Ο συνδυασμός “Σύρος εξ Αρχής” για το έργο στου Βούρλη

  • Τρίτη, 6 Φεβρουαρίου, 2024 - 12:56

Με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τη διακοπή των εργασιών στην περιοχή του Βούρλη, ο συνδυασμός “Σύρος εξ Αρχής”, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγράφονται οι προβληματισμοί των μελών του για την πορεία του έργου, αλλά και όσα εκτυλίχθηκαν στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, σε ερώτηση του επικεφαλής Νίκου Αλμπανόπουλο προς τον αρμόδιο αντιδήμαρχο.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του συνδυασμού:

Καθώς αυτές τις μέρες συμπληρώνονται τέσσερις μήνες από το πλήρες πάγωμα του έργου μπροστά από τον Βούρλη, η παράταξή μας έφερε το θέμα εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο (συνεδρίαση Δευτέρας, 29.1.24) απευθύνοντας ερώτημα στον αρμόδιο αντιδήμαρχο τεχνικής υπηρεσίας. Πρόκειται εξάλλου για κάτι που επηρεάζει την καθημερινότητα πολλών δημοτών και αφορά βασικό οδικό άξονα της Ερμούπολης.

Λαμβάνοντας υπόψη ό,τι έχει προηγηθεί και την απάντηση του αντιδημάρχου, η παράταξή μας καταγράφει τα ακόλουθα.

(α) Το γεγονός ότι το έργο παραμένει ανενεργό για τόσο μεγάλο διάστημα συνιστά αδιαμφισβήτητη αποτυχία. Τέτοιου είδους αποτυχίες δεν σχετίζονται συνήθως με ένα μόνο άτομο, να το βρούμε και να το... καταγγείλουμε. Μπορεί να είναι πολιτικές, υπηρεσιακές και να απλώνονται σε βάθος χρόνου. Ας μάθουμε κάτι απ' όλο αυτό, ώστε να μην συμβεί ξανά στο μέλλον.

(β) Το πρόβλημα ξεκινά -πιστεύουμε- από τη μελέτη του έργου, που παραδόθηκε στο δήμο το 2018 επί δημοτικής αρχής Γ. Μαραγκού. Το αρχικό κόστος της ήταν περίπου 18.000€ αλλά δόθηκαν άλλα τόσα χρήματα για επιπλέον διερεύνηση του υποβάθρου, που κρίθηκε αναγκαία. Ότι παρ' όλα αυτά δεν εντοπίστηκαν τα (υποτιθέμενα) «μη καταγεγραμμένα δίκτυα του ΟΤΕ» εξαιτίας των οποίων έχει σταματήσει το έργο, πρέπει να εξηγηθεί. Μια απλή διερευνητική τομή στο δρόμο θα τα είχε καταγράψει. Προφανώς δεν έγινε, όπως δεν φαίνεται να έγινε σε εκείνη τη φάση επικοινωνία με τον ΟΤΕ, που είχε περάσει τα περισσότερα δίκτυά του πολύ πρόσφατα, μετά το 2005. Αλλιώς, ας κατατεθεί η αλληλογραφία ανάμεσα στον μελετητή και τον ΟΤΕ.

(γ) Σχετική αλληλογραφία με τον ΟΤΕ δεν φαίνεται να έγινε ούτε με τον εργολάβο, πριν ξεκινήσει η εκσκαφή (πριν ανοίξει η 'τρύπα'). Αν και ήταν αργά βέβαια, γιατί θα έπρεπε να τροποποιηθεί η μελέτη ούτως ή άλλως. Αλλά τουλάχιστον, οι κάτοικοι θα είχαν γλιτώσει την ταλαιπωρία από το τετράμηνο κλείσιμο του δρόμου και την κυκλοφοριακή επιβάρυνση του Βροντάδου.

(δ) Σε κάθε περίπτωση από μια επίσκεψη στην τεχνική διεύθυνση του ΟΤΕ και σχετική συζήτηση, δεν προέκυψε ότι πράγματι η εταιρία ήταν τόσο αμελής στη δουλειά της, να κατασκευάζει δίκτυα χωρίς να τα καταγράφει. Και μάλιστα δίκτυα τόσο σοβαρά, εθνικού κορμού, όπως αυτά που περνάνε μπροστά από τον Βούρλη (και όχι απλές γραμμές που δίνουν τηλέφωνο σε δέκα σπίτια). Είναι μάλλον πιθανότερο να αποφεύγει ο ΟΤΕ να τοποθετηθεί, απλώς για να μην εκθέσει δήμο. Πολιτική, αντί για ουσία; Πάντως ένα από τα δύο συμβαίνει: είτε ήταν πράγματι αμελής ο ΟΤΕ (και δεν κατέγραφε τα έργα που έκανε) είτε δεν ρωτήθηκε ποτέ. Τρίτη εκδοχή δεν υπάρχει. Ας προβεί επιτέλους σε μια δημόσια ανακοίνωση, να μάθουν οι δημότες την αλήθεια.

(ε) Ακόμα και αν υπήρχε πρόβλημα καταγραφής με τα δίκτυα του ΟΤΕ, δεν υπήρχε σίγουρα με τον... αγωγό ακαθάρτων που είχε κατασκευάσει πρόσφατα η ΔΕΥΑ, μια επιχείρηση του ίδιου του δήμου! Κι όμως, έγινε το... δύσκολο, να σπάσει κατά την εκσκαφή ο αγωγός, με αποτέλεσμα να διαρρέουν απόβλητα για περισσότερο από μια βδομάδα! Εδώ προέκυψε και μια ακόμα συστημική αποτυχία του δήμου, που δεν ενημέρωσε από την πρώτη μέρα το κοινό. Όταν πρόκειται για διαρροή αποβλήτων πλησίον κατοικιών, είναι κάτι που υποχρεούται να κάνει αμέσως.

(στ) Το γεγονός ότι ο εργολάβος έχει συμβατική προθεσμία για να τελειώσει το έργο το Μάιο, δεν απαλύνει ούτε στο ελάχιστο το συστημικό σφάλμα. Απορεί μάλιστα κανείς γιατί εκφράζεται ως δικαιολογία ακόμα και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο. Η πρόβλεψη μιας δυνητικής προθεσμίας δεν σημαίνει ούτε ότι αυτή πρέπει να εξαντληθεί, ούτε ότι στο μεταξύ μπορεί να ανοίξει ένα τεράστιο σκάμμα και να εγκαταλειφθεί για μήνες. Προφανώς αν επί τέσσερις μήνες εκτελούνταν εργασίες, το έργο θα είχε τελειώσει τώρα, όχι το Μάιο.

(ζ) Καλά όλα τα παραπάνω. Τι πρέπει όμως να γίνει τώρα; Η μελέτη τροποποιήθηκε, πέρασε από τα προβλεπόμενα συμβούλια και θα έπρεπε ο εργολάβος να έχει εγκατασταθεί ξανά και να δουλεύει εντατικά. Γιατί δεν έχει συμβεί; Θα γίνει μέσα στην εβδομάδα; Η ευθύνη πλέον για τη συνέχεια ανήκει στη δημοτική αρχή. Κανείς δεν θέλει να φανταστεί το Πάσχα με τον Βούρλη ακόμα κλειστό και χιλιάδες πρόσθετα αυτοκίνητα στο νησί, να περνούν αποκλειστικά από το Βροντάδο. Ήδη, αρκετά έχει πληρώσει ο κόσμος σε βενζίνες και ταξί που κάνουν κύκλο. Αναμένουμε τις αποφάσεις της δημοτικής αρχής. Πάντως την πρώτη και αυτονόητη απόφαση, να πυκνώσει όλο αυτό το διάστημα τα λεωφορεία του Βροντάδου, δεν την πήρε ποτέ.

Τα παραπάνω αποτελούν τη συμβολή της παράταξης «Σύρος Εξ Αρχής» στο δημόσιο διάλογο για το θέμα. Αν δεν ευσταθούν, ας δώσει η δημοτική αρχή στη δημοσιότητα τη δική της πλευρά. Πρωτίστως, γιατί έχει χρέος να ενημερώσει υπεύθυνα τους πολίτες.

 

 

Ετικέτες: