“Θα αφήσουμε πίσω την αμμοβολή στο 100%”
- Δευτέρα, 11 Μαρτίου, 2024 - 06:20
Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση – συζήτηση με τη διοίκηση της ONEX για θέματα που αφορούν τη λειτουργία του Νεωρίου σε συνάρτηση με το περιβάλλον, κλήθηκαν οι παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου, το πρωί του Σαββάτου, σε συνέχεια αιτήματος του δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου.
Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο δήμαρχος, η συνάντηση με τον Πάνο Ξενοκώστα στο Δημοτικό Συμβούλιο, προγραμματίστηκε το ταχύτερο, μετά από νέα αιτήματα των παρατάξεων της αντιπολίτευσης – “με σχέδιο για τη Σύρο” και “Σύρος εξ αρχής” -, οι οποίες επέμειναν με ανακοινώσεις τους, στο να παραστεί ο ίδιος στο Δημαρχιακό Μέγαρο, για να απαντήσει σε ερωτήσεις και κατ΄ επέκταση να πληροφορήσει την τοπική κοινωνία για το θέμα της αμμοβολής.
Το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, αν και συμμετείχε στη συζήτηση, ωστόσο, έκανε παρεμβάσεις για τον τρόπο που επέλεξε ο δήμαρχος “να σύρει όλους τους συμβούλους” μέσα σε ένα 24ωρο σε έκτακτη συνεδρίαση, χωρίς να τεκμηριώνεται λόγος κατεπείγουσας σύγκλισης των μελών του Δ.Σ..
Για τη συζήτηση του θέματος ψήφισαν θετικά 13 άτομα, μαζί με τα μέλη της Δημοτικής Αρχής, Δώρα Καρτάνου και Ιωσήφ Ρούσσο (εμπλέκονται επαγγελματικά με την ONEX, αλλά δεν τοποθετήθηκαν), ενώ η αντιπολίτευση, ψήφισε “παρών”.
Σημειώνεται πως απουσίαζαν για επαγγελματικούς και οικογενειακούς λόγους όλα τα μέλη της παράταξης του Άρη Ρώτα με εξαίρεση τον ίδιο, καθώς επίσης, κάποιοι από τη Δημοτική Αρχή λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ εσπευσμένα από Αθήνα επέστρεψε ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος για να συμμετέχει στη συζήτηση για την οποία όλοι ενημερώθηκαν μία ημέρα πριν.
Αλ. Αθανασίου: Να μη διχάζεται άλλο η κοινωνία
Για τον λόγο εισαγωγής του θέματος εκτάκτως μίλησε ο δήμαρχος, Αλέξης Αθανασίου, υπενθυμίζοντας όλες τις σχετικές συζητήσεις που είχε προκαλέσει η αντιπολίτευση μέχρι σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και την πρόσκληση – που δεν έγινε δεκτή από τη μειοψηφία – του προέδρου της ONEX, να μεταβούν οι δημοτικοί σύμβουλοι στο Νεώριο. Ο δήμαρχος υποστήριξε ότι αυτό το ραντεβού κλείστηκε το ταχύτερο με τον κ. Ξενοκώστα, γιατί θα πρέπει να μπει ένα τέλος σε συζητήσεις που γίνονται και οι οποίες, όπως υπογράμμισε, διχάζουν το νησί.
“Σήμερα η εταιρεία είναι παρούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συνεργαστεί, να απαντήσει και να τοποθετηθεί”, σχολίασε αρχικά, τονίζοντας ακόμη αναφορικά με τις ανακοινώσεις των παρατάξεων πως, “το γεγονός πως δεν πυροδοτούμε σαν Δημοτική Αρχή και δεν βγαίνουμε απέναντι με άλλα δελτία Τύπου, δεν δηλώνει καμία αδυναμία”.
Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε αρκετές φορές πως από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής, “δεν θα επιτρέψουμε κανέναν διχασμό της τοπικής κοινωνίας. Επιλέξαμε να πολιτευτούμε με σύνεση και ενότητα”. Επιπρόσθετα, επεσήμανε πως συνδιαλέγεται ισότιμα με την ONEX και με την τοπική επιχειρηματικότητα, ενώ τόνισε πως είναι θετικό το γεγονός πως ο πρόεδρός της, Πάνος Ξενοκώστας έχει δεσμευθεί για περιβαλλοντικές επενδύσεις και καλύτερες εργασιακές συνθήκες για όλους, τα επόμενα χρόνια.
Τέλος, ο δήμαρχος δεν παρέλειψε να εκφράσει την ενόχλησή του για τους χαρακτηρισμούς που έχει δεχθεί μέχρι σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ότι είναι “χορηγούμενος” από την επιχείρηση, λέγοντας πως το θέμα συνολικά έχει κατεπείγοντα χαρακτήρα και πρέπει να κλείσει το συντομότερο. Σε τοποθετήσεις θετικές προς το Νεώριο προέβησαν η Θωμαή Μενδρινού, ο Βαγγέλης Χαλκιάς ενώ ακόμη, ο νυν πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, Κώστας Γαβιώτης επεσήμανε πως στηρίζει και τη βιομηχανία και τον τουρισμό. Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος έθεσε ερωτήσεις για τον χρόνο απόκτησης των νέων περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του Νεωρίου.
Π. Ξενοκώστας: Περιβαλλοντικές παρεμβάσεις 2,8 εκατ. ευρώ και χορηγίες 5,5 εκατ. ευρώ
Ο πρόεδρος της ONEX προτού θέσουν ερωτήσεις οι παρατάξεις τοποθετήθηκε αναλυτικά, εξηγώντας πως βρίσκεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, όχι απολογούμενος, αλλά επειδή θέλει να ενημερώσει την τοπική κοινωνία. Αρχικά, έκανε μία αναδρομή στις ενέργειές του για την “αναγέννηση του Νεωρίου”, τονίζοντας πως εξ αρχής πήρε ρίσκο και επένδυσε χρήματα, θέλοντας να στηρίξει τη ναυπηγοεπισκευή και τους εργαζόμενους σε αυτό, που είχαν μείνει άνεργοι.
Αμέσως μετά, μίλησε για τις “περιβαλλοντικές επενδύσεις”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, ύψους 2,8 εκατ. ευρώ που έχει κάνει από το 2020 μέχρι σήμερα, τονίζοντας πως τις υλοποίησε αν και δεν ήταν δική του ευθύνη. Την ίδια ώρα, σε σχετική ερώτηση για τους νέους περιβαλλοντικούς όρους του ναυπηγείου, εκτίμησε πως αυτοί δεν αποκλείεται να εγκριθούν στο επόμενο 5μηνο, αν όμως δεν συνεχιστεί η αποστολή εγγράφων από τρίτους, που όπως είπε, επί τούτου(!) καθυστερούν τη διαδικασία.
Συγκεκριμένα, ο Πάνος Ξενοκώστας μίλησε για την απομάκρυνση τόνων αμμοβολής που “κληρονόμησε” από την προηγούμενη διοίκηση, για την απομάκρυνση αποβλήτων από το λανάδο, για την προμήθεια και τοποθέτηση μετρητή για την ατμοσφαιρική ρύπανση (τα στοιχεία από τον οποίο λαμβάνουν απευθείας οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας) και για την χρηματοδότηση μελέτης (ΕΛΚΕΘΕ) σχετικά με την πολυσυζητημένη ρύπανση στο λιμάνι Ερμούπολης. Παρ’ όλες τις ενέργειες, επεσήμανε πως το Παρατηρητήριο Ποιότητας Περιβάλλοντος Σύρου επιμένει να ασχολείται μόνο με το ναυπηγείο.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στο θέμα των χορηγιών και δωρεών ύψους 5,5 εκατ. ευρώ για το οποίο τόνισε πως έχει δεχθεί λάσπη, ενώ εξήγησε πως αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Επέμεινε πως αυτές οι δωρεές προέρχονται από την επιχειρηματική κουλτούρα που τον διακρίνει, ώστε να επιστρέφεται ένα οικονομικό μέρος του κέρδους στην τοπική κοινωνία, λέγοντας μάλιστα προς το Δημοτικό Συμβούλιο πως αν κρίνει ως συλλογικό όργανο πως πρέπει να τις σταματήσει προς την τοπική κοινωνία, τότε, να πάρουν απόφαση τα μέλη του και εκείνος θα την ακολουθήσει και θα πάψει τη συνεργασία του με την τοπική αγορά.
Περί αμμοβολής και δέσμευση για υδροβολή
Αμέσως μετά παρείχε διευκρινίσεις για τις εικόνες αμμοβολής που αντίκρισαν οι πολίτες της Σύρου το προηγούμενο διάστημα, γνωστοποιώντας παράλληλα την πρόθεσή του το Νεώριο να περάσει οριστικά στην υδροβολή εντός της επόμενης 5ετιας – 7ετιας.
“Σημασία έχει πού πάμε. Εκεί που πάμε είναι οι νέοι περιβαλλοντικοί κανόνες”, σημείωσε συγκεκριμένα, επισημαίνοντας πως τους προηγούμενους τους ανέλαβε με βάση την εξαγορά που υπήρξε για να πάρει το ναυπηγείο και υπήρχαν ήδη. “Οι νέοι όροι που υποβάλλαμε πριν από μερικούς μήνες, αφορούν το πλάνο μας από εδώ και πέρα”, πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας πως προτεραιότητα για εκείνον ως επενδυτή έχει το τρίπτυχο ασφάλεια – άνθρωπος – περιβάλλον.
“Στο περιβάλλον το όραμά μας είναι σε λιγότερο από δέκα χρόνια, ίσως στα πέντε χρόνια το τοποθετούμε από την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, σκοπός μας είναι να περάσουμε από την αμμοβολή στο νερό. Σε τί ποσοστό; Στο 100%. Που σημαίνει ότι θα αφήσουμε πίσω την αμμοβολή”, ξεκαθάρισε, τονίζοντας πως η αμμοβολή σήμερα δεν έχει απαγορευθεί, αλλά η στόχευση είναι συγκεκριμένη, υποστηρίζοντας πως, “το κάνουμε γιατί έχουμε συναίσθηση πως βρισκόμαστε μέσα στον αστικό ιστό και προσπαθούμε να κάνουμε οτιδήποτε καλύτερο μπορούμε”.
Επιπρόσθετα, για τις εικόνες του νέφους που είδαν τις προηγούμενες μέρες οι κάτοικοι του νησιού, ο κ. Ξενοκώστας ανέφερε: “Κάποιες φορές, δυστυχώς μία φορά στα πέντε χρόνια, αυτό που έγινε πριν από μερικές εβδομάδες με ένα πλοίο που ήρθε, οδήγησε σε παραπάνω φόρτο σε σχέση με την αμμοβολή που προκάλεσε μία οπτική ενόχληση. Ξαναλέω όχι ρύπανση, οπτική ενόχληση, η οποία και εμένα ενοχλεί. Ήταν μία κατάσταση που έχει εμφανιστεί μία φορά στα πέντε χρόνια”. Σε συνέχεια των ανωτέρω, επεσήμανε πως, “ήδη έχουμε ξεκινήσει διαδικασίες ώστε ανάλογες δουλειές που είναι σπάνιες από εδώ και πέρα να γίνονται με διαφορετική μέθοδο και να μην ξαναγίνει αυτό. Με επιπλέον κόστος για την επιχείρηση”.
“Η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιο”
Προτού κλείσει την ενημέρωσή του, ο πρόεδρος της ONEX ξεκαθάρισε πως στον “πόλεμο” λάσπης που δέχεται, “η δικαιοσύνη είναι το τελευταίο καταφύγιό του”. Μάλιστα, σε παροτρύνσεις που υπήρξαν από την πλευρά της αντιπολίτευσης (Νίκος Αλμπανόπουλος, Νικόλας Καΐλης, Παύλος Χρυσαφίδης) να πάρει πίσω τις αγωγές κατά πολιτών – Παρατηρητηρίου, ο ίδιος ανέφερε πως αυτό θα ήταν ανοικτός να το συζητήσει, υπό την προϋπόθεση πως και η άλλη πλευρά θα ήταν ειλικρινώς θετική.
Ο Πάνος Ξενοκώστας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του, υποστηρίζοντας πως όσοι χτυπούν τον ίδιο, ουσιαστικά χτυπούν το Νεώριο και τις θέσεις εργασίας που αυτό προσφέρει και που, όπως ανέφερε, είναι πάρα πολλές.
Άρης Ρώτας: Περιβάλλον και εργασιακά
Αρχικά, ο επικεφαλής της παράταξης “με σχέδιο για τη Σύρο”, τόνισε πως ζήτησαν να γίνει μία συνάντηση – συζήτηση με τη συμμετοχή της διοίκησης της ONEX, αλλά και όλων των φορέων του τόπου, κάτι που ανέφερε και στην προ ημερών ανακοίνωσή του. Σύμφωνα με όσα παρατήρησε, γι' αυτό, δεν μερίμνησε ο δήμαρχος. Αμέσως μετά, έκανε κριτική προς τον κ. Ξενοκώστα αναφορικά με την παρουσία περίπου 50 εργαζομένων του Νεωρίου στο Δημοτικό Συμβούλιο, λέγοντάς του ουσιαστικά πως εκείνος τους καλεί να έρχονται κάθε φορά που συζητείται το θέμα του ναυπηγείου, ενώ έκανε μία σειρά ερωτήσεων, οι οποίες δεν εντάσσονταν αποκλειστικά στο πλαίσιο της συζήτησης για το Νεώριο και τις κινήσεις του για το περιβάλλον, αλλά έθιγαν και εργασιακά ζητήματα. Μεταξύ άλλων, ρώτησε:
“1. Με αγωνία περιμένουμε από την επαναλειτουργία του ναυπηγείου να δούμε τις επενδύσεις που έχετε αναγγείλει κατά καιρούς. Αντί αυτού βλέπουμε και μαθαίνουμε, γιατί ζούμε σε μικρό τόπο, ότι οι συνθήκες τόσο στα εργασιακά, όσο και στα περιβαλλοντικά ζητήματα επιδεινώνονται μέρα με τη μέρα και ιδιαίτερα το τελευταίο εξάμηνο. Μπορείτε να μας εξηγήσετε τους λόγους αυτής της επιδείνωσης. 2. Δεδομένου πως οι περιβαλλοντικοί όροι της άδειας του ναυπηγείου λήγουν, δεδομένου ότι εκτός από λόγια εξαγγελίες και υποθέσεις, η μόνη πραγματική δέσμευσή σας για όποια επένδυση αφορά στο περιβάλλον είναι ό,τι θα αναφέρει η καινούργια απόφαση των περιβαλλοντικών όρων που θα εκδοθεί, δεδομένου ότι για την έκδοση των νέων όρων έχει κατατεθεί από εσάς σχετική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων στο Υπ. Περιβάλλοντος, είστε διατεθειμένος άμεσα να καταθέσετε στον Δήμο την εν λόγω μελέτη για δημόσια διαβούλευση καθώς επίσης και το εγκεκριμένο σχέδιο αποβλήτων; 3. Υπάρχουν δηλώσεις σας που αντιδράτε τόσο στη λειτουργία του λιμένα, όσο και στη λειτουργία της μαρίνας. Αφού εσείς είχατε δώσει σύμφωνη γνώμη για το master plan τι άλλαξε μετά; Έχετε αναλογιστεί τι διαφορά θα έκανε στην οικονομία του νησιού, η λειτουργία της μαρίνας και πόση διαφορά θα έκανε στο νησί που σας φιλοξενεί η μεταφορά του λιμένα; Σας απασχολούν αυτά; (…) 4. Προτίθεστε να υποβάλετε στον Δήμο στοιχεία ΙΚΑ και ΕΦΚΑ των τελευταίων τουλάχιστον 6 μηνών ώστε να δούμε επιτέλους ονομαστικά πόσα άτομα δουλεύουν στο ναυπηγείο, πόσοι από αυτούς είναι Συριανοί και τι όφελος έχει το ναυπηγείο στην τοπική κοινωνία;”.
Ο κ. Ξενοκώστας τόνισε ανάμεσα σε άλλα πως ο κ. Ρώτας ζητά να αναλάβει ο Δήμος ρόλο ελεγκτή χωρίς να είναι αυτή η δουλειά του, ενώ σε αντίστοιχο τόνο, υπογράμμισε προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, πως διαθέτει περιουσία στη λιμενολεκάνη και άρα, γι αυτό κάνει επιθέσεις στο ναυπηγείο.
Στα παραπάνω, ο Άρης Ρώτας ανέφερε: “Αν προσέβλεπα στο κλείσιμο του Νεωρίου, για να το εκμεταλλευτώ όπως λέτε, δεν θα είχα ανανεώσει το μίσθωμα κ. Ξενοκώστα (ακίνητο Σκλαβενίτη) για 13 χρόνια. Αυτά που σκέφτεστε είναι φαντάσματα”.
Κλείνοντας το θέμα, υποστήριξε πως ο τρόπος με τον οποίο έφερε το θέμα ο δήμαρχος, οδηγεί σε απαξίωση τον θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες.
Ν. Καΐλης: Ελεγκτικοί μηχανισμοί και τήρηση περιβαλλοντικών όρων
Τη θέση της παράταξης της Λαϊκής Συσπείρωσης σχετικά με τη ναυπηγοεπισκευή ανέφερε ο επικεφαλής της, Νικόλας Καΐλης. Αρχικά, ξεκαθάρισε πως τάσσεται υπέρ της λειτουργίας του Νεωρίου, αλλά με ορθό περιβαλλοντικά τρόπο, καθώς βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό. Ο ίδιος τόνισε πως η συζήτηση δεν αφορά στα εργασιακά της επιχείρησης ή εν γένει στα εργασιακά της ναυπηγοεπισκευής, για τα οποία στην Αθήνα γίνονται κινητοποιήσεις, ενώ επεσήμανε πως από τη ροή της κουβέντας ο ίδιος διαπιστώνει, “μία ευθεία βολή κατά του Παρατηρητηρίου χωρίς το ίδιο όμως να έχει κληθεί εδώ πέρα”. Σημείωσε δε, πως, “εδώ είμαστε Δημοτικό Συμβούλιο και δεν βρισκόμαστε για να υπερασπιστούμε καμία ΟΝΕΧ και κανένα Παρατηρητήριο, ούτε κανέναν τρίτο”.
Από την πλευρά του, εξήγησε πως, “από την κουβέντα βγαίνει μία κόντρα επιχειρηματικών συμφερόντων και το είχαμε πει και είχαμε βγάλει μία ανακοίνωση προεκλογικά. (…) Βλέπουμε το δίπολο τουρισμός – βιομηχανία, βλέπουμε μία κόντρα που εκτυλίσσεται μπροστά μας στην οποία εμείς δεν λαμβάνουμε μέρος”.
Επιμένοντας πως η συζήτηση πρέπει να μείνει στα περιβαλλοντικά θέματα, ο κ. Καΐλης τόνισε πως προκαλεί προβληματισμό η αναφορά του κ. Ξενοκώστα πως οι παρεμβάσεις για το περιβάλλον “δεν ήταν δουλειά του”, σημειώνοντας πως η Λαϊκή Συσπείρωση εντοπίζει το έλλειμμα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. “Για εμάς αυτό είναι το θέμα. Ποιος ελέγχει τις επιχειρήσεις αν τηρούν τους περιβαλλοντικούς όρους. Πώς το κράτος επιβάλλει την περιβαλλοντική νομοθεσία”, σχολίασε, επισημαίνοντας πως, “ο καθένας, όπως ο κ. Ξενοκώστας, το κέρδος του θέλει και προφανώς βάσει αυτού θα πορεύεται. Το θέμα είναι πώς η πολιτεία θα εξασφαλίσει ότι οι περιβαλλοντικοί όροι εφαρμόζονται για να προστατευθούμε και εμείς”.
Επιπλέον, τόνισε πως τα συμπεράσματα του ΕΛΚΕΘΕ για το λιμάνι της Ερμούπολης είναι σοβαρά, εξηγώντας παράλληλα πως προφανώς η ρύπανση και η επιβάρυνση (ρυπασμένα ιζήματα) δεν έχουν προκύψει από το Νεώριο και τα τελευταία χρόνια, αλλά είναι αποτέλεσμα μίας μεγάλης και μακροχρόνιας δραστηριότητας όσων προφανώς βρίσκονταν και βρίσκονται στο λιμάνι.
Αναφορικά δε, με το θέμα της αμμοβολής το προηγούμενο διάστημα και με φόντο όσα ανέφερε ο κ. Ξενοκώστας, τόνισε πως, “χαίρομαι γιατί δεν ήταν τελικά αποκύημα της φαντασίας μας και υπήρχε για ένα χρονικό διάστημα ένα νέφος αμμοβολής πάνω από την πόλη, που δεν είναι μόνο οπτική ενόχληση”.
Τέλος, κ. Καΐλης σημείωσε πως είναι προβληματικό ο ελεγχόμενος να είναι και εκείνος που χρηματοδοτεί τη μελέτη για το λιμάνι (ΕΛΚΕΘΕ).
Από τη Λαϊκή Συσπείρωση τοποθετήθηκε και ο Παύλος Χρυσαφίδης, απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο στον δήμαρχο, τη στάση του οποίου έκρινε ως μη ενωτική για την τοπική κοινωνία αναφορικά με τον τρόπο που στέκεται σχετικά με το Νεώριο.
Ν. Αλμπανόπουλος: Διερεύνηση της κατάστασης για να ησυχάσει η τοπική κοινωνία
Τέλος, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος έκανε μία σειρά από παρατηρήσεις για όσα υποστήριξε πως δεν θα έπρεπε να αναφερθούν στη συζήτηση. Μεταξύ άλλων, έκρινε πως όταν κάποιος κάνει φιλανθρωπίες, κατά παλαιά παράδοση, αυτές δεν ανακοινώνονται, αλλιώς αποτελούν διαφήμιση. Μάλιστα, τοποθετήθηκε θετικά στο να σταματήσει τις διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ η ONEX, υπονοώντας ευθέως πως αυτές επηρεάζουν την αρθρογραφία για το Νεώριο, ενώ εξήγησε πως σε αντίθεση με όσα ρώτησε ο Άρης Ρώτας, την παράταξή του δεν την αφορά πόσοι Συριανοί εργάζονται στο Νεώριο. “Ο τόπος μας πάντα δεχόταν εργαζόμενους από όλο τον πλανήτη και από όλη την Ελλάδα”, σημείωσε, ενώ παρακάτω έκανε τη βασική τοποθέτησή του. Μεταξύ άλλων, επεσήμανε πως το Νεώριο έχει σημασία να κάνει βήματα φιλικότερα προς το περιβάλλον, υπενθυμίζοντας την πρότασή του για δημιουργία 4μελους Επιτροπής στον Δήμο που θα πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση. Υποστήριξε μάλιστα πως η λειτουργία του Νεωρίου είναι απαραίτητη για τις θέσεις εργασίας και σημείωσε πως “είναι τραγικό που στη χώρα μας έχει υπάρξει αποβιομηχάνιση”. “Θέλουμε το Νεώριο πραγματικά να συνεχίσει να δουλεύει”, δήλωσε σε απόλυτο τόνο, εξηγώντας πως, “δεν έχουμε καμία απαίτηση γιατί ξέρουμε πως δεν μπορεί να γίνει, από αύριο η λειτουργία του να είναι τέτοια που δεν θα υπάρχει καθόλου ρύπανση”.
Ο κ. Αλμπανόπουλος τόνισε πως χρειάζεται να κάνει το Νεώριο διαρκή βήματα και επενδύσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ώστε “να σταματήσει η ανησυχία του κόσμου”.
Ακόμη, επεσήμανε πως χρειάζεται να γίνει μία πραγματική διερεύνηση της περιβαλλοντικής επιβάρυνσης και όπως υποστήριξε, “δεν αρκεί μόνο ένας μετρητής σε ένα σημείο. Θα ήταν μία προτεραιότητα η Επιτροπή που ζητήσαμε να γίνει, να πιέσει το Υπ. Περιβάλλοντος ώστε να τοποθετήσει πολλούς μετρητές και σε πολλά σημεία”. Ο ίδιος καταλήγοντας, εστίασε στο θέμα των αγωγών, επισημαίνοντας προς τον κ. Ξενοκώστα πως θα ήταν χρήσιμο και προς όφελος της καλής συνύπαρξης όλων των πλευρών σε αυτό το νησί, να πάρει πίσω την αγωγή που μάλιστα θα δικαστεί σε Εφετείο. Υπογράμμισε δε, πως, όποιος πολίτης εκφράζει μία ανησυχία για το περιβάλλον και για το αν υπάρχει ρύπανση, δεν σημαίνει πως είναι εχθρός του ναυπηγείου.
Πρόταση για χρηματοδότηση μαρίνας
Αξίζει να σημειωθεί πως μετά το πέρας των τοποθετήσεων και ερωτήσεων των μελών του δημοτικού συμβουλίου που μίλησαν στη συγκεκριμένη συνάντηση – συζήτηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο, ο κ. Ξενοκώστας απαντώντας για το θέμα της μαρίνας, επανέλαβε την πρότασή του.
Συγκεκριμένα, εξήγησε πως η λειτουργία της στη θέση Πηδάλι, θα επιβάρυνε σοβαρά τη λειτουργία του Νεωρίου. Θέτοντας μάλιστα, ρητορικό ερώτημα προς τον Άρη Ρώτα για το ποια συμφέροντα εξυπηρετεί με αυτή την επιμονή του για τη μαρίνα στα Λαζαρέττα, κατέληξε στο να υπενθυμίσει την πρότασή του. Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ξενοκώστας, αν το Δημοτικό Συμβούλιο πάρει απόφαση να δημιουργηθεί αλλού μαρίνα σκαφών και θαλαμηγών, τότε θα είναι η ίδια η ONEX που θα χρηματοδοτήσει την υλοποίησή της.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ενημέρωση Ξενοκώστα προς την τοπική κοινωνία
9 Μαρ. 2024 - 18:19 - Η υπόθεση της αμμοβολής στο Δημοτικό Συμβούλιο
14 Φεβ. 2024 - 6:20 - Συνάντηση Γ. Μαραγκού με τον Π. Ξενοκώστα με φόντο το Νεώριο
4 Νοε. 2017 - 16:58 - Συνάντηση Π. Ξενοκώστα με τον Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων
4 Νοε. 2017 - 12:34 - Εν αναμονή απαντήσεων για συνάντηση στο ναυπηγείο
26 Φεβ. 2024 - 6:19