Σε νέο διαγωνισμό προχωρά ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης ώστε να απορροφήσει το ποσό των 74 χιλ. ευρώ για ανακαίνιση κτηριακών υποδομών και εκσυγχρονισμό πληροφοριακών συστημάτων

Αγωνιώδεις προσπάθειες για να μη χαθεί χρηματοδότηση για τα ΚΕΠ

Ν. Σκευοφύλακας: “Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να μη χάσουμε αυτή την ευκαιρία”

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί η Δημοτική Αρχή προκειμένου να μη χάσει τη χρηματοδότηση των 74 χιλ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση ενός εκ των τριών ΚΕΠ του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, καθώς τέλος Μαΐου είναι η καταληκτική ημερομηνία για να υπάρξει ανάδοχος και συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή.

Τον πρώτο άγονο διαγωνισμό διαδέχεται νέα προσπάθεια του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, με τροποποιημένους τους οικονομικούς όρους, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό το έργο για τους δυνητικούς εργολάβους, οι οποίοι μέχρι σήμερα, έχουν γυρίσει την πλάτη.

Συγκεκριμένα, το ακριβές ποσό που παίρνει ο Δήμος ανέρχεται σε 73.784,96 ευρώ και με αυτά τα χρήματα θα βελτιώσει το ΚΕΠ στον Πάγο (ενότητα Άνω Σύρου), καθώς τα υπόλοιπα δύο ΚΕΠ δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα ακίνητα του Δήμου.

Πρέπει να υπενθυμιστεί πως η χρηματοδότηση προέρχεται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Για τις ενέργειες του Δήμου έδωσε απαντήσεις ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών που έχει την ευθύνη των ΚΕΠ, Νίκος Σκευοφύλακας.

“Είμαστε οριακά από χρόνο για να μη χάσουμε τη χρηματοδότηση”

Σαφής ως προς τη μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος για να μπορέσει να αξιοποιήσει το προαναφερθέν ποσό για τη βελτίωση του ενός ΚΕΠ, παρουσιάζεται ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

“Είμαστε οριακά για το έργο. Δυστυχώς, ο πρώτος διαγωνισμός κρίθηκε άγονος γιατί δεν ήρθε κανένας ενδιαφερόμενος. Οι τιμές δεν ήταν προφανώς ελκυστικές για αναδόχους. Και ως εκ τούτου, αποφασίστηκε να γίνει νέος διαγωνισμός με νέους όρους, πιο κοντά στην αγορά.

Γι αυτό “τρέχουμε” τώρα για να προχωρήσουμε τη διαδικασία”, σημείωσε ο κ. Σκευοφύλακας, επισημαίνοντας πως το χρονικό περιθώριο στενεύει.

“Μέχρι τέλος Μαΐου έχουμε περιθώριο και έχουμε συγκρατημένη αισιοδοξία για το θέμα. Η επιθυμία μας είναι να υπάρξει αποτέλεσμα προς όφελος του Δήμου. Ήδη μιλάμε με εργολάβους ώστε να γνωστοποιήσουμε τον νέο διαγωνισμό και να υποβάλουν προσφορές”, πρόσθεσε χαρακτηριστικά, λέγοντας ακόμη πως, “πάμε σε νέο διαγωνισμό γιατί αν κάναμε διαπραγμάτευση, θα έπρεπε να παρέμεναν οι ίδιοι όροι και μάλλον η προσπάθεια δεν θα είχε θετικό αποτέλεσμα”.

Επεσήμανε δε, πως, καθώς “είναι ένα έργο απαραίτητο”, ο Δήμος θα επιδιώξει να υπάρξει παράταση. “Έχουμε ζητήσει και μία επαφή με τον γ.γ. του Υπουργείου Εσωτερικών που έχει στην αρμοδιότητά του τα ΚΕΠ μήπως πάρουμε μία παράταση”, ανέφερε σχετικά με το θέμα.

Το έργο

Ακολούθως, ο κ. Σκευοφύλακας υπενθύμισε πως το έργο θα χαρίσει όφελος σε δύο επίπεδα. “Ειδικότερα, όπως έχει γνωστοποιήσει και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το συγκεκριμένο έργο σχεδιάζεται η αναβάθμιση των υποδομών των ΚΕΠ σε δύο επίπεδα: α. στην ανακαίνιση των κτιριακών υποδομών των ΚΕΠ μέσω αντίστοιχων εργασιών (ανακαινίσεις δαπέδων, φωτιστικών σωμάτων, εγκατάσταση επιγραφών κ.α.) και β. στην προμήθεια tablets για τη χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet για τον έλεγχο ηλεκτρονικών εγγράφων που προσκομίζουν οι πολίτες στα ΚΕΠ”.

Επιπλέον, τόνισε πως, “θα υπάρξει όφελος σε επίπεδο δράσεων εκσυγχρονισμού των πληροφοριακών υποδομών των ΚΕΠ που περιλαμβάνουν: 1. Προμήθεια μηχανογραφικού εξοπλισμού (Η/Υ, Εκτυπωτών, tablets για την χρήση της εφαρμογής gov.gr wallet) για τους χρήστες των ΚΕΠ. 2. Υλοποίηση Συστήματος διαχείρισης επισκεπτών σε 200 ΚΕΠ με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα. Το Σύστημα θα αποτελείται από το σύστημα εκτύπωσης του αριθμού προτεραιότητας καθώς και από τη μονάδα ενημέρωσης του πολίτη για τη σειρά προτεραιότητας. Μέσω web based εφαρμογής η οποία θα είναι hosted στο G-cloud θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πολίτες να κλείνουν ραντεβού στα επιλεγμένα ΚΕΠ και να παίρνουν αριθμό προτεραιότητας για την εξυπηρέτησή τους. Από την ίδια εφαρμογή θα μπορούν να ενημερώνονται τα στελέχη των ΚΕΠ για τα προγραμματισμένα ραντεβού. Η ίδια λειτουργικότητα θα διατίθεται και για τους πολίτες που επισκέπτονται τα ΚΕΠ χωρίς ραντεβού. 3. Προμήθεια tablets μέσω των οποίων θα διατίθεται εφαρμογή για την υπογραφή εγγράφων από τους εξυπηρετούμενους πολίτες καθώς και εφαρμογή αξιολόγησης από αυτούς των παρεχόμενων υπηρεσιών”.

Διευκρίνισε ακόμη πως, “ο προϋπολογισμός των τριών δράσεων για τα 324 ΚΕΠ της χώρας ανέρχεται σε 32.968.818,00 ευρώ, μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ (προϋπολογισμός με ΦΠΑ 40.881.335,04 ευρώ) και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGeneration EU, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας “Ελλάδα 2.0”.

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση αν υπήρχαν ιδιόκτητα ΚΕΠ

Ωστόσο, πρέπει να υπενθυμιστεί πως σύμφωνα με όσα είχε επισημάνει ο αναπληρωτής προϊστάμενος της διεύθυνσης των ΚΕΠ, Κώστας Χατζηδάκης, ο Δήμος θα μπορούσε να πάρει μεγαλύτερη χρηματοδότηση, αν είχε τη λειτουργία των ΚΕΠ σε ιδιόκτητα ακίνητα.

“Καλό θα ήταν όλα τα ΚΕΠ του Δήμου να λειτουργούν σε δημοτικά ακίνητα, ώστε να μη χάνονται χρηματοδοτήσεις που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσε να πάρει ο Δήμος για να βελτιώσει ακόμη περισσότερο τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες”, είχε επισημάνει σε δημόσια συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, εξηγώντας πως, “ουσιαστικά είναι ένα πρόγραμμα που “τρέχει” από το 2022. Δεν προχώρησε γρήγορα και έχουμε φτάσει σε ημερομηνίες σχετικά κοντά (σ.σ. με τη λήξη). Ελπίζουμε να προλάβουμε. Θα ήταν καλύτερο αν υπήρχε ένα ιδιόκτητο ΚΕΠ του Δήμου, γιατί θα μπορούσε να απορροφήσει περισσότερα χρήματα τόσο από αυτή τη χρηματοδότηση, όσο και από άλλες που ενδεχομένως θα προκύψουν στο μέλλον”.

Κλείνοντας τις δηλώσεις του, είχε εξηγήσει πως, “δεν υπάρχει ιδιόκτητο ΚΕΠ στον Δήμο. Της Ερμούπολης είναι σε ενοικιαζόμενο κτήριο και το ΚΕΠ της Ποσειδωνίας είναι ιδιόκτητο και το ΚΕΠ των Ταλάντων είναι σε κτήριο που έχει παραχωρηθεί από τον ΟΑΕΔ. Ελπίζουμε να πάει καλά και να απορροφήσουμε τα χρήματα. Είναι χρήματα που προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και είναι μία ευκαιρία. Δεν έχει συμμετοχή ο Δήμος. Αφορά ένα πανελλαδικό έργο. Αλλάζει ο εξοπλισμός και η εικόνα”.