Νέος γραμματέας του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου

Ανοικτά περιβαλλοντικά θέματα και διεκδικητική στάση

Απαντήσεις για τα “καυτά” θέματα που συνοδεύουν τον ΧΥΤΑ και τις υψηλές εισφορές των Δήμων στο Φορέα

Σε διεκδικητικό τόνο θα κινηθεί μέσα στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου, αλλά κυρίως απέναντι στο Υπ. Περιβάλλοντος, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη νέος γραμματέας του Φορέα, επιδιώκοντας η Σύρος να είναι στο προσκήνιο των εξελίξεων για σοβαρές περιβαλλοντικές υποθέσεις.

Σε συνέχεια της συμμετοχής του στην πρώτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου στη Ρόδο, το Σάββατο, ο Αλέξης Αθανασίου έδωσε απαντήσεις για μία σειρά από “καυτά” θέματα που ταλαιπωρούν τους νησιωτικούς Δήμους, αναδεικνύοντας με κάθε τρόπο πως λύση σε αυτά θα δοθεί μόνο μέσα από διεκδικήσεις για ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου.

Ειδικότερα, μίλησε για την έκδοση ψηφίσματος σχετικά με την τρομερή καθυστέρηση που “προωθούνται” περιβαλλοντικά έργα – και δη δρομολογημένα με εξασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις -, όπως το νέο κύτταρο του ΧΥΤΥ Σύρου, αλλά και για την αναγκαιότητα ρύθμισης του τρόπου των χρεώσεων των εισφορών των Δήμων προς τον Φορέα, συγκριτικά με το καθεστώς στην ηπειρωτική Ελλάδα. Ακόμη τοποθετήθηκε για το τέλος ταφής και την περίπτωση της Σύρου με το υπόλειμμα της ανακύκλωσης που επιστρέφει από το ΚΔΑΥ Νάξου, ενώ τέλος, διαβεβαίωσε, πως, όσες υποθέσεις πρέπει να “προχωρήσουν” για τη Σύρο και τη διαχείριση των απορριμμάτων, θα βρίσκονται σταθερά στο προσκήνιο.

Θα είμαστε μέσα στις εξελίξεις”

Αρχικά, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης απάντησε για την εκλογή του στη θέση του γενικού γραμματέα του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου. Ειδικότερα, ερωτηθείς για το πόσο σημαντική είναι αυτή η εξέλιξη για την εκπροσώπηση και τον ρόλο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης μέσα στον Φορέα, δήλωσε:

“Θεωρώ ότι η εκπροσώπηση της Σύρου μέσα στο Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα είναι σημαντική διότι οι σημαντικές αποφάσεις παίρνονται από εκεί και από τη γενική συνέλευση του ΦΟΔΣΑ. Θα είμαστε μέσα στις εξελίξεις γιατί τα περιβαλλοντικά ζητήματα όλων των νησιών είναι πάρα πολύ σοβαρά. Κι εννοώ τη διαχείριση σκουπιδιών, της ανακύκλωσης, των μεγάλων έργων”.

Κατά συνέπεια, επεσήμανε πως, “δεν μπορεί να απουσιάζει η Σύρος από εκεί”.

Ακολουθεί η σύνθεση του Φορέα, η οποία έχει ως εξής: Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου είναι ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος, αντιπρόεδρος ο δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολλιάδης, γενικός γραμματέας, ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου και μέλη ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης και ο δήμαρχος Καλύμνου, Γιάννης Μαστροκούκος.

Να επιταχυνθούν διαδικασίες για νέα έργα όπως ο ΧΥΤΥ Σύρου

Ένα εκ των πολύ σοβαρών θεμάτων είναι η μεγάλη καθυστέρηση που συνοδεύει βασικά περιβαλλοντικά έργα για τα νησιά αλλά και για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Και για την περίπτωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την προσπάθεια δημιουργίας νέου κυττάρου στο “Κοράκι”, ο δήμαρχος γνωστοποίησε πως εκδόθηκε σχετικό ψήφισμα από τον Φορέα.

“Υπάρχει ένα μέτωπο από όλους τους μετόχους του Φορέα, γιατί συζητήθηκαν πολλά στη γενική συνέλευση. Μάλιστα το πρώτο θέμα ήταν κι ένα ψήφισμα για περιπτώσεις, όπως της Σύρου, που έχουμε καθυστερήσει εδώ και δύο χρόνια το νέο έργο του ΧΥΤΥ, του νέου κυττάρου, διότι βρίσκεται στη διεύθυνση αναπτυξιακών έργων. Περιμένουμε την περιβαλλοντική ΑΕΠΟ για να “τρέξει” το έργο”, ανέφερε, διευκρινίζοντας πως, “βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε έναν κορεσμό του παλαιού κυττάρου και προσπαθούμε να δούμε τι θα κάνουμε για να μην ξεμείνει το νησί από διαχείριση”.

Σημείωσε ακόμη πως, αυτό το ψήφισμα “θα αποσταλεί αρμοδίως παντού και κυρίως στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος”.

Ανακυκλώνουμε αλλά δεν βλέπουμε μείωση του τέλους ταφής”

Επιπλέον, η υπόθεση του τέλους ταφής συζητήθηκε πολύ αναλυτικά. “Η ΕΕ λέει ουσιαστικά πως όσο θάβεις, θα πληρώνεις, ενώ όσο δεν θάβεις και κάνεις ανακύκλωση και όλη την εναλλακτική δράση που κάνουμε, θα έχουμε μείωση. Στη Σύρο το κάνουμε, αλλά δυστυχώς δεν βλέπουμε μείωση του τέλους ταφής”, παρατήρησε ο κ. Αθανασίου, εξηγώντας πως είναι ένα θέμα που πρέπει να τεθεί σε νέα θεμέλια.

“Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει με την ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος να μπουν σε νέα βάση από τον δικό μας Φορέα διότι δεν μπορεί να τιμωρείται ο κάθε Δήμος και να μην βλέπει αυτή την ανταποδοτικότητα, ενώ κάνει ανακύκλωση στην κατεύθυνση της προστασίας του περιβάλλοντος”.

Ζητείται δίκαιη αντιμετώπιση για τις εισφορές

Απαντήσεις έδωσε και για το θέμα των πολύ υψηλών εισφορών των Δήμων προς τον ΦΟΔΣΑ, καθώς αποτελεί κοινό παράπονό τους. Αρκετοί εκ των οποίων όμως, σε πλήρη αντίθεση με τη Σύρο, δεν καταβάλλουν τα προβλεπόμενα.

Ερωτηθείς για τη δική του στάση και τις διεκδικήσεις για την καλυτέρευση της κατάστασης που πλέον προβληματίζει εντονότατα τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης (για το 2024, ζητούνται 1,4 εκατ. ευρώ), σημείωσε: “Η στάση μου είναι συγκεκριμένη. Η ίδια ήταν και προεκλογικά. Στην ηπειρωτική Ελλάδα είναι πολλοί Δήμοι που χρησιμοποιούν έναν ΧΥΤΑ, όπως αντίστοιχα με το παράδειγμα του ΦΟΔΣΑ. Εδώ θέλουμε νησί και ΧΥΤΑ ή ΧΥΤΥ για την περιβαλλοντική διαχείριση. Δεν υπολογίζουμε τις εισφορές με τον ίδιο τύπο που υπολογίζουν στην ηπειρωτική Ελλάδα. Αυτό το έχω καταθέσει με απλά παραδείγματα και το είπα και στη συνεδρίαση που κάναμε. Αυτό είναι λάθος, διότι σε εμάς εκτοξεύει τα ποσά όχι μόνον για το τέλος ταφής που είναι βαρύ, αλλά εκτοξεύει όλον αυτόν τον πίνακα που κατατίθεται κάθε φορά στη γενική συνέλευση του Φορέα και ψηφίζεται”.

Ως εκ τούτου, για δικαιότερη αντιμετώπιση των νησιών, ο κ. Αθανασίου επεσήμανε τη σημασία που έχει η προσπάθεια ανάδειξης του συγκεκριμένου αιτήματος.

“Εδώ χρειαζόμαστε ενέργειες του περιφερειάρχη, του προέδρου του Φορέα – ο οποίος ήδη κάνει -, αλλά και όλου του διοικητικού συμβουλίου του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου για να αναδείξουμε και να υπογραμμίσουμε το δίκαιο αυτού του αιτήματος, ούτως ώστε να ισομοιραστεί όλο αυτό και να έχουμε μία πτώση των εισφορών, η οποία θα είναι ανακουφιστική για όλους τους Δήμους και όχι μόνο για τον δικό μας”, ξεκαθάρισε.

Υπογράμμισε βέβαια τη σημερινή κατάσταση, λέγοντας τα εξής: “Υπάρχουν Δήμοι που δεν πληρώνουν τον Φορέα. Αυτά είναι απαράδεκτα. Εμείς τι είμαστε…. Βάζουμε τα χρήματα στον προϋπολογισμό και τα βάζαμε πάντα και τώρα και επί Γιάννη Πιταούλη”.

Πλέον ο ΧΥΤΑ θυμίζει χωματερή”

Ο κ. Αθανασίου τοποθετήθηκε και όσον αφορά στη δημόσια διαπίστωση του χωρικού αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Λεονταρίτη στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, η οποία αφορούσε στο ότι ο ΧΥΤΑ Σύρου παραπέμπει σήμερα σε χωματερή. Μάλιστα, απάντησε και για το θέμα που αναφέρεται συχνά στον ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και αφορά σε εκκρεμότητες στο κύτταρο, οι οποίες ζητούν πολλά χρήματα.

“Πλέον, βεβαίως θυμίζει χωματερή”, αναγνώρισε και ο ίδιος, θέτοντας επί τάπητος δύο παραμέτρους για τη διαχείριση της κατάστασης. “Η πρώτη παράμετρος είναι το τεχνικό κομμάτι που ανέφερα. Ότι δεν υπολογίζουμε με τον ίδιο τρόπο με την ηπειρωτική Ελλάδα τις εισφορές. Και ο ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου βάσει νόμου υπολογίζει αυτές τις εισφορές. Και φυσικά ένα διοικητικό συμβούλιο που σέβεται τον εαυτό του και τη νομοθεσία, δεν μπορεί να κάνει αλλιώς”, παρατήρησε ο δήμαρχος, προσθέτοντας όμως πως υπάρχει περιθώριο να βελτιωθεί η κατάσταση. “Ως προς το τυπικό του πράγματος, θεωρώ ότι είναι μαχητό αυτό. Δηλαδή ο τύπος να ισχύσει και για εμάς, ούτως ώστε να ισομοιραστεί στους 34 Δήμους του Ν. Αιγαίου”, ανέφερε σχετικά, μιλώντας ακόμη για ένα ζήτημα. “Είναι κι αυτό που είπε ο αντιπεριφερειάρχης και ο περιφερειάρχης. Όσο αφήνουμε αυτές τις υποδομές και γηράσκουν και πληρώνονται τα κύτταρα και δεν έχουν υποδομές, αυτομάτως θα θέλουμε περισσότερα χρήματα για να τις διατηρήσουμε και να τις συντηρήσουμε”, εξήγησε αναλυτικά.

Η Σύρος θα είναι διεκδικητική”

Κλείνοντας τις απαντήσεις του, ο δήμαρχος επεσήμανε πως για τα παραπάνω που έθιξε και στο Δ.Σ. του Φορέα στη Ρόδο, διαπίστωσε πως υπήρξε αποδοχή. “Δεν ήμασταν έτοιμοι τώρα για να καταθέσουμε αναλυτικά τις προτάσεις μας. Τους ανέφερα αυτό που συμβαίνει με εμάς με την ανακύκλωση. Η ανακύκλωση φεύγει από τη Σύρο, για να πάει στο ΚΔΑΥ Νάξου και δεν έχουμε εικόνα τι μας στέλνει πίσω σαν υπόλειμμα το ΚΔΑΥ. Έθεσα αυτά τα ζητήματα που τα γνωρίζω διαχρονικά στον Δήμο. Είδα και από το διοικητικό συμβούλιο και από τη γενική συνέλευση μία αποδοχή αυτών των προτάσεων”, σημείωσε, λέγοντας τέλος πως, “πρέπει να ελεγχθεί η κατάσταση γιατί πώς αλλιώς θα μειωθεί το τέλος ταφής. Όταν δεν θάβεις και στέλνεις καλή ανακύκλωση, δεν πληρώνεις τέλος ταφής. Όλα αυτά πρέπει να μπουν σε μία νέα βάση από το διοικητικό συμβούλιο του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου και να είμαστε διεκδικητικοί. Η θέση μου και ως γενικός γραμματέας του ΦΟΔΣΑ δείχνει πως η Σύρος θα είναι διεκδικητική”.