Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης “Τερψιχόρη” στη Σύρο, Δημήτρης Αρβανίτης, μιλάει για την κατάσταση που έχει περιέλθει ο κλάδος στο νησί

"Ο πυλώνας που στηρίζει την εστίαση είναι ο τουρισμός”

Κλειστές οι επιχειρήσεις το χειμώνα σε ποσοστό 80% και αγορές από ξένους επενδυτές που ενισχύουν την εποχιακή λειτουργία

Αβεβαιότητα για το παρόν αλλά και για το μέλλον τους βιώνουν οι περισσότερες επιχειρήσεις εστίασης στη Σύρο, καθώς η γενικότερη οικονομική κατάσταση, οι αυξημένες απαιτήσεις σε φορολογία, αλλά και η μικρή τουριστική σεζόν, οδηγεί πολλές εξ αυτών είτε να βάλουν “λουκέτο”, είτε να πουληθούν σε επενδυτές εκτός νησιού.

Αυτόν τον χειμώνα, η κατάσταση είναι εξαιρετικά ανησυχητική, καθώς οι περισσότερες έχουν κλείσει για ένα τρίμηνο σίγουρα, ενώ όσες έχουν παραμείνει σε λειτουργία, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κάνουν τζίρους άκρως απογοητευτικούς.

Η λειτουργία ορισμένων επιχειρήσεων μόλις ένα Σάββατο, δηλαδή μία φορά την εβδομάδα, δεν μπορεί να αποδώσει οικονομική ασφάλεια στους επιχειρηματίες, οι οποίοι ζητούν αγωνιωδώς επέκταση της τουριστικής σεζόν, για να μπορέσουν να κρατηθούν.

Η εποχιακή λειτουργία που αποκτά ο κλάδος στην πρωτεύουσα του νομού σε συνδυασμό με την περιορισμένη σεζόν, παραπέμπει δυστυχώς σε μικρά νησιά των Κυκλάδων που τους χειμερινούς μήνες μοιάζουν να έχουν βγει εκτός… πρίζας.

Για όλα τα παραπάνω μιλάει αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη” ο πρόεδρος του Συλλόγου Εστίασης Σύρου, “Τερψιχόρη”, Δημήτρης Αρβανίτης, ο οποίος γνωστοποιεί πως πλέον ο κλάδος θα αναπτύξει στενή επαφή με Δήμο, Περιφέρεια και Επιμελητήριο Κυκλάδων, ώστε να αναζητηθούν λύσεις για όλα τα προβλήματα που τους απασχολούν. Άλλωστε, το κλείσιμο επιχειρήσεων και συνεπακόλουθα, η στέρηση θέσεων εργασίας, μόνο αρνητική εξέλιξη αποτελεί για το νησί, κατάσταση, στην οποία επιβάλλεται να μπει ένα “φρένο”.

"Λουκέτο” για το χειμώνα στο 80% των επιχειρήσεων

Ο κ. Αρβανίτης περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί στη Σύρο και δη στην Ερμούπολη τη χειμερινή περίοδο, αναφορικά πάντα με την κατάσταση του κλάδου εστίασης.

“Το 80% των επιχειρήσεων εστίασης αυτή τη στιγμή είναι κλειστές. Μιλάμε για τέσσερα, πέντε εστιατόρια τον χειμώνα και επτά με δέκα καφετέριες που είναι ανοικτές ακόμη”, αναφέρει συγκεκριμένα, εξηγώντας πως μετά την εορταστική περίοδο πάντα μειωνόταν η κίνηση, ωστόσο, οικονομικά και όσες επιχειρήσεις μένουν σε λειτουργία, δεν εισπράττουν τα προσδοκώμενα.

“Γνωρίζουμε πως μετά την περίοδο των Χριστουγέννων, των εορτών, υπάρχει μία μεγάλη “κοιλιά” τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο σίγουρα μέχρι να “ανοίξει” το Τριώδιο”, σχολίασε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “δυστυχώς, δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα ακόμη και για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις που συζητάμε και λειτουργούν. Για παράδειγμα τα δύο τελευταία Σάββατα, δεν υπήρχε η κίνηση που έπρεπε να υπάρχει. Πώς να “βγει” ένα μαγαζί;”.

Στην ερώτηση, αν του έχει μεταφερθεί πως οι τζίροι δεν είναι τέτοιοι που να χαρίζουν ασφάλεια στους επιχειρηματίες που μένουν σε λειτουργία, απάντησε καταφατικά. “Είναι χαμηλοί οι τζίροι. Οι επιχειρήσεις δουλεύουν ένα Σάββατο μόνο. Και όταν γεμίσει το μαγαζί, δεν μιλάμε για επιχειρήσεις που έχουν 200 τραπέζια, αλλά για επιχειρήσεις που έχουν στον εσωτερικό ή στον εξωτερικό χώρο με σόμπες, από δέκα με δώδεκα τραπέζια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Περνούν σε ξένους επενδυτές

Ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” τοποθετήθηκε αναφορικά και με την κοινή διαπίστωση όλων στο νησί, πως πλέον και ο κλάδος της εστίασης έχει μπει σε μία εποχιακή λειτουργία. Στην ερώτηση αν αρχικά ανησυχεί αυτή η εξέλιξη τις επιχειρήσεις, απάντησε: “Φυσικά και μας ανησυχεί”. Εξήγησε μάλιστα τους λόγους για τους οποίους υπάρχει αυτή η “στροφή”. “Αυτό προκύπτει επειδή έρχονται ξένοι επενδυτές στο νησί. Τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις που κλείνουν ή πωλούνται, αγοράζονται και ανοίγουν ξανά από ξένους επενδυτές”, παρατήρησε, λέγοντας μάλιστα πως, “αυτοί οι επενδυτές λειτουργούν μόνο σεζόν. Τον χειμώνα φεύγουν να γυρίσουν στο μέρος τους ή να πάνε διακοπές, οπότε το μαγαζί παραμένει κλειστό”.

Επιπλέον, σχολίασε και την κατάσταση με τη χρονική διάρκεια της σεζόν. “Η σεζόν δεν είναι αυτή που πρέπει να είναι ώστε να κρατηθεί ένα μαγαζί και τον χειμώνα ανοικτά”, συμπλήρωσε, εξηγώντας πως, “αυτό έχει να κάνει και με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού, τόσο καιρό, αλλά να μην ξεχνάμε και τα μέτρα που θίγουν την εστίαση και προέρχονται από το κεντρικό κράτος”.

Άρα, συμπληρωματικά, επεσήμανε πως ζητήματα όπως “η υπερφορολόγηση από το κεντρικό κράτος προς εμάς, δεν βοηθούν”. Μάλιστα υπογράμμισε, πως, όλα τα παραπάνω, “οδηγούν στο να έχουμε αυτή την εικόνα που παρατηρούμε όλοι στη Σύρο”.

Ο Συριανός επιχειρηματίας δεν έχει πλέον οικονομική άνεση”

Δεδομένου πως έθιξε το θέμα των αγορών και των επενδύσεων στη Σύρο από ξένα κεφάλαια - εκτός νησιού -, ο κ. Αρβανίτης επεσήμανε τους λόγους για τους οποίους οι ντόπιοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στο επιχειρείν, όσον αφορά στην εστίαση. “Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός. Μία επιχείρηση που πωλείται, δεν είναι επειδή ο ιδιοκτήτης έχει βγάλει τα προς το ζην και έχει εξασφαλιστεί για το υπόλοιπο της ζωής του και άρα, σταματά να δουλεύει. Λίγες περιπτώσεις πωλούν επιχειρήσεις επειδή θέλουν να τις δώσουν σε μία περίοδο που μπορεί να έχουν δουλειά και άρα, να μην τους βρει η “κοιλιά” που μπορεί να κάνει. Δυστυχώς η μεγάλη μερίδα των επιχειρηματιών, τις πουλάει επειδή δεν βγαίνουν τα μαγαζιά”, σχολίασε. Πρόσθεσε δε, πως, “ο Συριανός επιχειρηματίας δεν έχει πλέον την οικονομική άνεση όπως παλιά, ώστε να κρατήσει ένα μαγαζί και τους χειμερινούς μήνες”.

Διαπίστωσε για μία ακόμη φορά μάλιστα, πως, “οι περισσότεροι θεωρούν καλύτερο να πουλήσουν τις επιχειρήσεις τους και να πάνε να δουλέψουν κάπου, παρά να υπάρχουν ως επιχειρηματίες. Ακόμη και όσοι παραμένουν, εργάζονται οι ίδιοι σε κάποιο πόστο στο μαγαζί τους”.

Αλλάζει ριζικά το νησί

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης” τόνισε πως η εικόνα στον κλάδο αλλάζει απόλυτα. “Αλλάζει ριζικά η κατάσταση στην εστίαση και εκτιμώ πως την επόμενη 3ετια με 5ετια, θα έχει αλλάξει ακόμη περισσότερο στο νησί”, δήλωσε σχετικά, παρατηρώντας όσον αφορά στις ξένες επενδύσεις πως, “αυτοί οι επιχειρηματίες πορεύονται σύμφωνα με τα τοπικά δεδομένα. Δεν έχουμε μέχρι στιγμής κακές εκπλήξεις, όπως βλέπουμε σε άλλα νησιά”.

Η Σύρος δεν μπορεί να χάσει άλλο χρόνο”

Ο κ. Αρβανίτης εξήγησε πως η στήριξη του κλάδου θα προέλθει μέσα από την επέκταση της σεζόν και τη στήριξη στον τουρισμό. Ερωτηθείς σε ποια βάση θα γίνεται η συζήτηση του κλάδου με τη νέα Δημοτική Αρχή, πρόσθεσε: “Μία πρώτη συζήτηση έχει γίνει. Απλά η Δημοτική Αρχή είναι καινούργια. Έχει διοικήσει σχεδόν ενάμιση μήνα μέχρι τώρα. Κάναμε μία πρώτη συνάντηση για να δούμε κάποια θέματα άμεσα και να δούμε πώς θα προχωρήσουμε”. Πρόσθεσε δε, πως, “και ο δικός μας Σύλλογος ετοιμάζει την ατζέντα του. Θέλουμε να δώσουμε χρόνο στην αντιδήμαρχο Τουρισμού, κ. Πάπιτση ώστε να δει κι εκείνη που είμαστε, τι υπάρχει ήδη σε επίπεδο υπογραφών (σ.σ. συνεργασιών) και πού θα θέλουμε να πάμε”.

Ξεκαθάρισε πάντως πως όσον αφορά στον τουρισμό, “η Σύρος δεν μπορεί να χάσει άλλον χρόνο. Σίγουρα αυτή τη στιγμή πρέπει να δούμε άμεσα τι θα γίνει. Θέλουμε έναν άνθρωπο “Μουτζαχεντίν”, γιατί δεν έχουμε πολλά περιθώρια. Το μεγάλο βάρος πρέπει να πέσει κατά 80% στο τώρα και κατά 20% στο μακροπρόθεσμο, που συμπεριλαμβάνει υποδομές, δηλαδή αεροδρόμιο, λιμάνι κ.α.”. Επανέλαβε ακόμη, πως ένα από τα βασικά αιτήματά τους είναι να μεγαλώσει η σεζόν. “Θέλουμε την επέκταση της σεζόν από τη στιγμή που σήμερα δεν μπορούμε να κοιμήσουμε 100.000 κόσμο. Αυτές τις 10.000 κόσμου που μπορούμε να έχουμε, να τις έχουμε για τρεις και τέσσερις μήνες τουλάχιστον”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, επεσήμανε πως θα έχουν επαφή με τον Δήμο. “Θα είμαστε σε διάλογο και με τον Δήμο, αλλά και με την Περιφέρεια και με το Επιμελητήριο για τα θέματα που “καίνε” τον κλάδο όπως υπερφορολόγηση, πνευματικά δικαιώματα κλπ, συν τα όποια τοπικά για την τουριστική ανάπτυξη. Οι επιχειρήσεις εστίασης λειτουργούν κατά 70-80% με τον πυλώνα του τουρισμού. Ο μοναδικός πυλώνας που μπορεί να συντηρήσει εμάς είναι ο τουρισμός”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο.

 

 

Ετικέτες: