Σε “εφιάλτη” μετατρέπεται η ανακύκλωση στη Σύρο
- Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024 - 06:20
Ευθύνη προς κάθε πλευρά για την κατάσταση της ανακύκλωσης στη Σύρο εντοπίζεται από τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, καθώς όχι μόνον η εργολαβία δεν ανταποκρίνεται επαρκώς, αλλά και οι πολίτες δεν τηρούν τα προβλεπόμενα, θέτοντας εμπόδια στην αποκομιδή, αλλά και στη διατήρηση καθαρών των κάδων.
Μέχρι στιγμής, ο Δήμος δεν έχει προχωρήσει σε κάποιο πρόστιμο, ως οφείλει άλλωστε βάσει κανονισμού καθαριότητας όταν η εναπόθεση δεν γίνεται ορθά, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε ορισμένες περιοχές και σημεία, να γίνεται ολοένα και χειρότερη από μέρα σε ημέρα.
Τα σοβαρά προβλήματα αναδείχθηκαν για μία ακόμη φορά στην τελευταία συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, τα μέλη της οποίας αρχικά αποφάσισαν ομόφωνα την αύξηση της τιμής με την οποία μηνιαίως πληρώνεται ο εργολάβος, ανταποκρινόμενα εν μέρει στο σχετικό αίτημά του. Σύμφωνα με όσα εξήγησε ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής και αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς, η σύμβαση για την αποκομιδή της ανακύκλωσης είχε υπογραφεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία και αμέσως μετά, οι τιμές σε καύσιμα και όχι μόνον, αυξήθηκαν. Συνυπολογίζοντας και το κόστος για την αύξηση μισθών όπως προέκυψε για τους εργαζόμενους με απόφαση κυβέρνησης, ο εργολάβος ανέφερε πρακτικά πως δεν βγαίνει ο λογαριασμός.
Ως εκ τούτου, η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής είναι αντί του ποσού των 9.520 ευρώ που πληρώνεται μηνιαίως, να πληρώνεται με το ποσό των 10.020 ευρώ, προκειμένου να βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση μέσα στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί για ένα ακόμη έτος.
Για τα παραπάνω ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Ρώτας εξέφρασε τη συμφωνία του, τονίζοντας όμως πως, θα πρέπει η Υπηρεσία να προχωρά σε σχετική μελέτη για να αποτυπώνεται με σαφήνεια τι πρέπει να πληρώνει ο Δήμος βάσει των αναγκών.
Γ. Μαραγκός: Αγωνία ενόψει καλοκαιριού
Ειδικότερα, εφιάλτης τείνει να γίνει για τον Δήμο το θέμα της αποκομιδής της ανακύκλωσης, καθώς όπως περιέγραψε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός είναι σε συνεχή επαφή με τον εργολάβο για να γίνεται η αποκομιδή σωστά. Μάλιστα, επεσήμανε πως ενόψει θερινής περιόδου, η αγωνία αυξάνεται περισσότερο, αφού η επισκεψιμότητα θα είναι υψηλή και άρα ο όγκος των ανακυκλώσιμων μεγάλος.
“Κι εμείς θέλουμε και ο εργολάβος να είναι ευχαριστημένος ώστε να μπορούμε να έχουμε μία άριστη συνεργασία και να μην έχουμε προβλήματα, γιατί τα προβλήματα υπάρχουν”, ανέφερε, επισημαίνοντας πως, “προσπαθούμε να τα λύσουμε και είμαστε σε επικοινωνία με τον εργολάβο γιατί παρατηρήθηκαν και το Πάσχα κάποια μικρά προβλήματα”. Συμπλήρωσε μάλιστα πως, “προσπαθούμε να είμαστε σε επικοινωνία ώστε να τηρεί τη σύμβαση όπως είναι επακριβώς για να μην έχουμε προβλήματα και με τις ημέρες που είναι να κάνει αποκομιδή, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, που μπαίνουμε σε αυτή την περίοδο και πρέπει η αποκομιδή να γίνεται όπως λέει η σύμβαση”. Από την πλευρά του, δεσμεύθηκε πως παρακολουθεί σταθερά το θέμα και ασκεί πιέσεις, προβαίνοντας στο ξεκάθαρο συμπέρασμα πως, “μακάρι να μπορούσαμε να την είχαμε εμείς την ανακύκλωση και να τη δουλέψουμε ακόμη καλύτερα. Αλλά δυστυχώς από τη στιγμή που δεν υπάρχει κόσμος, δεν έχουμε τη δυνατότητα, είμαστε αναγκασμένοι να είμαστε στην εργολαβία. Εκεί υπάρχουν προβλήματα”.
Ο κ. Μαραγκός τόνισε πως η αύξηση στην πληρωμή του θέλουν να λειτουργήσει ως κίνητρο για να ανταποκρίνεται βάσει σύμβασης, εξηγώντας πως, “την αύξηση την κάνουμε, γιατί όντως μετά τον πόλεμο της Ουκρανίας υπάρχουν αυξήσεις στα καύσιμα, έγιναν αυξήσεις σε τριετίες, σε μισθούς κλπ.”.
Περί μη ανταπόκρισης επιχειρηματιών και κατοίκων
Σε συνέχεια των ανωτέρω, την ευθύνη των πολιτών να ανακυκλώνουν σωστά ανέδειξε ο δημοτικός σύμβουλος, Γιάννης Βουτσίνος. “Είναι από τις φορές που θα ευχόσουν να μην είχες εργολαβία και να το είχε ο Δήμος πάνω του. Δηλαδή πραγματικά ο αντιδήμαρχος Γιάννης Μαραγκός κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια”, σχολίασε, λέγοντας πως, “η αλήθεια είναι πως όσες προσπάθειες κι αν γίνονται και από τον αντιδήμαρχο και τους τοπικούς προέδρους και από τους φορείς για καλύτερη ανακύκλωση και τακτικότερη περισυλλογή, υπάρχει και η παιδεία του κόσμου. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα”. Ο ίδιος έφερε το παράδειγμα του Πάσχα στον Γαλησσά. “Εγώ προσωπικά τις ημέρες του Πάσχα παρατήρησα συγκεκριμένα στην περιοχή του Γαλησσά ότι από τους επτά κάδους, οι πέντε ήταν γεμάτοι επί δύο, είχαν ξεχειλίσει τα απορρίμματα και οι δύο ήταν εντελώς άδειοι. Ο κόσμος πετούσε απ΄ έξω στους γεμάτους κάδους. Τα αδειάσαμε και ξανά τα ίδια. Οι ανοικτοί κάδοι ξεχείλιζαν και οι κλειστοί άδειοι”.
Επιπλέον, έθεσε επί τάπητος το ζήτημα της μη ανακύκλωσης γυαλιού ξεχωριστά. “Αυτές τις ημέρες άδειες ήταν οι καμπάνες των γυαλιών και απ΄ έξω τελάρα με γυαλιά, κάτι που είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Θέλει και μία βοήθεια από τον κόσμο η ανακύκλωση”, παρατήρησε, καλώντας και τους επιχειρηματίες να ανταποκριθούν σε όσα πρέπει. “Θέλει ευαισθητοποίηση και από τους επιχειρηματίες που πετούν τις κούτες χωρίς να τις έχουν ανοίξει (σπάσει). Βλέπουμε μέχρι και air condition μέσα στην ανακύκλωση”, επεσήμανε.
Δυσοσμία από κάδους ανακύκλωσης που έριξαν ψάρια
Σε παρόμοιο τόνο περιέγραψε το πρόβλημα για τη στάση των δημοτών και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Ειδικότερα, ο κ. Μαραγκός έφερε ένα παράδειγμα για το Κίνι. “Είναι σίγουρα και η παιδεία του κόσμου. Την προηγούμενη εβδομάδα μας ειδοποίησε ο εργολάβος ότι δύο κάδοι ανακύκλωσης ήταν γεμάτοι χόρτα. Αναγκαστικά πήγε η αποκομιδή και τους άδειασε. Προχθές, στο Κίνι συγκεκριμένα, στον έναν κάδο δεν μπορούσες ούτε να πλησιάσεις. Είχαν ρίξει απόβλητα από ψάρια (υπολείμματα από αλιεύματα) και δεν μπορούσες ούτε να ανοίξεις το καπάκι από τη δυσοσμία. Αναγκαστικά πήγαμε και κατεβάσαμε τον κάδο να τον πλύνουμε για να τον καθαρίσουμε”, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ζήτησαν καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών
Παρέμβαση για να υπάρξει εκ νέου ενημέρωση του κόσμου της Σύρου για το τι ανακυκλώνεται και τι όχι, έκανε στη Δημοτική Επιτροπή, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου. “Πραγματικά ο κόσμος δεν ξέρει τι πρέπει να ανακυκλώσει και τι δεν πρέπει και πού τοποθετεί το κάθε αντικείμενο. Μήπως θα ήταν σκόπιμο να μοιραστεί ένα φυλλάδιο μέσα στο λογαριασμό της ΔΕΥΑΣ και να φτάσει στα σπίτια ώστε να ενημερωθεί ξανά ο κόσμος;”, ρώτησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο να απαντά καταφατικά.
“Το έχουμε σκοπό να το κάνουμε. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία. Ούτως ή άλλως, το πρόβλημα είναι ότι ενώ έχουμε τρία ρεύματα με το γυαλί, η αποκομιδή γίνεται όλη στον ένα κάδο. Πλαστικό, χαρτί είναι όλα ένα. Δυστυχώς παντού έτσι είναι. Το πρόβλημα είναι πως δεν έχουμε εμείς εδώ ΚΔΑΥ να γίνεται η διαλογή. Δεματοποιούνται όλα και πάνε στο ΚΔΑΥ της Νάξου.
Έχουμε τη σκέψη να κάνουμε ξανά ενημέρωση στον κόσμο”, παρατήρησε ο κ. Μαραγκός.
Ώρα μηδέν για επιβολή προστίμων
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, Άρης Ρώτας, αν και συμφώνησε πως ευθύνη έχουν και οι δημότες και ο εργολάβος, ωστόσο, επεσήμανε πως και ο Δήμος δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του, αφού μπορεί να “ενεργοποιήσει” πρόστιμα.
“Καλά όλα αυτά. Αλλά θα πρέπει να καταλάβουμε πως ευθύνη δεν έχουν μόνον οι πολίτες, που αναμφίβολα έχουν. Έχει και η Δημοτική Αρχή. Και το λέω αυτό επειδή όλα τα μαγαζιά της παραλίας έχουν τεράστιο φορτίο ανακυκλώσιμου γυαλιού. Υπάρχει μέριμνα για να μαζεύονται ώστε να πηγαίνουν ανακύκλωση και να μην πηγαίνουν στα σκουπίδια; Πέφτει το ανάλογο πρόστιμο γι’ αυτές τις τακτικές;”, ρώτησε χαρακτηριστικά.
Πρόσθεσε δε, πως οι αιρετοί δεν μπορούν να κουνάνε το δάχτυλο στους πολίτες, αν πρωτίστως οι ίδιοι δεν είναι σωστοί. “Πέρα από αυτό, καλό είναι να δίνουμε και το καλό παράδειγμα, καθώς ήρθε στη δημοσιότητα πριν από αρκετό καιρό ότι ένας δημοτικός σύμβουλος της δική σας παράταξης είχε πετάξει μπάζα σε κάδους ανακύκλωσης”.
Ειδικότερα, για το θέμα του γυαλιού, ο κ. Μαραγκός επανέλαβε πως, “τους έχουμε παρακαλέσει να κάνουν ξεχωριστά ανακύκλωση για το γυαλί. Μας λένε ότι δεν είναι εύκολο, δεν μπορούν εκείνη την ώρα της δουλειάς να έχουν δύο σακούλες και να τα πετάνε. Όντως έχουμε πρόβλημα. Προσπαθούμε να δούμε με ποιο τρόπο θα τους το επιβάλλουμε. Βάσει νομοθεσίας είναι υποχρεωτικό να κάνουν ανακύκλωση. Διαφορετικά έχει πρόστιμο. Έχουμε κάνει δύο τρεις συστάσεις. Από εκεί και πέρα θα δούμε πώς θα το χειριστούμε”.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κ. Μαυρίκου ρώτησε και για τις άλλες δράσεις ανακύκλωσης που έχει ο Δήμος (ρούχα, αποτσίγαρα, ηλεκτρικές συσκευές), με τον κ. Μαραγκό να επισημαίνει πως συνεχίζονται ενώ ακόμη από το καλοκαίρι και μετά ο Δήμος εξετάζει και ανάπτυξη δράσης για ανακύκλωση καπακιών.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αρνητικό πρόσημο στην ανακύκλωση το 2024
17 Ιαν. 2025 - 6:20 - Με δεμένα χέρια… ο Δήμος για την αποκομιδή της ανακύκλωσης
22 Ιουλ. 2024 - 6:20 - “Αιμορραγία” στην αποκομιδή ανακύκλωσης
20 Ιουν. 2024 - 6:19 - Αντιδήμαρχος σε ρόλο… εργολάβου ανακύκλωσης
10 Ιουν. 2024 - 6:18 - Αυξημένα αντανακλαστικά και παράταση εργολαβίας στην ανακύκλωση
21 Φεβ. 2024 - 6:20