Εκπρόσωποι της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη για το τουριστικό καταφύγιο επισκέφθηκαν το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και παρουσίασαν τα σχέδια

Τρία σενάρια επέκτασης για το λιμανάκι του Φοίνικα

Συνέντευξη του προέδρου του Δ.Σ. του ΔΛΤΣ, Κώστα Γαβιώτη για το έργο που θα χαρίσει νέα πνοή στην περιοχή, μετά από την υλοποίησή του

Με “πυξίδα” την τουριστική ανάπτυξη του Φοίνικα, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, πορεύεται το Λιμενικό Ταμείο Σύρου όσον αφορά στο έργο επέκτασης του τουριστικού καταφυγίου, για το οποίο βγαίνουν σε διαβούλευση τα τρία σχέδια που μελέτησε και ετοίμασε η εταιρεία Marnet.

Εκπρόσωποί της, επισκέφθηκαν προ εβδομάδας το Λιμενικό Ταμείο Σύρου και είχαν συνάντηση με τον πρόεδρό του, Κώστα Γαβιώτη και το διοικητικό συμβούλιο, προκειμένου να παρουσιάσουν τις τρεις προτάσεις ανάπτυξης του καταφυγίου, μέσω επέκτασης των χερσαίων χώρων, αλλά και με τη δημιουργία νέων προβλητών στις οποίες θα ελλιμενίζονται μικρά και μεγάλα σκάφη, όπως και θαλαμηγοί.

Η ολοένα και περισσότερο αυξανόμενη ζήτηση που παρουσιάζει – τουριστικά – η περιοχή του Φοίνικα, με τον μεγάλο αριθμό σκαφών και ιστιοπλοϊκών που αναζητούν μία θέση ελλιμενισμού, οδήγησε το Λιμενικό Ταμείο Σύρου κατά τα προηγούμενα έτη να προτάξει την ανάγκη σχεδιασμού ενός κατάλληλου έργου. Αποτέλεσμα αυτού του σχεδιασμού ήταν η συνεργασία με μία έμπειρη μελετητική εταιρεία, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας, η οποία εκπονεί πολλές μελέτες για τη Σύρο, σχετικά με τις λιμενικές υποδομές της, αλλά και το νέο λιμάνι. Σε αυτό το πλαίσιο και με χρηματοδότηση από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ ΙΙ, η εταιρεία ολοκλήρωσε τις τρεις προτάσεις για το καταφύγιο του Φοίνικα, επί των οποίων θα υπάρξουν παρατηρήσεις και τοποθετήσεις από όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τους χρήστες, κατά τη διάρκεια διαβούλευσης.

Σε συνέντευξή του στην “Κοινή Γνώμη”, ο νέος πρόεδρος του Δ.Σ. του ΔΛΤΣ, Κώστας Γαβιώτης εξηγεί πως η διαβούλευση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 20 Απριλίου, ώστε οι μελετητές να παραδώσουν τις τελικές προτάσεις, μέχρι το καλοκαίρι. Πρόκειται για ένα θετικό βήμα που θα αναπτύξει το λιμανάκι του Φοίνικα και θα διπλασιάσει επί της ουσίας τις θέσεις ελλιμενισμού, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 100.

Αξίζει να διευκρινιστεί πως, το έργο της δημιουργίας ενός νέου καταφυγίου ουσιαστικά, δίπλα στο υπάρχον καταφύγιο, θα δώσει μεγάλη ώθηση στην περιοχή στο κομμάτι του θαλάσσιου τουρισμού. Αμέσως μετά τη διαβούλευση και την παράδοση των τριών σχεδίων στο Λιμενικό Ταμείο Σύρου, η διοίκηση με πολιτική απόφασή της θα προκρίνει μία εκ των προτάσεων, η οποία και θα πρέπει να ωριμάσει. Πρακτικά δηλαδή, θα πρέπει το προτεινόμενο έργο να αδειοδοτηθεί και να λάβει το σύνολο των εγκρίσεων από τα αρμόδια Υπουργεία και εν συνεχεία, να προσδιοριστεί το κόστος του έργου, ώστε να αναζητηθεί χρηματοδότηση.

Πρέπει να υπογραμμιστεί πως, σύμφωνα με όσα επισημαίνει ο κ. Γαβιώτης στην “Κοινή Γνώμη”, η προσπάθεια της σημερινής διοίκησης θα είναι να να ωριμάσει το έργο και να το φτάσει μέχρι το στάδιο της έναρξης υλοποίησης κι αυτό, υπό το πρίσμα μίας ρεαλιστικής προσέγγισης, καθώς οι διαδικασίες των αδειοδοτήσεων απαιτούν μεγάλα διαστήματα και πολλούς μήνες ή και έτη.

Σε κάθε περίπτωση, δέσμευσή του αποτελεί το γεγονός πως η προοπτική ανάπτυξης του Φοίνικα μέσω της δημιουργίας ενός νέου τουριστικού καταφυγίου, θα προχωρήσει, προς όφελος των επιχειρηματιών και των κατοίκων της περιοχής.

Υπενθυμίζεται πως το εν λόγω έργο είναι διακριτό, από την ενδιάμεση λύση επαύξησης της σημερινής χωρητικότητας του καταφυγίου με χρήση δύο πλωτών εξεδρών, η προμήθεια των οποίων έχει γίνει μέσω δωρεάς και η εγκατάστασή τους, λογικά θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι.

Η “Κοινή Γνώμη” παρουσιάζει τις τρεις προτάσεις – σχέδια που εκπόνησε η εταιρεία, καθώς και τη σημερινή εικόνα του καταφυγίου, ώστε να κατανοήσουν οι αναγνώστες το μέγεθος και την αξία του έργου για την περιοχή.

  • Ήρθαν την περασμένη εβδομάδα στη Σύρο οι εκπρόσωποι της σύμπραξης εταιρειών που έχουν αναλάβει την εκπόνηση της μελέτης και για το έργο της μόνιμης επέκτασης του καταφυγίου του Φοίνικα. Είχατε συνάντηση. Ως νέος πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ποια είναι η πρόθεσή σας για το λιμανάκι του Φοίνικα;

“Στο πλαίσιο της εκπόνησης μελετών για τη βελτίωση, αναβάθμιση και προστασία των λιμενικών υποδομών χερσαίας ζώνης Φοίνικα Σύρου - το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Φιλόδημος ΙΙ -, πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα διήμερη επίσκεψη και διαδοχικές συναντήσεις εργασίας μεταξύ της διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου Σύρου και του αναδόχου της μελέτης - της ένωσης των οικονομικών φορέων - Marnet ATE-Enviroplan A.E. – Καραμολέγκος Ματθαίος.

Οφείλουμε να επισημάνουμε πως η μελέτη αυτή αφορά στη χωροθέτηση και δημιουργία τουριστικού καταφυγίου στον όρμο του Φοίνικα και στην προστασία του παράκτιου μετώπου του όρμου. Αναλυτικά οι επιμέρους μελέτες που θα εκπονηθούν σε πρώτο στάδιο, θα είναι: 1. Τοπογραφική και βυθομετρική αποτύπωση της ευρύτερης περιοχής. 2. Γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. 3. Μελέτη κυματικής διείσδυσης/ διαταραχής. 4. Ακτομηχανική μελέτη. 5. Προκαταρκτικός σχεδιασμός των έργων. 6. Μελέτη Ηλεκτρομηχανολογικών Εγκαταστάσεων. 7. Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων των προτεινόμενων έργων.

Μέσω αυτού του έργου, επιθυμούμε την ευρύτερη αξιοποίηση του όρμου, την τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της περιοχής αλλά και ευρύτερα του νησιού μας, την ασφαλή χρήση του και βεβαίως σε κάθε περίπτωση την αρμονική ανάπτυξή του με σεβασμό και προστασία προς το περιβάλλον. Με πυρήνα αυτό το πλαίσιο σκέψεων, κινούμαστε και αποφασίζουμε την κάθε σχετική ενέργεια.

Πρόθεσή μας είναι η σωστή αξιολόγηση όλων των παραγόντων, προϋποθέσεων και παραμέτρων, προκειμένου να κάνουμε την ενδεδειγμένη επιλογή την οποία στη συνέχεια θα αναλύουμε διεξοδικά σε κάθε επόμενο στάδιο”.

  • Σας παρέδωσαν τρεις προτάσεις. Είναι οι τελικές προτάσεις και πότε θα τις παραλάβει το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Σύρου;

“Ο ανάδοχος παρουσίασε τρία προσχέδια για το τουριστικό καταφύγιο του Φοίνικα, τα οποία αυτή τη στιγμή δεν αποτελούν τελικές προτάσεις, αποτελούν όμως προτάσεις διαβούλευσης με όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους και ενδιαφερόμενους φορείς, όπως ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, οι κάτοικοι του Φοίνικα και ασφαλώς οι χρήστες του λιμένα. Η διαβούλευση σε αυτό το στάδιο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις 20 Απριλίου, καθώς το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση των μελετών αυτού του σταδίου, είναι αυστηρό και πρέπει να τηρηθεί, μέχρι το αρχές Ιουλίου 2024”.

  • Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της κάθε πρότασης;

“Όπως μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε με βάση τα σκαριφήματα των τριών εναλλακτικών λύσεων, τα βασικά χαρακτηριστικά διαφέρουν ως προς το μέγεθος της χερσαίας επιφάνειας, το τον αριθμό και το μέγεθος των σκαφών που μπορούν να ελλιμενιστούν, καθώς επίσης και των γεωμετρικών χαρακτηριστικών της εισόδου. Περισσότερες λεπτομέρειες αναφέρονται στο υπόμνημα της κάθε εναλλακτικής λύσης”.

  • Με αυτό το έργο, το καταφύγιο παραμένει καταφύγιο ή θα μετατραπεί σε μαρίνα;

    “Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία το προτεινόμενο συγκεκριμένο έργο κατατάσσεται στην κατηγορία του τουριστικού καταφύγιου. Διευκρινίζουμε πως στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για τη δημιουργία ενός νέου τουριστικού καταφυγίου, νοτιοδυτικά και σε άμεση γειτνίαση με το υφιστάμενο καταφύγιο”.

  • Αν και αποτελεί πολιτική απόφαση που θα πάρει το νέο Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, ωστόσο, ποια εκ των τριών προτάσεων προκρίνετε εσείς, θεωρώντας την καλύτερη για την ανάπτυξη του Φοίνικα;

“Όπως προαναφέραμε και καθώς βρισκόμαστε σε στάδιο διαβούλευσης, επί του παρόντος καταγράφουμε αναλυτικά και αναλύουμε διεξοδικά τα δυνατά και τα αδύναμα σημεία κάθε εναλλακτικής λύσης, χωρίς να αποκλείουμε τη δημιουργία μιας επιπρόσθετης λύσης που θα είναι αποτέλεσμα ενός συγκερασμού πλεονεκτημάτων”.

  • Ποια είναι τα επόμενα βήματα για να φτάσετε στην υλοποίηση του έργου; Θα πρέπει να αναζητήσετε χρηματοδότηση; Χρειάζονται αδειοδοτήσεις; Χρονικά θα προλάβετε την υλοποίηση σε αυτή τη θητεία;

“Μετά την ολοκλήρωση της διαβούλευσης και την ολοκλήρωση των μελετών που προαναφέραμε, στις αρχές Ιουλίου, θα πρέπει να εκπονηθούν οι οριστικές μελέτες των έργων και τα τεύχη δημοπράτησης. Στη συνέχεια, θα πρέπει να ολοκληρωθεί η χωροθέτηση του τουριστικού καταφυγίου με την έκδοση Κ.Υ.Α. των υπουργών Τουρισμού, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, να δοθεί η έγκριση κατασκευής των απαιτούμενων έργων σύμφωνα με το Ν. 2971/01 και βεβαίως να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

Ανέλαβα πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σύρου με αίσθημα ευθύνης και απόλυτης ειλικρίνειας προς όλους τους Συριανούς και τις Συριανές για παραγωγή ωφέλιμου έργου. Ως εκ τούτου δεν θα μπορούσα να επιτρέψω στον εαυτό μου να υποσχεθεί λόγια του αέρα, απλά και μόνο για να δημιουργηθούν ευχάριστες εντυπώσεις και πολλά υποσχόμενες προσδοκίες.

Εάν λάβουμε υπόψη μας πως οι γραφειοκρατικές διαδικασίες, είναι σύνθετες και με πολλές χρονικές αγκυλώσεις, βασική μας επιδίωξη και στόχος είναι να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και να ολοκληρωθούν οι ωριμάνσεις του έργου και η διασφάλιση της χρηματοδότησης, μέσα στο χρονικό πλαίσιο της δικής μας θητείας. Ενημερωτικά να αναφέρω πως μόνο για την κατασκευή του έργου, απαιτείται χρονικό διάστημα άνω των δύο ετών.

Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω πολύ, όλους τους υπαλλήλους και τα στελέχη του Λιμενικού Ταμείου Σύρου, με τα οποία έχουμε αγαστή συνεργασία, καθώς όλοι μας αγαπάμε το νησί μας και νοιαζόμαστε πραγματικά για κάθε ωφέλιμο έργο που μπορούμε να αφήσουμε ως πολύτιμη κληρονομία στον τόπο μας”.