Το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηρίξει την οικονομική πολιτική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς

Αξιοποίηση περιουσίας, συνετή διαχείριση και εξωστρέφεια

Δίνει απαντήσεις για τον προϋπολογισμό του 2024

Το μεγάλο “στοίχημα” της διατήρησης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης σε μία υγιή οικονομική βάση, την τρέχουσα θητεία, καλείται να κερδίσει ο νέος αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος επισημαίνει πως για να επιτύχει τα παραπάνω, θα στηριχθεί σε ένα συγκεκριμένο τρίπτυχο.

Ειδικότερα, η οικονομική πολιτική του θα “πατήσει” πάνω στην αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, στη συνετή διαχείριση των οικονομικών του Δήμου, αλλά και στην ανάπτυξη ενός εξωστρεφούς προφίλ της Σύρου, που μπορεί να “προσκαλέσει” επενδύσεις. Συμπληρωματικά σε αυτά, η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων είναι σε προτεραιότητα για τη Δημοτική Αρχή, καθώς καλείται να ξεπεράσει το σοβαρό πρόβλημα της ελλειμματικής(!) ανταποδοτικής Υπηρεσίας Καθαριότητας, αλλά και να απαντήσει σε ανοικτές ανάγκες για αθλητικές υποδομές και σχολεία.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, στη συνέντευξη του, στην “Κοινή Γνώμη”, με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού για το 2024, που έρχεται τη Δευτέρα προς ψήφιση στο Δημοτικό Συμβούλιο, δίνει αναλυτικές απαντήσεις για όλα τα παραπάνω. Παράλληλα, τοποθετείται και ως προς το αν θα ακολουθήσει ή όχι, την πολύ σφιχτή οικονομική διαχείριση του προκατόχου του, που άφησε στον Δήμο αποθεματικό 7 εκατ. ευρώ, αλλά όμως προκάλεσε εντονότατη κριτική από αιρετούς συναδέλφους του, στο τέλος της περασμένης θητείας.

  • Ποια είναι η φιλοσοφία που διέπει τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2024; Κρίνετε ότι είναι αναπτυξιακός ή ένας προϋπολογισμός διαχείρισης;

“Ο προϋπολογισμός του 2024 είναι το αποτέλεσμα μιας προσπάθειας που ξεκίνησε σε συνεργασία και συνεννόηση με την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, από την επόμενη κιόλας ημέρα των εκλογών. Έχουμε πολλές φορές δηλώσει ότι η οικονομική κατάσταση του Δήμου μας είναι καλή διαχρονικά και ότι το σοβαρότερο πρόβλημα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι το έλλειμμα στην Υπηρεσία Καθαριότητας και στον ηλεκτροφωτισμό. Το μείζον θέμα αυτή τη στιγμή είναι να περάσει ο προϋπολογισμός από το Δημοτικό Συμβούλιο και να εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος. Συνεπώς, ο προϋπολογισμός για την τρέχουσα χρονιά έχει τον χαρακτήρα της μετάβασης και δεν πρέπει να εκληφθεί ως χαρακτηριστικός της φιλοσοφίας της νέας Δημοτικής Αρχής. Η βούληση και οι προτεραιότητές μας θα διαφανούν από τις πρώτες αναμορφώσεις”.

  • Τι σας προβληματίζει περισσότερο για τα οικονομικά του Δήμου; Ζητήματα όπως η υψηλή εισφορά του ΦΟΔΣΑ Ν. Αιγαίου απειλούν την κατάσταση στον τομέα της Καθαριότητας και στις ανάγκες που υπάρχουν (στόλος οχημάτων κλπ);

“Έχω δηλώσει πολλές φορές και βάσει των εισηγήσεων των υπηρεσιακών παραγόντων της Οικονομικής Υπηρεσίας, ότι υπάρχει έλλειμμα στην ανταποδοτική υπηρεσία, το οποίο καλύπτεται λόγω της καλής διαχείρισης και των χρηματικών υπολοίπων των ανταποδοτικών εσόδων διαχρονικά. Λόγω του ότι μας επέτρεψαν να ενισχύσουμε την ανταποδοτική υπηρεσία από άλλους πόρους, γεγονός που δεν γινόταν στην προ covid εποχή, καταφέραμε να συγκρατήσουμε τα δημοτικά τέλη στο επίπεδο του 2020. Όμως, αν τυχόν η νομοθεσία επανέλθει στην προ covid εποχή, η συγκεκριμένη υπηρεσία είναι ελλειμματική και επεξεργαζόμαστε το σχέδιο με το οποίο δεν θα μετακυλήσει το έλλειμμά της στους δημότες”.

  • Κληρονομήσατε ένα υψηλό αποθεματικό της τάξης των 7 εκατ. ευρώ. Πολλοί αιρετοί είχαν ασκήσει κριτική στον προκάτοχό σας για σφιχτή οικονομική πολιτική, ενώ υπήρχαν ανάγκες που δεν καλύπτονταν όπως προσλήψεις σε Πολιτισμό και Καθαριότητα. Θα ακολουθήσετε την ίδια συλλογιστική;

“Ο Δήμος είναι ένας οργανισμός, ο οποίος δεν αποταμιεύει αλλά θεωρητικά ξοδεύει έστω και ένα ευρώ σε κάθε μια από τις 1.500 αρμοδιότητές του προς όφελος των δημοτών και της τοπικής κοινωνίας. Σαφώς, θα λειτουργήσουμε με την ασφάλεια που επιβάλλεται να έχει το ταμείο του Δήμου, οπότε χρήματα σε δράσεις θα ξοδεύονται με σύνεση. Οφείλω δε να επισημάνω ότι το εν λόγω αποθεματικό αποτελεί “ρεκόρ” θα έλεγα, ωστόσο μια τόσο σφιχτή δημοσιονομική οικονομική πολιτική πιθανόν δεν ανταπέδωσε στην τοπική μας κοινωνία τα οφέλη που θα μπορούσε”.

  • Τι ποσό έχετε αφιερώσει για έργα στον Δήμο; Έχετε δεχθεί κριτική ότι για επενδύσεις, δεν υπάρχουν παραπάνω από 350 χιλ. ευρώ. Τι απαντάτε;

“Το ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα του Δήμου συντάσσεται με συγκεκριμένο τρόπο βάσει της κείμενης νομοθεσίας. Προφανώς η μείζων μειοψηφία ζητάει να γίνει μια “έκθεση ιδεών” και όχι κανονικό Τεχνικό Πρόγραμμα. Τι μας είπαν; Ότι το - περίπου 8 εκ. ευρώ προϋπολογισμού - Τεχνικό Πρόγραμμα είναι του κ. Λειβαδάρα. Εμείς απαντάμε: Ναι είναι, διότι η εκπόνησή του ξεκίνησε από την επόμενη ημέρα των δημοτικών εκλογών όπως και ο προϋπολογισμός.

Εν προκειμένω, το Τεχνικό Πρόγραμμα είναι ήδη βεβαρημένο και με πολλά έργα, τα οποία δεν θα γίνουν εντός του έτους 2024. Όμως, επειδή υπάρχει μια συνέχεια και μια συνέπεια στη διοίκηση, η Δημοτική Αρχή επέλεξε να προσθέσει αυτές τις 350.000 ευρώ, οι οποίες προορίζονται για έργα που πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα, όπως για παράδειγμα οι μελέτες για το τεράστιο πρόβλημα της αίθουσας του μπάσκετ που κληρονομήσαμε. Επαναλαμβάνω ότι το όραμά μας και οι προτεραιότητές μας θα τεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο μετά την 1η αναμόρφωση. Είναι λίγο αφελές να λέγεται ότι σε αυτή τη χρονική στιγμή, θα υπήρχε μια σοβαρή Δημοτική Αρχή που θα έβαζε 20 νέους τίτλους έργων, τους οποίους ποτέ δεν θα υλοποιούσε”.

  • Τουριστική ανάπτυξη προσδοκούν πολλοί επιχειρηματίες του τόπου. Για δράσεις εξωστρέφειας, προβολής αλλά και για όλο το πακέτο των δράσεων του τουρισμού στη Σύρο τι ποσό έχετε δώσει; Θεωρείτε επαρκεί για τις ανάγκες που υπάρχουν και την απαίτηση της επιχειρηματικής κοινότητας για ουσιαστική στροφή προς τα εκεί;

“Εντάξαμε στον προϋπολογισμό ακριβώς το ίδιο ποσό που εντάσσει ο Δήμος τα τελευταία χρόνια για τον τουρισμό. Η αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Πάπιτση ήδη δουλεύει το τουριστικό πρόγραμμα για να το παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο σίγουρα θα είναι μεγαλύτερο σε ποσό από τον προϋπολογισμό. Ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του Δήμου μέσα στη χρονιά και σε συνεννόηση με την κ. Πάπιτση, θα ενισχύσουμε παραπάνω δράσεις για τον τουρισμό”.

  • Υπάρχουν πολλές ανάγκες για τα σχολεία. Η ασφάλεια των μαθητών προέχει. Τι χρήματα θα οδηγηθούν προς κάλυψή τους;

“Οι ετήσιοι ΚΑΠ για τα σχολεία στον Δήμο μας δεν ξεπερνούν τις 70.000 ευρώ. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι είναι ένα πάρα πολύ μικρό ποσό σε σχέση με τις ανάγκες των 32 σχολικών μονάδων του νησιού. Ο Δήμος πάντα ενισχύει το ποσό αυτό και βγάζει τον ετήσιο διαγωνισμό. Συμπληρωματικά, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ανά διετία κατά μέσο όρο, χορηγεί στον Δήμο 300.000 ευρώ για αντίστοιχα έργα επισκευής, ανακαίνισης και συντήρησης σχολείων. Γνωρίζουμε ότι ετησίως αυτές οι περίπου 500.000 ευρώ δεν μπορούν να ικανοποιήσουν όλα αυτά τα αιτήματα, γι’ αυτό βρισκόμαστε συνεχώς σε αναζήτηση νέων μεγαλύτερων χρηματοδοτήσεων από ΕΣΠΑ, ΠΔΕ και διάφορα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, διότι οι ανάγκες των σχολείων μας είναι αυξημένες”.

  • Πώς θα επιτύχετε μία υγιή οικονομική βάση για τον Δήμο; Σας ανησυχεί η γενικότερη κακή οικονομική συγκυρία;

“Πάντα μας ανησυχεί η ρευστότητα που υπάρχει στις εγχώριες αλλά και στις διεθνείς εξελίξεις, οι οποίες επηρεάζουν τη γενικότερη οικονομική κατάσταση. Εμείς θα συνεχίσουμε με το τρίπτυχο: α. αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, β. συνετή και ουσιαστική διαχείριση των δημοσιονομικών του Δήμου, ώστε να επιτυγχάνουμε το καλύτερο αποτέλεσμα για την κοινωνία, και γ. εξωστρέφεια, η οποία αφορά στο θετικό επενδυτικό κλίμα στον τόπο, στην ανάπτυξη του τουρισμού και στην εισροή επενδύσεων και χρηματοδοτήσεων - όπου είναι εφικτό - ώστε να κρατήσουμε την υγιή οικονομική βάση που έχουμε, αλλά και να τη διευρύνουμε”.