Άγονος ο πρώτος διαγωνισμός για το μεγάλο έργο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ

Κανένα ενδιαφέρον για τις όψεις του Δημαρχιακού Μεγάρου

Άμεσα νέα δημοπράτηση καθώς “καίει” η ανάγκη υλοποίησης του, δεδομένης της επικινδυνότητας στον δημόσιο χώρο

Πλάτη… στο έργο για τις αποκαταστάσεις των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Σύρου γύρισαν οι εργολάβοι, αφού στον πρώτο διαγωνισμό δεν υπέβαλε κανένας ενδιαφέρον και προσφορά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για μία επιπλέον καθυστέρηση που θα προκύψει στην έναρξη υλοποίησής του.

Πρόκειται για μία αρνητική εξέλιξη, που “γεννά” απογοήτευση στη δημοτική πλευρά, αφού θα απαιτηθεί εκ νέου δημοπράτηση του έργου και σαφώς επαφή με εργολάβους, ώστε να προκύψει ενδιαφέρον και κατάθεση προσφοράς, για το έργο προϋπολογισμού 2,2 εκατ. ευρώ.

Όπως διακρίνει ο κάθε πολίτης που φθάνει στην πλατεία Μιαούλη, το ιστορικό κτήριο σπουδαίας αρχιτεκτονικής αξίας, φέρει μεγάλες φθορές, ενώ το πλέον σοβαρό της υπόθεσης είναι πως υπάρχει επικινδυνότητα στον δημόσιο χώρο, μετά από πτώσεις τμημάτων των όψεών του.

Γι αυτό άλλωστε η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης έχει προχωρήσει σε εκτεταμένους αποκλεισμούς όσον αφορά στην πρόσβαση των πολιτών στην πλευρά του δρόμου που συνορεύει με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη.

Η μεγάλη προσπάθεια που συνοδεύει τη δρομολόγηση του έργου από το πρώτο βήμα κατά την περασμένη θητεία, ως φαίνεται συνεχίζεται και στην τρέχουσα δημοτική περίοδο, αφού αν δεν υπάρξει εργολαβικό ενδιαφέρον ούτε στον δεύτερο διαγωνισμό, τότε ο Δήμος θα πρέπει να ακολουθήσει διαφορετική διαδικασία. Η σοβαρή συνέπεια σε όλο αυτό είναι οι χρονικές καθυστερήσεις, την ίδια στιγμή που καθημερινά η κατάσταση των όψεων του κτηρίου επιδεινώνεται.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο νέος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, ο οποίος επεσήμανε πως ο νέος διαγωνισμός θα “τρέξει” το ταχύτερο και σύμφωνα με όσα γνωρίζει από προφορικές επαφές με εργολάβους, θα υποβληθεί προσφορά.

Οι ελπίδες μεταφέρονται στον δεύτερο διαγωνισμό

Αρχικά, ερωτηθείς για το άγονο αποτέλεσμα του πρώτου διαγωνισμού, ο αντιδήμαρχος ανέφερε: “Υπήρξε ενδιαφέρον. Μπήκαν να δουν τον διαγωνισμό υποψήφιοι ανάδοχοι, αλλά δυστυχώς προσφορά δεν υπέβαλλε κανένας. Άρα, ο πρώτος διαγωνισμός βγήκε άγονος”.

Δεδομένης της αρνητικής εξέλιξης και στην ερώτηση, πώς θα προχωρήσει η Τεχνική Υπηρεσία, υπήρξε σαφής. “Είναι ένα εμβληματικό κτήριο και όλοι θέλουμε να το δούμε όπως του αξίζει. Άρα, άμεσα προχωράμε τις διαδικασίες ώστε να βγει ξανά ο διαγωνισμός. Δηλαδή θα προχωρήσουμε σε επαναδημοπράτηση του έργου της αποκατάστασης των όψεων του Δημαρχιακού Μεγάρου”.

Διαβεβαίωσε δε, πως και για τη νέα Δημοτική Αρχή είναι παρέμβαση σε προτεραιότητα. “Είναι σε προτεραιότητα το έργο και αυτονόητα το έχουμε θέσει ψηλά στην ατζέντα για τα έργα του Δήμου”, σχολίασε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως ο Δήμος έχει κάνει επαφές με εργολάβους για το θέμα. “Ήδη κάποιοι εργολάβοι επικοινώνησαν με την Τεχνική Υπηρεσία. Κάποιος ανέφερε ότι δεν είχε τον χρόνο για να υποβάλει πρόταση και ότι σε νέο διαγωνισμό θα το υποβάλλει. Σίγουρα θα το δημοσιοποιήσουμε όσο καλύτερα μπορούμε και πιστεύω ότι με τον δεύτερο διαγωνισμό, θα βρούμε ανάδοχο”, συμπλήρωσε.

Στην ερώτηση αν οι λόγοι που δεν υπήρξαν προσφορές συνδέονται ενδεχομένως με τον προϋπολογισμό και το μέγεθος του έργου, απάντησε τα εξής: “Όχι, δεν είχαμε τέτοια απάντηση ή επικοινωνία. Σίγουρα είναι εξειδικευμένο το αντικείμενο και πιθανά και τοπικοί εργολάβοι δεν θα μπορέσουν να το κάνουν μόνοι τους, αλλά θα χρειαστεί να ψάξουν να συνεργαστούν με εξειδικευμένα συνεργεία για την υλοποίησή του”. Διευκρίνισε δε, πως, “αυτή η ανάγκη δυσκολεύει την εύρεση αναδόχου. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχουν σε όλη την επικράτεια αρκετά συνεργεία που θα μπορέσουν να ανταποκριθούν και να αναλάβουν τέτοιας εμβέλειας έργο”.

Κλείσιμο τυπικών διαδικασιών και επαναδημοπράτηση

Προκειμένου ο Δήμος να προχωρήσει στον δεύτερο διαγωνισμό, απαιτείται άμεσα το κλείσιμο τυπικών διαδικασιών αναφορικά με την πρώτη άγονη διαδικασία. “Θα εγκρίνουμε τα πρακτικά για τον πρώτο άγονο διαγωνισμό και αντίστοιχα θα δώσουμε εντολή για να βγει ξανά ο διαγωνισμός, δηλαδή η δεύτερη προσπάθεια, η οποία ελπίζουμε να είναι καρποφόρα”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση αν είναι εξασφαλισμένα τα χρήματα του έργου (2,2 εκατ. ευρώ) και δεν κινδυνεύει με απώλειά τους ο Δήμος, απάντησε: “Τα χρήματα υπάρχουν και η χρηματοδότηση δεν χάνεται. Παρόλα αυτά, ο δεύτερος διαγωνισμός θα βγει το ταχύτερο”.

Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “ελπίζω να υπάρξουν ανάδοχοι που θα υποβάλλουν τις προσφορές τους. Θα κάνουμε όσα πρέπει για να δημοπρατηθεί εκ νέου και το κτήριο να δεχθεί τις αποκαταστάσεις που πρέπει να πάρει για τις όψεις του”.

Παραμένουν οι αποκλεισμοί

Ακολούθως, ο αντιδήμαρχος υπενθύμισε πως παραμένουν τα μέτρα του Δήμου για την ασφάλεια των πολιτών. “Τα μέτρα παραμένουν όπως τα γνωρίζουν οι δημότες. Παραμένει αποκλεισμένο το τμήμα στην πλευρά του πρώην Πάνθεον και ο κόσμος χρειάζεται να τηρεί τις απαγορεύσεις και να μην περνάει στη μικρή οδό μεταξύ Δημαρχείου και Βιβλιοθήκης”, ανέφερε, καταλήγοντας στο θέμα.