Η νέα Δημοτική Αρχή για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των 15 εκατ. ευρώ (νέο ΕΣΠΑ), όπως δηλώνει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος

Προσανατολίζεται σε τροποποίηση του ΣΒΑΑ

Ιδιαίτερη η περίπτωση του παραμελημένου… Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης

Σε αλλαγές όσον αφορά στις προτάσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης για το πρόγραμμα Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπλασης (ΣΒΑΑ) προσανατολίζεται η νέα Δημοτική Αρχή, προκειμένου να αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα 15 εκατ. ευρώ που αναλογούν στο νησί και τα οποία προέρχονται μέσω του νέου ΕΣΠΑ.

Τα παραπάνω δήλωσε ο νέος αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στην “Κοινή Γνώμη”, δίνοντας απαντήσεις σε συνέχεια αναφοράς που έγινε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με αφορμή την κατάσταση του κτηρίου του Πνευματικού Κέντρου.

Συγκεκριμένα, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης ρώτησε για το αν υπάρχει πρόβλεψη για συντηρήσεις και αποκαταστάσεις στο ιστορικό ακίνητο, καθώς επί πολλά χρόνια, δεν έχει δεχθεί καμία συντήρηση. Μάλιστα, στη μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων Γ. Ρίτσος, δεσπόζουν… οι σκαλωσιές, γεγονός που εδώ και καιρό δεν τιμά τον Δήμο.

Σε απαντήσεις προέβη η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία αναγνώρισε την κακή κατάσταση του κτηρίου, γνωστοποιώντας πως θα γίνει προσπάθεια για ένταξή του στο ΣΒΑΑ, καθώς η λήψη χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο, δεν είναι εφικτή, αφού το κτήριο είναι σε λειτουργία και χρησιμοποιείται.

Με αφορμή την ιδιαίτερη περίπτωση του Πνευματικού Κέντρου, το οποίο στις κατατεθειμένες προτάσεις της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής, δεν είχε συμπεριληφθεί στο ΣΒΑΑ, ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε να απαντήσει αν τελικά η νυν Δημοτική Αρχή του Αλέξη Αθανασίου επεξεργάζεται και είναι εφικτή, η τροποποίηση των προτάσεων που προωθήθηκαν για υλοποίηση με τα 15 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως στο ΣΒΑΑ έχει ενταχθεί σχεδόν συνολικά η αναβάθμιση και ανάπλαση της νότιας πλευράς της Ερμούπολης.

Εφικτή και αναγκαία η τροποποίηση”

Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε εξ αρχής ο αντιδήμαρχος, θα γίνει από την αρχή ένας σχεδιασμός, δεδομένου πως μεσολάβησε η αλλαγή της θητείας και άρα, η νυν Δημοτική Αρχή θέλει να δώσει τη δική της στόχευση.

“Αυτός ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει. Δηλαδή θα συζητήσουμε στη Δημοτική Αρχή το υπάρχον πλάνο και τις προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στο ΣΒΑΑ και από εκεί και μετά, σίγουρα το Πνευματικό Κέντρο είναι στις προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να ενταχθεί ώστε να αναβαθμιστεί περαιτέρω”, σχολίασε αρχικά, λέγοντας πως όποιες αλλαγές επεξεργαστεί η πλευρά του Δήμου, θα συζητηθούν και θα ψηφιστούν εκ νέου στο Δημοτικό Συμβούλιο.

“Σίγουρα στο ΣΒΑΑ μπορούν να γίνουν τροποποιήσεις”, διαβεβαίωσε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος, επισημαίνοντας πως, “αυτά που έχουν συμπεριληφθεί είναι προτάσεις και ψηφισμένες από το Δημοτικό Συμβούλιο. Θα έρθουν ξανά όποιες τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν. Όμως ακόμη δεν έχουμε κάνει ούτε μία συνάντηση ως νέα Δημοτική Αρχή για να αποφασίσουμε για τις αλλαγές και το τι θέλουμε να αλλάξουμε”.

Σε αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε πως δεν έχει προς το παρόν να “αποκαλύψει” αλλαγές, ωστόσο, γνωστοποίησε πως υπάρχει αναγκαιότητα για προστασία εμβληματικών κτηρίων του νησιού.

“Κάποια κτήρια που είναι εμβληματικά, θα προσπαθήσουμε να τα αναβαθμίσουμε μέσω του ΣΒΑΑ, δηλαδή να αξιοποιήσουμε αυτή τη χρηματοδότηση. Θα πρέπει να είναι ένα συνολικό σχέδιο και πλάνο και ένας σχεδιασμός ολοκληρωμένος”, σχολίασε χαρακτηριστικά.

Κατοχυρωμένη η χρηματοδότηση και εκ νέου στο δημοτικό συμβούλιο

Ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως η χρηματοδότηση των 15 εκατ. ευρώ είναι κατοχυρωμένη και φυσικά οι όποιες αλλαγές θα αποφασιστούν από το Δημοτικό Συμβούλιο, που θα πάρει και την τελική απόφαση.

“Αυτό το σχέδιο με τις προτάσεις του ΣΒΑΑ κατατέθηκε από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση και η Σύρος θα πάρει τα 15 εκατ. ευρώ. Από τη στιγμή που υπάρχουν οι χρηματοδοτήσεις, θα πρέπει σύμφωνα και με τη νομοθεσία να ακολουθήσουμε την πρόθεση και την πολιτική βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής. Είχε γίνει διαβούλευση, αλλά σίγουρα από τη νέα Δημοτική Αρχή θα υπάρξει αλλαγή. Με όλα τα Τμήματα, με όλες τις Διευθύνσεις και με όλους τους δημοτικούς συμβούλους θα εξετασθεί ξανά το σχέδιο με τις προτάσεις που έχει σταλεί και έχει εγκριθεί”, ανέφερε, τονίζοντας πως, “υπήρξαν προτάσεις τότε και από τη μειοψηφία που δεν συμπεριλήφθηκαν στην πρόταση, από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή. Άρα, υπάρχει η χρηματοδότηση και θα δούμε πλέον ποια είναι η πολιτική βούληση της νέας Δημοτικής Αρχής”.

Συνεργασία με Περιφέρεια

Μάλιστα για όλα τα παραπάνω ο αντιδήμαρχος επεσήμανε πως είναι σε συνεννόηση η Δημοτική Αρχή με την Περιφέρεια. “Είναι στα άμεσα πλάνα μας να το δούμε ξανά σε συνεργασία και με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου πάντα, να εντάξουμε κάποια εμβληματικά κτήρια που κρίνουμε ότι πρέπει να τα βάλουμε μέσα στο πλάνο. Υπάρχουν σκέψεις, αλλά δεν θέλω να προτρέχω. Ο σχεδιασμός θα γίνει εξ αρχής”, υπογράμμισε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας πως, είναι ευκαιρία με αυτού του ύψους τη χρηματοδότηση να γίνει το καλύτερο. “Υπάρχουν πάρα πολλές ανάγκες και είναι ευκαιρία μία τέτοια χρηματοδότηση να αναβαθμίσει και το ιστορικό κέντρο και την πόλη και το κομμάτι του αστικού ιστού. Σίγουρα μέσα από αυτό θα παρουσιάσουμε το δικό μας όραμα”, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας τέλος πως, “είναι μεγάλη η χρηματοδότηση και είναι σημαντική. Με την Περιφέρεια ήδη κάναμε μία πρώτη επαφή, αλλά στο πλαίσιο αυτής της εθιμοτυπικής συνάντησης, ειπώθηκαν αρκετά πράγματα για το ΣΒΑΑ και ότι θα υπάρξει συνεργασία το επόμενο διάστημα”.

Οι προτάσεις της διαβούλευσης

Ακολουθούν οι αρχικές προτάσεις της παράταξης του Αλέξη Αθανασίου όταν ήταν επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στην περασμένη θητεία, όπως ακριβώς υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την περιοχή παρέμβασης (νότια Ερμούπολη, από τον κόμβο της πλατείας Ηρώων έως το πρώην εργοστάσιο Λαδόπουλου).

Συγκεκριμένα:

1. Πλήρης ανάπλαση πλατείας Ηρώων.

2. Πλήρης ανάπλαση περιοχής Καρνάγιο και συγκοινωνιακός κόμβος μπροστά από πρώην Alpha Bank.

3. Αλσύλλιο, λαμβάνοντας υπ' όψιν τα έργα του εμπορικού κρηπιδώματος. Δημιουργία ταχέως ρεύματος κυκλοφορίας καθόδου προς Ερμούπολη (στα πρότυπα του ΙΚΑ Ερμουπόλεως) και μεταφορά του αλσυλλίου σε άλλη θέση το οποίο θα μπορούσε να γίνει πάρκο για τους τετράποδους φίλους μας.

4. Υπογειοποίηση όλων των εγκαταστάσεων ΔΕΔΔΗΕ σε όλη την Ηρώων Πολυτεχνείου (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

5. Προσβασιμότητα στα πεζοδρόμια και στους κοινόχρηστους χώρους για όλους (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

6. Ηλεκτροφωτισμός με νέου τύπου εξοπλισμό (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

7. Συντήρηση και νέα ανάπλαση περιοχής ΜΕΤΚΑ και λιμενικής εγκατάστασης καθώς και κόμβος εισόδου-εξόδου στον Σκλαβενίτη.

8. Ανάπλαση νοτίου μώλου.

9. Βυθιζόμενοι κάδοι απορριμμάτων (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

10. Μετακίνηση αμαξοστασίου οχημάτων εκτός πόλης και ανάπλαση όλου του δημοτικού οικοπέδου αυτού σε συγκρότημα - πολυχώρο, τύπου Γκάζι, λόγω των παλαιών δεξαμενών αφαλάτωσης - ύδρευσης. Προϋπόθεση να βρεθεί νέος χώρος για το αμαξοστάσιο πέριξ του αστικού ιστού.

11. Ενοποίηση χώρου αμαξοστασίου με χώρο ΑΚΔΕ με μετατόπιση του δρόμου που τα διαχωρίζει ή με υπόγεια στοά και ανάπτυξη της παιδικής χαράς ΑΚΔΕ η οποία παρουσιάζει μεγάλη επισκεψιμότητα.

12. Επικίνδυνα κτίρια και συντήρηση – εξωραΐσμός προσόψεων κτιρίων, παλαιών εργοστασίων, κλπ όλης της περιοχής (αφορά όλες τις πιθανές περιοχές παρέμβασης).

13. Αξιοποίηση των δημοτικών ακινήτων της οδού Νίκου Τεμπονέρα (παλαιό σφαγείο Ερμούπολης).

14. Ανάπλαση κοινοχρήστων χώρων στρατοπέδου Ζαφείρη (όχι της πανεπιστημιούπολης με την οποία ασχολείται η τεχνική υπηρεσία του Πανεπιστημίου). Κατασκευή σύγχρονου διοικητηρίου στο Στρατόπεδο (αν γίνεται), χωρίς να γνωρίζουμε αν πολεοδομικά - χωροταξικά μπορεί να πραγματοποιηθεί στους κοινόχρηστους χώρους που θα παραχωρηθούν στον Δήμο. Το σκεπτικό είναι η μεταφορά των περισσότερων δημοσίων υπηρεσιών εκτός πόλεως για άμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος της πόλης.

15. Ανάπλαση γεφυριού "Φαληράκι".

16. Ανάπλαση ερειπίων Λαδόπουλου προς το παρόν για πολιτιστική χρήση.