Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης οφείλει να τρέξει για να συμβασιοποιήσει έργα για σχολικά κτήρια και αθλητικές εγκαταστάσεις με χρηματοδότηση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου

Με κομμένη την ανάσα για να μη χαθούν χρηματοδοτήσεις

Άγονη η προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης με εργολάβους για τα 200 χιλ. ευρώ των παιδικών σταθμών

Αγώνα δρόμου πρέπει να κάνει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ώστε να μη χάσει σημαντικές χρηματοδοτήσεις για συντηρήσεις σχολικών κτηρίων και αθλητικών γηπέδων, καθώς και για τους παιδικούς σταθμούς, δεδομένων των στενών χρονικών περιθωρίων που υπάρχουν για τις σχετικές χρηματοδοτήσεις.

Ειδικότερα, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής εισηγήθηκε να υπάρξει έγκριση για σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου προκειμένου να πάρει ο Δήμος και να αξιοποιήσει το ποσό των 70 χιλ. ευρώ για σχολικά κτήρια και το ποσό των 75 χιλ. ευρώ για συντηρήσεις σε αθλητικές εγκαταστάσεις.

Επιπλέον, γνωστοποίησε την άκρως αρνητική εξέλιξη που υπήρξε με τα 200 χιλ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΥ, λέγοντας πως μετά από δύο άγονους διαγωνισμούς, δυστυχώς και η πρώτη προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης με εργολάβους έπεσε στο κενό. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως δεν υπήρξε ανταπόκριση στην πρόσκληση του Δήμου και όπως δεσμεύθηκε ο αντιδήμαρχος, θα γίνει – βάσει νόμου – μία ακόμη προσπάθεια. Για το έργο που υπάρχει στα χαρτιά από το 2018, η χρηματοδότηση χάνεται τέλος Μαΐου, όπως παρομοίως και οι προαναφερθείσες χρηματοδοτήσεις από προγράμματα που διαχειρίζεται η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Ταμείο” για τις συντηρήσεις στις αθλητικές υποδομές

Με φόντο το γεγονός πως ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης στην προσπάθειά του να διαχειριστεί και να καλύψει το πρόστιμο των 550 χιλ. ευρώ για παλιά πολεοδομική υπόθεση της Κέας (που προήλθε από τη Νομαρχία Κυκλάδων), αφαίρεσε το ποσό των 75 χιλ. ευρώ από το ταμείο του για τις συντηρήσεις των αθλητικών υποδομών, ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικής σύμβασης με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Ουσιαστικά η ΠΝΑι δίνει 75 χιλ. ευρώ για συντήρηση και βελτίωση

των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, στο πλαίσιο της σταθερής στήριξής της προς τους Δήμους για γήπεδα. “Το έργο αποσκοπεί στη συντήρηση, βελτίωση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου ώστε να παρέχει ασφάλεια και καλύτερες αθλητικές δυνατότητες στους αθλητές και χρήστες και στο περιεχόμενο της σύμβασης περιλαμβάνονται οι απαραίτητες εργασίες και προμήθειες”, αναφέρεται στο σχέδιο της σύμβασης. Για τα ανωτέρω, ο Φραγκίσκος Βακόνδιος εξήγησε πως ουσιαστικά είναι μία θετική εξέλιξη, καθώς ο Δήμος θα έχει ένα μικρό ποσό για τοπικές συντηρήσεις και επισκευές όταν παρίσταται ανάγκη.

Στόχος είναι η προσπάθεια συμβασιοποίησης μέχρι το τέλος Μαΐου, αλλιώς ο Δήμος δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει τα χρήματα.

Αυτονόητο είναι πως με το εν λόγω ποσό, δεν θα μπορούν να γίνουν εκτεταμένες παρεμβάσεις, αλλά να επουλώνεται ό,τι προκύπτει σαν μικρή ανάγκη στους αθλητικούς χώρους.

Παίρνει σειρά… το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Παρομοίως, ο Δήμος “τρέχει” και για τη συμβασιοποίηση και των 70 χιλ. ευρώ για συντηρήσεις σε σχολικά κτήρια, που προέρχονται πάλι από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Με αυτό το ποσό θα καλυφθούν ανάγκες στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, σύμφωνα με όσα γνωστοποίησε ο Φραγκίσκος Βακόνδιος. Όπως εξήγησε, η Τεχνική Υπηρεσία αυτή τη στιγμή και εντός της εβδομάδας, κάνει αγώνα για να συντάξει μία απαραίτητη μελέτη, ώστε να μπορέσει να τρέξει η διαγωνιστική διαδικασία και να συμβασιοποιηθεί το έργο. Τόνισε δε, πως, ο Δήμος έχει πολλές αναπάντητες ανάγκες για τα σχολεία, ωστόσο, αναγκαστικά, θέτει προτεραιότητες.

“Το έργο αποσκοπεί στην αποκατάσταση φθορών και βελτίωση των σχολικών μονάδων του Δήμου

από πλευράς λειτουργικότητας και ασφάλειας κτηρίων, εγκαταστάσεων και χώρων των σχολικών

μονάδων”, αναφέρεται συγκεκριμένα στο σχέδιο της σύμβασης, με τον αντιδήμαρχο να επισημαίνει πόσο σημαντικό είναι ο Δήμος να καταφέρει να αξιοποιήσει τις χρηματοδοτήσεις.

Ύστατη προσπάθεια για τους παιδικούς σταθμούς

Απογοήτευση προκάλεσε στη Δημοτική Επιτροπή η είδηση πως δεν ανταποκρίθηκε κανένας εργολάβος για το έργο των επισκευών και συντηρήσεων των τεσσάρων παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με προϋπολογισμό 200 χιλ. ευρώ, στην προσπάθεια απευθείας διαπραγμάτευσης που υπήρξε. Σύμφωνα με τον κ. Βακόνδιο – πάντα σε νόμιμο πλαίσιο – θα γίνει ακόμη μία κίνηση για απευθείας διαπραγμάτευση, ώστε ο Δήμος να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για τα χρήματα και να μην πέσει… αμαχητί. Άλλωστε επεσήμανε πως ο Δήμος δεν διαθέτει πόρους για αλλαγές κουφωμάτων και συντηρήσεις στον προϋπολογισμό του, τονίζοντας πως θα είναι χρήσιμο να βρεθεί τελικά εργολάβος ώστε να μη χαθεί αυτή η σημαντική χρηματοδότηση.

Με αφορμή το θέμα που έχει προκύψει, ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος πρότεινε να εξετάσει ο Δήμος τη δυνατότητα υλοποίησης του έργου με δικές του δυνάμεις, ώστε να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Στα παραπάνω, ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας και Μικρών Έργων, Γιάννης Μαραγκός απάντησε πως ο Δήμος δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό δυστυχώς, σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε να προχωρήσει σε πρόσληψη τεχνικού.

Ο κ. Βακόνδιος μίλησε αναλυτικά για τις ανάγκες των παιδικών σταθμών, κλείνοντας το θέμα.