Βρέθηκε ανάδοχος για το πολυσυζητημένο έργο και θα προχωρήσει σε σύμβαση ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης

Στο παρά πέντε σώθηκαν 200 χιλ. ευρώ για τους παιδικούς σταθμούς

“Ανάσα” για παρεμβάσεις άκρως απαραίτητες που θα βελτιώσουν τα δημοτικά ακίνητα

Καρποφόρα ήταν η ύστατη προσπάθεια αναζήτησης εργολάβου για το έργο των παιδικών σταθμών του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης, με αποτέλεσμα όπως όλα δείχνουν, το ποσό των 200 χιλ. ευρώ να διατηρείται στο ταμείο του για απαραίτητες επισκευές και αλλαγή κουφωμάτων.

Μετά από τρεις άγονες διαγωνιστικές προσπάθειες, ο Δήμος προχώρησε με διαπραγμάτευση όσον αφορά στο έργο προσαρμογής των παιδικών σταθμών με την ισχύουσα νομοθεσία, προκειμένου να “τρέξει” μετά το καλοκαίρι τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Την ικανοποίησή του εκφράζει με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, καθώς επισημαίνει πως τα δημοτικά ακίνητα που καθημερινά φιλοξενούν παιδιά, θα βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής για τα ίδια. Σε παρόμοιο τόνο μίλησε και ο αναπληρωτής προϊστάμενος, Δαυίδ Διακοδημητρίου, τονίζοντας πως λογικά το έργο - αφού συμβασιοποιηθεί εντός των ημερών - θα αρχίσει να υλοποιείται από το καλοκαίρι και μετά.

Υπενθυμίζεται πως η χρηματοδότηδη προέρχεται από τον ΦΙΛΟΔΗΜΟ και αν ο Δήμος δεν έβρισκε ανάδοχο, θα την έχανε στο τέλος Μαΐου.  

Θετική έκβαση μετά από πολύμηνη αγωνία

Από την πλευρά του, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως πλέον υπάρχει εργολάβος που θα πάρει το έργο. “Υπήρξε αποδοχή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης. Βρέθηκε εργολάβος. Θα έρθει στη συνεδρίαση της Πέμπτης στη Δημοτική Επιτροπή ώστε να το αποδεχθούν τα μέλη της. Κι αυτό για να μπορέσει να συμβασιοποιηθεί το έργο. Παίζουμε με τις ημερομηνίες και “τρέχουμε” ώστε από μέρα σε ημέρα να προλάβουμε να συμβασιοποιήσουμε”, ανέφερε, εξηγώντας πως, “είναι ένα έργο πολύ σημαντικό για τους παιδικούς σταθμούς”.

“Ήταν ένα μεγάλο άγχος και για εμάς στην Τεχνική Υπηρεσία και για τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο, Γιάννη Βουτσίνο, καθώς και για την Κοινωνική Υπηρεσία. Ο παιδικός σταθμός Ξηροκάμπου είναι υπό μερική άρση λειτουργίας (κάτω όροφος) και αυτό το έργο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των παιδικών σταθμών”, συμπλήρωσε.

Αποτέλεσμα μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς

Παρομοίως, ο κ. Διακοδημητρίου ανέφερε πως υπήρξε αποτέλεσμα μετά από τρεις άκαρπους διαγωνισμούς. “Για τους παιδικούς σταθμούς κάναμε τον τέταρτο διαγωνισμό. Προχωρήσαμε με διαπραγμάτευση και έχουμε έναν ανάδοχο. Άρα, πάμε σε συμβασιοποίηση και μάλιστα πάμε με πολύ γρήγορα βήματα”, σημείωσε, εξηγώντας πως, “έχουμε κάνει κάποιες ενέργειες για να πάμε σε παράταση για λίγες ημέρες”.

Την ίδια ώρα, διευκρίνισε πως, “έκανε ενέργειες το γραφείο Προγραμματισμού όχι για παράταση στο έργο, αλλά για παράταση στην υπογραφή της σύμβασης καθώς ήταν μέχρι 31/5”, ενώ υπογράμμισε πως, “επειδή είναι πολύ οριακά - αν και πιστεύω θα προλάβουμε - θέλουμε να είμαστε καλυμένοι”.

Ο ίδιος εκτίμησε πως, “πιστεύω θα μας δώσουν την παράταση για να υπογράψουμε τη σύμβαση, αφού είμαστε σε προχωρημένο στάδιο και έχουμε ανάδοχο”. Ως εκ τούτου, πρόσθεσε πως, “ελπίζουμε πως θα υπογραφεί η σύμβαση το ταχύτερο”.

Δεν χάνεται η χρηματοδότηση

Μιλώντας ειδικότερα για την προσπάθεια από πλευράς Δήμου, τόνισε πως ο σκοπός ήταν να μη χαθεί η χρηματοδότηση. “Προσπαθούμε να μη χαθούν τα 200 χιλ. ευρώ. Είχαμε κάνει τροποποίηση των όρων στον τελευταίο διαγωνισμό, αξιοποιώντας το άρθρο 32 του Ν. 4412 που επιτρέπει να γίνει η αλλαγή όρων για να κάνουμε διαπραγμάτευση χωρίς δημοσίευση, μετά από τρεις άγονους διαγωνισμούς. Οπότε αυξήθηκαν κάποιες τιμές στα κουφώματα και κάποια άλλα πράγματα γιατί η αγορά ξεπερνά τις προβλέψεις που κάνουμε κάθε φορά”. Συμπλήρωσε πως, αυτός ήταν και ο λόγος που ανταποκρίθηκε εργολάβος. “Πιστεύουμε ότι ο εργολάβος θα είναι συνεπής και θα το κάνει”, ανέφερε ακόμη, εξηγώντας παρακάτω τον χρόνο που θα “τρέξει” το έργο.

Έναρξη προς τα τέλη καλοκαιριού

“Όταν υπογράψουμε τη σύμβαση, μετά, θα έχουμε έναν χρόνο για την πραγματοποίηση του έργου. Οπότε, μετά δεν είναι καθόλου πιεστικά τα πράγματα”, εξήγησε, λέγοντας πως, “πιεστικά ήταν μέχρι σήμερα τα πράγματα για να υπογράψουμε τη σύμβαση”.

Άρα, το διάστημα που θα υλοποιηθεί το έργο θα ακολουθήσει. “Παράλληλα με τη λειτουργία των σταθμών δεν γίνεται το έργο. Άρα, να “τρέξει” άμεσα, θα ήταν δύσκολο. Κι αυτό επειδή έχουμε παραγγείλει κουφώματα, πρέπει να κατασκευαστούν αυτά και να έρθουν”. Άρα, πρόσθεσε: “Εκτιμώ πως θα πάμε προς το τέλος καλοκαιριού”.

Το έργο

Τέλος, μιλώντας για τον “χαρακτήρα” του έργου ο κ. Διακοδημητρίου επεσήμανε τα εξής: “Οι βασικές εργασίες είναι τα κουφώματα να αλλαχθούν και να γίνουν σύμφωνα με τις προδιαγραφές για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, να καλυφθούν κάποιες ανισοσταθμίες που έχουν παιδικοί σταθμοί και κυρίως της οδού Κ. Μαρούλη που έχει κάποια σκαλάκια εσωτερικά και πρέπει να γίνει εκεί μία τροποποίηση.  Επίσης, κάποια βαψίματα με κάποια χρώματα αντιμουχλικά αλλά κυρίως τα κουφώματα. Το 50 - 60% του έργου είναι τα κουφώματα”.

Πιο αναλυτικά και βάσει μελέτης για τον κάθε σταθμό προβλέπονται τα εξής: Ειδικότερα, ο παιδικός σταθμός του Βήσσα χρειάζεται παρεμβάσεις εντός και εκτός αιθουσών. Ενδεικτικά πρέπει να γίνουν: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Ελαιοχρωματισμός κουφωμάτων. Αποκατάσταση στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος οφειλόμενων στη διάβρωση του οπλισμού εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αυλειο χώρο του σταθμού. Επιστρώσεις δαπέδων με ελαστικά πλακίδια ασφαλείας διαστάσεων 50εκΧ50εκ και πάχους 3,00εκ. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Επιπλέον, για τον παιδικό και βρεφικό σταθμό Ξηροκάμπου προβλέπονται τα εξής: Αντικατάσταση δαπέδων με μοκέτα. Επίστρωση δαπέδου με ομογενοποιημένα φύλλα βινυλίου (PVC) σε ρολά ή πλακίδια. Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση σιδηρών κιγκλιδωμάτων. Επισκευή – χρωματισμός κιγκλιδωμάτων. Κατασκευή – επισκευή επιχρίσματων - οροφοκονιαμάτων εντός του κτιρίου αλλά και εξωτερικά. Χρωματισμοί επιφανειών εξωτερικά και εσωτερικά του κτιρίου. Καθαίρεση υπάρχουσας πέργολας και κατασκευή νέας πέργολας στον αύλειο χώρο του σταθμού. Τέλος, όσον αφορά τις ανάγκες στον παιδικό σταθμό της οδού Κ. Μαρούλη προγραμματίζονται μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα: Αντικατάσταση κουφωμάτων. Αντικατάσταση ψευδοροφής διακοσμητικής, από πλάκες μοριοσανίδων MDF. Κατασκευή γυψοσανίδων ανθυγρων, με μεταλλικό σκελετό τοιχοπετάσματος. Κατασκευή ράμπας και τοποθέτηση χειρολισθήρα εντός του κτιρίου. Προμήθεια και τοποθέτηση προστατευτικού χωρίσματος, φράχτη και πόρτας για την περίφραξη χώρου. Κατασκευή τοιχοποιίας με θερμομόνωση.