Στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης μετέβη το πρωί του Σαββάτου ο πρόεδρος της ONEX

Ενημέρωση Ξενοκώστα προς την τοπική κοινωνία

Στο Δημαρχιακό Μέγαρο Σύρου - Ερμούπολης μετέβη ο πρόεδρος της ONEX, Πάνος Ξενοκώστας το πρωί του Σαββάτου, σε συνέχεια πρόσκλησης του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου (μετά από σχετικό αίτημα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης) προκειμένου να παρέχει ενημέρωση κατ΄ επέκταση προς την τοπική κοινωνία, για θέματα περιβαλλοντικά που συνδέονται με τη λειτουργία του Νεωρίου.

Ειδικότερα ο κ. Ξενοκώστας παρουσιάστηκε θετικός στο να απαντήσει σε ερωτήσεις που τέθηκαν από την πλευρά των παρατάξεων και των δημοτικών συμβούλων, δίνοντας διευκρινίσεις μεταξύ άλλων, για τις περιβαλλοντικές παρεμβάσεις που όπως ανέφερε έχει κάνει μέχρι σήμερα ύψους 2,8 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, μίλησε για την απομάκρυνση τόνων αμμοβολής που “κληρονόμησε” από την προηγούμενη διοίκηση, για την απομάκρυνση αποβλήτων από το λανάδο, για την προμήθεια και τοποθέτηση μετρητή για την ατμοσφαιρική ρύπανση (τα στοιχεία από τον οποίο λαμβάνουν απευθείας οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας), για τη χρηματοδότηση μελέτης (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με την πολυσυζητημένη ρύπανση στο λιμάνι Ερμούπολης, αλλά και για τις ενέργειες αναφορικά με τους νέους περιβαλλοντικούς όρους που θέλει να πάρει το ναυπηγείο.

Επιπλέον, μίλησε για το θέμα των χορηγιών για το οποίο τόνισε πως έχει δεχθεί λάσπη, ενώ εξήγησε πως αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Επιπρόσθετα, για το ζήτημα των εικόνων με το νέφος αμμοβολής που αντίκρισαν οι πολίτες το περασμένο διάστημα, επεσήμανε πως δυστυχώς προκλήθηκε από τις εργασίες ενός πλοίου, ενώ δεσμεύθηκε πως το Νεώριο έχει πάρει μέτρα για να μην επαναληφθεί αυτή η κατάσταση.

Ακόμη, υπενθύμισε πως ενώ δεν έχει απαγορευθεί η αμμοβολή, ωστόσο, ξεκαθάρισε πως στόχος του Νεωρίου είναι μέσα στην επόμενη 5ετια – 7ετια να την έχει αντικαταστήσει στο 100% με υδροβολή.

Προς τον κ. Ξενοκώστα έθεσαν ερωτήσεις οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης και ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Ρώτας, ο οποίος εκτός από τα περιβαλλοντικά θέματα θέλησε να ρωτήσει και για εργασιακά και για τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης και τις επενδύσεις που θέλει να κάνει, ενώ εν συνεχεία, ο επικεφαλής της παράταξης “Λαϊκή Συσπείρωση”, Νικόλας Καΐλης επέμεινε στα ζητήματα του περιβάλλοντος για τα οποία και κλήθηκε στο Δ.Σ. ο κ. Ξενοκώστας, όπως παρομοίως ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος, ζητώντας τέλος από τον πρόεδρο της ONEX να πάρει πίσω τις αγωγές που έχει κάνει κατά πολιτών, όπως ανέφερε, που εύλογα αναρωτιούνται για περιβαλλοντική ρύπανση.

Τοποθέτηση έκανε αρχικά ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου o οποίος υποστήριξε πως το θέμα του Νεωρίου πρέπει να “κοπάσει” για να ηρεμήσει η τοπική κοινωνία.

Η συζήτηση δεν αποτέλεσε συνεδρίαση του Δ.Σ. και ως εκ τούτου, δεν υπήρξε καμία απόφαση, αλλά απλά διάλογος. Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2 το μεσημέρι και την παρακολούθησαν εργαζόμενοι του Νεωρίου καθώς και ο πρόεδρος και ορισμένα μέλη του Παρατηρητηρίου Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου. 

Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της “Κοινής Γνώμης”.