Με απόφαση δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου και με το ποσό των 36 χιλ. ευρώ

Ανατέθηκε η εκπόνηση μελέτης για την Α΄ Κλειστή Αίθουσα

Απαντήσεις του αντιδημάρχου Τεχνικών Υπηρεσιών, Φρ. Βακόνδιου και για την προσωρινή λύση που αφορά στη στέγαση κάποιου ανοικτού γηπέδου

Το πρώτο βήμα για το νέο έργο του κλειστού γηπέδου μπάσκετ έκανε η Δημοτική Αρχή Σύρου - Ερμούπολης, με τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου να προχωρά την Παρασκευή, στην ανάθεση εκπόνησης μελέτης σε κατάλληλη εταιρεία, ώστε να “τρέξει” το ταχύτερο δυνατό η παρέμβαση που θα βάλει τέλος στη σημερινή κατάσταση της αθλητικής υποδομής.

Ειδικότερα, με το ποσό των 36.485,40 ευρώ, με ΦΠΑ 24%, ουσιαστικά η Μελετητική Τεχνική Εταιρεία ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε., θα δώσει μετά από διάστημα τριμήνου μία μελέτη που θα προσδιορίζει τον τρόπο επισκευής και αποκατάστασης της Α΄ Κλειστής Αίθουσας, καθώς και το ύψος της χρηματοδότησης που θα απαιτηθεί να εξασφαλίσει ο Δήμος για την υλοποίηση του έργου.

Ουσιαστικά είναι η πρώτη βασική ενέργεια του Δήμου για το πολυσυζητημένο γήπεδο σε αυτή τη θητεία, η οποία θα οδηγήσει σε ένα νέο έργο για να προκύψει ένα ασφαλές γήπεδο μπάσκετ.

Ωστόσο, το συγκεκριμένο έργο θα απαιτήσει τουλάχιστον μία διετία και ως εκ τούτου, η Δημοτική Αρχή εξετάζει μία προσωρινή λύση. Αυτή θα αφορά στη στέγαση ενός ανοικτού γηπέδου – και κατά πάσα πιθανότητα σε ένα από τα δύο στο Αθλητικό Κέντρο Ερμούπολης -, ώστε οι αθλητές να μπορούν να προπονούνται σε καλύτερες συνθήκες, από τις σημερινές. Αν και αυτή η λύση, χρονικά θα είναι εφικτή αμεσότερα, ωστόσο, προϋποθέτει ένα ποσό για να υλοποιηθεί.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Α΄ Κλειστή Αίθουσα: Νέα θεμελίωση και νέος μεταλλικός σκελετός

Όσον αφορά στο μεγάλο έργο της Α΄ Κλειστής Αίθουσας που δυστυχώς σήμερα, παραμένει “κουφάρι”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ανέφερε: “Έχει γίνει η ανάθεση για την εκπόνηση της μελέτης σε μελετητική εταιρεία και αυτή η μελέτη θα περιλαμβάνει τον τρόπο επισκευής της κύριας αίθουσας του μπάσκετ στο Αθλητικό Κέντρο”. Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα εκπόνησής της, σημείωσε: “Το χρονοδιάγραμμα είναι τρεις μήνες, που σημαίνει ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τη μελέτη. Αυτή θα περιλαμβάνει νέα θεμελίωση, νέα στέγη μάλλον από μεταλλικό σκελετό και θα μας δείξει και το κόστος των εργασιών που πρέπει να γίνουν”.

Αναφορικά με τη δαπάνη που θα απαιτηθεί αλλά και την κάλυψή της, πρόσθεσε: “Οπωσδήποτε θα πρέπει να αναζητήσουμε χρηματοδότηση. Υπάρχει ήδη η χρηματοδότηση των 600 χιλ. ευρώ από το 2018 από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ, αλλά αυτή έχει προθεσμία υλοποίησης μέχρι το 2024.  Άρα, σίγουρα θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις”.

Ωστόσο, αναφορικά με το ύψος της εν λόγω χρηματοδότησης, γνωστοποίησε πως, “η πρώτη εκτίμηση της Τεχνικής Υπηρεσίας είναι πως θα ξεπεράσουμε το 1 εκατ. ευρώ. Θα αφορά όχι μόνο στα στατικά, αλλά και στα ηλεκτρομηχανολογικά, στον εξοπλισμό, στα μηχανήματα, στον αερισμό, στους φωτισμούς και ταυτόχρονα σε αποδυτήρια και σε όλους τους χώρους του γηπέδου, δηλαδή σε όσα απαιτούνται, ώστε να γίνει και πάλι ένα σύγχρονο γήπεδο”.  

Ενέργειες για προσωρινή λύση

Για να καλυφθούν οι ανάγκες της μπασκετικής κοινότητας, ο Δήμος προέβη σε ενέργειες για να υπάρξει μία ενδιάμεση λύση. “Έχουμε κάνει μετά από πρόταση του προέδρου της πετοσφαίρισης, κ. Χρύσανθου Σολάρη, μία κίνηση. Υπάρχουν αντίστοιχα μελετητές που έχουν κάνει γήπεδα σκεπασμένα στην Αθήνα, στη Στερεά Ελλάδα. Μιλήσαμε με τον μελετητή, ήρθε και στη Σύρο”, γνωστοποίησε ο κ. Βακόνδιος, επισημαίνοντας πως, “μιλάμε για ένα γήπεδο στεγασμένο με μεταλλικό σκελετό και ειδικά πανιά, θα είναι οροφή από πανί, σκληρό υλικό και θα πληροί τις προϋποθέσεις πυρασφάλειας, για να διαμορφωθεί το γήπεδο”.

Αναφορικά με το πότε θα είναι εφικτή αυτή η λύση, διευκρίνισε: “Γι’ αυτό το έργο περιμένουμε πρόταση ενδεικτικού κόστους για κάτι τέτοιο και θα πρέπει να στεγαστεί για κάποιο υπάρχον γήπεδο. Είτε στην Ερμούπολη, είτε σε κάποιον άλλον χώρο κοντά στον Πάγο. Αν και οι ομάδες προτιμούν την Ερμούπολη. Περιμένουμε την πρότασή τους για να μπορεί να βγει σε διαγωνισμό το έργο. Απλώς περιμένουμε την πρόταση κοστολογημένη. Για τι ποσά μιλάμε, για τους χρόνους που θα χρειάζεται η υλοποίηση ενός τέτοιου έργου. Προφορικά μας είπαν ότι ο χρόνος κατασκευής θα είναι από 3 έως 5 μήνες”. Συμπλήρωσε δε, πως, “είναι ένα σύντομο χρονικό διάστημα και υπό προϋποθέσεις μπορεί να γίνει και γρηγορότερα”.

Αναφορικά με την κατάσταση που βρίσκονται οι ομάδες όλο αυτό το διάστημα, εξήγησε: “Κατανοούμε τις ανάγκες της αθλητικής κοινότητας του μπάσκετ και είναι κάτι που το εξετάζουμε μέχρι να φτιαχτεί το άλλο γήπεδο του μπάσκετ. Και γι αυτή την προσωρινή λύση, θα απαιτηθούν χρήματα”.

Ερωτηθείς, αν θα είναι μόνιμη κατασκευή, επεσήμανε: “Αυτό σίγουρα είναι μία πολιτική απόφαση. Αν δαπανήσουμε και κάποια χρήματα, θα το δούμε τότε, αν προχωρήσουμε και σε αυτή τη λύση.

Οι ομάδες σίγουρα το θέλουν, από την άλλη περιμένουμε να δούμε πρώτα το κόστος μίας τέτοιας κατασκευής. Θα δούμε κατά πόσον είναι εφικτό να γίνει. Θα το προσπαθήσουμε. Θα το αξιολογήσουμε εφόσον έχουμε τα οικονομικά δεδομένα. Πιστεύω μέσα στον Μάιο θα έχουμε εκτίμηση κόστους”.

Επαναλαμβάνοντας μάλιστα πως, “και για το μεγάλο κλειστό γήπεδο, πάλι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε τη μελέτη και το κόστος για να “τρέξουμε” για χρηματοδοτήσεις”, ο κ. Βακόνδιος σχολίασε: “Ξεκινάμε από την αρχή. Είναι στενάχωρη όλη η κατάσταση για το μπάσκετ, αλλά κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια”.