Λαϊκή Συσπείρωση Σύρου - Ερμούπολης: Τίποτα δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών στα σχολεία

  • Δευτέρα, 22 Απριλίου, 2024 - 12:37

Ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Σύρου - Ερμούπολης για την κατάσταση των παιδικών σταθμών και των σχολικών κτηρίων της Σύρου. 

Η ανακοίνωση

Με δραματικό τρόπο επανέρχονται στο προσκήνιο, σε διάστημα μόλις λίγων μηνών, τα κρίσιμα ζητήματα των κτιριακών και υλικοτεχνικών υποδομών στα σχολεία της Σύρου. Μετά τον τραυματισμό μαθητή στο ΓΕΛ τον περασμένο Νοέμβριο και την πτώση σοβάδων στο βρεφονηπιακό σταθμό του Ξηρόκαμπου, έχουμε και τρίτο περιστατικό, απειλητικό για την ασφάλεια των παιδιών και των εργαζόμενων και πάλι στον Ξηρόκαμπο που οδήγησε τελικά στο κλείσιμο του σταθμού.

Η παραδοχή της Δημοτικής Αρχής, δια στόματος του αρμόδιου εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, ότι αν δεν προχωρήσουν σε απευθείας ανάθεση, αφου ο διαγωνισμός είναι προς το παρόν άγονος, ως 31 Μαΐου θα χαθούν τα 200.000 ευρω του προγράμματος "ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ" και πως “ο Δήμος δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει με ιδίους πόρους όλες τις παρεμβάσεις που χρειάζονται τα κτήρια των δομών μας” δείχνει τα αδιέξοδα της κυβερνητικής πολιτικής που αποδέχεται και υλοποιεί.

Πρόκειται για την πολιτική της υποχρηματοδότησης για τις επισκευές και τις εργασίες συντήρησης των σχολικών κτιρίων, της υποστελέχωσης των τεχνικών υπηρεσιών, η οποία έχει οδηγήσει τα σχολεία σε οριακή κατάσταση. Το αποτέλεσμα είναι ο δήμος να γίνεται έρμαιο των παιχνιδιών των ακριβοπληρωμένων εργολάβων και οι δημότες, οι ανάγκες τους και η ασφάλεια τους, να ικανοποιούνται μόνο όταν συμφέρει την τσέπη των εργολάβων.

Η κατάσταση αυτή δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι απότοκος των διαχρονικών πολιτικών του κεντρικού κράτους, που υιοθετούν και εφαρμόζουν οι δημοτικές αρχές των τελευταίων ετών.

Τίποτα δεν μπορεί να ιεραρχηθεί πάνω από την ασφάλεια των παιδιών.

Απευθυνόμαστε, για μια ακόμη φορά, στη Δημοτική Αρχή και τις αντίστοιχες υπηρεσίες και τους καλούμε να γίνει άμεσα καταγραφή των προβλημάτων στις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων, ώστε να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες που θα καταστήσουν τα σχολεία απολύτως ασφαλή για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς. Να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εργασίες επισκευής και αποκατάστασης στα σχολικά συγκροτήματα του νησιού.

Πρέπει να πούμε «Φτάνει πια!». Φτάνει πια με την υποχρηματοδότηση, την υποστελέχωση, την έκπτωση στην κάλυψη των αναγκών μας!

Εδώ και τώρα να διεκδικήσουμε όλη την απαραίτητη κρατική χρηματοδότηση για την επισκευή των σχολικών μονάδων και την κάλυψη των αναγκών τους και παράλληλα την πρόσληψη όλου του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την αποκατάσταση και την εύρυθμη λειτουργία των σχολικών μονάδων.

Καλούμε τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να μη συμβιβαστούν με την κατάσταση, να μην περιμένουν πότε θα γίνει το επόμενο «ατύχημα», αλλά να μπουν μπροστά και να διεκδικήσουν ασφαλή σχολεία για όλα τα παιδιά.

 

Ετικέτες: