Πυρά της αντιπολίτευσης στη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης για τη μη ενεργοποίηση των αρμόδιων Επιτροπών

Απαιτούν δημοκρατικές αποφάσεις σε τουρισμό και πολιτισμό

Προσωπικές προτάσεις αντιδημάρχων για κατανομή πόρων(!) έρχονται προς ψήφιση στα συλλογικά όργανα

Πλήρες έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης διαπιστώνει η αντιπολίτευση, η οποία συχνά καλείται να εγκρίνει δαπάνες αλλά και διάθεση πόρων σε Συλλόγους και Σωματεία που αποτελούν αποκλειστικά(!) προσωπικές προτάσεις των δύο αντιδημάρχων, χωρίς να έχουν προηγηθεί συλλογικές αποφάσεις – γνωμοδοτήσεις των αρμόδιων Επιτροπών.

Το σοβαρό θέμα ήρθε στο προσκήνιο χθες, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, όποτε και τέθηκε προς ψήφιση η διάθεση του ποσού των 5.000 ευρώ στο φεστιβάλ ΑΝΩ και του ποσού των 2.000 ευρώ στο φεστιβάλ “Συριανοπατώ”, χωρίς τεκμηρίωση. Αν και οι δύο Επιτροπές έχουν ψηφιστεί ως προς τη σύνθεσή τους, με όποιες διαφωνίες για τον αριθμό των μελών τους – μόλις 3μελης η Επιτροπή Τουρισμού, χωρίς εκπροσώπους των επαγγελματιών και 7μελης η Επιτροπή Πολιτισμού -, ωστόσο, οι δύο αντιδήμαρχοι, Θωμαή Μενδρινού και Χρηστιάννα Πάπιτση, δεν τις έχουν ενεργοποιήσει ουσιαστικά, αφού δεν έχουν καλέσει μέχρι σήμερα σε συνεδρίαση.

Αναφορικά με τη στάση των δύο αντιδημάρχων, αλλά πολύ περισσότερο με τη στάση του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου να μην έχει ελέγξει αλλά και απαιτήσει τη λειτουργία των δύο Επιτροπών, άσκησαν έντονη κριτική προς τη Δημοτική Αρχή, η παράταξη του Άρη Ρώτα και η παράταξη του Νίκου Αλμπανόπουλου.

Από την πλευρά τους, τόνισαν πως συμφωνούν με τη στήριξη των διοργανώσεων, ξεκαθαρίζοντας πως διαφωνούν κάθετα με την απαξίωση του ρόλου που πρέπει να έχουν δύο εκ των πολύ βασικών Επιτροπών του Δήμου, ώστε να λαμβάνονται δημοκρατικές αποφάσεις προς όφελος του νησιού και του Δήμου.

Άρης Ρώτας: “Θα θέσουμε θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο”

Σε συνέχεια παρόμοιας κριτικής που έχει ασκήσει η μείζονα μειοψηφία και σε προηγούμενες συνεδριάσεις για θέματα έγκρισης του τουριστικού πλάνου, αλλά και για την έγκριση πόρων σχετικά με τα φεστιβάλ για τη φετινή χρονιά, ο επικεφαλής της παράταξης “Με σχέδιο για τη Σύρο”, Άρης Ρώτας, παρατήρησε το σοβαρό πρόβλημα, γνωστοποιώντας μάλιστα πως έχει ζητήσει και σχετικά έγγραφα από τη Δημοτική Αρχή.

“Για άλλη μία φορά έρχεται θέμα για ψήφιση στη Δημοτική Επιτροπή, που κανονικά θα έπρεπε να έχει περάσει από την Επιτροπή Πολιτισμού και βλέπουμε για άλλη μία φορά πως δεν είχε συγκροτηθεί η Επιτροπή Πολιτισμού, παρότι έχει ψηφιστεί. Βλέπουμε γενικότερα μία απαξία και της Επιτροπής Πολιτισμού και της Επιτροπής Τουρισμού”, σχολίασε αρχικά, επισημαίνοντας παράλληλα πως, ειδικότερα, “για την Επιτροπή Τουρισμού έχω ζητήσει και κάποια έγγραφα και στη Δημοτική Επιτροπή και με έγγραφα προς τον Δήμο που έχει πρωτοκολληθεί και ακόμη δεν τα έχω λάβει”.

Ο κ. Ρώτας επέμεινε πως απαξιώνονται οι δύο Επιτροπές με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής. “Πραγματικά αυτή η απαξία των Δημοτικών Επιτροπών είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και ιδιαίτερα του δημάρχου και θέλω λίγο να δούμε πώς μπορούμε να το λύσουμε το θέμα. Και θα θέλαμε να το φέρουμε και στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο για συζήτηση”, ανέφερε, επισημαίνοντας βέβαια πως το πρόβλημα ευτυχώς δεν εστιάζεται στις υπόλοιπες δημοτικές Επιτροπές.

“Απ΄ ό,τι έχουμε πληροφορηθεί, όλες οι υπόλοιπες Επιτροπές δουλεύουν κανονικά. Δύο είναι οι Επιτροπές που έχουν πρόβλημα. Η Επιτροπή Πολιτισμού και Τουρισμού. Και είναι και οι δύο πολύ βασικές για τη λειτουργία του Δήμου. Είναι και οι δύο - θεματικά - πολύ σοβαρές”, πρόσθεσε, λέγοντας τέλος πως, “δεν υπάρχει κανένας λόγος να προκύπτει η απαξία αυτών των θεσμών”.

Νίκος Αλμπανόπουλος: “Μιλάμε για απόλυτη απαξίωση”

Την απόλυτη συμφωνία του με τον Άρη Ρώτα εξέφρασε και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος. Προλογικά μίλησε για έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας, τονίζοντας πως, η διάθεση πόρων και το ύψος αυτών για δαπάνες τουρισμού και πολιτισμού, για ολόκληρο το νησί, δεν μπορεί να αποφασίζεται μόνο από δύο αντιδημάρχους, όταν υπάρχουν Επιτροπές.

“Το έθεσε πολύ σωστά ο Άρης Ρώτας και θέλω να πω κι εγώ την τοποθέτησή μου για να καταγραφεί. Έρχεται στη Δημοτική Επιτροπή προς ψήφιση ένα σχέδιο απόφασης το οποίο κατανέμει 7.000 ευρώ, πόρους του Δήμου σε δύο συγκεκριμένα Φεστιβάλ. Όλοι ως δημοτικοί σύμβουλοι οφείλουμε να αναρωτηθούμε και οι συνάδελφοι της μειοψηφίας και οι συνάδελφοι της πλειοψηφίας. Γιατί το ένα Φεστιβάλ να πάρει 5.000 ευρώ και το άλλο να πάρει 2.000 ευρώ; Προφανώς θα υπάρχει μία αιτιολόγηση. Κάποιου το μυαλό δούλεψε και είπε ότι σύμφωνα με την αίτηση τα έξοδα που έχει κλπ, να πάρει 5.000 ευρώ το ένα Φεστιβάλ και 2.000 ευρώ το άλλο.

Αυτά όμως δεν μπορεί να είναι αποφάσεις ενός ανθρώπου ή να έρχεται ένας αντιδήμαρχος και να λέει 5.000 ευρώ ο ένας και 2.000 ευρώ ο άλλος και να μην είναι απόφαση και εισήγηση ενός συλλογικού οργάνου”, παρατήρησε σε απόλυτο τόνο, επισημαίνοντας μάλιστα πως, “αυτό δεν μπορούμε να το δεχόμαστε. Είναι απόλυτη απαξίωση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου. Το είχαμε συζητήσει και στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο, το είχαμε θέσει και τώρα στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, πρόσθεσε πως, “αν αποδεχτούμε ότι ψηφίζουμε εισηγήσεις προσωπικές, τότε έχουμε κάνει ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω. Δεν είναι δυνατόν να αποδεχόμαστε πως η μία Επιτροπή, τόσο καίρια του Δήμου, όπως είναι η Επιτροπή Πολιτισμού, δεν έχει συνεδριάσει. Δηλαδή εσείς, οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, αυτό το θεωρείτε λογικό; Είστε επικεφαλής σε κάποιες Επιτροπές οι περισσότερες από εσάς. Το θεωρείτε λογικό να έρχονται εισηγήσεις κατανομής πόρων και να μην είναι συλλογική η εισήγηση;”.

Ευθύνη δημάρχου να δει αν λειτουργούν οι Επιτροπές”

Ο κ. Αλμπανόπουλος ξεκαθάρισε πως στον Δήμο δεν μπορούν να έρχονται προσωπικές αποφάσεις, επισημαίνοντας την ευθύνη του δημάρχου.

“Δεν υπάρχει σε αυτή την ατομική εισήγηση έστω μία εξήγηση. Γιατί τόσους πόρους ο ένας και τόσους ο άλλος; Εγώ δεν μπορώ να δεχθώ ότι είναι λογικό και ότι ταιριάζει στη δημοκρατική λειτουργία του Δήμου. Θεωρώ δε ότι δεν είναι ευθύνη της αρμόδιας αντιδημάρχου για να είμαστε σοβαροί ως προς αυτό. Είναι ευθύνη του δημάρχου. Ο δήμαρχος έχει ευθύνη να δει αν λειτουργούν οι Επιτροπές και αν υπάρχουν διαμαρτυρίες στα αρμόδια όργανα που θα αποφασίζουν σχετικά με τις εισηγήσεις και τον τρόπο λειτουργίας τους”, υποστήριξε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως, “συνεπώς, καλώ να αποσυρθεί το θέμα αυτό”.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, διευκρινίζοντας πως, “προσωπικά αν ψήφιζα δεν θα το ψήφιζα θετικά”, αποχώρησε από τη συνεδρίαση, προκειμένου να καταδείξει την απόλυτη διαφωνία του με τη στάση της Δημοτικής Αρχής. “Η παραμονή μου εδώ θα νομιμοποιούσε μία τέτοιου είδους τακτική, η οποία πρέπει σήμερα να σταματήσει. Σαν πλειοψηφία να θέσετε ένα τέλος. Αποσύρετε το θέμα και ζητήσετ να έρθει με εισήγηση της αρμόδιας Επιτροπής Πολιτισμού”.

Δημήτρης Κοσμάς: “Δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού”

Το βασικό επιχείρημα που γνωστοποίησε πως επικαλούνται οι δύο αντιδήμαρχοι, Χρηστιάννα Πάπιτση και Θωμαή Μενδρινού είναι πως δεν υπάρχει προσωπικό στα δύο Τμήματα. “Ξέρετε ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, αυτό λένε και οι δύο αρμόδιες αντιδήμαρχοι, ότι λόγω αυτής της έλλειψης προσωπικού, δεν είναι δυνατή η λειτουργία της Επιτροπής και του ενός Τμήματος και του άλλου”, υποστήριξε, καλώντας τη μειοψηφία αν επιθυμεί να το θέσει σε επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου. “Παρόλα αυτά, αν θέλετε να δημιουργηθεί θέμα, μπορείτε να το φέρετε στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα που θα έχουμε συνεδρίαση. Οπότε θα συζητηθεί εκεί το συγκεκριμένο θέμα”, δήλωσε, ολοκληρώνοντας την απάντησή του.