Εγκρίθηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα για τη νέα χρονιά από τη Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Οι βασικές προτεραιότητες σε έργα για το 2024

Φρ. Βακόνδιος: Είναι ένα πρόγραμμα που απαντά σε κύρια προβλήματα για το νησί

Σε ρεαλιστική βάση “πατά” το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2024 για τη Σύρο, σύμφωνα με όσα επεσήμανε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, η οποία και ενέκρινε το πλάνο έργων για την τρέχουσα χρονιά.

Από την πλευρά του, τόνισε πως η διοίκηση έχει συνέχεια και ως εκ τούτου, δεν εγκαταλείπονται αλλά συνεχίζονται βασικά έργα, που θα απαντήσουν σε μεγάλες ανάγκες της Σύρου σε πολλούς τομείς. Παράλληλα, σημείωσε πως εντάσσονται νέες προτάσεις για μελέτες και παρεμβάσεις, βάσει των αναπάντητων θεμάτων που έχουν προκύψει.

Ως εκ τούτου, υπογράμμισε πως ο Δήμος θα πορευθεί δίνοντας έμφαση σε σχολεία, αθλητικές υποδομές, οδοποιία και ηλεκτροφωτισμό, ενώ ταυτόχρονα, θα μεριμνά και για όσα έχουν δρομολογηθεί και έχουν υψηλές χρηματοδοτήσεις, όπως ενδεικτικά η αποκατάσταση των όψεων του Δημαρχείου.

Στη συνεδρίαση ασκήθηκε κριτική από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής της παράταξης “με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρη Ρώτα να υποστηρίζει πως είναι ένα φτωχό Τεχνικό Πρόγραμμα χωρίς όραμα και νέα έργα. Σε παρόμοιο τόνο πραγματοποιήθηκε και η αναφορά του επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκου Αλμπανόπουλου.

Ο κ. Ρώτας (που είχε δικαίωμα ψήφου στη Δημοτική Επιτροπή) υπερψήφισε, επιλέγοντας να δείξει θετική διάθεση, σημειώνοντας όμως πως δεν θα διατηρήσει ίδια στάση προσεχώς, αν δεν δει αναπτυξιακό πρόσημο στον σχεδιασμό του Δήμου.

Πρέπει να σημειωθεί πως το Τεχνικό Πρόγραμμα θα συζητηθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλύπτουμε με έργα όλους τους τομείς”

Αναλυτικός υπήρξε ο αντιδήμαρχος, μετά τη συνεδρίαση, παρέχοντας διευκρινίσεις και απαντώντας στην “Κοινή Γνώμη”. “Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα με αρκετά έργα. Έχει 55 έργα και έχει προϋπολογισμό για το 2024, 8,2 εκατ. ευρώ. Αυτό το ποσό θα αυξηθεί περισσότερο γιατί στο 2024 δεν είναι όλος ο προϋπολογισμός των έργων. Αποτυπώνεται το ποσό που θα “τρέξει” μέσα στο έτος”, διευκρίνισε, παρουσιάζοντας παρακάτω τις κύριες προτεραιότητες που αυτό περιλαμβάνει.

“Είναι ένα Τεχνικό Πρόγραμμα που έχει έργα από όλους τους τομείς τόσο στο κομμάτι των υποδομών όπως είναι οι όψεις του Δημαρχείου, όπως η ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου, - έργο για το οποίο έχει αρχίσει συνεργασία από το 2018 ώστε να τους στηρίξουμε, όπως και στο Λιμεναρχείο -, όσο και οδοποιίας, όπως το μεγαλύτερο που είναι η βελτίωση ασφαλείας του οδικού δικτύου, αλλά και η ανακατασκευή της οδού Βούρλη που είναι στο τελευταίο στάδιο”.

Ο κ. Βακόνδιος διευκρίνισε πως περιλαμβάνονται και έργα για το στρατόπεδο.

“Επίσης, το Τεχνικό Πρόγραμμα για το 2024 έχει έργα για το στρατόπεδο. Είναι βασικό μετά την παραχώρηση και τη συμφωνία μεταξύ ΤΕΘΑ και Δήμου, να γίνουν τα απαραίτητα έργα για το διαχωρισμό του τμήματος που θα πάρει ο Δήμος από το τμήμα του στρατοπέδου”.

Ακόμη πρόσθεσε, πως, “έχει έργα ηλεκτροφωτισμού, με σημαντικότερο αυτό της υπογειοποίησης των δικτύων στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης, ενώ έχουμε φροντίσει και για δημοτικές επεμβάσεις σε πολλά δημοτικά ακίνητα, σε σχολεία, σε αναπλάσεις πλατειών και κοινόχρηστων χώρων και τέλος και την αποκατάσταση των ταφικών μνημείων”.

Νέα κατεύθυνση για το κλειστό γήπεδο μπάσκετ

Διευκρινίσεις παρείχε και για τα θέματα των αθλητικών υποδομών, γνωστοποιώντας τη νέα διαδρομή που θα ακολουθηθεί για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα μπάσκετ του Αθλητικού Κέντρου.

“Είναι πολύ σημαντικό θέμα τα κτήρια των γηπέδων και κυρίως του γηπέδου του μπάσκετ. Μελετάμε να γίνει ενίσχυση στο εσωτερικό του γηπέδου, καθώς όλα τα υπόλοιπα τμήματα του γηπέδου έχουν ενισχυθεί. Οπότε εξετάζουμε να μείνει το κέλυφος ως έχει και να γίνει νέο γήπεδο με νέα προσθήκη και πιθανόν με μεταλλική κατασκευή, τόσο στο κομμάτι του γηπέδου και φυσικά την αντικατάσταση της στέγης”, σημείωσε σχετικά, εξηγώντας τους λόγους που τελικά δεν δύναται να κατεδαφιστεί.

“Όχι δεν θα πάει σε κατεδάφιση, επειδή υπάρχουν πολεοδομικά θέματα και δεν υπάρχει επιπλέον δόμηση. Αν αυτό κατεδαφιστεί, δεν θα μπορεί να χτιστεί 800 τ.μ. νέο κτήριο. Υπάρχει ο υδροφόρος ορίζοντας κοντά και είναι ψηλά η στάθμη της θάλασσας, άρα, δεν θα μπορούσαμε να πάμε σε υπόγειους χώρους”.

Κατά συνέπεια, ανέφερε πως, “επιλέγουμε το πιο άμεσο και το πιο ασφαλές και γι αυτό βάλαμε και χρήματα στο Τεχνικό Πρόγραμμα”. Υπογράμμισε μάλιστα πως ως πρώτο βήμα “χρειάζεται στατική μελέτη για να δούμε πως αυτά που σκεφτόμαστε μπορούν να υλοποιηθούν στην πράξη και μετά να πάμε σε χρηματοδότηση και διαγωνισμό. Όλοι θέλουμε μία νέα και σύγχρονη υποδομή για το μπάσκετ”.

Νέα κυκλοφοριακή μελέτη και απαντήσεις στην κριτική

Ερωτηθείς ειδικότερα για την προσθήκη έργων, γνωστοποίησε τα εξής: “Με τα χρήματα του Δήμου θα πάμε σε αρκετά νέα έργα τόσο στα σχολεία, σε άρση επικινδυνότητας κτηρίων, σε συντήρηση οδικού δικτύου και στην εκπόνηση νέας κυκλοφοριακής μελέτης”.

Κατά συνέπεια επεσήμανε πως η νέα Δημοτική Αρχή αποδεικνύει πως βαδίζει με ρεαλισμό, λέγοντας τα ακόλουθα: “Ο Δήμος έχει μία συνέχεια στη διοίκηση. Τα περισσότερα από τα έργα είναι συγχρηματοδοτούμενα και πολλά από αυτά είχαν αρχίσει και πριν το 2019. Οπότε όλα αυτά πρέπει να υλοποιηθούν. Τα 700 χιλ. ευρώ από τον Δήμο είναι σε νέα έργα”. Διασαφήνισε μάλιστα πως, “για να υλοποιηθεί ένα έργο κατανοούμε όλοι ότι χρειάζεται χρόνος. Σίγουρα μέσα σε 15 ημέρες μία νέα Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να προτείνει ένα εντελώς νέο πλάνο. Όλα αυτά θα έρθουν με τον καιρό. Όλα τα έργα είναι σημαντικά”.

Απαντώντας και στην κριτική που δέχθηκε περί φτωχού σχεδιασμού και πλάνου, υποστήριξε: “δεν είναι ένα φτωχό τεχνικό πρόγραμμα, αλλά αντιθέτως, έχει έργα από όλους τους τομείς. Κινούμαστε σε ρεαλιστική βάση και τα πιο σοβαρά θέματα τα έχουμε σε προτεραιότητα. Δεν είναι σε δεύτερη μοίρα τίποτα απαραίτητο. Σίγουρα υπάρχουν πολλά προβλήματα και θα κληθούμε να βρούμε λύσεις”.

Ο κ. Βακόνδιος τόνισε πως θα υπάρξει συνεργασία και με τις Κοινότητες. “Θα έρθουν αιτήματα και από τις Κοινότητες με τις προτάσεις τους και τα τεχνικά προγράμματά τους. Θα υπάρξουν κι άλλες ανάγκες. Οπότε όλα αυτά θα τα συμπεριλάβουμε. Θα γίνει τροποποίηση όπως προβλέπεται”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Έμφαση σε καθημερινότητα

Καταλήγοντας, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος υποστήριξε πως για τη νέα Δημοτική Αρχή έχει αξία να φροντίσει και ζητήματα καθημερινότητας. “Θα δοθεί έμφαση στην καθημερινότητα. Και το γεγονός της δημιουργίας αντιδημαρχίας Καθημερινότητας και Μικρών Έργων, αυτό ακριβώς δείχνει. Τη διάθεση και την πολιτική που θέλουμε να ακολουθήσουμε. Θα προσπαθήσουμε ώστε όλα αυτά τα ζητήματα στην καθημερινότητα να λύνονται”, κατέληξε ο κ. Βακόνδιος.