Παρεμβάσεις περισσότερων από 200 γονέων προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γ. Βρούτση για την κατάσταση των γηπέδων της πρωτεύουσας των Κυκλάδων

“Τα παιδιά της Σύρου έχουν δικαίωμα να αθλούνται με αξιοπρέπεια”

Διεκδικήσεις και από την Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και την πρόεδρο, Φραγκίσκα Μηλιού

“Να αποδώσουν στη νεολαία της Σύρου τις αθλητικές εγκαταστάσεις που της αξίζουν”, ζητούν με παρεμβάσεις τους προς τον αναπληρωτή υπουργό Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση, περισσότεροι από 200 γονείς παιδιών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, με αφορμή τη σημερινή παρουσία του στη Σύρο, στο πλαίσιο της αθλητικής, ολυμπιακής και παραολυμπιακής εβδομάδας “Δημήτριος Βικέλας”, που “τρέχει” αυτές τις μέρες στο νησί.

Την πρωτοβουλία τόσων γονέων να διεκδικήσουν αξιοπρεπείς αθλητικές εγκαταστάσεις για τους νέους και τις νέες τη πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στηρίζει και η Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, μέσω σχετικής επιστολής που αποστέλλουν τα μέλη της προς τον κ. Βρούτση, σε συνέχεια της κατάστασης που παρατηρείται για τα κλειστά κυρίως γήπεδα του νησιού.

Γήπεδα “κουφάρια”, χωρίς στατική επάρκεια και πλήρως ακατάλληλα για τους νέους και το κοινό, τονίζουν πως πρέπει να αποτελέσουν - το ταχύτερο -, παρελθόν για τη Σύρο.

Σύμφωνα με όσα εξηγούν, το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, οφείλουν να βρουν λύσεις το συντομότερο, καθώς η αθλητική κοινότητα του νησιού, μοιάζει να είναι παντελώς… άστεγη.

Με αφορμή την επιστολή των 200 γονέων που δόθηκε χθες το μεσημέρι στη δημοσιότητα, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” η πρόεδρος της Ένωση Γονέων του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, Φραγκίσκα Μηλιού.

Σύμφωνα με όσα εξήγησε, μπορεί η ολυμπιακή εβδομάδα “να πραγματοποιείται στην πλατεία Μιαούλη και να εντυπωσιάζει, ωστόσο, δημιουργεί προβληματισμό, σε συνάρτηση με τις πραγματικές ανάγκες της νεολαίας της Σύρου”.

Αθλητικές εγκαταστάσεις που δεν εξυπηρετούν

Συγκεκριμένα, η πρόεδρος της Ένωσης γνωστοποιεί πως έστειλε επιστολή το Δ.Σ. προς τον κ. Βρούτση, στην οποία επισημαίνονται τα εξής: “Είναι σίγουρα θετική κάθε πρωτοβουλία που προάγει τις αξίες του αθλητισμού, ως αναπόσπαστο στοιχείο του ανθρώπινου πολιτισμού, αλλά και ως αγαθού που αφορά στο σύνολο της κοινωνίας μας, με έμφαση, φυσικά, στη νέα γενιά.

Η “μεταμόρφωση” της πλατείας Μιαούλη σε αθλητικό κέντρο στο πλαίσιο του προγράμματος “Δ. Βικέλας”, από την μια μεριά εντυπωσιάζει, από την άλλη όμως προβληματίζει, ειδικά αν συλλογιστούμε την πραγματική κατάσταση που επικρατεί από πλευράς αθλητικών υποδομών στο νησί μας”. Εξηγώντας την κατάσταση στο νησί, προσθέτει: “Καταγράφουμε την πλήρη ανυπαρξία εγκαταστάσεων στίβου, την ανυπαρξία κλειστού γηπέδου καλαθοσφαίρισης, κλειστού γυμναστηρίου, την περιορισμένη λειτουργία του κολυμβητηρίου, αλλά και τη μικρή διαθεσιμότητα των υπαρχόντων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των παιδιών μας”.

Μιλώντας στην εφημερίδα, συμπληρώνει ακόμη και το γεγονός πως, “η Β΄ Κλειστή Αίθουσα του βόλεϊ δεν θα ήταν σε λειτουργία αν δεν υπήρχε η ομάδα του Φοίνικα Σύρου”. Κατά συνέπεια, παρατηρεί πως αυτή η εικόνα των αθλητικών εγκαταστάσεων της Σύρου, προκαλεί σοβαρές συνέπειες στους νέους. “Όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις έχουν σοβαρά και τεράστια προβλήματα. Θεωρώ πως τα παιδιά μας, που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και εξετάσεις για στρατιωτικές Σχολές και έχουν σαν ειδικό μάθημα τα αθλήματα, δεν έχουν κανένα αξιοπρεπές γήπεδο και προπονητήριο ελεύθερης εισόδου. Ο χορηγός της γιορτής που τον γνωρίζουμε όλοι, θα μπορούσε ίσως να συνεισφέρει στην επισκευή του Κλειστού Γυμναστηρίου. Δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω, αλλά να βλέπουμε την ουσία. Στα ανοικτά γήπεδα, τα παιδιά τραυματίζονται και όταν βρέχει δεν μπορούν να παίξουν, έρχονται ομάδες από άλλα νησιά και δεν παίζουν λόγω βροχής, ακυρώνονται προπονήσεις και αγώνες”.

Οι αρμόδιοι να στηρίξουν τη νεολαία του τόπου

Η κ. Μηλιού, συμπλήρωσε σε απόλυτο τόνο πως η νεολαία της Σύρου αξίζει να έχει τη δυνατότητα να αθλείται σε κανονικές και ασφαλείς υποδομές.

“Δεν μπορούμε να αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Η πρωτεύουσα του νομού, δεν μπορεί να είναι σε αυτή την κατάσταση. Δεν θέλουμε να χτίζονται γηπεδάκια άλλα, θέλουμε να συντηρούνται και να είναι ασφαλή τα υπάρχοντα γήπεδα, να γίνονται αποκαταστάσεις και όσα χρειάζονται για να εξασφαλίζεται κάθε χρόνο ένα κονδύλι για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, για τα σχολεία. Είναι σοβαρό θέμα και είναι κρίμα”, προσθέτει, ενώ επισημαίνει πως, δυστυχώς, “επίσης, χαραμίζονται πόσα ταλέντα γιατί δεν μπορούν να αθληθούν, ενώ και οι ομάδες σε αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να ανέβουν κατηγορίες”. Η κ. Μηλιού κλείνει τις δηλώσεις της, λέγοντας πως, “το πρόβλημα στη Σύρο είναι τεράστιο και οι αρμόδιοι οφείλουν να στηρίξουν τις ανάγκες των παιδιών της Σύρου”.

Να έχουν ίσες ευκαιρίες

Σε ανάλογο τόνο διατυπώθηκαν τα αιτήματα που συνυπέγραφαν έως χθες, 200 γονείς, ενώ η διαδικασία συλλογής υπογραφών θα συνεχιζόταν. Με επιστολή τους προς τον κ. Βρούτση, αλλά και προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ζητούν η εβδομάδα “Δημήτριος Βικέλας” να αποτελέσει αφορμή για λύσεις.

“Ως γονείς αθλητών - μελών σωματείων και ακαδημιών της Σύρου, όπου τα παιδιά μας συμμετέχουν σε έναν ή και περισσότερους αθλητικούς συλλόγους μπάσκετ, βόλεϊ, στίβου κ.α., θέλουμε να εκφράσουμε την επιθυμία μας να αξιοποιηθεί η εβδομάδα “Δημήτριος Βικέλας” για να δοθεί ένα τέλος στην απαξίωση του αθλητισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Τα παιδιά μας, όπως κάθε παιδί δικαιούνται να αθλούνται με αξιοπρέπεια και να έχουν ίσες ευκαιρίες σε πραγματικά γήπεδα, ανοιχτά και προσβάσιμα στο κοινό”, αναφέρουν προλογικά, επισημαίνοντας την κατάσταση των αθλητικών γηπέδων του νησιού, όπως και η Ένωση.

Δεν υπάρχει σε ολόκληρο το νησί εδώ και χρόνια κλειστό γήπεδο μπάσκετ, ενώ υπάρχει μόνο ένα μικρό ανοιχτό γήπεδο μπάσκετ, χωρίς εξέδρες και κατάλληλες υποδομές για τη φιλοξενία πρωταθλημάτων. Τα γήπεδα ποδοσφαίρου, αν και έχουν αυξηθεί, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τις ακαδημίες είτε λόγω κόστους, είτε μη διαθεσιμότητας τους, λόγω μεγάλης ζήτησης, με αποτέλεσμα να κάνουν προπονήσεις ακόμα και σε ακατάλληλα γήπεδα όπως το παλαιό και ασυντήρητο Copa. Το κολυμβητήριο λειτουργεί τρεις μήνες το καλοκαίρι και μάλιστα χωρίς να έχουν συντηρηθεί οι εγκαταστάσεις του, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται προβλήματα”, υπογραμμίζουν, ενώ μιλούν και για τον κλασικό αθλητισμό.

Όσο για τον κλασικό αθλητισμό, δυστυχώς δεκάδες παιδιά έχουν χάσει την ευκαιρία να κάνουν αυτό που αγαπούν και γιατί όχι και να διακριθούν. Εδώ και χρόνια δεν υπάρχει στάδιο ούτε καν υποτυπώδες που να μπορούν μικροί και μεγάλοι να κάνουν δρομικά ή αλτικά αθλήματα. Παρόλα αυτά τα παιδιά μας μαζί με φωτεινές εξαιρέσεις προπονητές και μέλη σωματείων που αγαπούν τον αθλητισμό, πασχίζουν, ιδρώνουν, κοπιάζουν και συμμετέχουν σε διοργανώσεις με πολύ καλές επιδόσεις. Χρειάζεται, ωστόσο, να φύγουν από τη Σύρο και να επισκεφθούν κάποιο άλλο νησί για να πατήσουν το ταρτάν και να δουν πώς είναι να τρέχεις αντί στο χόρτο σε πραγματικό στίβο”, επισημαίνουν χαρακτηριστικά.

Ταξίδια σε άλλα νησιά και επιβάρυνση οικογενειών

Συμπληρώνουν δε, πως, “σε κάθε περίπτωση τις δαπάνες καλύπτουν αποκλειστικά οι γονείς καθώς δεν υπάρχουν δωρεάν ή έστω με συμβολικό ποσό δημοτικές αθλητικές δράσεις, όπως γίνεται σε πολλούς άλλους Δήμους της χώρας”.

Αναφερόμενοι στην αθλητική εβδομάδα, σημειώνουν πως, “η πλατεία Μιαούλη προσφέρει πράγματι ένα ωραίο θέαμα. Προσφέρει όμως και μια εικόνα που δεν αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα που ζούμε οι κάτοικοι αυτού του νησιού”.

Τα αιτήματα

Κλείνοντας την επιστολή τους και με φόντο την άφιξη Ολυμπιονικών στο νησί και του κ. Βρούτση, ζητούν από τον Δήμο: “α. Να ενσωματώσετε στις δράσεις των ημερών ξενάγηση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του νησιού, Αθλητικό Κέντρο Δημήτριος Βικέλας, γήπεδο μπάσκετ, κολυμβητήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου Πάγου κ.ά. σε ώρες λειτουργίας των κέντρων και σε ώρες προπονήσεων. β. Δημόσια ενημέρωση για τα προβλήματα και την ανυπαρξία υποδομών στο νησί μας”.

“Έχουμε ανάγκη να εκφραστεί ο σεβασμός προς τους πολίτες και τους αθλητές και τις αθλήτριες του νησιού και να διαβεβαιώσουμε τα παιδιά μας πως αξίζει να υπερασπιστούν τον αθλητισμό και το νόημα που έδωσε σε αυτόν ο Δημήτριος Βικέλας περισσότερα από εκατό χρόνια πριν”, σημειώνουν, ολοκληρώνοντας την επιστολή.