Απαντήσεις του νέου δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου για την υπόθεση της απόκτησης 46 στρεμμάτων από τον Δήμο

Εκκρεμότητες για κτίσματα του στρατοπέδου καθυστερούν τη μεταβίβαση

Εκτιμά πως εντός του 2024 θα είναι εφικτό να αρχίσουν τα έργα του διαχωρισμού της έκτασης που θα πάρει η δημοτική πλευρά

“Ανοιχτή” παραμένει η υπόθεση της μεταβίβασης των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου προς τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης μέχρι και σήμερα, καθώς εκκρεμότητες σε αποτυπώσεις δύο κτισμάτων που περιλαμβάνονται στα οικόπεδα που θα αποκτηθούν από τη δημοτική πλευρά, “γεννούν” σημαντικές καθυστερήσεις.

Συγκεκριμένα, η εγγραφή των 46 στρεμμάτων στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, δεν μπορεί να ολοκληρωθεί ως διαδικασία στο Κτηματολόγιο, αν προηγουμένως δεν αποτυπωθούν τα εν λόγω κτήρια, για τα οποία υπήρξε στο παρελθόν δόμηση χωρίς οικοδομική άδεια (με χρήση ειδικής νομοθεσίας), αλλά οι κατόψεις τους δεν εντοπίζονται στα σχέδια. Για τα συγκεκριμένα κτήρια επιβάλλεται να υπάρξει ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου, η οποία όμως δεν μπορεί να εκδοθεί, αν πρωτίστως αυτά δεν αποτυπωθούν.

Αναφορικά με το κλείσιμο αυτής της εκκρεμότητας θα πρέπει να “τρέξει” ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, σε συνέχεια επικοινωνίας με τον αρμόδιο μελετητή του ΤΕΘΑ που έχει συνδράμει σε όλη την προσπάθεια για τη μεταβίβαση, ώστε άμεσα και σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη, να αποτυπωθούν τα κτήρια.

Δυστυχώς, η εκκρεμότητα αυτή καθυστερεί το έργο που πρέπει να κάνει ο Δήμος στο χώρο για τον διαχωρισμό των 46 στρεμμάτων από το κομμάτι που θα παραμείνει ως στρατόπεδο με τις Υπηρεσίες του. Παρόλα αυτά και σύμφωνα με όσα αναφέρει ο δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου στην “Κοινή Γνώμη”, δεν έχει κολλήσει η υπόθεση της μεταβίβασης και οποιαδήποτε σχετική φημολογία, δεν έχει καμία βάση.

  • Συμπληρώνεται το πρώτο τρίμηνο της νέας δημοτικής θητείας. Ένα από τα πολύ σοβαρά θέματα για το οποίο αναμένει εξελίξεις η τοπική κοινωνία είναι η μεταφορά των 46 στρεμμάτων του στρατοπέδου ΛΓΟΥ Ζαφείρη Αποστόλου στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Ο προηγούμενος δήμαρχος, Νίκος Λειβαδάρας είχε κλείσει τη θητεία του, λέγοντας πως είναι θέμα χρόνου να ολοκληρωθεί η μεταβίβαση. Μέχρι σήμερα, αυτό δεν έχει γίνει. Τι συμβαίνει;

“Πράγματι ήμασταν στην τελική ευθεία και αυτή ήταν η πραγματικότητα. Όμως δυστυχώς, έμπλεξε λίγο η κατάσταση με δύο κτήρια στον χώρο, για τα οποία πρέπει να εκδοθεί ηλεκτρονική ταυτότητα κτηρίου και δεν βρέθηκαν ποτέ οι σχετικές οικοδομικές άδειες. Μπορεί να είχαν γίνει και χωρίς οικοδομική άδεια, τα οποία όμως πρέπει απαραίτητα να αποτυπωθούν”.

  • Πώς θα κινηθείτε ως δήμαρχος για το θέμα αναφορικά με αυτή την εκκρεμότητα;

“Η πρόταση που έχω κάνει από τον Ιανουάριο είναι μήπως μπορέσουμε, είτε με τους μηχανικούς της Τεχνικής μας Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας, είτε μέσω ανάθεσης σε εξωτερικό συνεργάτη, να τα αποτυπώσουμε, για να κλείσει και αυτό το τελευταίο “σκαλοπάτι” ώστε να πάμε στο Κτηματολόγιο. Είναι κτήρια που δεν αποτυπώνονταν στα μεγάλα σχέδια που παίρνει ο Δήμος. Αναζητήσαμε αυτόν τον καιρό να δούμε τι υπήρχε και εμείς και ο μελετητής, ο κ. Φωτόπουλος που μας βοηθά μέσω του ΤΕΘΑ – είναι ο μελετητής που έκανε τη νέα πολεοδόμηση -, όμως, δεν έχουμε καταφέρει να βρούμε στοιχεία για αυτά τα μικρά κτήρια”.

  • Πότε θα οριστικοποιήσετε τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσετε και πόσο χρονικό διάστημα θα απαιτηθεί για να κλείσει η υπόθεση της αποτύπωσής τους;

“Νομίζω πως δεν θα απαιτήσει πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά αν το αναλάβει ιδιώτης μηχανικός. Θεωρούμε ότι μέσα στον μήνα Απρίλιο θα έχουμε εξελίξεις. Αφού κλείσει αυτό το θέμα, θα είμαστε απόλυτα εντάξει για να πάμε στο Κτηματολόγιο”.

  • Η υπόθεση της μεταβίβασης είναι και παραμένει και για εσάς προτεραιότητα, με φόντο και τις ανάγκες του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρου;

“Ασυζητητί. Είχαμε εκφράσει την ομόφωνη γνώμη μας και κατά την προηγούμενη δημοτική περίοδο, σε όλες τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί στρατοπέδου και πανεπιστημιούπολης και παραμένουμε σε αυτή τη θέση”.

  • Αναφορικά με την ευθύνη – υποχρέωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης να υλοποιήσει όλα τα έργα που θα χρειαστούν για το διαχωρισμού των στρεμμάτων που θα πάρει από το κομμάτι που θα συνεχίσει να λειτουργεί το στρατόπεδο, η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη;

“Βέβαια. Πρέπει να “τρέξουμε” πολύ γρήγορα αυτό το έργο και όταν ολοκληρωθεί η μεταγραφή των 46 στρεμμάτων, θα κάνουμε τις παρεμβάσεις. Υπάρχουν τα χρήματα και θα πάμε σε διαγωνισμό”.

  • Θα προλάβετε να δημοπρατήσετε το έργο του Δήμου μέσα στο στρατόπεδο, εντός της χρονιάς ή όχι;

“Θα προχωρήσουμε με διαγωνισμό. Ο προϋπολογισμός του έργου θα είναι 700 χιλ. ευρώ. Δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Αυτό σημαίνει πως θα φάει τους χρόνους που παρουσιάζουν οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί. Φαντάζομαι και ευελπιστώ να μην έχουμε ενστάσεις και προβλήματα γιατί αυτά καθυστερούν. Μέσα σε ένα τετράμηνο, από την ημέρα που θα βγει ο διαγωνισμός, θέλω να πιστεύω ότι θα έχουμε μειοδότη, οριστικό ανάδοχο, για να προχωρήσουμε.

Εκτιμώ και ευελπιστώ να αρχίσουμε μέσα στο 2024. Δεν θα ήθελα να “πιάσουμε” το 2025”.

  • Άρα, δεν υπάρχει κίνδυνος να μη μεταβιβαστεί η πολυσυζητημένη έκταση; Δεν έχει καμία βάση η φημολογία ότι κόλλησε η μεταβίβαση…

“Αν θέλουμε να πούμε ότι είναι “κολλημένο”, μπορούμε να πούμε ότι “κόλλησε” λόγω του γεγονότος που σας προανέφερα. Αλλά δεν θεωρώ ότι είναι “κολλημένο”. Τώρα, μέσα Μαρτίου, πήραμε στον Δήμο τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό μας και μέχρι πρότινος δεν μπορούσαμε να αναθέσουμε σε εξωτερικό συνεργάτη τη δουλειά που πρέπει να γίνει.

Νομίζω πως θα καταλήξουμε σε συνεργασία με εξωτερικό συνεργάτη, για ταχύτερο αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως ένα θέμα τραγικό που αλλάζει κάτι στην προσπάθεια.

Νομίζω πως αυτό που περιμένουμε και εμείς ως αιρετοί, αλλά και η τοπική κοινωνία είναι η μεταβίβαση των στρεμμάτων του στρατοπέδου που αναλογούν στον Δήμο και η δημιουργία της πανεπιστημιούπολης, να πάρουν σάρκα και οστά μέσα στο 2024”.