Συνάντηση με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τον γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Ν. Αιγαίου, υποστράτηγο Λουκά Θάνο και τον νέο διευθυντή της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, ταξίαρχο Κωνσταντίνο Αγιασοφίτη

Έμφαση στην πρόληψη και την ασφάλεια των νησιών

Σε απόλυτη προτεραιότητα θέτουν την ασφάλεια των πολιτών στα νησιά και μάλιστα σε καθημερινή βάση, τόσο ο γενικός περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής Ν. Αιγαίου, υποστράτηγος Λουκάς Θάνος, όσο και ο νέος διευθυντής της Αστυνομικής Διεύθυνσης Κυκλάδων, ταξίαρχος Κωνσταντίνος Αγιασοφίτης, σύμφωνα με όσα ανέφεραν στους εκπροσώπους των τοπικών ΜΜΕ, χθες το μεσημέρι, στο πλαίσιο προγραμματισμένης συνάντησης, στη Σύρο.

Ο περιφερειακός διευθυντής μετά από πρόσφατες κρίσεις συνεχίζει τη θητεία του, διατηρώντας τα “ηνία” της Αστυνομίας σε όλο το Νότιο Αιγαίο, ενώ ο κ. Αγιασοφίτης, ανέλαβε προσφάτως τα καθήκοντά του για το νομό Κυκλάδων. Και τα δύο πρόσωπα έχουν μακρά πορεία στο σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας και έχουν συμπληρώσει τα 35 έτη, υπηρετώντας σε διάφορες θέσεις και ως εκ τούτου, οι δύο νησιωτικοί νομοί των Κυκλάδων και τη Δωδεκανήσου είναι σε έμπειρα χέρια.

Αξίζει να αναφερθεί ειδικότερα, πως ο κ. Θάνος βρίσκεται στη Σύρο ήδη ένα έτος ως περιφερειακός αστυνομικός διευθυντής, ενώ υπενθυμίζεται πως κατά τη διαδρομή του στην Ελληνική Αστυνομία, ένας από τους σταθμούς του ήταν η δεκαετής υπηρεσία του στο Τμήμα Αντιμετώπισης Διεθνούς Τρομοκρατίας της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας και απέκτησε σπουδαία εμπειρία από τις υποθέσεις εξάρθρωσης τρομοκρατικών οργανώσεων όπως της επαναστατικής οργάνωσης “17 Νοέμβρη”.

Επιπλέον, ο κ. Αγιασοφίτης ήρθε από την Αστυνομική Διεύθυνση Ευβοίας, ενώ στη Ρόδο είχε υπηρετήσει κατά το παρελθόν με απόσπαση δύο φορές στο αεροδρόμιο του νησιού. Υπογραμμίζεται πως ήδη έχει κάνει επαφές με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου και με τον χωρικό αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργο Λεονταρίτη, καθώς και με τον πρόεδρο και την πρόεδρο Εφετών και Πρωτοδικών στη Σύρο, ενώ θα συναντήσει και τους δύο Επισκόπους της Ορθόδοξης και Καθολικής Εκκλησίας στη Σύρο.

Φιλήσυχος τόπος τα νησιά με χαμηλή εγκληματικότητα

Στη συζήτησή τους με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το πρώτο θέμα που έθιξαν είναι η ανάγκη διατήρησης και προάσπισης του φιλήσυχου προφίλ των νησιών, αφού μάλιστα εκτός από έναν σημαντικό αριθμό μόνιμων κατοίκων, υποδέχονται και ένα μεγάλο κομμάτι της τουριστικής πίτας. Ως εκ τούτου, τόνισαν πως η πρόληψη είναι προτεραιότητα σε κάθε επίπεδο, ενώ έπεται η καταστολή.

Σημείωσαν πως κυρίως οι Κυκλάδες ως νομός παρουσιάζει πολύ χαμηλή εγκληματικότητα και λίγα σοβαρά περιστατικά συγκριτικά με άλλες περιοχές της χώρας, κάτι θετικό φυσικά για τις Υπηρεσίες της Αστυνομίας.

Ακόμη, υπογράμμισαν πως το αίσθημα ασφάλειας που νιώθουν οι κάτοικοι είναι σημαντικό να “περνά” και στους επισκέπτες, καθώς τόσο οι Κυκλάδες, όσο και τα Δωδεκάνησα, κερδίζουν και γι’ αυτή τη συνθήκη, σημαντικό αριθμό τουριστών ετησίως.

Προβληματίζει το κτηριακό στη Σύρο

Για την καλύτερη δυνατή λειτουργία της Αστυνομίας στη Σύρο, αναφέρθηκε το θέμα του κτηριακού. Άμεσα, οι Υπηρεσίες θα κληθούν να μετακινηθούν σε κτήριο της οδού Νικ. Μανδηλαρά – κατά πάσα πιθανότητα -, μετά από την ολοκλήρωση των σχετικών διαγωνιστικών διαδικασιών. Σύμφωνα με όσα επεσήμαναν, η μετεγκατάσταση αυτή, ναι μεν θα λύσει κάποια προβλήματα, ωστόσο, η ενοικίαση ακινήτου αποτελεί για την Αστυνομία πάντα, μία προσωρινή λύση.

Βάσει των λεγομένων του κ. Θάνου δε, η προτιμότερη επιλογή θα ήταν η εύρεση ενός οικοπέδου ή ενός μεγάλου κτηρίου και η εκ του μηδενός ανέγερση και διαμόρφωσή τους, για την υποδοχή των Διευθύνσεων της Αστυνομίας Κυκλάδων και Νοτίου Αιγαίου. Σημείωσε, μάλιστα, πως και η θέση του Αρχηγείου είναι η ανωτέρω και φυσικά η Αστυνομία θα διέθετε τους απαραίτητους πόρους.

Σταθερό ζήτημα η υποστελέχωση

Αναφορικά με το μεγάλο θέμα της υποστελέχωσης έκαναν ορισμένες αναφορές, εξηγώντας πως δυστυχώς τα νησιά πάντα βρίσκονται σε οριακό σημείο. Δηλαδή, το υπάρχον προσωπικό και όσοι υπηρετούν καλύπτουν τις ανάγκες, καταβάλλοντας όμως μεγάλη προσπάθεια και “προχωρώντας” βάσει πλάνου. Σίγουρα, η ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό ζητείται ως η ιδανική λύση, ωστόσο προς το παρόν οι Υπηρεσίες της Αστυνομίας στα νησιά, καλύπτονται με μετακινήσεις.

Σοβαρό ζήτημα που απασχόλησε έντονα την περασμένη χρονιά ήταν το μεταναστευτικό, με τον κ. Θάνο μάλιστα να διευκρινίζει πως για τις μεταγωγές μεταναστών από τα Δωδεκάνησα (Ρόδο και Κω), έπρεπε να αφιερωθούν σημαντικές δυνάμεις, που “έλειψαν” από τα νησιά.

Και οι δύο, πρόσθεσαν πως δυστυχώς φαίνεται πως οι νησιώτες δεν επιλέγουν να γίνουν αστυνομικοί και ως εκ τούτου, οι Υπηρεσίες στα νησιά πάντα περιμένουν ανθρώπινο δυναμικό από την ηπειρωτική χώρα.

Σύμφωνα με όσα γνωστοποίησαν για τους τουριστικούς προορισμούς δίδεται έμφαση κάθε καλοκαίρι και δη στη Μύκονο και στη Σαντορίνη, όπου θα υπάρξει και φέτος ιδιαίτερη μέριμνα και μάλιστα “γενναία στελέχωση”.

Πάντως, για τους ελέγχους σε καθημερινή βάση, ξεκαθάρισαν πως η Αστυνομία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και επιδιώκει να έχει διακριτική παρουσία παντού. Από την πλευρά τους, υποστήριξαν πως σίγουρα σε θέματα ελέγχου θα συνδράμει στο βαθμό που της αναλογεί και η Δημοτική Αστυνομία κάθε Δήμου.

Βραχνάς” το αυξημένο κόστος διαμονής για τους αστυνομικούς

Για την ομαλή διαμονή των αστυνομικών στα νησιά προϋπόθεση αποτελεί η εύρεση στέγης και μάλιστα με οικονομικό ενοίκιο, κάτι πλέον πολύ δύσκολο. Στο θέμα αναφέρθηκαν τόσο ο κ. Αγιασοφίτης, όσο και ο κ. Θάνος, επισημαίνοντας πως δυστυχώς πλέον το πρόβλημα εντοπίζεται, όχι μόνον στους μεγάλους και κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς, αλλά και σε νησιά με ηπιότερη τουριστική κίνηση. Κατά συνέπεια, θα βοηθούσε μία θετικότερη στάση από πλευράς ιδιοκτητών κατοικιών, προκειμένου τα νησιά να έχουν και στην Αστυνομία το προσωπικό που τους χρειάζεται.