Να διατηρηθεί ο χαρακτήρας της παραδοσιακής αγοράς
- Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024 - 06:19
Αυξάνεται ολοένα και περισσότερο η αγωνία για την προάσπιση της παραδοσιακής εικόνας της αγοράς της Ερμούπολης, η οποία μάλιστα αποτελεί ένα ιδιαίτερο “αξιοθέατο” για τους επισκέπτες στο ιστορικό κέντρο, δεδομένης της λειτουργίας νέων επιχειρήσεων που δεν έχουν τον χαρακτήρα των μανάβικων, των ιχθυοπωλείων και των μαγαζιών με παραδοσιακά προϊόντα και τρόφιμα.
Αφορμή για συζήτηση των τρόπων με τους οποίους θα μπορούσε να στηριχθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της αγοράς της οδού Χίου αποτέλεσε η έγκριση των όρων δημοπράτησης ενός δημοτικού ακινήτου στον συγκεκριμένο πεζόδρομο. Ειδικότερα, στη χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, οι πλευρές της αντιπολίτευσης επεσήμαναν πως αφενός, θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα στις παραδοσιακές επιχειρήσεις και αφετέρου, να εξετάσει ο Δήμος αν πρόκειται και μπορεί να θέσει ένα σαφές πλαίσιο για τον χαρακτήρα των μαγαζιών που ανοίγουν σε αυτόν.
Τον προβληματισμό του σχετικά με το θέμα των οικονομικών κινήτρων έθεσε επί τάπητος ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, ο οποίος τόνισε πως ο Δήμος δεν μπορεί να μετατραπεί και να λειτουργήσει ως φιλανθρωπική εταιρεία, καθώς οικονομικά θα “μαραζώσει”. Ωστόσο, συμφώνησε με τη γενική ιδέα πως θα πρέπει να γίνει προσπάθεια ώστε οι επιχειρήσεις που θα λειτουργούν να “δένουν” αρμονικά με τον παραδοσιακό χαρακτήρα της αγοράς. Ξεκαθάρισε δε, πως αυτό μπορεί να το εξετάσει ο Δήμος, ως προς τα δημοτικά ακίνητα αποκλειστικά.
Παύλος Χρυσαφίδης: Κίνητρα σε επιχειρήσεις στην παραδοσιακή αγορά
Σαφής υπήρξε στην τοποθέτησή του, ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης. “Ο συγκεκριμένος δρόμος είναι ο παραδοσιακός δρόμος της αγοράς της Σύρου. Ήδη έχουν απομείνει ελάχιστα καταστήματα. Ένα από αυτά έκλεισε τώρα. Μήπως θα έπρεπε να δούμε πώς θα υπάρχουν κίνητρα ώστε τα καταστήματα που διατηρούν τη “φύση” αυτού του δρόμου, να έχουν κάποια καλύτερη αντιμετώπιση στο ενοίκιο ή σε παροχές, ώστε να είναι ένα κίνητρο να δημιουργηθούν κι άλλες;”, σχολίασε χαρακτηριστικά.
Συμπλήρωσε ακόμη πως σχετικά με το προς δημοπράτηση δημοτικό ακίνητο, “απ΄ ό,τι γνωρίζω, ο άνθρωπος αναγκάστηκε να αφήσει το δημοτικό ακίνητο γιατί το ενοίκιο δεν τον συνέφερε πια και δεν είχε ούτε καν την έκπτωση του 20%”.
Ως εκ τούτου, υποστήριξε τη θέση της παράταξής του για παροχή κινήτρων ώστε να διατηρηθεί ο παραδοσιακός χαρακτήρας της αγοράς. “Τέτοιου είδους καταστήματα, σε αυτό τον δρόμο ίσως θα έπρεπε να πριμοδοτούνται από τον Δήμο για να διατηρήσει τη μορφή του. Εδώ έχουν μείνει τέσσερα με πέντε. Αν κλείσουν κι αυτά, δεν θα υπάρχει καν αυτός ο δρόμος της οδού Χίου έτσι όπως τον θυμόμαστε εμείς οι παλιότεροι”.
Δημήτρης Κοσμάς: Όρια στο πώς διαχειριζόμαστε τη δημοτική περιουσία
Το οικονομικό πλαίσιο μέσα στο οποίο δουλεύει και μπορεί να λειτουργήσει ο Δήμος, αναφορικά με τη δημοτική περιουσία έθεσε ο κ. Κοσμάς.
“Το να διατηρηθούν δύο, τρία καταστήματα δεν λύνει το θέμα. Βλέπετε ότι συνεχώς ανοίγουν νέα καταστήματα διαφορετικού ενδιαφέροντος. Δεν μπορούμε να σταματήσουμε αυτή την ανάπτυξη”, παρατήρησε αρχικά, λέγοντας βέβαια πως, “το θέμα του Δήμου είναι το ενοίκιο. Τι να σας πω; Τελικά ο Δήμος έχει γίνει φιλεύσπλαχνος εταιρεία. Δεν γίνεται άλλο. Υπάρχουν κάποια όρια. Δηλαδή λέμε ένα ενοίκιο. Από τη στιγμή που ο άλλος αποδέχεται και μπαίνει στη δημοπράτηση και θέλει να συμμετέχει και να πάρει το εν λόγω ακίνητο, πάει να πει ότι είναι άνθρωπος σοβαρός και καταλαβαίνει ότι πρέπει να είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του”.
Συμπλήρωσε ακόμη πως, “αν μη τι άλλο, αν δεν μπορεί ας μην συμμετέχει στον διαγωνισμό”.
Κατά συνέπεια, ανέφερε πως, “βρισκόμαστε σε μία πάρα πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο και συνεχώς θα γίνεται χειρότερη αυτή η περίοδος, αλλά πρέπει να βάζουμε και κάποια όρια στο πώς διαχειρίζεται ο Δήμος όλα αυτά τα ακίνητά του”.
Νίκος Αλμπανόπουλος: Πλαίσιο για τα καταστήματα που ανοίγουν
Σε ανάλογο τόνο με τη Λαϊκή Συσπείρωση κινήθηκε και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος. “Συμφωνώ με τον κ. Χρυσαφίδη επειδή έχει μία παραδοσιακή μορφή. Η οδός Χίου ήταν πάντα μανάβικα και ιχθυοπωλεία και αυτό είναι καλό για τον τόπο”. Μάλιστα παρατήρησε και το όφελος για την εικόνα που αντικρίζουν οι επισκέπτες. “Οι ξένοι άνθρωποι που έρχονται και περπατούν στον δρόμο όταν βλέπουν την αγορά βοηθά. Είναι κάτι ελκυστικό γι αυτούς. Και όχι μόνο το ενοίκιο”, πρόσθεσε, λέγοντας ακόμη τα εξής: “Αναρωτιέμαι αν μπορούμε να θέτουμε κάθε φορά που νοικιάζουμε ένα δημοτικό κατάστημα σαν Δήμος – δεν το ξέρω -, να θέτουμε δραστηριότητες που είναι αποδεκτές. Το θέμα είναι να το σκεφτούμε. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι θέλουμε στην οδό Χίου που θα νοικιάσουμε τα ακίνητα να είναι μανάβικα, ιχθυοπωλεία, καταστήματα που πουλάνε τρόφιμα”. Έκλεισε την τοποθέτησή του, σημειώνοντας πως, όλα αυτά θα πρέπει “να τα δούμε σε συνδυασμό και με τα ενοίκια”.
Μόλις τρία δημοτικά ακίνητα
Ολοκληρώνοντας τις απαντήσεις του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών επεσήμανε πως ο Δήμος σίγουρα δεν μπορεί να βάλει “φρένο” σε κανέναν ιδιοκτήτη ακινήτου στον συγκεκριμένο δρόμο για τον τρόπο με τον οποίο θα διαθέσει την περιουσία του. “Συμφωνώ με όλα αυτά που λέτε και οι δύο. Απ΄ όσο μπορώ να ξέρω στον συγκεκριμένο δρόμο, στην συγκεκριμένη αγορά ο Δήμος έχει τρία ακίνητα. Κατά πόσο μπορούμε να επιβάλουμε στους υπόλοιπους ιδιώτες; Δύο, τρία ακίνητα έχει ο Δήμος. Θεωρώ και αυτό που θα δημοπρατήσουμε θα είναι στη σωστή βάση”, επεσήμανε, καταλήγοντας.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αναβάθμιση εμπορικού κέντρου Ερμούπολης
7 Αυγ. 2018 - 6:20 - Στην κρίση πολιτών και αρχιτεκτόνων οι προμελέτες
20 Δεκ. 2016 - 6:19 - Αναβαθμίζεται η παραδοσιακή αγορά
16 Δεκ. 2016 - 6:20 - Ένταξη των στεγάστρων της Χίου στο Open Mall
13 Αυγ. 2020 - 6:20 - “Στον πάγο” το έργο στεγάστρων της οδού Χίου
12 Ιουλ. 2017 - 6:20