Σε στάδιο εγκρίσεων από συλλογικά όργανα του Δήμου, η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για την ενεργειακή αναβάθμισή του

Ένα βήμα πιο κοντά στο νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης Ερμούπολης

Β. Χαλκιάς: Ήδη έχουμε αρχίσει τις προσπάθειες για αναζήτηση χρηματοδότησης για την υλοποίηση του έργου

Στη διάθεση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της ΔΕΥΑ Σύρου είναι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το νέο εργοστάσιο αφαλάτωσης της πόλης, γεγονός θετικό για το μεγάλο έργο του νησιού με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με όσα αναφέρει στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης, Βαγγέλης Χαλκιάς.

Ουσιαστικά σήμερα, η Δημοτική Επιτροπή εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, σύμφωνα με την οποία το εργοστάσιο αφαλάτωσης της Ερμούπολης, θα επεκταθεί και θα αναβαθμιστεί ενεργειακά με χρήση ΑΠΕ, έχοντας προσεχώς τη δυνατότητα παραγωγής 10.000 κυβικών νερού ημερησίως.

Αξίζει να αναφερθεί πως σήμερα, όλη η Σύρος έχει περίπου 10.000 κυβικά νερού. Με το νέο εργοστάσιο αυτή τη δυνατότητα θα την έχει μόνο η Ερμούπολη, ενώ αν προσθέσει κάποιος και τα 5.000 κυβικά νερού από τα χωριά, η Σύρος σταδιακά θα φτάσει σε παραγωγή 15.000 κυβικών νερού.

Πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά σημαντικό για το νησί που δρομολογήθηκε από την περασμένη θητεία, προκειμένου το νησί να αποκτήσει την υποδομή που χρειάζεται για να καλύπτει απρόσκοπτα τις ανάγκες υδροδότησης και δη την καλοκαιρινή σεζόν, οπότε και η επισκεψιμότητα φέρνει συχνά… διακοπές στις βρύσες κατοικιών, επιχειρήσεων, αλλά και καταλυμάτων.

Αξίζει να υπογραμμιστεί, πως τα φωτοβολταϊκά όταν έρθει ο χρόνος υλοποίησης του έργου, θα τοποθετηθούν σε δημοτικό ακίνητο στην περιοχή του Βούλια.

Έργο πνοής για το νησί”

Για την έγκριση της περιβαλλοντικής μελέτης, ο κ. Χαλκιάς τόνισε πως θα απαιτηθεί ένα μικρό χρονικό διάστημα, ωστόσο, γνωστοποίησε πως παράλληλα, έχει αρχίσει η αναζήτηση χρηματοδοτήσεων.

“Αύριο (σ.σ.σήμερα) περνά η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τη Δημοτική Επιτροπή, όμως χρειάζεται να ακολουθήσουν και άλλες αποφάσεις θετικές, όπως και του Δημοτικού Συμβουλίου και μετά να υπάρξει έγκριση και από την Αποκεντρωμένη”, αναφέρει, υπενθυμίζοντας πως προηγήθηκε θετική γνωμοδότηση και από τη Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης.

“Ναι μεν έχουμε την τροποποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης αλλά χρειάζεται και όλο αυτό το στάδιο των εγκρίσεων”, επεσήμανε, λέγοντας ακόμη πως, “είναι σημαντικό ότι προχωράμε γιατί είναι ένα μεγάλο έργο των 12 εκατ. ευρώ”.

Στην ερώτηση, αν για την υλοποίησή του έχει εξασφαλιστεί η πολύ μεγάλη χρηματοδότηση, σημείωσε: “Αμέσως μετά θα πάμε σε αναζήτηση χρηματοδότησης. Θα κάνουμε κρούση προς κάθε πλευρά και ήδη έχουμε αρχίσει να ψάχνουμε το θέμα. Είναι ένα έργο πνοής για το νησί και πρέπει να τρέξουμε”.

Συνολική δυναμικότητα 10.000 κυβικών νερού ημερησίως

Στην εισήγηση της αρμόδιας Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, επισημαίνεται πως, “η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων αφορά στην τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης στο πλαίσιο της “Μελέτης βελτίωσης, επέκτασης και ενεργειακής αναβάθμισης του εργοστασίου αφαλάτωσης Ερμούπολης με στόχο την παραγωγή 10.000 m3/d πόσιμου νερού ημερησίως””. Υπενθυμίζεται δε, πως, σήμερα, η υφιστάμενη μονάδα, παράγει περίπου 5.800 κυβικά νερού ημερησίως.

Επιπλέον, σημειώνεται πως, το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει τη βελτίωση, επέκταση και ενεργειακή αναβάθμιση του υφιστάμενου εργοστασίου αφαλάτωσης ώστε η συνολική δυναμικότητά του να ανέρχεται σε παραγωγή πόσιμου νερού παροχής 10.000 κυβικά νερού ημερησίως. Η αρμόδια Υπηρεσία, προσθέτει δε, πως, για τον σκοπό της βελτίωσης και επέκτασης της υφιστάμενης μονάδας αφαλάτωσης “προβλέπεται η ολική αντικατάσταση των έργων υδροληψίας και του εξοπλισμού προκατεργασίας, καθώς και η μερική αντικατάσταση και η επέκταση του εξοπλισμού αντίστροφης ώσμωσης. Ο εξοπλισμός προκατεργασίας θα αποτελείται από τέσσερις ισοδύναμες γραμμές επεξεργασίας με δυνατότητα τελικής παραγωγής 2.500 m3/d πόσιμου νερού η κάθε μία. Ο νέος εξοπλισμός αντίστροφης ώσμωσης θα αποτελείται από τρεις ισοδύναμες γραμμές επεξεργασίας έκαστη με δυνατότητα παραγωγής 2.000 m3/d πόσιμου νερού”.

Τα έργα

Ειδικότερα, βάσει μελέτης, τα έργα βελτίωσης για το εργοστάσιο αφαλάτωσης είναι: 1. Ενιαιοποίηση της προεπεξεργασίας με εγκατάσταση κεντρικής νέας μονάδας

προεπεξεργασίας θαλασσινού νερού. 2. Βελτίωση του υπάρχοντος συστήματος προεπεξεργασίας θαλασσινού νερού (αμμόφιλτρα) με νέο προηγμένης τεχνολογίας (προφίλτρανση με φίλτρα τύπου δίσκου,μονάδα υπερδιήθησης. 3. Νέα δεξαμενή καθίζησης διηθημένου νερού δίνει την δυνατότητα ανεξάρτητης λειτουργίας της μονάδας υπερδιήθησης και των μονάδων αντίστροφης ώσμωσης.

4. Κατασκευή νέου συστήματος άντλησης θαλασσινού νερού και απόρριψης αλμολοίπου,

βελτίωση συστήματος απόρριψης αλμολοίπου μέσω νέου υποθαλάσσιου αγωγού.

5. Βελτίωση της διαδικασίας παραγωγής αφαλατωμένου νερού μέσω ενοποιημένου

συστήματος αυτοματισμού και ελέου για όλες τις μονάδες.

Ακόμη τα έργα επέκτασης αφορούν στην αύξηση της δυναμικότητας των υπαρχόντων μονάδων

αφαλότωσης από 5.800 κυβικών σε 10.000 κυβικών. Η αύξηση της δυναμικότητας

επιτυγχάνεται με την αντικατάσταση των υπαρχουσών μονάδων με 5 νέες δυναμικότητας

2.000 κυβικών εκάστη.

Τέλος, τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης είναι: Διάταξη ανάκτησης ενέργειας της πίεσης της άλμης υψηλής απόδοσης (>95 %), με σκοπό τη μείωση της δαπανώμενης ενέργειας για την παραγωγή αφαλατωμένου νερού, χρησιμοποιείται σύστημα ανάκτησης της ενέργειας της πίεσης που περικλείεται στην άλμη. Έτσι, μετά την έξοδό της από τα δοχεία πίεσης, η άλμη στην συνέχεια θα διέρχεται από σύστημα ανάκτησης ενέργειας τύπου εναλλάκτη πίεσης.

Νέα μονάδα στο εργοστάσιο αφαλάτωσης

Αξίζει να αναφερθεί πως πέραν των ανωτέρω, προ ημερών, με απόφαση του περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργου Χατζημάρκου εντάχθηκε στο Περιφερειακό Πρόγραμμα “Νότιο Αιγαίο 2021 – 2027”, η αναβάθμιση μονάδας αφαλάτωσης Ερμούπολης Σύρου, συνολικής δημόσιας δαπάνης 1.240.000 ευρώ. Το έργο αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση μιας νέας μονάδας δυναμικότητας 1.000 m3/d με τη μέθοδο της αντίστροφης ώσμωσης (Reverse Osmosis, RO), για την υδροδότηση της Ερμούπολης και των οικισμών Μάννα, Αζολίμνου και Ταλάντων Ερμούπολης. Η νέα μονάδα θα εγκατασταθεί στον χώρο του εργοστασίου αφαλάτωσης της Ερμούπολης, στη θέση Αμπελάκι, σε αντικατάσταση δύο εκ των παλαιότερων εγκατεστημένων μονάδων της ίδιας δυναμικότητας, εντός εμπορευματοκιβωτίων (containers). Ως ημερομηνία έναρξης του έργου ορίζεται η 30η Σεπτεμβρίου του 2024, με ημερομηνία λήξης η 31η Δεκεμβρίου του 2025. Ο δικαιούχος του έργου είναι η ΔΕΥΑΣ.