Μέχρι 4 Μαρτίου η υποβολή προσφορών για το μεγάλο έργο στο ιστορικό κέντρο, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ

Διαγωνισμός για την υπογειοποίηση των δικτύων φωτισμού

Με το βλέμμα στραμμένο στο να υπάρξει εργολαβικό ενδιαφέρον, παραμένει η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Ολοταχώς για την ανάδειξη αναδόχου σχετικά με το έργο της υπογειοποίησης του δικτύου φωτισμού στην Ερμούπολη, βαδίζει η νέα Δημοτική Αρχή Σύρου, καθώς έβγαλε στον αέρα προχθές, τον απαραίτητο διαγωνισμό, με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.

Ο Δήμος πρόλαβε την καταληκτική ημερομηνία που είχε ορίσει το Υπ. Εσωτερικών (9/2) αναφορικά με τα έργα που έχουν χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, γεγονός πολύ θετικό, αφού μέσω της συγκεκριμένης παρέμβασης θα υπογειοποιηθούν όλα τα υπέργεια καλώδια ρεύματος στον ιστορικό τόπο της Ερμούπολης και συγκεκριμένα στο τμήμα όπισθεν του Δημαρχείου και από το ύψος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου μέχρι το Βροντάδο.

Πρόκειται για ένα έργο που σίγουρα θα προκαλέσει μεγάλη όχληση, ωστόσο, κρίνεται επιβεβλημένη η υλοποίησή του, σύμφωνα με όσα τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Σημειώνεται πως μέχρι τις 4 Μαρτίου θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι εργολάβοι να έχουν υποβάλει τις προσφορές τους στον Δήμο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα, ώστε να προχωρήσει η ανακήρυξη αναδόχου και να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο.

Πρέπει να σημειωθεί πως για τη χρηματοδότησή του είχε κάνει ενέργειες η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, καθώς το ποσό των 2,5 εκατ. ευρώ δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί από ίδιους πόρους.

Απαραίτητο έργο για κάθε σύγχρονη πόλη

“Η αλήθεια είναι πως αποτελεί ένα πολύ σημαντικό έργο για την πόλη και για κάθε πόλη που θέλει να λειτουργεί σύγχρονα και προσπαθεί και υπογειοποιεί τα δίκτυά της”, επισημαίνει εξ αρχής ο κ. Βακόνδιος, σημειώνοντας παράλληλα πως, “υπό αυτή την οπτική, για την Ερμούπολη έχει απομείνει το κομμάτι του ιστορικού κέντρου που αρχίζει πίσω από το Δημαρχείο, τον Ι.Ν. Άγιο Νικόλαο και φτάνει μέχρι το Βροντάδο”. Σύμφωνα με όσα εξήγησε, θα καλυφθεί κάθε δρόμος που έχει υπέργεια καλώδια. “Δηλαδή και οι οδικές αρτηρίες και τα στενά και οι πεζόδρομοι και τα σκαλοπάτια. Είναι όλο το τμήμα που έχει απομείνει με τα υπέργεια καλώδια. Αυτό το κομμάτι θα υπογειοποιηθεί”.

Συμπλήρωσε πως πέραν του θετικού αισθητικά αποτελέσματος και της “εξαφάνισης” όλων των καλωδίων που σήμερα είναι εμφανή, όφελος θα προκύψει και για τη λειτουργία του δικτύου, αφού αυτό θα προστατεύεται.

“Είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό έργο και θα βελτιώσει την εικόνα της πόλης. Δεν θα φαίνονται καλώδια και φυσικά θα επιλυθούν και διάφορα προβλήματα που υπάρχουν”, σχολίασε.

Όχληση και ενημέρωση πολιτών

Δεδομένου του χαρακτήρα του έργου, ξεκαθάρισε πως αυτονόητα θα προκύψει όχληση. “Βέβαια, θα υπάρξει πολύ μεγάλη όχληση στην πόλη. Όλη η περιοχή είναι τμήματα του δημοτικού δικτύου, οπότε θα “τρέξει” από εμάς”, τόνισε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας ακόμη πως, “είναι χρηματοδότηση που έχει πάρει ο Δήμος. Όταν με το καλό περάσουμε στη φάση της υλοποίησης, θα πληροφορήσουμε αναλυτικά τους δημότες”.

Προς ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού και βάσει μελέτης, “η εκτέλεση των εργασιών θα γίνει με ιδιαίτερη προσοχή στους δρόμους το δάπεδο των οποίων είναι κατασκευασμένο από μαρμαρόπλακες ή γρανίτες. Θα πραγματοποιηθεί προσεκτική αποκόλληση πλακών ή γρανιτών κατά μήκος των γραμμών φωτισμού. Θα γίνει εκσκαφή βάθους 50εκ στην οποία θα τοποθετηθεί σωλήνα ηλεκτρικών γραμμών Φ63. Θα γίνει πλήρωση της εκσκαφής με άμμο και θα επανέλθει το δάπεδο της οδού στην πρότερη κατάσταση. Για κάθε επίτοιχο φωτιστικό θα κατασκευαστεί φρεάτιο 40Χ40, όπου και θα γίνεται η διακλάδωση της παροχής προς το φωτιστικό.

Από το φρεάτιο και μέχρι την άκρη του οδοστρώματος ή του πεζοδρομίου θα τοποθετηθεί σωλήνα Φ40 πλαστική. Εξωτερικά θα τοποθετηθεί γαλβανιζέ σιδηροσωλήνα (…) Θα δημιουργηθούν νέες παροχές ρεύματος και θα αναβαθμιστούν οι παλιές με την τοποθέτηση νέων πίλαρ, από τα οποία θα γίνεται η διανομή της παροχής του ρεύματος”.

Αγωνία για αποτέλεσμα στον διαγωνισμό

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως αναμένει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού. “Αυτό που περιμένουμε σε πρώτο επίπεδο είναι η ημερομηνία του διαγωνισμού και να υπάρξει ανάδοχος. Από εκεί και μετά, θα υπάρξει η ενημέρωση προς τους πολίτες”, σημείωσε, απαντώντας και για το αν έχει αγωνία σχετικά με το αν θα υπάρξει εργολαβικό ενδιαφέρον ή όχι. “Θέλουμε να πιστεύουμε πως θα υπάρξει ανάδοχος. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα όπως το έχω πει ξανά στον ένα μήνα που βρίσκομαι στην αντιδημαρχία Τεχνικών Υπηρεσιών. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα το τελευταίο διάστημα με τους αναδόχους καθώς όλο και λιγότεροι συμμετέχουν σε δημοπρασίες”, σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας μάλιστα πως, “παλαιότερα είχαμε πολύ περισσότερους και με μεγάλες εκπτώσεις. Τώρα έχουμε λίγους ή περιμένουμε αν θα βρεθεί εργολάβος για να αναλάβει και να εκτελεστούν τα έργα. Άρα, μας προβληματίζει αλλά πιστεύουμε πως θα βρεθεί ανάδοχος. Είναι ένα έργο που θέλουμε πολύ για την πόλη”.

Ευχαρίστησε τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας

Δεδομένου πως αν μέχρι αύριο δεν είχε βγει στον αέρα ο διαγωνισμός, ο Δήμος θα έχανε τη χρηματοδότηση ύψους 2,5 εκατ. ευρώ, ο κ. Βακόνδιος θέλησε να ευχαριστήσει τα στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας. “Είχαμε συγκεκριμένη προθεσμία μέχρι τις 9 Φεβρουαρίου (σ.σ. αύριο) για να είναι ο διαγωνισμός στον αέρα. Η Τεχνική Υπηρεσία και τα στελέχη της έκαναν ό,τι μπορούσαν αυτό τον ένα μήνα που συνεργαζόμαστε και τους ευχαριστώ πολύ”, ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, “είναι ένα έργο που έπρεπε να βγει σε διαγωνισμό και μάλιστα στην ώρα του και το καταφέραμε χάρη στη δουλειά τους”.