Σοβαρό πρόβλημα στην οροφή του δημοτικού ακινήτου στην Ερμούπολη, οδηγεί σε παύση της λειτουργίας του

“Λουκέτο” μέχρι νεωτέρας… στον χειμερινό κινηματογράφο

Αυτοψία της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και απαντήσεις από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Φραγκίσκο Βακόνδιο

Άγνωστο είναι το χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα παραμείνει το “λουκέτο” στον χειμερινό κινηματογράφο Σύρου, στην Ερμούπολη, καθώς η οροφή του δημοτικού ακινήτου που στεγάζεται, παρουσίασε εισροή υδάτων σε ημέρες με έντονη βροχόπτωση.

Η συγκεκριμένη κατάσταση προκάλεσε εκτεταμένες φθορές στις μοριοσανίδες που βρίσκονται εσωτερικά της οροφής, γεγονός που προδίδει προφανώς πως το μέγεθος του προβλήματος, δεν είναι αμελητέο. Από την πλευρά της, ως όφειλε, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προχώρησε σε πρώτη αυτοψία για να διαπιστώσει την κατάσταση και να προσδιορίσει σε ένα αρχικό επίπεδο το πρόβλημα, ενώ σύμφωνα με τις απαντήσεις που δίνει στην “Κοινή Γνώμη” ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος, θα υπάρξει περαιτέρω διερεύνηση του προβλήματος, ώστε ο Δήμος να καταλήξει στον τρόπο αποκατάστασης.

Ουσιαστικά, αν το πρόβλημα μπορεί να αντιμετωπισθεί τοπικά με άμεσες εργασίες, θα γίνει η σχετική παρέμβαση, ωστόσο, αν το πρόβλημα της εισροής υδάτων παρατηρείται σε όλη την οροφή, τότε θα χρειαστεί ένα έργο συνολικής αντικατάστασής της.

Το πρόβλημα αναφέρθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τεχνική Υπηρεσία και ο κινηματογράφος θα παραμείνει κλειστός για την ασφάλεια των πολιτών, μέχρι νεωτέρας.

Ως εκ τούτου, οι λάτρεις του κινηματογράφου μένουν “άστεγοι” στη Σύρο, καθώς θα πρέπει πρώτα να δοθεί τεχνική λύση στο πρόβλημα. Πρακτικά η βροχή που εισρέει έχει φθείρει τις μοριοσανίδες, αρκετές εκ των οποίων έχουν καμπυλώσει και δεν αποκλείεται να αποκολληθούν.

Αυτοψία και πρόβλημα

Επί της ουσίας, οι άνθρωποι της εταιρείας που λειτουργούν τον χειμερινό κινηματογράφο ενημέρωσαν για το πρόβλημα τον Δήμο προκειμένου να εξετασθεί η κατάσταση της οροφής του ακινήτου που αποτελεί δημοτική περιουσία.

“Οι άνθρωποι της εταιρείας που λειτουργούν τον κινηματογράφο, παρατήρησαν εισροή υδάτων στην οροφή, η οποία έχει μοριοσανίδες (σαν γυψοσανίδες). Παρατηρήθηκε εισροή νερού από τη στέγη προφανώς και αυτό προκάλεσε προβλήματα στις μοριοσανίδες. Κάποιες από αυτές έχουν αρχίσει και καμπυλώνουν”, ανέφερε αρχικά ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας μάλιστα πως το πρόβλημα φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού στο εσωτερικό του ακινήτου.

“Βλέπουμε ότι υπάρχουν επιπτώσεις από το πρόβλημα και αυτό είναι εμφανές μέσα στο ακίνητο”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, μιλώντας για τις ενέργειες του Δήμου, μετά από σχετική ενημέρωση.

“Η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ενημερώθηκε την Παρασκευή. Έκανε αυτοψία και διαπίστωσε ότι όντως οι μοριοσανίδες έχουν καμπυλωθεί. Να πω πως η οροφή του κτηρίου έχει στέγη με ελενίτ από παλιά. Εκεί παρουσιάζεται και το πρόβλημα. Δεν είναι εύκολο να μονωθεί, λόγω της φθοράς που υπάρχει. Υπάρχουν κάποια κενά μεταξύ των ελενίτ και έχει και κάποια σημεία με μικρές τρύπες. Οπότε, το νερό της βροχής εισρέει από εκεί”, συμπλήρωσε για το θέμα.

Περαιτέρω έλεγχος για το μέγεθος του προβλήματος

Στην ερώτηση αν έχει προσδιοριστεί ακριβώς το πρόβλημα, ή αν θα απαιτηθεί περαιτέρω έλεγχος, ο κ. Βακόνδιος υπήρξε σαφής. “Η Τεχνική Υπηρεσία προτείνει και θα γίνει περαιτέρω έλεγχος, ώστε να δούμε ακριβώς το πρόβλημα. Και για τη στέγη, να δούμε αν μπορεί να φτιαχτεί και πώς μπορεί να λυθεί το πρόβλημα. Αν αυτό είναι εφικτό με μία άμεση λύση. Διαφορετικά, θα πρέπει να πάμε σε αντικατάσταση της στέγης”, εξήγησε, τονίζοντας πως, μέχρις ότου γίνει ο περαιτέρω έλεγχος, “προτάθηκε το σινεμά να παραμείνει κλειστό”.

Αναφορικά δε, με το αν υπάρχει μεγάλος κίνδυνος για αποκόλληση και πτώση των μοριοσανίδων, ο κ. Βακόνδιος ανέφερε: “Οι μοριοσανίδες είναι ουσιαστικά εσωτερική επένδυση για να μη φαίνεται η στέγη. Σε ακραία περίπτωση θα μπορούσε να φύγει κάποια. Το θέμα μας όμως δεν είναι οι μοριοσανίδες που μπορούν να αντικατασταθούν, αλλά να δούμε αν υπάρχει επιπλέον πρόβλημα στη στέγη. Μπορεί να φτιαχτεί ή θα μπαίνει ξανά νερό; Δηλαδή αν είναι να μπαίνει ξανά νερό, θα πρέπει να πάμε σε αντικατάσταση της στέγης”.

Στην ερώτηση αν είχε γίνει κάποια αντικατάσταση εσωτερικά στο παρελθόν, γνωστοποίησε τα ακόλουθα: “Κάποιο κομμάτι από μοριοσανίδες το είχαν αντικαταστήσει πριν από τρία χρόνια. Αλλά πάλι παρουσιάστηκε πρόβλημα. Άρα, το πρόβλημα της εισροής υδάτων είναι πραγματικό.

Πρέπει να δούμε υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί ή θέλει άλλη στέγη; Με την Τεχνική Υπηρεσία θα εξετάσουμε όλους τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος. Να πω πως δεν είναι θέμα στατικότητας τη δεδομένη στιγμή”.

Να εξασφαλιστούν χρήματα

Δεδομένου πως το ακίνητο ανήκει στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, η Δημοτική Αρχή θα χρειαστεί να εξασφαλίσει χρήματα για την αποκατάσταση.

“Αν δούμε ότι χρειάζεται αλλαγή όλη η στέγη, θα πρέπει να πάμε σε προϋπολογισμούς, να κάνουμε αναμόρφωση και ό,τι χρειαστεί. Να δούμε ποιο είναι το πρόβλημα πρώτα και αν είναι κάτι απλό θα δοθεί λύση άμεσα. Αν είναι κάτι πιο σύνθετο, θα το θέσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο και στη Δημοτική Επιτροπή για περαιτέρω ενέργειες”, διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος.

Τέλος, ερωτηθείς για το αν θα προβλεφθεί κάποια ρύθμιση προς την εταιρεία που νοικιάζει το ακίνητο για τη λειτουργία του χειμερινού κινηματογράφου, αφού σήμερα έχει βάλει αναγκαστικά λουκέτο, ο κ. Βακόνδιος γνωστοποίησε πως είναι ένα θέμα που θα το διευθετήσει ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς. “Είναι ένα ζήτημα που σίγουρα θα απασχολήσει την Οικονομική Υπηρεσία και τον αντιδήμαρχο Οικονομικών. Θεωρώ πως θα υπάρξει κάποια ρύθμιση γιατί το πρόβλημα δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα της εταιρείας, αλλά αναγκάστηκε να τον κλείσει”, δήλωσε, καταλήγοντας.