Καταγγελία για τις παρεμβάσεις στον εσωτερικό χώρο, οδήγησαν σε προσωρινή(;) παύση του έργου

“Φρένο” από το Υπουργείο Πολιτισμού για το Γεωμουσείο Σύρου

Παρέμβαση από τη δημοτική σύμβουλο, Μ. Μαυρίκου και απαντήσεις από την Τεχνική Υπηρεσία

Παύση προσωρινού – κατ΄ εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας – χαρακτήρα, έχουν πάρει οι εργασίες διαμόρφωσης του χώρου στον οποίο θα λειτουργήσει το Γεωμουσείο Σύρου, εντός του διατηρητέου κτηρίου Κορνηλάκη (πρώην βυρσοδεψείο), από το Υπουργείο Πολιτισμού, σε συνέχεια καταγγελίας που υπήρξε.

Η εντολή από το Υπουργείο Πολιτισμού προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης δόθηκε αρχές Ιανουαρίου και αυτή σήμανε την προσωρινή διακοπή των εργασιών, μέχρις ότου ελεγχθούν όλα τα στοιχεία που έχει αποστείλει η Τεχνική Υπηρεσία, για τον χαρακτήρα των επεμβάσεων.

Δεδομένου πως σήμερα στη Δημοτική Επιτροπή η δημοτική σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας, Μαρία Μαυρίκου γνωστοποίησε με ανακοίνωσή της, πως θα κάνει σχετική παρέμβαση για το θέμα, ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, Δαυίδ Διακοδημητρίου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τις κινήσεις του Δήμου και για την εκτίμηση πως το Υπουργείο Πολιτισμού θα ανταποκριθεί θετικά σε επίπεδο εγκρίσεων των εργασιών. Άλλωστε, επεσήμανε πως η παρέμβαση του Δήμου στον εσωτερικό χώρο δεν θίγει, ούτε και αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του διατηρητέου κτηρίου και ως εκ τούτου, οι εργασίες για τη λειτουργία του Γεωμουσείου θα προχωρήσουν.

Σημειώνεται πως, για την ολοκλήρωση αυτών των εργασιών που είναι απαραίτητες για να “στηθεί” το Γεωμουσείο, δίδεται παράταση στη σύμβαση για διάστημα τεσσάρων μηνών.

Υπενθυμίζεται δε, πως, στον ίδιο χώρο λειτουργεί και η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και συγκεκριμένα του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ).

Στο προσκήνιο… η καταγγελία

Ειδικότερα, το θέμα της καταγγελίας από άγνωστη πηγή για τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης μέχρι στιγμής, έφερε στο προσκήνιο η δημοτική σύμβουλος της παράταξης του Άρη Ρώτα, Μαρία Μαυρίκου. Σύμφωνα με όσα αναφέρει, αυτή η κίνηση οδήγησε σε εντολή του αρμόδιου Υπουργείου για παύση των εργασιών, μέχρις ότου ελεγχθεί η κατάσταση.

“Τις εργασίες στο κτήριο σταματά το Υπουργείο Πολιτισμού κατόπιν ανώνυμης καταγγελίας με το α.π.465963/6.12.2023 έγγραφό του στο οποίο σημειώνει: “με το α.π. ΥΠΠΟΑ/363112/29.7.2021 έγγραφό μας εγκρίθηκε η εκτέλεση τοπικών σωστικών εργασιών για την αποκατάσταση της υγρομόνωσης και την αντιμετώπιση οικοδομικών προβλημάτων λόγω της κακής απορροής των ομβρίων υδάτων από το δώμα”. “Η παρούσα καταγγελία αναφέρει ότι "... δημιουργούνται σιδηροκατασκευές τοιχοποιίας και διαμόρφωσης δαπέδου .... πακτώνονται μόνιμα τόσο στους υφιστάμενους τοίχους και το πάτωμα του κτηρίου, όσο και στην ξύλινη οροφή", εργασίες που δεν περιλαμβάνονταν στην προαναφερθείσα έγκριση”.

Από την πλευρά της, γνωστοποιεί μάλιστα πως, “ζητάει δε από τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης ως φερόμενου ιδιοκτήτη, το Βιομηχανικό Μουσείο και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στο οποίο έχει παραχωρηθεί ο Α' όροφος, να διακόψουν άμεσα τυχόν εκτελούμενες εργασίες και να προσκομίσουν φωτογραφική τεκμηρίωση (η οποία στάλθηκε από τον Δήμο) της υφιστάμενης σήμερα κατάστασης προκειμένου το Υπουργείο να προβεί στις απαιτούμενες κατά νόμο ενέργειες”.

Προσθέτει ακόμη πως, σύμφωνα με το ανωτέρω έγγραφο που ενέκρινε τις εργασίες υγρομόνωσης, αναφερόταν ότι “σε περίπτωση εκτέλεσης περαιτέρω εργασιών, καθώς και για οποιαδήποτε μελλοντική επέμβαση, θα πρέπει να ζητείται η έγκριση του Υπουργείου”.

Αναμένουμε τις εγκρίσεις από το Υπουργείο”

Το γεγονός της καταγγελίας επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας, σημειώνοντας πως ο Δήμος ενήργησε ως όφειλε και αναμένει τις εγκρίσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να μπορέσει να συνεχίσει τις εργασίες του. “Υπήρξε μία καταγγελία επειδή γινόντουσαν εργασίες εσωτερικά του κτηρίου. Εμείς σταματήσαμε και απευθυνθήκαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού για να δούμε τι θα γίνει. Μας είπαν ότι θα μας δώσουν την έγκριση που θέλουμε”, δήλωσε αρχικά, τονίζοντας πως το Υπουργείο αρχές Ιανουαρίου ενημέρωσε τον Δήμο για να μπορέσει να διερευνηθεί η κατάσταση. “Μας ζητούσε να σταματήσουμε γιατί είχε γίνει καταγγελία ώστε να διερευνηθεί αυτό που κάνουμε και πώς γίνεται και όλα αυτά, επειδή το κτήριο είναι διατηρητέο”, σχολίασε, μιλώντας ο ίδιος για τον χαρακτήρα των εργασιών.

“Εμείς πιστεύουμε επειδή δεν είναι επεμβάσεις στα φέροντα στοιχεία ή στο κέλυφος του κτηρίου, αλλά είναι προμήθειες – δάπεδα μεταλλικά και διαχωριστικά – ότι δεν θα υπάρχει κάποια έγκριση γιατί αυτά είναι και αναστρέψιμα”, ανέφερε, υπογραμμίζοντας ακόμη πως, “θα παραμείνουν μόνιμα εκεί, αλλά δεν είναι επεμβάσεις που αλλοιώνουν το κτήριο. Μπορεί ανά πάσα στιγμή να τις απομακρύνει κάποιος και να επανεμφανιστούν τα χαρακτηριστικά του κτηρίου. Μιλάμε πάντα για τον εσωτερικό χώρο. Για παράδειγμα, γίνεται ένα πρόσθετο δάπεδο, πάνω από το υφιστάμενο δάπεδο. Δεν αποξηλώνουμε ούτε πλάκες, ούτε τίποτα. Επίσης, μπαίνουν κάποια κουφώματα εσωτερικά για να απομονωθεί κάπως το Γεωμουσείο από τον χώρο της Βιβλιοθήκης”.

Ο αρμόδιος προϊστάμενος, επεσήμανε ακόμη πως ως Τεχνική Υπηρεσία “διακόψαμε και στείλαμε την τεχνική έκθεση και όλα τα δικαιολογητικά που έχουμε προς το Υπουργείο και περιμένουμε εντός των ημερών να εγκριθούν”.

Υπενθύμισε μάλιστα πως το συγκεκριμένο έργο για προμήθεια και τοποθέτηση “το κάνει ο Δήμος και είναι ξεχωριστό από το πρόγραμμα που είναι ενταγμένο το Γεωμουσείο”. Ως εκ τούτου, η όποια καθυστέρηση δεν “γεννά” απώλεια καμίας χρηματοδότησης, αφού η παρέμβαση του Δήμου είναι διακριτή από το πρόγραμμα. “Δεν είναι υποέργο της πράξης, αλλά χρήματα του Δήμου. Η πράξη του Γεωμουσείου περιλαμβάνει άλλα πράγματα. Αυτές οι παρεμβάσεις του Δήμου γίνονται με παλαιότερη συνεννόηση και με το Πανεπιστήμιο”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Παράταση τεσσάρων μηνών

Σε συνέχεια των ανωτέρω, σημείωσε πως θα δοθεί παράταση για τέσσερις μήνες (το έργο του Δήμου έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί μέχρι 23/1/2024), προκειμένου να απαντήσει το Υπουργείο και ακολούθως να ολοκληρωθούν οι διαμορφώσεις εσωτερικά για την υποδοχή του Γεωμουσείου.

“Θα δοθεί παράταση για τέσσερις μήνες. Ουσιαστικά το έργο έπρεπε να είχε τελειώσει μέσα στον Ιανουάριο. Θα πάμε περίπου μέχρι το καλοκαίρι”, ανέφερε, περιγράφοντας τέλος τι απομένει.

“Χρειάζεται να ολοκληρωθούν αυτές οι τοποθετήσεις των κουφωμάτων που θέλουμε και μετά θα γίνει και μία ηλεκτρολογική εγκατάσταση με κανάλια. Δεν θα σκαφτεί το κτήριο φυσικά. Και αυτή η εγκατάσταση για να μπορεί να υποστηρίξει τα εκθέματα του Γεωμουσείου. Αυτά θα τα κάνει η Τεχνική Υπηρεσία”, σχολίασε, επισημαίνοντας ακόμη πως, “θα μπουν προθήκες και κάποιος ηλεκτρονικός εξοπλισμός κλπ, και αυτά πρέπει να τα υποστηρίξουμε με γραμμές ρεύματος”.

Ο κ. Διακοδημητρίου έκλεισε τις απαντήσεις του, λέγοντας τα εξής: “Γενικά πάμε σε παράταση γιατί θα πρέπει να δοθεί παράταση και στην πράξη του Γεωμουσείου. Απ΄ όσο γνωρίζω το Τμήμα Προγραμματισμού κάνει τις δικές του ενέργειες”.

Αξίζει να σημειωθεί πως στην παρέμβασή της, η κ. Μαυρίκου επεσήμανε τέλος πως δεδομένου ότι το Γεωμουσείο θα συνυπάρξει στο ίδιο κτήριο με τη Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου, θα πρέπει να εξετασθούν τα ζητήματα επιμερισμού των λειτουργικών δαπανών, αλλά και της ασφάλειας και φύλαξης των χώρων”.