Ο μίνι ανασχηματισμός της κυβέρνησης, αφήνει ανεπηρέαστη τη Σύρο καις τις Κυκλάδες ως προς τα αιτήματά τους για την Υγεία στα νησιά

Ίδιες διεκδικήσεις προς τον νέο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη

Άμεσα η επαφή του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσου με τη νέα ηγεσία για τη συνάντηση στη Σύρο

Σταθερός είναι ο προσανατολισμός της Σύρου και των Κυκλάδων όσον αφορά στις διεκδικήσεις για τα “ανοικτά” θέματα και τις δομές Υγείας στο νησιωτικό χώρο, αφού όπως διαβεβαιώνει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος, σε απαντήσεις του στην “Κοινή Γνώμη”, η συνάντηση για την πολύ σημαντική ατζέντα, θα ζητηθεί πλέον από τον νέο υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη.

Ο μίνι ανασχηματισμός που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προχθές και φέρνει στο “τιμόνι” του Υπουργείου Υγείας τον κ. Γεωργιάδη, δεν επηρεάζει το πλάνο της πλευράς της Σύρου και συνολικά του νησιωτικού νομού, δηλαδή να κληθεί ο αρμόδιος υπουργός στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ώστε να συζητηθούν τα βασικά θέματα της υποστελέχωσης και της ανάγκης προσλήψεων νοσηλευτών και ιατρικού προσωπικού, όπως όμως και η επιστροφή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στην πτητική βάση της Σύρου.

Σε συνέχεια της συνάντησης που είχε προκαλέσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου με τις τοπικές Αρχές και τους φορείς στο Επιμελητήριο Κυκλάδων, τέλος Οκτωβρίου, είχε αποφασιστεί να κληθεί στη Σύρο ο μέχρι πρότινος υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Τις ενέργειες και τον συντονισμό της εν λόγω συνάντησης είχε αναλάβει και συνεχίζει να προωθεί με αμείωτο ρυθμό ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, ο οποίος εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη”, πως, η προετοιμασία σε τοπικό επίπεδο για την ατζέντα που θα τεθεί προς το Υπουργείο είναι σχεδόν ολοκληρωμένη. Ως εκ τούτου, η ίδια συνάντηση θα επιδιωχθεί με τον Άδωνι Γεωργιάδη πλέον.

Άλλωστε, στόχος είναι να διεκδικηθεί το καλύτερο για τη νησιωτική Υγεία, όπως επισημαίνει σε παρόμοιο τόνο και η πρόεδρος των εργαζομένων του “Βαρδάκειου και Πρώιου”, Κατερίνα Καλογεράκη.

Κλείνει” η προετοιμασία και ζητείται επίσκεψη του Άδωνι στη Σύρο

Ερωτηθείς αρχικά σε ποιο στάδιο προετοιμασίας βρίσκεται η Σύρος και ο νομός για τη συνάντηση που θα ζητηθεί με τον κ. Γεωργιάδη, ο κ. Ρούσσος γνωστοποίησε τα εξής: “Για πρώτη φορά γίνεται μία προσπάθεια συνολικής αντιμετώπισης του θέματος της Υγείας στις Κυκλάδες και για άλλη μία φορά αποδεικνύονται οι δυσκολίες που έχει η νησιωτική περιοχή μας. Ειδικά με τον συντονισμό, “πέσαμε” σε μία μεταβατική περίοδο που υπήρχαν σε μερικά νησιά, ο παλιός με τον νέο δήμαρχο και υπήρξαν δυσκολίες. Καταφέραμε όμως και σήμερα είμαστε σε ένα ποσοστό 80% συγκέντρωσης των θέσεων των νησιών σε επίπεδο δομών Υγείας και δημάρχων”.

Στα παραπάνω, συμπλήρωσε μάλιστα τον λόγο που δεν ζητήθηκε συνάντηση στο διάστημα των γιορτών. “Όταν πλησίασαν οι γιορτές κρίθηκε ότι δεν ήταν η κατάλληλη στιγμή παρότι υπήρξε διαθεσιμότητα του υπουργού, κ. Χρυσοχοΐδη, την εβδομάδα πριν από τα Χριστούγεννα ή στο διάστημα ανάμεσα σε Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Αποφασίζουμε τη συνάντηση μετά τις γιορτές, ώστε να έχουν αναλάβει επισήμως οι νέοι δήμαρχοι σε όλα τα νησιά”.

Αναφορικά με τον ανασχηματισμό που έφερε νέο πρόσωπο στο Υπουργείο Υγείας, ο κ. Ρούσσος επανέλαβε πως δεν προκαλεί κανένα εμπόδιο στις διεκδικήσεις των νησιών, παρά μόνον μία ήπια χρονική μετάθεση του ραντεβού.

“Αυτή τη στιγμή έχουμε μία αλλαγή ενός υπουργού. Θεωρώ ότι δεν αλλάζει σε τίποτα από την πλευρά μας, η προσπάθεια που πρέπει να γίνει, παρά μόνο σε επίπεδο χρόνου. Δηλαδή θα υπάρξει ακριβώς λόγω της αλλαγής του υπουργού μικρή καθυστέρηση στη συνάντηση που ζητάμε. Προφανώς πρέπει πρώτα να αναλάβει ο νέος υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης τα καθήκοντά του. Με τον ίδιο συντονισμό από πλευράς μας και με την ίδια πρόθεση, θα προσπαθήσουμε να διεκδικήσουμε το καλύτερο δυνατό για την Υγεία στα νησιά μας”, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Τέλος, έκανε λόγο για προσήλωση όλων των πλευρών στον κοινό στόχο. “Παρά τη δυσκολία του συντονισμού, θέλω να επισημάνω τη συνολική και καθολική αντιμετώπιση όλων στον κοινό στόχο. Δηλαδή βλέπω μία σύμπνοια από όλες τις πλευρές και από όλες τις τάξεις, ώστε να καταφέρουμε να βγει το καλύτερο αποτέλεσμα. Επί αυτού του στόχου, συντονιζόμαστε όλοι και κατευθύνουμε τις προσπάθειές μας”, σημείωσε, καταλήγοντας στις δηλώσεις του.

Με σαφή ατζέντα για στελέχωση και ελικόπτερο του ΕΚΑΒ

Σε αναμονή για το ραντεβού με τον νέο υπουργό παραμένει και ο Σύλλογος Εργαζομένων, όπως τόνισε η πρόεδρός του, Κατερίνα Καλογεράκη. Σημείωσε δε, πως υπάρχει εμπιστοσύνη προς τον κ. Ρούσσο για την πραγματοποίηση της συνάντησης, η οποία τόνισε πως χρήσιμο είναι να γίνει άμεσα. “Μετά τη συνάντηση όλων στο Επιμελητήριο και επειδή συμφωνήσαμε από κοινού να το αναλάβει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος και είμαστε σε επαφή και γνωρίζω πως το συντονίζει όπως πρέπει, περιμένουμε τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, πλέον τον κ. Άδωνι Γεωργιάδη”, δήλωσε σχετικά.

Υπενθύμισε δε, πως, τα θέματα της ατζέντας είναι δύο και βασικά. “Περιμένουμε να δεσμευθεί για το Νοσοκομείο μας αναφορικά με προσλήψεις και φυσικά για την επιστροφή του ελικοπτέρου του ΕΚΑΒ στη βάση της Σύρου. Αυτά είναι τα δύο βασικά ζητούμενά μας”, επεσήμανε, εξηγώντας πως, “είμαστε σε αναμονή για το τι θα συμβεί στη συνάντηση. Το έχουμε αφήσει ως Σύλλογος πάνω στον κ. Ρούσσο και έχουμε εμπιστοσύνη στον πρόσωπό του. Θέλουμε σαφώς η συνάντηση να γίνει άμεσα”.

Αναπάντητα προβλήματα

Μιλώντας για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν στο Νοσοκομείο Σύρου, η κ. Καλογεράκη περιέγραψε με σαφήνεια πως χρειάζονται προσλήψεις. “Πολλοί μπορεί να πουν ότι ήρθε νοσηλευτικό προσωπικό στο Νοσοκομείο Σύρου (7Κ/2022). Να πω πως το προσωπικό υπηρετεί ήδη και απλά μονιμοποιήθηκε. Αυτό έγινε και τίποτα παραπάνω. Φυσικά αυτό το επιθυμούσαμε, όμως χρειαζόμαστε και επιπλέον προσωπικό. Άρα, θέλουμε προκήρυξη για νέες θέσεις. Φαίνεται σαν να έχουν γίνει προσλήψεις, όμως, επί της ουσίας είναι μονιμοποιήσεις εκτάκτων ή επικουρικών”, εξήγησε συγκεκριμένα.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως, “στη νέα προκήρυξη (5Κ/2023) για ΔΕ, η οποία βγήκε, για εμάς δίνουν 3 θέσεις ΔΕ, έναν βοηθό στο ακτινολογικό, μία βοηθό βιολόγου και μία βοηθό θαλάμου. Και αυτά την ίδια στιγμή που ετοιμαζόμαστε να ανοίξει η Ογκολογική υπομονάδα στη Σύρο. Στις πλάτες ποιών...;”. Ξεκαθάρισε βέβαια πως, “είμαστε υπέρ της εξέλιξης του Νοσοκομείου, αλλά κουραστήκαμε να ανοίγουν τμήματα χωρίς προσλήψεις (παιδιατρική, ΜΑΦ, covid-19)”. Συμπλήρωσε ακόμη πως και για το ιατρικό προσωπικό “τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια. Έχουμε τις γνωστές ελλείψεις ειδικοτήτων”.

Η πρόεδρος δεν παρέλειψε να θίξει και το σοβαρό ζήτημα της απουσίας του ελικοπτέρου από τη βάση του ΕΚΑΒ στη Σύρο για διάστημα πέντε μηνών. “Συνεχίζουν και γίνονται διακομιδές διασωληνωμένων με πλωτό από την πρωτεύουσα του νομού στη Μύκονο και κατεβαίνει πτητικό μέσο και τους παίρνει. Συνεχίζουν οι διακομιδές που είναι αρκετές από Σύρο για Μύκονο και μετά με το αεροπλάνο. Και συνεχίζει το ελικόπτερο να έρχεται στη Σύρο, αν είναι περιστατικό από άλλα νησιά, να παίρνει τους ιατρούς και τους ΕΚΑΒίτες να πηγαίνουν σε νησί να πάρουν τον ασθενή – με όποια καθυστέρηση – και μετά Ελευσίνα. Φυσικά οι ιατροί και οι ΕΚΑΒίτες επιστρέφουν με το πλοίο της γραμμής. Σχεδόν έξι μήνες κλείνουμε χωρίς ελικόπτερο”, υπενθύμισε.

Δεν εγκαταλείπουμε τον αγώνα μας”

Τέλος, η ίδια έκλεισε τις δηλώσεις της, επισημαίνοντας πως σε πρώτη φάση, αναμένουν τον διάλογο με τον κ. Γεωργιάδη. “Θα κάνουμε διάλογο και θα διεκδικήσουμε. Φυσικά αν δούμε ότι και μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας, δεν γίνεται τίποτα ούτε για τη στελέχωση του Νοσοκομείου, ούτε για το ελικόπτερο, εννοείται θα κάνουμε εκ νέου συνάντηση με τον κόσμο του νησιού, ώστε να δούμε πώς θα κινηθούμε. Δεν εγκαταλείπουμε σε καμία περίπτωση τον αγώνα μας”, ξεκαθάρισε, επισημαίνοντας πως, “αν δεν στελεχωθεί το Νοσοκομείο και δεν επιστρέψει το ελικόπτερο στη βάση του, θα προβούμε σε κινητοποιήσεις. Θα δυναμώσουμε τη στάση μας. Αναλόγως των αποτελεσμάτων, θα κινηθούμε. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα δεν θα μείνουμε με δεμένα τα χέρια”.