Για τις ολιγόμηνες προσλήψεις που “τρέχουν” αυτό το διάστημα, μίλησε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Σκευοφύλακας

Με το “σταγονόμετρο” οι ενισχύσεις στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης

Βλέπει λύσεις με μόνιμες προσλήψεις, θέμα που όμως αφορά απόφαση του κεντρικού κράτους

Ανθρώπινους πόρους με το… σταγονόμετρο αποκτά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για να καλύψει σημαντικές ανάγκες του, αφού παρά τις κενές θέσεις σε βασικούς τομείς, οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού – που είναι θέμα του κεντρικού κράτους – παραμένουν “κλειδωμένες”, με τους ΟΤΑ να καλούνται να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους με προσωπικό ολιγόμηνης απασχόλησης.

Στην ίδια κατεύθυνση, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης απέκτησε τις τελευταίες δύο εβδομάδες 25 άτομα στην Καθαριότητα με συμβάσεις 6μηνης διάρκειας, ώστε να καλύψει τη σεζόν της θερινής περιόδου, οπότε και οι ανάγκες σε φροντίδα και καθαριότητα εξωτερικών χώρων “καίει”.

Παράλληλα, για τις ανάγκες των χωριών και των παραλιών βγήκε στον “αέρα” ο διαγωνισμός για την απόκτηση εργολάβου, ενώ επιπλέον, για τη στήριξη των Τμημάτων Πολιτισμού και Τουρισμού, ο Δήμος θα προσλάβει τέσσερα άτομα με 6μηνες συμβάσεις. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν διαδικασίες για εργάτες πρασίνου, με τους πρώτους εξ αυτών να αρχίζουν από χθες τη δουλειά τους στον Δήμο.

Σημειώνεται πως για όλα τα παραπάνω την ευθύνη έχει ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Σκευοφύλακας, ο οποίος μίλησε αναλυτικά στην “Κοινή Γνώμη”, για τις μεγάλες προσπάθειες ενίσχυσης των Υπηρεσιών του Δήμου, με προσωπικό.

Απέκτησε 25 άτομα η Καθαριότητα

Ειδικότερα, για το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Υπηρεσία Καθαριότητας, ο κ. Σκευοφύλακας γνωστοποίησε πως τα 25 άτομα που ανέμενε ο Δήμος, ήρθαν το τελευταίο διάστημα. “Ήρθαν 25 άτομα στον τομέα της Καθαριότητας από τη Μ. Δευτέρα. Ήταν μία σημαντική προσπάθεια και επιτυχία για να γίνει όλο αυτό. Ήταν μία προστιθέμενη αξία στον τομέα της Καθαριότητας και μαζί με αυτό, οι εργάτες πρασίνου, από τις 15 Μαΐου ξεκίνησαν. Μιλάμε για έξι άτομα και είχαν και ραντεβού με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, Πέτρο Μώτο προκειμένου να γνωρίζουν με σαφήνεια το ωράριο και τους τομείς ευθύνης που θα δουλεύουν. Μαζί με αυτούς έχουν προγραμματιστεί άλλοι τρεις εργάτες πρασίνου, οι οποίοι θα αρχίσουν δουλειά από 1η Ιουνίου”, γνωστοποίησε, ενώ ανέφερε ακόμη πως για τις θέσεις εργατών καθαριότητας ήταν δύσκολο να βρεθούν άτομα.

“Ήταν δύσκολο να βρούμε άτομα, γιατί πήραμε και πρόσωπα τηλέφωνο, που είχαν κοπεί από τους προηγούμενους διαγωνισμούς για τις 25 θέσεις, αλλά κάποιοι δήλωσαν αδυναμία, άλλοι δεν ήθελαν να έρθουν. Ευτυχώς, βρήκαμε κάποιους. Θέλω να ευχαριστήσω τη Διεύθυνση Διαχείρισης Ανθρώπινων Πόρων γιατί όλες τις διαδικασίες τις έχουμε “τρέξει” πολύ γρήγορα και γίνεται και σωστός έλεγχος δικαιολογητικών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Με τέσσερα άτομα στηρίζεται Τουρισμός και Πολιτισμός

Επιπλέον, το σοβαρό θέμα της μη ύπαρξης προσωπικού στα Τμήματα Πολιτισμού και Τουρισμού, παραμένει στο προσκήνιο, με τη Δημοτική Αρχή να κάνει ενέργειες για απόκτηση τεσσάρων ατόμων, με 6μηνες συμβάσεις.

“Θα γίνουν τώρα κάποιες προσλήψεις. Είμαστε σε διαδικασία πρόσληψης τεσσάρων ατόμων με 6μηνης διάρκειας συμβάσεις με κριτήρια ΑΣΕΠ. Αυτή τη στιγμή είμαστε στη διαδικασία συλλογής των αιτήσεων. Από προχθές αρχίσαμε και απαιτείται ένα διάστημα 10ημερου. Άρα, από την επόμενη Δευτέρα θα αρχίσει ο έλεγχος των δικαιολογητικών”, σημείωσε, γνωστοποιώντας πως, για τις συγκεκριμένες θέσεις εκφράστηκε ενδιαφέρον. “Γι αυτές τις θέσεις, μέχρι τώρα οι αιτήσεις είναι πάρα πολλές. Δηλαδή μέχρι και τη δεύτερη ημέρα συλλογής των δικαιολογητικών, οι αιτήσεις είναι 37. Αναμένονται πολλές περισσότερες και εκτιμώ πως θα έχουμε πάνω από 45”, δήλωσε ο Νίκος Σκευοφύλακας, επισημαίνοντας πως, “θα είναι άτομα αποκλειστικά για τον τομέα του Πολιτισμού και του Τουρισμού, ΠΕ που είναι και εκτός Σύρου”.

Σταθερή η ανάγκη για μόνιμες προσλήψεις στον Δήμο

Τέλος, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, για να καλυφθούν σε σταθερή βάση σημαντικές ανάγκες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, απαιτούνται μόνιμες προσλήψεις. Ωστόσο, εξήγησε πως αυτό είναι θέμα του κεντρικού κράτους και πως από εκεί θα πρέπει να ληφθούν ανάλογες αποφάσεις.

“Το έχω αναφέρει και σε άλλες δηλώσεις μου στην εφημερίδα σας, πως το πρόβλημα θα λυθεί αν έχουμε μόνιμες προσλήψεις. Χρειαζόμαστε μόνιμες προσλήψεις στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης. Αυτό είναι κάτι μεγάλο”, ανέφερε, λέγοντας πως, “υπάρχουν αιτήματα από το 2020, από προηγούμενες Δημοτικές Αρχές και ευελπιστούμε κάτι να γίνει. Είναι κεντρικό θέμα και θα πρέπει να υπάρξει μία ενίσχυση σημαντική”.

Σαν γενικότερο σχόλιο, επεσήμανε πως ο Δήμος τουλάχιστον για το θέμα της Καθαριότητας θα πρέπει να μεριμνήσει εγκαίρως, για νέο κύκλο ίδιων προσλήψεων.

“Δυστυχώς, η “προσθήκη” ατόμων γίνεται με το σταγονόμετρο και υπάρχουν κενά. Από τώρα δεν καθόμαστε αλλά κοιτάζουμε και την επόμενη ημέρα. Από την επόμενη ημέρα έχω άγχος ότι θα τελειώσει το 6μηνο των εργατών Καθαριότητας και θα πρέπει να κάνουμε άλλο προγραμματισμό. Θέλω να εισηγηθώ στον δήμαρχο αν είναι εφικτό να κοιτάξουμε πώς θα προχωρήσουμε σε 8μηνες προσλήψεις. Να “ανοίξουμε” λίγο το διάστημα”, σημείωσε χαρακτηριστικά.