Σαφείς οι τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης προς την αντιδήμαρχο Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση

Κύμα… κριτικής για το τουριστικό πλάνο

“Αποκλεισμός” φορέων, μη διαβούλευση για τις δράσεις, αλλά και θέματα όπως οι ακριβές ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, τέθηκαν επί τάπητος

Σε πολιτικό επίπεδο ασκήθηκε κριτική από την πλευρά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης προς τη Δημοτική Αρχή και την αντιδήμαρχο Τουρισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Χρηστιάννα Πάπιτση κατά τη συζήτηση του θέματος του τουριστικού πλάνου για το 2024.

Ειδικότερα, κατά τις παρατάξεις της μειοψηφίας στη Δημοτική Επιτροπή, ζήτημα που “πρωταγωνιστεί” αποτελεί η εξαίρεση των φορέων - που συμμετέχουν στο Μνημόνιο Συνεργασίας για τον τουρισμό - από μία ουσιαστική διαβούλευση για την κατάρτιση του τουριστικού πλάνου για τη φετινή χρονιά, κάτι που επεσήμαναν πως αποκλείει όσους εμπλέκονται άμεσα με τον τουρισμό να καταθέτουν προτάσεις και παρατηρήσεις.

Επιπλέον, έθιξαν θέματα που επηρεάζουν τον τουρισμό στο νησί, όπως οι ακριβές ακτοπλοϊκές μετακινήσεις, ζητώντας από τον Δήμο να κάνει σχετικές παρεμβάσεις προς το Υπ. Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για τη μείωση των τιμών.

Παράλληλα, ανέφεραν πως χρήσιμο είναι να λαμβάνεται υπόψιν το στρατηγικό σχέδιο της Toposophy για την τουριστική ανάπτυξη της Σύρου, καθώς είναι εκπονημένο από ειδικούς, λέγοντας τέλος προς την κ. Πάπιτση, πως είναι επιβεβλημένο να ακούει όλες τις πλευρές για την πολύ σημαντική ατζέντα που καλείται να “τρέξει” για τον τόπο.

Προλογικά, η αντιδήμαρχος ανέφερε όσα έχει τονίσει αναλυτικά και σε συνέντευξή της στην “Κοινή Γνώμη” για το τουριστικό πλάνο.

“Το πλάνο το έχω επιμεληθεί και το έχω γράψει η ίδια προσωπικά σε συνεργασία με εξειδικευμένους συνεργάτες από τον ΕΟΤ και συζήτηση αρκετά μεγάλη με συμβούλους του Υπουργείου Τουρισμού. Το μόνο που έχω να επισημάνω είναι πως τα δημοσιονομικά του Δήμου δεν επιτρέπουν να φτάσει το μπάτζετ εκεί που όλοι έχετε δει. Όμως είναι η πρώτη μας χρονιά και είναι ήδη τέλη Μαρτίου. Πρέπει να κινηθούμε ευέλικτα και γρήγορα σε πολλά μέτωπα και πεδία ταυτόχρονα για να μπορέσουμε να είμαστε αποτελεσματικοί γιατί μέχρι τώρα ό,τι βλέπετε και ό,τι γίνεται το κάνω προσωπικά μόνη μου και με δικό μου κόστος χωρίς προϋπολογισμό. Το πλάνο αυτό, καθώς έχουμε ήδη τέλη Μαρτίου, θα ακολουθήσει την επόμενη χρονιά”.

Δεν είναι σωστό να μην ακούτε τους φορείς”

Καταψήφισαν το τουριστικό πλάνο της Δημοτικής Αρχής, τόσο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Ρώτας, όσο και το μέλος της, Μαρία Μαυρίκου, επισημαίνοντας πως δεν πατάει σε ρεαλιστική βάση, υπερβαίνει τον σχεδιασμό για το έτος και δεν έχει συνυπολογίσει τις προτάσεις των φορέων στο στάδιο της προετοιμασίας για τον κοινό στόχο, την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Αρχικά ο κ. Ρώτας ζήτησε να ενημερώνεται για τις συνεδριάσεις της Τουριστικής Επιτροπής, παρατήρηση στην οποία η αντιδήμαρχος επεσήμανε πως αποστέλλονται προσκλήσεις, διευκρινίζοντας ακόμη πως θα μπορούσε βέβαια και η ίδια να φέρει θέμα προς ψήφιση, χωρίς να έχουν συγκληθεί τα μέλη της. Εν συνεχεία ο κ, Ρώτας έδωσε έμφαση στην ανάγκη συμμετοχής των φορέων, με φόντο την ύπαρξη του Μνημονίου Συνεργασίας.

“Είχαμε ρωτήσει για τη σύνθεση της Τουριστικής Επιτροπής γιατί είναι μόλις τρία μέλη και μας είχατε πει ότι υπάρχει ένα Μνημόνιο Συνεργασίας έτσι κι αλλιώς και δεν χρειάζεται να συμμετέχουν στην Τουριστική Επιτροπή. Παρόλα αυτά το τουριστικό πλάνο καταρτίστηκε χωρίς τη συμμετοχή τους. Νομίζω ότι αυτό είναι λάθος. Εγώ δεν λέω ότι πρέπει να υιοθετείτε οτιδήποτε σας πει ο οποιοσδήποτε, αλλά είναι λάθος να μην ακούτε. Μπορείτε να ακούσετε τις απόψεις τους και να διαλέξετε αυτό που σας κάνει”, παρατήρησε χαρακτηριστικά προς την αντιδήμαρχο, η οποία υποστήριξε πως είχε κάνει συναντήσεις μεμονωμένα με την κάθε πλευρά που συμμετέχει στο Μνημόνιο με την ανάληψη των καθηκόντων της, αλλά και μετά, τόσο στο Δημαρχείο, όσο και στο Επιμελητήριο και κατέγραψε προτάσεις τους.

Ο κ. Ρώτας γνωστοποίησε πως ήρθε σε επικοινωνία με τους φορείς και επανέλαβε πως για ένα τόσο σημαντικό θέμα όπως η κατάρτιση του τουριστικού πλάνου, “θα πρέπει τα πράγματα να γίνονται διαδικαστικά πιο σωστά”. Γνωστοποίησε δε, πως, “μίλησα με τους φορείς πριν έρθω εδώ και μου ανέφεραν πως δεν είχαν καμία γνώση για το σχέδιο που ψηφίζουμε σήμερα”. Συμπλήρωσε ακόμη πως, “για να μην έχουνε γνώση, σημαίνει πως δεν έχει γίνει μία σωστή διαβούλευση”.

Επίσης, σχολίασε ότι είναι σοβαρό να ξέρουν οι φορείς για το τουριστικό πλάνο.

Αμέσως μετά, ο κ. Ρώτας υπενθύμισε πως την περασμένη θητεία ο Δήμος είχε προχωρήσει μετά από διαγωνισμό σε συνεργασία με την Toposophy για να έχει στη διάθεσή της η Σύρος ένα στρατηγικό σχέδιο για τον τουρισμό. “Έχετε υπόψιν σας αυτό; Και αν ναι, σε ποια σημεία;”, ρώτησε παρακάτω, με την αντιδήμαρχο να υπενθυμίζει πως συμβουλεύεται το σχέδιο αλλά επιλέγει τι χρειάζεται ο τόπος.

Παρακάτω, ο Άρης Ρώτας παρατήρησε μεταξύ άλλων πως δεν είναι σωστό να υπάρχει ακόμη το παλιό τουριστικό λογότυπο της θητείας Μαραγκού για τη Σύρο (Το νησί των τεσσάρων εποχών), με την κ. Πάπιτση να αναφέρει πως όλες τις σελίδες του Δήμου προς το παρόν τις ενημερώνει η ίδια και συστηματικά προχωρά σε διορθώσεις για την επικαιροποίησή τους και την ορθή πληροφόρηση των επισκεπτών.

Τέλος, έκανε επισήμανση για το θέμα της κρουαζιέρας, εξηγώντας πως έχει προβλέψει δράσεις ο Δήμος ενώ παράλληλα υπάρχει μία καθοδήγηση και συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου για την ανάπτυξή της, ζητώντας από την κ. Πάπιτση να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι για την κρουαζιέρα.

Από την πλευρά της, η κ. Μαυρίκου τόνισε πως κλήθηκαν να ψηφίσουν ένα τουριστικό πλάνο για το 2024 και η αντιδήμαρχος φέρνει ένα σχέδιο διετίας. Τονίζοντας πως δεν είναι ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός για τη φετινή χρονιά, έδωσε αρνητική ψήφο.

Ακριβά ακτοπλοϊκά εισιτήρια πλήττουν τον τουρισμό”

Σε τοποθετήσεις προχώρησαν και εκπρόσωποι της μειοψηφίας που δεν είχαν δικαίωμα ψήφου στη Δημοτική Επιτροπή, αλλά διατηρούν δικαίωμα ενημέρωσης και κατάθεσης προτάσεων. Από την πλευράς τους, επέμειναν για την ουσιαστική συμμετοχή των φορέων που εμπλέκονται άμεσα και έμμεσα με τον τουρισμό, ενώ έκαναν μεστές τοποθετήσεις για θέματα όπως οι ακριβές ακτοπλοϊκές μετακινήσεις.

Συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος τόνισε πως “επιβραβεύουμε κάθε αιρετό που εργάζεται για τον Δήμο”, επισημαίνοντας όμως πως είναι πολύ σημαντικό “να εκμεταλλευόμαστε τη γνώμη των ειδικών διότι δεν ανακαλύπτουμε τα πάντα από την αρχή”.

“Η Επιτροπή Τουρισμού αποτελεί μία μοναδική περίπτωση μέσα στον Δήμο. Είναι μόλις τριμελής με ένα μόνο μέλος από τη μειοψηφία και είχαμε αντιδράσει τότε οι σύμβουλοι όταν είχε οριστεί, καθώς αποκλείει από τη διαβούλευση και την προετοιμασία των θεμάτων τις δύο παρατάξεις της ελάσσονος μειοψηφίας”, πρόσθεσε ο κ. Αλμπανόπουλος, επισημαίνοντας το δημοκρατικό πλαίσιο επιτάσσει ισότιμη ενημέρωση και συμμετοχή όλων.

Παρακάτω έκανε μία σειρά από παρατηρήσεις, με σημαντικότερη εξ αυτών να είναι το θέμα των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. “Ο πληθωρισμός και η ακρίβεια ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι πλήττουν το τουριστικό έσοδο ενός τόπου”, ανέφερε αρχικά, επισημαίνοντας πως, “τα ακριβά εισιτήρια στην ακτοπλοΐα ρίχνουν τη δυνατότητα των λιγότερο εύπορων, να έρθουν στη Σύρο”.

Εξήγησε μάλιστα πως, “είναι πιο εύκολο να πάνε κάπου με λεωφορείο παρά να έρθουν εδώ που υπάρχει αύξηση στα εισιτήρια κατά 50% από πρόπερσι” και πρόσθεσε, πως, “οι τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως έχουν πέσει εκεί που ήταν προ κρίσης”. Άρα, υποστήριξε πως, “είναι αδιανόητο να παραμένουν τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια σε αυτό το ύψος και πλήττουν άμεσα τον τουρισμό του τόπου πέρα από εμάς, τους κατοίκους”. Κατά συνέπεια, πρότεινε πως ο Δήμος πρέπει να εκπονήσει ένα σχέδιο για να υπάρξει παρέμβαση στο Υπουργείο Ναυτιλίας”.

Αμέσως μετά, μίλησε για το αν έχει πρόβλεψη ο Δήμος σχετικά με τα ακραία καιρικά φαινόμενα, καθώς αυτό το ζητούν ως πληροφόρηση όλοι οι τουρίστες για την ασφάλειά τους, επίσης, υποστήριξε πως τάσσεται αυτονόητα κατά του μαζικού τουρισμού που φέρνει “τεράστιες επιπτώσεις από την πίσω πόρτα που δεν θέλουμε καν να τις αντικρίσουμε στον τόπο μας”. Τέλος, μίλησε για το θέμα του τουρισμού εμπειρίας κάνοντας μνεία στην Απάνω Μεριά (σήμανση και προστασία μονοπατιών), για το θέμα των επικίνδυνων κτηρίων, αλλά και της κρουαζιέρας.

Να αφουγκραζόμαστε τα “θέλω” των δημοτών”

Εκ μέρους της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου – Ερμούπολης μίλησε ο Παύλος Χρυσαφίδης, ο οποίος αρχικά ανέφερε πως συμφωνεί με τις παρατηρήσεις που έκανε ο κ. Αλμπανόπουλος για το θέμα των ακριβών εισιτηρίων όσον αφορά στις μετακινήσεις, επισημαίνοντας μάλιστα πως ένας Δήμος οφείλει να μεριμνά πρωτίστως για την ποιότητα ζωής των κατοίκων του. “Στην πρωτεύουσα της περιοχής (Κυκλάδων, Ν. Αιγαίου) έχουμε χρόνια να δούμε ακτοπλοϊκή σύνδεση Σάββατο απόγευμα”, πρόσθεσε μεταξύ άλλων, τονίζοντας πως, “πρέπει να αφουγκραστούμε τα θέλω των δημοτών”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να υπάρξει μέριμνα για να μην προκληθεί θέμα με το νερό την καλοκαιρινή περίοδο, αλλά και για την προστασία των υποδομών.