Στις 10 Μαΐου η συνάντηση με τον υπ. Υγείας στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, για τα προβλήματα του “Βαρδάκειου και Πρώιου” και των άλλων υγειονομικών δομών του νομού

Στη Σύρο ο Άδωνις Γεωργιάδης για την ατζέντα της Υγείας

Δηλώσεις του προέδρου του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γ. Ρούσσου, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό

Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των Κυκλάδων με τον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη στη Σύρο, για τις 10 Μαΐου, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνει στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, Γιάννης Ρούσσος που ανέλαβε τον συντονισμό όλων των πλευρών.

Η ατζέντα της νησιωτικής Υγείας, τα θέματα του Νοσοκομείου Σύρου, καθώς και όλα τα αιτήματα από τις υγειονομικές δομές των Κυκλάδων που θα τεθούν στο τραπέζι του διαλόγου με τον αρμόδιο υπουργό, παραμένουν στο προσκήνιο, σε συνέχεια της συμφωνίας όλων των συμμετεχόντων στη συνάντηση που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Σύρου, ώστε να διεκδικηθούν συγκεκριμένες λύσεις.

Ο “εφιάλτης” της υποστελέχωσης του Βαρδάκειου και Πρώιου - ενώ αυτό συνεχώς αναπτύσσεται (π.χ. δημιουργία ογκολογικής υπομονάδας) -, αλλά και τα ζητήματα της έλλειψης όχι μόνο ιατρικού αλλά και νοσηλευτικού προσωπικού, όπως όμως και η διασφάλιση της βάσης αεροδιακομιδών του ΕΚΑΒ στην πρωτεύουσα του νομού Κυκλάδων, θα αποτελέσουν όλα περιεχόμενο της συζήτησης ανάμεσα στον Άδωνι Γεωργιάδη και τους εκπροσώπους των δομών Υγείας και των δημάρχων.

Πρέπει να σημειωθεί εξ αρχής πως ο μίνι κυβερνητικός ανασχηματισμός που έγινε προ μηνών, αλλά και η ανάληψη των καθηκόντων των νέων Δημοτικών Αρχών, προκάλεσε καθυστερήσεις στο “κλείσιμο” του πολύ σημαντικού ραντεβού, το οποίο θα λάβει χώρα στη Σύρο, στις 10 Μαΐου, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων.

Στη Σύρο το πολυαναμενόμενο ραντεβού

Ερωτηθείς ο κ. Ρούσσος αρχικά για το αν η συνάντηση έχει οριστικοποιηθεί και συμφωνηθεί με τον αρμόδιο υπουργό για τις 10 Μαΐου, απάντησε θετικά, υπενθυμίζοντας πως ο ίδιος - είχε αποφασιστεί από όλους τους συμμετέχοντες στη συνάντηση του Συλλόγου -, να είναι εκείνος που θα συντονίσει όλες τις πλευρές για το πολυαναμενόμενο ραντεβού. Να σημειωθεί πως ο κ. Ρούσσος είχε προτείνει μάλιστα να γίνει αυτή η συνάντηση με τον κ. Γεωργιάδη στη Σύρο.

“Είναι σωστή η πληροφορία σας. Πράγματι, έχει κανονιστεί ραντεβού για τις 10 Μαΐου, ημέρα Παρασκευή στη Σύρο με τον υπουργό Υγείας. Να διευκρινίσω πως εγώ δεν είμαι ο ειδικός της Υγείας, ωστόσο, ανέλαβα να συντονίσω τη συνάντηση που θα γίνει με το Υπουργείο Υγείας στο νησί, με όλους τους δημάρχους του νομού Κυκλάδων και με τους ανθρώπους της Υγείας, είτε είναι διοικητές Νοσοκομείων, είτε διευθυντές Κέντρων Υγείας”, ανέφερε προλογικά, επισημαίνοντας πως η πρώτη προσπάθεια είχε αρχίσει και με τον προηγούμενο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πριν τον ανασχηματισμό.

“Η προσπάθεια έγινε εξ αρχής και με τον προηγούμενο υπουργό, μετά έγινε η αλλαγή στα “ηνία” του Υπουργείου Υγείας και να πω ότι υπήρξε δυσκολία για να κλειστεί το ραντεβού, με όλες τις αλλαγές που υπήρξαν. Η συνάντηση ήταν να γίνει πολύ νωρίτερα και πλέον για να μην υπάρξει άλλη καθυστέρηση, το κλείσαμε σε αυτή την ημερομηνία”, ξεκαθάρισε.

Συνολική αντιμετώπιση των προβλημάτων

Ερωτηθείς σε τι στάδιο είναι σήμερα η προετοιμασία με όλους τους διευθυντές των δομών Υγείας, τους διοικητές Νοσοκομείων καθώς και τους δημάρχους, ο κ. Ρούσσος ανέφερε πως προχωρά ομαλά και γρήγορα, μιλώντας παράλληλα και για τον στόχο της συνάντησης με τον Άδωνι Γεωργιάδη.

“Ήδη το Επιμελητήριο είναι σε επικοινωνία ξανά με τους δημάρχους και τα Κέντρα Υγείας για να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός. Ο στόχος της συγκεκριμένης συνάντησης δεν είναι να γίνει μία απλή καταγραφή, αλλά είναι για να υπάρξουν προτάσεις και λύσεις για το σύνολο της Υγείας”, σχολίασε, λέγοντας ακόμη τα εξής: “Είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπίζεται συνολικά γιατί για παράδειγμα το Νομαρχιακό Νοσοκομείο Σύρου, καλύπτει πολλά περιστατικά και από τα άλλα Κυκλαδονήσια και όχι μόνον από τη Σύρο. Αν όλες οι δομές Υγείας στελεχωθούν και δεν χρειάζονται τόσες μετακινήσεις, θα είναι καλό τόσο για τους πολίτες που δεν θα μετακινούνται, όσο και για το Νοσοκομείο Σύρου που θα αποφορτιστεί. Είναι μία συνολική προσπάθεια και δύσκολη γιατί τα νησιά είναι πολλά”.

Τετ α τετ με τον υπουργό στη Σύρο

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “το Επιμελητήριο Κυκλάδων βρίσκεται σε στενή συνεργασία τόσο με τον αντιπεριφερειάρχη, κ. Λεονταρίτη, όσο και με τον δήμαρχο, κ. Αθανασίου, αλλά και με όλους τους δημάρχους και με τα Κέντρα Υγείας ώστε να προετοιμαστεί μία συνάντηση, η οποία δεν θα έχει μεγάλη διάρκεια λόγω των πολλών ομιλητών, αλλά θα τεθούν στοχευμένα όλα τα θέματα”, ο κ. Ρούσσος επεσήμανε πως η πλειοψηφία των συμμετεχόντων θέλει να ταξιδέψει στη Σύρο.

“Οι περισσότεροι δήμαρχοι δηλώνουν πως θέλουν να συμμετέχουν δια ζώσης στη συνάντηση, αλλά και όσοι δεν τα καταφέρουν θα είναι ανοικτά τα γραφεία του Επιμελητηρίου στα επτά νησιά του νομού (Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Μήλο, Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη), ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν και να συμμετέχουν με τηλεδιάσκεψη”, γνωστοποιεί, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς όλους για τη μέχρι στιγμής συνεργασία. “Να δηλώσω την ικανοποίησή μου και για την εμπιστοσύνη που μου δείχνουν οι φορείς για ένα θέμα σοβαρό που δεν αποτελεί κατεξοχήν αρμοδιότητα του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, αλλά και για την καλή συνεργασία που δείχνουν όλοι”, σημείωσε συγκεκριμένα.

Ο σκοπός είναι να έχουμε αποτέλεσμα”

Τέλος, στην ερώτηση αν έχουν συγκεντρωθεί όλα τα υπομνήματα που θα κατατεθούν προς τον υπουργό Υγείας, ο κ. Ρούσσος ανέφερε: “Ο στόχος δεν είναι να πούμε τον πόνο μας. Είναι να είμαστε συγκεκριμένοι με προτάσεις για να δοθούν λύσεις. Δεν θα είναι μία συνάντηση για να καταγραφεί η δυσκολία που την ξέρουμε όλοι. Θα είναι μία συνάντηση για να κατανοήσουν πλήρως η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας τί γίνεται και να μιλήσουμε στοχευμένα και συγκεκριμένα ώστε να δοθούν λύσεις”. Γι αυτό, πρόσθεσε πως, “συγκεντρώνουμε τα υπομνήματα, τα οποία είναι τεκμηριωμένα με βάση τις ελλείψεις και τα θέματα που αντιμετωπίζει το κάθε νησί και η κάθε δομή Υγείας και όχι τα απλά περιστατικά που καταγράφει ο καθένας και κυρίως από τα μικρά νησιά”. Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, επανέλαβε πως, “ο σκοπός είναι να έχουμε αποτέλεσμα”.