένα πλαίσιο που δεν θα μας δημιουργήσει τέτοιο οικονομικό πρόβλημα, το οποίο να μας φέρει σε δυσκολότερη θέση. Θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση και του κεντρικού κράτους να βοηθήσει σημαντικά, όχι μόνον το δικό μας Δήμο αλλά όλους, ώστε αυτές οι εισφορές να μην αποτελέσουν τον οικονομικό “μαρασμό” κάθε Δήμου.”.

  • Παραλαμβάνετε ένα ταμείο με 8 εκατ. ευρώ αποθεματικό. Με αυτά τα χρήματα, τι θα ενισχύατε για την καλύτερη λειτουργία του Δήμου προς όφελος του νησιού;

“Εδώ θα μου επιτρέψετε να εξάρω για μια ακόμη φορά την πολύ καλή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, από τον απερχόμενο αντιδήμαρχο, Γιάννη Πιταούλη, αλλά και όλων των υπηρεσιακών στελεχών.

Είναι σημαντικό να δώσουμε μεγάλη σημασία στις υποδομές που έχει το νησί μας, στους παραγωγικούς άξονες του πολιτισμού, αθλητισμού και τουρισμού. Στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας. Στην καθαριότητα του νησιού μας και στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας με έργα που θα συμβάλλουν στην βελτίωση της βιωσιμότητας τους. Στην έγκαιρη πληρωμή όλων των προμηθευτών μας, ώστε να διατηρήσουμε την αξιοπιστία της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου.”.

  • Προ ημερών στο Δημοτικό Συμβούλιο με αφορμή την έγκριση των δημοτικών τελών, αφήσατε να εννοηθεί πως μπορεί να μην είναι εφικτή η διατήρησή τους στις ίδιες χρεώσεις από το 2025 και μετά; Αν και είναι πρώιμη η συζήτηση, εκτιμάτε πως μελλοντικά θα υπάρξει αύξηση;

 “Είναι κάτι που θα το δούμε στο αμέσως επόμενο μέλλον. Η προσπάθειά μας θα είναι να μην γίνει καμιά αύξηση στα δημοτικά τέλη. Η επικοινωνία μας με την κεντρική εξουσία μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα το αποφύγουμε. Οι προκλήσεις βέβαια από το περιβάλλον δεν είναι και τόσο ευοίωνες. Η κλιματική αλλαγή, η ενεργειακή κρίση κλπ, μας αναγκάζουν να είμαστε επιφυλακτικοί, αλλά πάντα μάχιμοι και υποχρεωμένοι για την καλύτερη εξέλιξη στον τομέα αυτόν.”.

  • Ποια είναι η οικονομική πολιτική που θέλετε να αναπτύξετε για το νησί;

“Η προσέλκυση επενδύσεων, η ανάπτυξη του τόπου μας στα παραγωγικά σημεία, όπως αυτά του τουρισμού, πολιτισμού, αθλητικών εγκαταστάσεων και αξιοποίησης της δημοτικής περιουσίας. Πρωταρχικός όμως στόχος μας είναι η βελτίωση όλων αυτών των προβλημάτων που απασχολούν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Να δώσουμε λύσεις στην καθημερινή βιωσιμότητα των μόνιμων κατοίκων του τόπου μας με μικρά ή και μεγάλα έργα, με αποτέλεσμα η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η αρχόντισσα του Αιγαίου να επανέλθει στη θέση στην οποία ανήκει.

Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους τους συμπολίτες μας χρόνια πολλά, γεμάτα υγεία, χαρά, δημιουργία και ο νέος χρόνος να είναι η αρχή για ένα καλύτερο αύριο, που όμως πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί, με αλληλοσεβασμό, κατανόηση, συνεργασία και πολλή αγάπη για τον διπλανό μας και τον τόπο μας”.