Ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, Χρήστος Γαμβρούδης επιβεβαιώνει πως το κύτταρο είναι κορεσμένο

“Μέρα με την ημέρα βλέπουμε την κατάσταση στον ΧΥΤΑ Σύρου”

Πιέσεις για την ενδιάμεση λειτουργία μέχρι τη δημιουργία του ΧΥΤΥ στο “Κοράκι”

Από μέρα σε μέρα εξετάζεται η “αντοχή” του ΧΥΤΑ Σύρου όσον αφορά στην υποδοχή απορριμμάτων για ταφή, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο γενικός διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου που έχει στην ευθύνη του τη διαχείριση, Χρήστος Γαμβρούδης.

Αν και το κύτταρο είναι κορεσμένο εδώ και καιρό και προωθείται η διαδικασία της ενδιάμεσης λύσης με ένα έργο μικρής επέκτασης του υφιστάμενου ΧΥΤΑ, ωστόσο, γραφειοκρατικές διαδικασίες προκαλούν καθυστερήσεις, αυξάνοντας την αγωνία για τον χρόνο δυνατότητας υποδοχής απορριμμάτων.

Στις απαντήσεις που έδωσε ο κ. Γαμβρούδης σχετικά με το θέμα, επεσήμανε πως ο Φορέας παρακολουθεί ως οφείλει στενά την κατάσταση και μάλιστα από μέρα σε ημέρα, δεσμευόμενος πως δεν θα υπάρξει “κλείσιμο” του κυττάρου. Άλλωστε, αυτό θα προκαλούσε μία μεγάλη αύξηση του κόστους για μεταφορά των απορριμμάτων σε άλλο κύτταρο, κάτι που εκτιμά πως θα αποφύγει η Σύρος.

Παράλληλα, έδωσε απαντήσεις και για το στάδιο που βρίσκονται οι ενέργειες και οι εγκρίσεις για το μεγάλο έργο των 6,5 εκατ. ευρώ όσον αφορά στην κατασκευή του ΧΥΤΥ Σύρου στο “Κοράκι”, γνωστοποιώντας πως ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου θα είναι έτοιμος να δημοπρατήσει το έργο, αφού ληφθεί και η τελική υπογραφή της περιβαλλοντικής μελέτης από τον υπουργό Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, αυτό αποτελεί και το τελευταίο βήμα για να “τρέξει” ο Φορέας τις δικές του ενέργειες με τα τεύχη δημοπράτησης του έργου.

Δεν θα πούμε ότι κλείνει ο ΧΥΤΑ και δεν δεχόμαστε απορρίμματα”

Ειδικότερα για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο υφιστάμενος ΧΥΤΑ, ο κ. Γαμβρούδης υπήρξε ειλικρινής. “Είναι στο κόκκινο ο ΧΥΤΑ Σύρου και αναμένουμε από το Ελεγκτικό την έγκριση για τη σύμβαση που μέσα έχουμε και το κομμάτι της ενδιάμεσης λειτουργίας. Είναι στο Ελεγκτικό συνέδριο εδώ και πάρα πολύ καιρό”, ανέφερε, απαντώντας για το αν γνωρίζει τους λόγους που από τον περασμένο Μάιο δεν έχει ανταποκριθεί το Ελεγκτικό όσον αφορά στην έγκριση για να προχωρήσει η επέκταση και άρα, η παράταση ζωής του ήδη κορεσμένου κυττάρου για δύο με τρία χρόνια.

“Ζήτησαν κάποια συμπληρωματικά στοιχεία. Τα στείλαμε. Αλλά η κατάσταση με την αποχή των δικηγόρων και με τις αποχές δεν βοηθά, όπως επίσης άλλαξε και η σύνθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Όλο έχει πάει πίσω. Δυστυχώς”, πρόσθεσε σχετικά, δίνοντας απαντήσεις παρακάτω και για το αν μπορεί να εκτιμηθεί ο χρόνος που μπορεί να ανταποκρίνεται το υπάρχον κύτταρο.

“Υπάρχει ανάδοχος μέσα ο οποίος λειτουργεί τον ΧΥΤΑ. Ό,τι έκανε και πριν κάνει και τώρα, δεν γίνεται κάτι διαφορετικό. Δηλαδή δεν έχει αλλάξει κάτι στο θέμα της διαχείρισης”, σχολίασε, επισημαίνοντας μάλιστα πως για το πόσο ακόμη θα μπορεί να υποδέχεται απορρίμματα, “αυτό δεν μπορώ να το προσδιορίσω γιατί δεν έχω στα χέρια μου τις τελευταίες τοπογραφικές αποτυπώσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν συζητάμε για να κλείσει ο ΧΥΤΑ ή να πούμε ότι δεν δεχόμαστε άλλα απορρίμματα”.

Ως εκ τούτου, ξεκαθάρισε πως, “θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να τον κρατήσουμε. Και στην Πάρο είχαμε αντίστοιχη περίπτωση και φασαρίες για το θέμα του ΧΥΤΑ. Καταφέραμε και το κρατήσαμε. Δεν είναι ό,τι πιο εύκολο και για εμάς να πούμε αύριο κλείνει ο ΧΥΤΑ και τα μεταφέρουμε κάπου αλλού. Προφανώς αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί θα αυξηθούν και τα κόστη πάρα πολύ. Δεν θα το κάνουμε σε καμία περίπτωση”.

Υπογράμμισε όμως πως, “είναι στο κόκκινο ο ΧΥΤΑ εδώ και πάρα πολύ καιρό αλλά μέρα με τη μέρα όμως, βλέπουμε την κατάσταση και σε κάθε περίπτωση διασφαλίζουμε ότι ο ΧΥΤΑ θα δουλέψει και δεν θα κλείσει”.

Το βλέμμα στην ενδιάμεση λύση

Παρακάτω ρωτήθηκε για το αν παρακολουθείται στενά η προσπάθεια της ενδιάμεσης λειτουργίας, με ένα έργο μικρής επέκτασης. “Ναι. Πρέπει ο ανάδοχος μέσα σε τρεις μήνες να φτιάξει το κύτταρο της μεταβατικής περιόδου. Τα χρήματα υπάρχουν και ο Δήμος πληρώνει κανονικά τις εισφορές του. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα”, διαβεβαίωσε, επαναλαμβάνοντας πως αν το Ελεγκτικό ανταποκριθεί, με ταχείς ρυθμούς θα γίνει αυτό το έργο.

Καθυστερήσεις για τον ΧΥΤΥ

Στην ερώτηση αν για το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ η ανταπόκριση του Υπουργείου Περιβάλλοντος είναι αυτή που πρέπει, ο κ. Γαμβρούδης, εξήγησε πως δυστυχώς τα πράγματα προοδεύουν με καθυστέρηση.

“Και για το νέο έργο περιμένουμε. Βλέπουμε ότι και εδώ οι καθυστερήσεις και η γραφειοκρατία είναι τέτοια και δεν εξαρτάται από εμάς. Ενώ έχει πάρει όλες τις εγκρίσεις από τον Δεκέμβριο, δεν έχει βγει ακόμη η ΑΕΠΟ. Κάθε μέρα παίρνουμε τηλέφωνο στο Υπουργείο για να δούμε τι θα γίνει με αυτό”, σημείωσε χαρακτηριστικά, εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο δεν υπάρχει εξέλιξη για να εκκινήσουν επιτέλους οι διαδικασίες για τη δημοπράτηση.

“Πρέπει να το υπογράψουν ο γραμματέας, ο υπουργός. Δεν έχει κολλήσει για κάποιο άλλο λόγο. Απλά είναι θέμα χρόνου υπογραφής”, υπογράμμισε, εξηγώντας τι θα ακολουθήσει από πλευράς φορέα, αν δοθεί αυτή η υπουργική υπογραφή.

“Με το που βγει η ΑΕΠΟ στην ουσία “ξεκλειδώνει” το προπαρασκευαστικό έργο της χρηματοδότησης. Πρέπει να μπούμε εμείς στο σύστημα και να πούμε πως πάμε μετά στην κατασκευή.Για τον διαγωνισμό, πρέπει να ετοιμάσουμε τα τεύχη, να τα στείλουμε στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ να τα εγκρίνει και μετά να δημοπρατήσουμε. Εμείς σε κάθε περίπτωση από τη στιγμή που θα “ξεκλειδώσει” αυτό και μπορούμε να τα υποβάλουμε, πιστεύω μέσα σε δύο με τρεις εβδομάδες το πολύ, θα έχουμε στείλει στο ΥΜΕΠΕΡΑΑ τα τεύχη. Θέλει και δύο με τρεις εβδομάδες να τα ελέγξει, οπότε μετά από αυτά, σε δύο μήνες θα έχει δημοπρατηθεί”.

Ο γενικός διευθυντής, κατέληξε τέλος πως, “αυτό θα “τρέξει” παράλληλα με την ενδιάμεση λειτουργία του ΧΥΤΑ”.