Η υπεύθυνη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για τα ΚΑΠΗ και την Κοινωνική Υπηρεσία, Ρόζα Ξανθάκη μιλάει για τα νέα καθήκοντά της

Φροντίδα για την τρίτη ηλικία και τις ευάλωτες ομάδες

  • Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου, 2024 - 06:19
  • /   Eνημέρωση: 10 Ιαν. 2024 - 18:00

Μέριμνα και φροντίδα για τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, αλλά και προς τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού θα αναπτύξει η υπεύθυνη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ρόζα Ξανθάκη, η οποία τοποθετήθηκε ως εντεταλμένη των ΚΑΠΗ και της Κοινωνικής Υπηρεσίας, με απόφαση του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου.

Στη συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” μίλησε αναλυτικά για την πρόθεσή της να προσφέρει έργο μέσα από τον ευθυνοφόρο ρόλο της, δεσμευόμενη για σταθερό ενδιαφέρον σε όλη την τρέχουσα θητεία.

Διάθεση για προσφορά

Αρχικά η Ρόζα Ξανθάκη εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή της για την εμπιστοσύνη που της έδειξε ο κόσμος, με αποτέλεσμα την εκλογή της στο Δημοτικό Συμβούλιο, με τη Δημοτική Αρχή του Αλέξη Αθανασίου.

“Είμαι πολύ χαρούμενη γιατί βλέπω την αγάπη του κόσμου. Νιώθω ότι έχω κερδίσει την εκτίμηση σε μια μερίδα κόσμου, που γνωρίζει ότι έχω προσπαθήσει και στον Πολιτιστικό Σύλλογο του Φοίνικα και στο ΚΑΠΗ του χωριού”, αναφέρει αρχικά, απαντώντας και για τη σταθερή εθελοντική παρουσία της επί πολλά χρόνια στο ΚΑΠΗ της περιοχής. “Επί δέκα χρόνια είχα σταθερή παρουσία. Βοηθούσα εθελοντικά και φυσικά ίδια ήταν η στάση μου και όταν η παράταξη με την οποία είχα εκλεγεί την περασμένη θητεία ήταν αντιπολίτευση”.

“Θεωρώ ότι ο κόσμος είδε πως έχω αφιερώσει χρόνο με την ψυχή μου”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας μάλιστα πως και με τον πρόεδρο της Κοινότητας του Φοίνικα, Γιώργο Περρή, “πράγματι είχαμε μία πολύ καλή συνεργασία αυτά τα χρόνια”.

Από την πλευρά της, με φόντο την ανάληψη των νέων και ευθυνοφόρων καθηκόντων της, τόσο στα ΚΑΠΗ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, όσο και στην Κοινωνική Υπηρεσία, συμπληρώνει πως, “έχω έντονη διάθεση για προσφορά και αυτό θα προσπαθήσω να κάνω σε όλη τη θητεία”.

ΚΑΠΗ: Πρώτες επαφές για γνωριμία και αιτήματα

Εστιάζοντας ειδικότερα στα ΚΑΠΗ και στη δυνατότητα που θα έχει πλέον να δίνει από θέση ευθύνης, φροντίδα στην τρίτη ηλικία και στα μέλη που είτε είναι εγγεγραμμένα στις κατά τόπους δομές, είτε θα εγγραφούν, η κ. Ξανθάκη ανέφερε τα εξής: “Κάναμε επαφή με τον προηγούμενο πρόεδρο, τον Μάρκο Ρούσσο και έγινε άτυπα κάπως παραλαβή – παράδοση. Έχω αρχίσει ήδη και κάνω επαφές με τους ανθρώπους, πηγαίνοντας με αφορμή τις πίτες που κόβουν για τη νέα χρονιά”. Στην ερώτηση, αν σε αυτές τις εκδηλώσεις – συναντήσεις μεταφέρονται αιτήματα και ανάγκες, απάντησε καταφατικά. “Φυσικά. Ρωτάω και ακούω τις θέσεις και τις απόψεις τους, τις επιθυμίες τους για τα ΚΑΠΗ, για τον τρόπο λειτουργίας τους και τις δράσεις που μπορούν να γίνονται”, υπογράμμισε, εξηγώντας πως, μέλημά της θα είναι η προάσπιση της λειτουργίας τους.

“Έχω όρεξη να κάνουμε πράγματα και θα τα επικοινωνώ με τους υπηρεσιακούς παράγοντες για να προχωράμε όσα από αυτά είναι εφικτά”, πρόσθεσε, λέγοντας ενδεικτικά, πως, στο πλάνο είναι να επεξεργαστούν και μία επίσκεψη στην Τήνο. “Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε και θα βοηθήσουμε τα μέλη των ΚΑΠΗ μας να έχουν μία ποιοτική ψυχαγωγία και στήριξη. Θα είναι μία σχέση αγάπης και αυτό θεωρώ είναι το σημαντικό”. Μιλώντας αναλυτικότερα για τη λειτουργία τους και το ενδιαφέρον εγγραφής νέων μελών, ανέφερε: “Είχε αρχίσει ο κόσμος να απομακρύνεται ως έναν βαθμό. Εισπράττω όμως ενδιαφέρον για να συμμετέχουν και θεωρώ πως είναι θετικό. Από τα εξήντα και πάνω, γράφονται στα ΚΑΠΗ πολλά νέα μέλη”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενίσχυση με εθελοντές και απογευματινή λειτουργία στην Ερμούπολη

Παρακάτω αναφέρθηκε και στο ΚΑΠΗ του Γαλησσά που λειτουργεί ξανά, ενώ επεσήμανε και την αξία της εθελοντικής παρουσίας για την υποστήριξη της λειτουργίας τους. “Δεν είναι τίποτα εύκολο. Αναζητώ και κόσμο να μπορέσει να μας στηρίξει, ενώ αρκετούς εθελοντές τους έχουμε ήδη βρει”. Εξήγησε βέβαια πως θα υπάρχει συνεργασία και με τις Κοινότητες και τους προέδρους τους. “Θα ασχοληθούν όλοι οι πρόεδροι των Κοινοτήτων για να μπορέσουν να ανοίγουν και να κλείνουν τα ΚΑΠΗ. Θα δώσουν με τη σειρά τους βαρύτητα και είναι σημαντικό”.

Στην ερώτηση για το πόσες ημέρες την εβδομάδα θα λειτουργούν τα ΚΑΠΗ, επεσήμανε, πως σε γενικές γραμμές θα διατηρηθεί η ίδια συνθήκη, ωστόσο, χρειάζεται ενίσχυση τα απογεύματα στο ΚΑΠΗ Ερμούπολης. “Δεν θα αλλάξω κάτι. Στο Μάννα λειτουργεί δύο φορές, στα Χρούσσα επίσης δύο φορές και τα υπόλοιπα είναι από μία φορά την εβδομάδα”, ανέφερε, ενώ σχετικά με το ΚΑΠΗ Ερμούπολης, διευκρίνισε ειδικότερα, πως, “είναι καθημερινά ανοικτό. Βέβαια, αυτό που μου έχουν ζητήσει αρκετοί άνθρωποι εκεί είναι να υπάρξει μέριμνα ώστε να λειτουργεί και τα απογεύματα”.

Στην ερώτηση αν είναι εφικτό να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα, η κ. Ξανθάκη ανέφερε: “Στις 4 το μεσημέρι κλείνει. Υπάρχει ένα πρόσωπο μέσω ΟΑΕΔ που έχει προσληφθεί, ωστόσο είναι γεγονός πως χρειαζόμαστε εθελοντές”. Υποστήριξε δε, πως, “αν βρούμε κάποιον εθελοντή για την Ερμούπολη, τότε δύο φορές την εβδομάδα και απογευματινές ώρες, το θέλουν”.

Υπενθύμισε δε, πως, “παλαιότερα υπήρχε αυτή η μέριμνα αλλά σταμάτησε. Θα το δούμε”.

Κοινωνική Υπηρεσία: Αδιαπραγμάτευτα δίπλα στους πολίτες

Στην ευθύνη της έχει και την Κοινωνική Υπηρεσία με απόφαση δημάρχου. Σύμφωνα με όσα εξηγεί στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Ξανθάκη, σε γενικές γραμμές θα συνεχιστεί το έργο που αναπτύσσεται ήδη και η σταθερή παρουσία του Δήμου μέσω της συγκεκριμένης Υπηρεσίας προς τις ευάλωτες ομάδες και τους πολίτες που έχουν ανάγκη, θα είναι αδιαπραγμάτευτη. “Έχω και την Κοινωνική Υπηρεσία. Σίγουρα θα υπάρχει το ίδιο έργο και η ίδια προσφορά προς πολίτες που αντιμετωπίζουν προβλήματα και προς οικογένειες που ήδη στηρίζονται. Θέλω ο κόσμος που το χρειάζεται να νιώθει κοντά του την Κοινωνική Υπηρεσία. Άρα, θα συνεχιστούν και όσα προγράμματα “τρέχουν” όπως ενδεικτικά το πρόγραμμα “Βοήθεια στο Σπίτι”. Φυσικά θα είμαστε παρόντες και με δράσεις όπου χρειάζεται και σε έκτακτες ανάγκες και περιπτώσεις, πάλι θα στηρίζουμε όσους το έχουν ανάγκη. Θέλω να επισημάνω πως επιθυμία μου – και είμαι σίγουρη γι αυτό – είναι να έχω καλή συνεργασία και με τον αντιδήμαρχο – υπεύθυνο για την ανακύκλωση, τον Γιάννη Μαραγκό, ώστε μέσω των δράσεων της ανταποδοτικής ανακύκλωσης, ο Δήμος να συνεχίζει να στηρίζει και να προσφέρει σε Συλλόγους, οικογένειες και παιδιά”.

Η κ. Ξανθάκη έκλεισε τις δηλώσεις της, καλώντας τον κόσμο που πράγματι αντιμετωπίζει δυσκολίες και βιώνει προβλήματα να απευθύνεται στην Κοινωνική Υπηρεσία. “Θα είμαστε δίπλα σε όλους με διακριτικότητα και με σεβασμό. Αυτό να το γνωρίζουν όλοι”, ανέφερε τέλος.

Σημειώνεται πως πρόεδρος και αρμόδια για την Επιτροπή Ισότητας έχει οριστεί από τον δήμαρχο η δημοτική σύμβουλος και νομικός, Δώρα Καρτάνου.