"Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου": Aίτημα προς το δημοτικό συμβούλιο για στήριξη του Κέντρου Πρόληψης "Θησέας".
- Πέμπτη, 8 Φεβρουαρίου, 2024 - 11:54
Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της δημοτικής παράταξης "Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου" κατέθεσαν αίτημα προκειμένου στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου να τεθεί ως θέμα η στήριξη του δήμου Σύρου-Ερμούπολης στο Κέντρο Πρόληψης ¨Θησέας¨.
Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, η "Λαϊκή Συσπείρωση" επισυνάπτει ανάλογο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου Πάρου, όσο και έγγραφα των εργαζομένων του "Θησέα", για το συγκεκριμένο θέμα.
Η έγγραφη πρόταση της "Λαϊκής Συσπείρωσης"
Με το παρόν αιτούμαστε τη συζήτηση ως θέμα εντός ημερήσιας διάταξης και την έκδοση ψηφίσματος ενάντια στο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την «Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση» και υπέρ της στήριξης του Κέντρου Πρόληψης «Θησέας».
Σύμφωνα με την παρουσίαση στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και τις επίσημες ενημερώσεις του προς τους αρμόδιους φορείς, βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου είναι η σύσταση Εθνικού Οργανισμού Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ), ο ΕΟΠΑΕ θα είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με Διοίκηση διορισμένη από την κυβέρνηση και θα συνενώσει σε 6 διευθύνσεις όλα τα εγκεκριμένα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που λειτουργούν στη χώρα.
Η εξέλιξη αυτή, δικαίως, έχει προκαλέσει τη σχεδόν καθολική αντίδραση των Σωματείων Εργαζομένων και Συλλόγων Οικογένειας του χώρου.
Οι φορείς αναφέρουν ότι με την εξέλιξη αυτή:
• Επιχειρείται συντριπτικό χτύπημα στη Δημόσια και Δωρεάν Απεξάρτηση στη λογική της μείωσης του κόστους, καθώς αποσπώνται δομές θεραπείας από το ΕΣΥ π.χ. 18 Άνω, Ιανός κλπ., ενώ ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την είσοδο ΜΚΟ, ΑΜΚΕ και συνολικά ιδιωτών.
• Παγιώνεται η υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση, αφού η μορφή ΝΠΙΔ μειώνει περαιτέρω την κρατική ευθύνη, γενικεύονται οι ελαστικές σχέσεις εργασίας που υπονομεύουν το θεραπευτικό έργο, ενώ επέρχονται σοβαρές επιζήμιες μεταβολές στα δικαιώματα των εργαζομένων.
• Υποβαθμίζεται περαιτέρω η «στεγνή» θεραπεία και το εκάστοτε ιδιαίτερο θεραπευτικό μοντέλο που αυτή ακολουθεί, μέσω της κατάργησης ολόκληρων οργανισμών π.χ. ΚΕΘΕΑ και της ενοποίησής της σε έναν τομέα, αλλά και μέσω της συνέργειας ή και συγχώνευσης υπηρεσιών τους με οργανισμούς που έχουν εντελώς διαφορετική φιλοσοφία όπως π.χ. με την υποκατάσταση.
• Πριμοδοτείται και αυτονομείται η «μείωση βλάβης» έξω από ένα θεραπευτικό πλαίσιο αναφοράς, με στόχευση απλά την κατάκτηση της λεγόμενης «λειτουργικότητας» του εξαρτημένου, εις βάρος της ολόπλευρης κάλυψης των αναγκών του.
• Χτυπιέται το συνεχές Πρόληψη – Θεραπεία – Κοινωνική Επανένταξη.
Η θεσμοθέτηση αυτή θα έχει σημαντικές επιπτώσεις και στα νησιά μας, με τη διαμόρφωση αρνητικών συνθηκών λειτουργίας και δράσης στο Κέντρο Πρόληψης «Θησέας» το οποίο από το 1998 «υποστηρίζει σταθερά και με συνέπεια τις οικογένειες και την εκπαιδευτική κοινότητα», «έχει οδηγήσει σε σχέσεις συνεργασίας και δεσμούς εμπιστοσύνης με φορείς και πρόσωπα της κοινότητας διαχρονικά. Ενδεικτικά, το τελευταίο έτος το Κ.Π. με τα 6 στελέχη του στη Σύρο και στα παραρτήματα της Πάρου και της Σαντορίνης εξυπηρέτησε περισσότερους από 4.000 γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές σε 20 νησιά & 65 σχολικές μονάδες».
Στο προσχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» διαφαίνεται το χειρότερο σενάριο για τα Κέντρα Πρόληψης.
Συγκεκριμένα, καταργείται το άρθρο 61 του Νόμου 3459/2006, το οποίο και διατηρήθηκε στο νόμο 4139/2013, νόμος με τον οποίο εξασφαλίζονται μέχρι τώρα:
1. Η ύπαρξη και η λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης, καθώς προβλέπεται η πάγια και τακτική χρηματοδότησή τους από το Κράτος, μέσω των δύο ονομασμένων πηγών, (Υπουργείο Υγείας και Εσωτερικών).
2. Η συνέχεια της λειτουργίας των Κέντρων μέσω προγραμματικών συμβάσεων που θα ανανεώνονται, καθώς και ρήτρες που δυσχεραίνουν τη διάλυσή τους.
Καταργείται επίσης το άρθρο 60, παράγραφος 4, του Ν.4139/2013, σύμφωνα με το οποίο τα Κέντρα Πρόληψης ανήκουν στους εγκεκριμένους φορείς πρόληψης.
Συνέπεια αυτών είναι, ότι τα Κέντρα Πρόληψης μένουν μετέωρα, χωρίς καμία νομοθετική ρήτρα, στα χέρια του νέου οργανισμού (ΕΟΠΑΕ). Το μόνο που διατηρείται είναι η παρούσα σύμβαση μέχρι το 2027, η οποία λήγει αυτοδίκαια χωρίς να προβλέπει καμία συνέχεια λειτουργίας και ύπαρξης των Κέντρων. Μετά το 2027 δεν υπάρχει καμία δημόσια χρηματοδότηση.
Το κλείσιμο ενός Κέντρου Πρόληψης σημαίνει ότι οι κοινότητες χάνουν άλλο ένα σημείο αναφοράς, που σταθερά και αδιάλειπτα, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις εργασιακές -κατά καιρούς- αντιξοότητες, παρείχε τις υπηρεσίες του.
Στη βάση αυτή οι εκλεγμένοι με την Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου – Ερμούπολης, φέρνουμε προς συζήτηση και ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο το παρακάτω ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο Πάρου.
Η πρόταση του ψηφίσματος
Με αφορμή το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας που αφορά στη λειτουργία των Κέντρων Πρόληψης και θα τεθεί το αμέσως προσεχές διάστημα σε δημόσια διαβούλευση, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις διαφαινόμενες δυσάρεστες εξελίξεις στον χώρο των εξαρτήσεων.
Το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας», ως γνωστόν επιτελεί μέγιστης σημασίας έργο στο νησιωτικό νομό μας στο θέμα της πρόληψης των εξαρτήσεων και αποτελεί τον πυλώνα της πρόληψης των εξαρτήσεων και της προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας στην κοινωνία μας. Έχει σημαντικό αποτύπωμα στα Κυκλαδονήσια καθώς το προσωπικό του παρέχει αφειδώλευτα τις υπηρεσίες του σε κάθε νησί. Ειδικότερα, το Κέντρο Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» που λειτουργεί εδώ και πολλά χρόνια, απευθύνεται σε ευρύ φάσμα του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη των εξαρτήσεων και την προαγωγή της ψυχοκοινωνικής υγείας και έχει υποστηρίξει μεγάλο αριθμό συμπολιτών μας (γονείς, εκπαιδευτικούς, μαθητές, νέους κ.α.).
Θεωρούμε ότι με το εν λόγω νομοσχέδιο και την κατάργηση του άρθρου 61 του Νόμου 3459 (2006) καταστρατηγείται εν πρώτοις η έννοια της νησιωτικότητας και κατά δεύτερον πλήττεται η κρατική μέριμνα για πρόληψη στον χώρο των εξαρτήσεων γιατί ουσιαστικά διακόπτεται η χρηματοδότηση του κοινωφελούς αυτού φορέα από την πολιτεία κι ουσιαστικά επιφέρεται ένα καίριο πλήγμα στη φιλοσοφία λειτουργίας του ως κέντρου υποστήριξης στον χώρο των εξαρτήσεων αφού απουσιάζει η πάγια και τακτική χρηματοδότησή του. Επιπρόσθετα με το ίδιο σχέδιο νόμου προβλέπεται κατάργηση του άρθρου 60 (Ν.4139) μέσα από το οποίο διασφαλίζεται η πρόληψη μέσα από εγκεκριμένους φορείς.
Ως Δημοτικό Συμβούλιο διατρανώνουμε την αντίθεσή μας σε όποια προσπάθεια κατάργησης των άρθρων 60 και 61 τα οποία αποτελούν απαραίτητα εχέγγυα ομαλής λειτουργίας του Κέντρου Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» που εδώ και πολλά χρόνια επιτελεί σπουδαίο έργο στα νησιά μας, κατά γενική ομολογία, με ποικίλες παρεμβάσεις μέσα στην κοινωνία, σε επίπεδο σχολείου κ.α. εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στο Κέντρο
Πρόληψης Κυκλάδων «Θησέας» και ενώνουμε τη φωνή μας με όλους όσοι αντιτίθενται στην κατάργηση των άρθρων 60 (ν.4139/2013) και 61 (ν.3459/2006). Ζητάμε να παραμείνουν τα Κέντρα Πρόληψης οι εγκεκριμένοι φορείς για την πρόληψη στον χώρο της ψυχικής υγείας και να γίνουν οι απαιτούμενες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις προσωπικού. Μόνο έτσι μπορούμε να μιλάμε για βήματα προόδου στον χώρο της ψυχικής υγείας στη χώρα μας.
Αναμφίβολα η Απεξάρτηση στον τόπο μας χρειάζεται ενίσχυση και σε κάθε περίπτωση όχι υποβάθμιση. Τα ναρκωτικά και οι εξαρτήσεις γενικότερα αποτελούν μάστιγα και παρεισφρέουν ολοένα και περισσότερο μέσα στην κοινωνία, σε ολοένα και μικρότερες ηλικίες, μέσα στα σχολεία!»
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Σύρος: Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για τις δηλώσεις του προέδρου της τοπικής κοινότητας Χρούσσων
3 Οκτ. 2024 - 11:24 - Η "Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου" για την ενοποίηση των ΔΕΥΑ Κυκλάδων και το νέο "χαράτσι" στο νερό
13 Σεπ. 2024 - 13:01 - Με δύο προτάσεις στο "τραπέζι"
18 Δεκ. 2024 - 6:16 - Διαφωνία ως προς τους στόχους
16 Δεκ. 2024 - 6:20 - Προκαλεί αλγεινή εντύπωση
16 Δεκ. 2024 - 6:19