Αρνήθηκε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος να εντάξει προς συζήτηση στο Δ.Σ. την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για τις συνέπειες που θα φέρει το νομοσχέδιο για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια στα περιφερειακά ιδρύματα

Εκτός συνεδρίασης η στήριξη στο πανεπιστημιακό Τμήμα Σύρου

Ν. Καΐλης: “Είμαστε εδώ για να προλαβαίνουμε καταστάσεις που αφορούν το νησί μας”

Με το επιχείρημα πως δεν έχει κατατεθεί ακόμη το νομοσχέδιο για την ίδρυση των ιδιωτικών Πανεπιστημίων στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μάνθος Μανθόπουλος άφησε εκτός ατζέντας στη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου, την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, να εκδοθεί ψήφισμα υποστηρικτικό για το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Το θέμα της υποστήριξης των δημόσιων Πανεπιστημίων που “καίει” αυτό το διάστημα σε πανελλαδικό επίπεδο, θέλησαν να θέσουν στη συζήτηση του Δημοτικού Συμβουλίου ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νικόλας Καΐλης και ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Παύλος Χρυσαφίδης, με τον πρώτο να επισημαίνει πως η προωθούμενη ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα κυρίως σε ΑΕΙ και Τμήματα στην περιφέρεια και άρα, στη νησιωτική Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις απειλές… που δέχεται το ΤΜΣΠΣ.

Ο κ. Καΐλης είχε προτείνει να συζητηθεί το θέμα κανονικά στη συνεδρίαση, έστω και ως εκτός ημερήσιας διάταξης - κάτι που δεν αποδέχθηκε ο πρόεδρος, Μάνθος Μανθόπουλος -, επισημαίνοντας πως το Δημοτικό Συμβούλιο είναι επιφορτισμένο με τον σοβαρό και υπεύθυνο ρόλο της προάσπισης των κεκτημένων της Σύρου. Κατά συνέπεια, πολιτικά μιλώντας, υποστήριξε πως το να πάρει θέση και μάλιστα εγκαίρως το Δημοτικό Συμβούλιο για ένα τόσο κρίσιμο θέμα είναι απαραίτητο.

Σημειώνεται πως, τη θέση της Λαϊκής Συσπείρωσης να τεθεί προς συζήτηση έστω(!) ως κατεπείγον θέμα, στήριξαν μόλις 7 δημοτικοί σύμβουλοι, έναντι 14 – της πλειοψηφίας της Δημοτικής Αρχής του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, που ακολούθησαν τη θέση του κ. Μανθόπουλου, πως δηλαδή η έκδοση ψηφίσματος για το Πανεπιστημιακό Τμήμα της Σύρου, θα πρέπει να γίνει μόνο αφού κατατεθεί το νομοσχέδιο.

Ν. Καΐλης: “Δεν είναι επαρκής η δικαιολογία σας”

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης, Νικόλας Καΐλης επέμεινε στο να συζητηθεί το σοβαρό θέμα, εξηγώντας πως δεν υπάρχει περιθώριο καθυστερήσεων, σύμφωνα με όσα δηλώνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί για το θέμα της ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα, ασχέτως αν το νομοσχέδιο δεν έχει κατατεθεί μέχρι στιγμής.

“Προτείναμε να τεθεί θέμα και να βγάλουμε ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο κατά της ίδρυσης ιδιωτικών Πανεπιστημίων και στήριξης του εδώ Πανεπιστημιακού Τμήματος.

Θεωρούσαμε πως αυτό το θέμα θα έπρεπε να έχει ενταχθεί στα εκτός ημερησίας και το φέρνουμε στα εκτός ημερησίας γιατί δεν υπήρξε προηγούμενη ενημέρωση για να καταθέσουμε θέματα, κάτι που θα πρέπει να γίνεται από εδώ και πέρα για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου και δεύτερον γιατί οι εξελίξεις είναι τέτοιες που μας το επιβάλλουν”, ξεκαθάρισε εξ αρχής, σημειώνοντας πως, “δεν υπάρχει καμία δικαιολογία στο να μην ενταχθεί το θέμα έστω και σαν εκτός ημερησίας”. Γνωστοποιώντας μάλιστα τη θέση του κ. Μανθόπουλου, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, επεσήμανε πως η στάση της κυβέρνησης είναι ήδη γνωστή. “Κατ΄ ιδίαν σε κουβέντα που είχαμε η δική σας δικαιολογία ήταν ότι δεν έχουμε δει το νομοσχέδιο. Δεν θεωρούμε ότι αυτό είναι επαρκής δικαιολογία, με τη λογική ότι έχουμε και δηλώσεις του πρωθυπουργού για το τι περιέχει το νομοσχέδιο, έχουμε δηλώσεις του αρμόδιου υπουργού ο οποίος δεν έχει αφήσει τηλεοπτικό σταθμό για να μας λέει ακριβώς τι περιέχει, έχουμε αντιδράσεις της μεγάλης πλειοψηφίας της ακαδημαϊκής κοινότητας, φοιτητών, πανεπιστημιακών, εργαζομένων στα πανεπιστήμια”. Συμπλήρωσε δε, πως ήδη γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις, ενώ σχετική πορεία έγινε και στη Σύρο, εξηγώντας πως, “σε αυτή τη βάση λέμε πως αυτό το ζήτημα είναι ώριμο για να έρθει στο δημοτικό συμβούλιο, είναι ώριμο να συζητηθεί και δεν ανοίγουμε εμείς τη συζήτηση, την εντείνουμε όμως τη στιγμή που κινητοποιούνται τόσες χιλιάδες φοιτητές ενάντια στο νομοσχέδιο”.

Ζήτησε ουσιαστικό ρόλο για το Δημοτικό Συμβούλιο

Για τον ουσιαστικό ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου σε θέματα που “καίνε” τον τόπο, ο κ. Καΐλης, σχολίασε πως ο κάθε αιρετός θα πρέπει να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και να προλαβαίνει εξελίξεις, προτού αυτές δημιουργήσουν προβλήματα και εμπόδια στη λειτουργία – εν προκειμένω – του Πανεπιστημιακού Τμήματος του νησιού.

“Ο καθένας μετριέται με το μπόι του απέναντι στις εξελίξεις που ζούμε και εκεί θα κάνουμε λογαριασμό στο τέλος. Στο πόσο ο καθένας από εμάς, δεν εκπροσωπούσε τους 100 – 200 πολίτες που τον ψήφισαν, αλλά κατά πόσο εκπροσώπησε τα συμφέροντα συνολικότερα των κατοίκων και των δημοτών. Και το λέμε αυτό γιατί πέρα από την πολιτική εξέλιξη που φέρνει αυτό το νομοσχέδιο, προφανώς εγκυμονεί και κινδύνους για το Τμήμα της Σύρου. Ένα περιφερειακό Τμήμα όπως και όλα τα περιφερειακά, τα οποία ήδη με την ελάχιστη βάση εισαγωγής μαραζώνουν και έχουν πολύ λιγότερους εισακτέους από αυτούς που μπορεί να πάρουν και υπάρχουν και τμήματα που έχουν μέχρι και έναν εισακτέο”. Πρόσθεσε ακόμη, πως, “αυτά τα περιφερειακά Τμήματα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα στη λειτουργία τους και από άποψη αριθμού φοιτητών, αλλά και στη λειτουργία τους από άποψη χρηματοδότησης”.

Μ. Μανθόπουλος: “Δεν υπάρχει κάτι σαφές σε χρονοδιαγράμματα”

Εμμένοντας στη θέση του πως χρονικά δεν είναι η κατάλληλη στιγμή να συζητηθεί το θέμα, αφού δεν είναι γνωστό τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος σχολίασε: “Δεν ανοίγουμε συζήτηση. Δεν υπάρχει κάτι σαφές ακόμη σε χρονοδιάγραμμα. Από εκεί και μετά, τέλος του άλλου μήνα, έχουν αναμορφωθεί οι κείμενες διατάξεις και υπάρχουν ειδικές συνεδριάσεις που μπορείτε να το βάλετε το θέμα, να το αιτηθείτε για συζήτηση. Αν προκύψει πιο νωρίς το θέμα και έχουμε το σχέδιο νόμου που θίγει κατά το σκέλος που μας αφορά την τοπική μας κοινωνία, εδώ είμαστε να το συζητήσουμε”.

Στα παραπάνω, ο κ. Καΐλης σημείωσε πως, “αιτιολογούμε το κατεπείγον με τη λογική ότι το νομοσχέδιο αυτό θα έρθει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή και σε επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα είναι ήδη αργά να παρθεί η όποια απόφαση. Καταλαβαίνετε προφανώς κι εσείς ότι όταν βγει στο σχέδιο νόμου δεν θα λέει ρητά τι θα γίνει στη Σύρο. Εμείς είμαστε εδώ πέρα για να προλάβουμε καταστάσεις και σε αυτή τη λογική το βάζουμε επί τάπητος”.

Ο κ. Μανθόπουλος, επανέλαβε πως, “σε κάθε περίπτωση θα κάνουμε και συνεδρίαση Σάββατο αν χρειαστεί, αν προκύψει νωρίτερα θέμα”.

Η πρόταση ψηφίσματος για τη Σύρο

Τα βασικότερα σημεία της πρότασης ψηφίσματος της Λαϊκής Συσπείρωσης, έχουν ως εξής: “Το νομοσχέδιο παραβιάζει το άρθρο 16 του ελληνικού Συντάγματος καθώς υπάρχει ρητή αναφορά σε αυτό ότι “η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου υπό την εποπτεία του κράτους”. Βάσει των προβλέψεων του νομοσχεδίου: α. διαμορφώνεται μια μεγάλη αγορά πτυχίων, με 3ετή, 4ετή, 5ετή προγράμματα σπουδών, τα οποία θα είναι ισότιμα και πανεπιστημιακά αναγνωρισμένα, β. καταργείται ο ενιαίος μέχρι τώρα τρόπος πρόσβασης στα πανεπιστήμια, η εισαγωγή σε αυτά θα κρίνεται ακόμα περισσότερο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε οικογένειας, γίνεται ακόμα πιο άδικη, γ. Ειδικότερα για το Τμήμα του νησιού μας, με δεδομένα τα σοβαρά προβλήματα υποχρηματοδότησης, το διαχρονικό χτύπημα της αξίας των πτυχίων, το σοβαρά προβλήματα στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι στο πανεπιστήμιο, η εξέλιξη αυτή θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα, για την ίδια την επιβίωση και συνέχιση λειτουργίας του Τμήματος, καθώς με μαθηματική ακρίβεια θα υπάρξει μείωση των εισακτέων και μείωση της ήδη ανεπαρκούς χρηματοδότησης για τις ανάγκες της εκπαιδευτικής διαδικασίας. (…)

Το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης, θεωρεί πως αυτό που χρειάζεται η κοινωνία, το νησί μας και τα παιδιά μας είναι δημόσιο και αναβαθμισμένο Πανεπιστήμιο. Αυτό είναι που πρέπει να στηρίξει η πολιτεία”.