Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων κέρδισε το “στοίχημα” και υποδέχθηκε 11.766 επισκέπτες τη Μ. Εβδομάδα

Σύρος: Έσπασε κάθε ρεκόρ η φετινή επισκεψιμότητα του Πάσχα

Ικανοποίηση στον εμπορικό κόσμο, αλλά πλήγμα στην εστίαση το βράδυ του Μ. Σαββάτου λόγω βροχής

“Κόκκινο” χτύπησε η επισκεψιμότητα στη Σύρο, τις ημέρες του Πάσχα, οπότε και το νησί υποδέχθηκε 11.766 επισκέπτες, οι οποίοι αφίχθησαν τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλάζοντας ριζικά το σκηνικό της Ερμούπολης αλλά και των χωριών από άποψη κίνησης κόσμου.

Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ και ξεπέρασε τα δεδομένα του 2019, έτος που αποτέλεσε την καλύτερη χρονιά της τελευταίας 5ετιας, κατά το διάστημα του Πάσχα, από άποψη επισκεψιμότητας.

Το μεγάλο κύμα των αφίξεων καταγράφηκε το διήμερο της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής, οπότε και στο λιμάνι της Ερμούπολης, αποβιβάστηκαν αθροιστικά πάνω από 6.000 επισκέπτες.

Ο κόσμος που επέλεξε το νησί για να γιορτάσει το Πάσχα που γίνεται από κοινού για Ορθόδοξους και Καθολικούς, άφησε σημαντικό οικονομικό αποτύπωμα στην τοπική αγορά. Μεγάλοι κερδισμένοι υπήρξαν τα εμπορικά καταστήματα και σε μικρότερο βαθμό ο κλάδος της εστίασης, καθώς ισχυρό πλήγμα προξένησαν οι κακές καιρικές συνθήκες και κυρίως η βροχή το Μ. Σάββατο, επηρεάζοντας την επισκεψιμότητα στους εξωτερικούς χώρους των επιχειρήσεων.

Στα αρνητικά συνυπολογίζονται και οι συνέπειες από το κυκλοφοριακό, καθώς τόσο τη Μ. Πέμπτη, όσο και τη Μ. Παρασκευή η παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, δεν μπόρεσε να λειτουργήσει από τον όγκο των οχημάτων, με τους οδηγούς να ταλαιπωρούνται για διάστημα μεγαλύτερο της μισής ώρας σε αναμονή. Πρόκειται για πρόβλημα που απαιτεί λύση, καθώς το νησί που επιδιώκει την τουριστική ανάπτυξή του, δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Σε αυτό το θέμα, δεν πρέπει να κωφεύει η Δημοτική Αρχή, αλλά να σηκώσει μανίκια για ουσιαστική διαχείριση και λύσεις, σε συνεργασία και με κάθε άλλη αρμόδια πλευρά.

Για όλα τα παραπάνω μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη”, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης και ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”, Δημήτρης Αρβανίτης.

Στοιχεία επισκεψιμότητας την τελευταία 5ετια

Αξίζει να σημειωθεί πως πέραν των προγραμματισμένων αφίξεων πλοίων, εμβόλιμα οι εταιρείες εξυπηρέτησαν με έξι επιπλέον δρομολόγια κατά τις ημέρες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής.

Αναλυτικότερα, φέτος το Πάσχα από το λιμάνι του Πειραιά για Σύρο ταξίδεψαν 9.292 επισκέπτες και  1.308 οχήματα, ενώ την προηγούμενη χρονιά 7.749 επισκέπτες και 1.046 αυτοκίνητα. Το 2022 την ίδια περίοδο αφίχθησαν 7.195 επισκέπτες και 1.077 Ι.Χ., το 2021 σε περίοδο κορωνοϊού 1.247 επισκέπτες και 203 οχήματα, το 2020 σε καθεστώς αποκλεισμού λόγω covid-19, 80 επισκέπτες και 25 αυτοκίνητα και το 2019, που μέχρι πρότινος ήταν χρονιά ρεκόρ για Πάσχα, είχαν έρθει στη Σύρο 8.807 επισκέπτες και 1.174 οχήματα.

Την ίδια εικόνα παρουσιάζουν και τα συνολικά στοιχεία που αφορούν στις αφίξεις τόσο από Αθήνα, όσο και από τα νησιά προς τη Σύρο.

Συγκεκριμένα, φέτος τη Μεγάλη Εβδομάδα ήρθαν 11.766 επισκέπτες και 1.580 οχήματα, περίπου 1.000 άτομα παραπάνω από πέρυσι (10.035 επισκέπτες και 1.286 αυτοκίνητα). Το 2022 οι αφίξεις και από τα νησιά ήταν 8.792 άτομα και 1.285 οχήματα, το 2021, 1.741 επισκέπτες και 319 Ι.Χ. και το 2019 10.443 επισκέπτες και 1.333 οχήματα.

Άξιο αναφοράς υπήρξε το γεγονός πως οι αφίξεις χτύπησαν κόκκινο τη Μ. Πέμπτη και τη Μ. Παρασκευή, οπότε και με τα πλοία ήρθαν στο νησί 3.033 επιβάτες και 459 Ι.Χ. καθώς και 3.054 επιβάτες με 384 Ι.Χ., αντίστοιχα.

Ωφελήθηκε το εμπόριο

Θετικό πρόσημο βάζει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σύρου, Βαγγέλης Αλεξανδρίδης, επισημαίνοντας εξ αρχής πως, “υπήρξε εμφανές ότι η Σύρος δέχθηκε πάρα πολλούς επισκέπτες καθώς έχει καθιερωθεί ως πασχαλινός προορισμός”.

Ερωτηθείς για την κίνηση στην αγορά, ανέφερε: “Η αγορά κινήθηκε καλά. Και σε συζητήσεις που έκανα με εμπόρους και καταστηματάρχες, η αγορά πήγε καλά. Ο κόσμος ήταν αρκετός. Παρατηρήσαμε ότι έκαναν αγορές και δεν έκαναν παζάρια για τις τιμές. Μπήκαν στα καταστήματα και οι έμποροι πήραν μία μεγάλη και σημαντική “ανάσα””. Πρόσθεσε ακόμη πως, “γενικά υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση και ο εμπορικός κόσμος βάζει θετικό πρόσημο, καθώς κατά κοινή ομολογία πήγαν καλύτερα από πέρυσι. Ήταν μία “ένεση” πολύ τονωτική”.

Ωστόσο, παρατήρησε πως, “η καταναλωτική κίνηση μέχρι Μ. Τετάρτη ήταν υποτονική, αλλά από Μ. Πέμπτη και μετά, πήγαμε πολύ καλά. Ακόμη και τη Λαμπροδευτέρα, όσοι άνοιξαν με ευθύνη τους, πήγαν καλά στο ταμείο που έκαναν”.

Ο κ. Αλεξαδρίδης υπογράμμισε ότι το νησί το Πάσχα υποδέχθηκε επισκέπτες με άξια λόγου οικονομική επιφάνεια. “Είδαμε πως πράγματι ήρθε στο νησί καλός κόσμος από οικονομική άποψη. Υπάρχει προφανώς μία μεσαία τάξη με ετήσιο εισόδημα 40, 50 και 60 χιλ. ευρώ που μπορεί να κάνει εκδρομές και ταξίδια”, παρατήρησε, θίγοντας το κόστος των ακτοπλοϊκών μετακινήσεων. “Στη Σύρο έχουμε και το μειονέκτημα του κόστους της μετακίνησης, διότι μία τετραμελής οικογένεια για να έρθει στο νησί ακτοπλοϊκώς και με το όχημά της, χρειάζεται πάρα πολλά λεφτά. Και να μην ξεχνάμε και τα καύσιμα και την άνοδο των τιμών”. Συμπλήρωσε πως, “είναι ένα θέμα που πρέπει να δει η κυβέρνηση”, υποστηρίζοντας πως, “σε τέτοιες περιπτώσεις, το κόστος των καυσίμων θα έπρεπε να σταθεροποιείται η τιμή στα 2 ευρώ για να ανταποκρίνεται ο κόσμος”.

“To βασικό θέμα είναι ότι πήγαμε καλά και ήταν εμφανές ότι σπάσαμε όλα τα ρεκόρ”, επανέλαβε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας την αποτίμησή του.

Δ. Αρβανίτης: Με πλήγμα λόγω καιρού το Μ. Σάββατο

Τις σοβαρές επιπτώσεις που είχε στον κλάδο της εστίασης ο βροχερός καιρός του Μ. Σαββάτου, οπότε και όλες οι επιχειρήσεις είχαν κρατήσεις σε εξωτερικούς χώρους που δεν μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν, επεσήμανε εξ αρχής ο πρόεδρος της “Τερψιχόρης”.

“Οι καιρικές συνθήκες το βράδυ του Μ. Σαββάτου ήταν το μείζον θέμα γιατί ενώ οι επιχειρήσεις εστίασης είχαν ετοιμαστεί για εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, δυστυχώς, με τη βροχή αναγκάστηκαν να δουλέψουν μόνο μέσα, με μικρές εξαιρέσεις που μπόρεσαν να εξυπηρετήσουν με ομπρέλες. Εκεί ήταν το μείζον θέμα. Αυτό ήταν ένα πλήγμα”, εξήγησε, λέγοντας πως, “σύμφωνα με μία πρώτη εικόνα που έχουμε, δυστυχώς έμειναν αδιάθετα πολλά προϊόντα”.

Προβαίνοντας σε ένα γενικότερο σχόλιο, τόνισε, πως, “ο κόσμος ήταν περισσότερος στο νησί και αυτό φάνηκε, καθώς υπήρχαν τρία επιπλέον δρομολόγια και τη Μ. Παρασκευή και τη Μ. Πέμπτη.

Για την οικονομική κατάσταση δεν έχουμε σήμερα πλήρη εικόνα με αριθμούς – θα έχουμε σε δύο ημέρες -, αλλά τα μηνύματα δεν είναι και τόσο θετικά. Δεν ήταν όπως αναμέναμε. Ίσως να έφταιγε και το χαμηλό οικονομικό επίπεδο ορισμένων επισκεπτών”. Επανέλαβε δε, πως, “υπήρξε μία οικονομική “ανάσα”, αλλά όχι αυτή που θα θέλαμε”.

Σχετικά με τη λειτουργία και των επιχειρήσεων στα χωριά, πρόσθεσε: “Σίγουρα τη Μ. Παρασκευή που ευνόησε ο καιρός δούλεψαν και τα χωριά, καθώς σχεδόν στο 90% ήταν ανοιχτά”, ενώ επανερχόμενος στο “καυτό” πρόβλημα των καιρικών συνθηκών, ανέφερε: “Όμως, το Μ. Σάββατο ακούσαμε παράπονα αλλά για τους λόγους που δεν ήταν στο χέρι μας να αλλάξουμε, λόγω του καιρού. Αρκετός κόσμος δεν βρήκε να κάτσει και έμεινε παραπονεμένος”.

Ερωτηθείς, για τον τζίρο του Μ. Σαββάτου, εκτίμησε τα εξής: “Λόγω του καιρού έφτασε κάτω στο 50% ή και λίγο παραπάνω γιατί κάποιες επιχειρήσεις έχουν μικρή σάλα, μικρό εσωτερικό χώρο και περίμεναν να δουλέψουν με τους ανοιχτούς χώρους τους”.

Ο κ. Αρβανίτης έκλεισε τον απολογισμό, τονίζοντας την αναγκαιότητα να επεκταθεί η σεζόν ώστε η εστίαση να έχει καλύτερη πορεία. “Όσο περισσότερο κόσμο μπορούμε να φέρουμε, τόσο το καλύτερο για εμάς. Αν σκεφτούμε ότι το Πάσχα είναι “οιωνός” του καλοκαιριού, πιστεύουμε πως το καλοκαίρι θα πάμε καλά και ο στόχος είναι να επεκταθεί η σεζόν. Αυτό είναι το ζητούμενο”.

Τέλος χρόνου για λύση στο κυκλοφοριακό

Αποδέκτες παραπόνων υπήρξαν οι δύο πρόεδροι σχετικά με το σοβαρό πρόβλημα του κυκλοφοριακού, κάτι που παρατήρησε και κάθε πολίτης στη Σύρο, τις ημέρες  με υψηλή επισκεψιμότητα. Ειδικότερα, η παραλιακή ζώνη της Ερμούπολης, καθώς και ο δρόμος της Νικ. Μανδηλαρά (ύψος πρώην ΙΚΑ έως και πλατεία Ηρώων) αν και… κραύγαζαν για αποτελεσματική ρύθμιση της κυκλοφορίας, ωστόσο, αυτό δεν έγινε. Αντικειμενικό εμπόδιο αποτελούν επιπλέον και οι υποδομές στο λιμάνι και στο παραλιακό μέτωπο, αφού δεν μπορούν να σηκώσουν υψηλή επισκεψιμότητα.

Σχετικά με το θέμα, ο κ. Αλεξανδρίδης ανέφερε: “Το κυκλοφοριακό είναι ένα μεγάλο θέμα. Τη Μ. Παρασκευή υπήρχε αστυνόμευση για τα οχήματα, αλλά ίσως ο συντονισμός τους δεν ήταν καλός. Ενώ το Μ. Σάββατο δεν υπήρξε τόση ανταπόκριση. Είναι ένα πρόβλημα βασικό” συμπλήρωσε, επαναλαμβάνοντας πως θα πρέπει να υπάρξουν λύσεις.

Σε ανάλογο τόνο και ο κ. Αρβανίτης, πρόσθεσε: “Υπήρξαν πολλά παράπονα με το κυκλοφοριακό. Ειδικά τη Μ. Παρασκευή, έμειναν κολλημένα για μεγάλο διάστημα τα αυτοκίνητα. Αφού γνωρίζαμε πως περιμέναμε τόσο μεγάλο όγκο οχημάτων, έπρεπε να υπάρξει ένας καλύτερος συντονισμός. Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τέτοιες καταστάσεις για να φεύγουν ευχαριστημένοι και οι επισκέπτες”.