Παραμένει αποκλεισμένο κεντρικό σημείο στα Βαπόρια, από το οποίο είχαν αποκολληθεί πέτρες από τον τοίχο αντιστήριξης αρχές Φεβρουαρίου

Χωρίς αποκατάσταση μία “ανάσα” πριν το καλοκαίρι

Αναζητά λύση ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για να “τρέξει” την επισκευή του, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών

Αποκλεισμένο και χωρίς αποκατάσταση παραμένει κεντρικό τμήμα δρόμου στην περιοχή Βαπόρια, στο οποίο δεν έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες αποκαταστάσεις μετά από την αποκόλληση μέρους του τοιχίου αντιστήριξης και ενώ η Σύρος μετρά αντίστροφα για το καλοκαίρι και την αυξημένη επισκεψιμότητα.

Ειδικότερα, πέτρες είχαν υποχωρήσει τον περασμένο Φεβρουάριο, προκαλώντας ανησυχία για την κατάσταση σε μία από τις πλέον προβεβλημένες και ιδιαίτερου κάλλους περιοχές της πόλης και του ιστορικού κέντρου.

Ουσιαστικά, το τμήμα που είχε υποχωρήσει, άμεσα είχε περιφραχτεί, ώστε να μην πλησιάζουν πεζοί, αλλά και να μην προσεγγίζουν οχήματα. Αν και δέσμευση της Δημοτικής Αρχής είχε αποτελέσει πως θα επιδιωχθεί αποκατάσταση το ταχύτερο, ωστόσο, μέχρι σήμερα δύο μήνες μετά από το συμβάν, δεν έχει “επουλωθεί” η πληγή… στο πολυφωτογραφημένο σημείο της πόλης.

Πρακτικά, η περιοχή στην οποία αναπτύσσονταν και τραπεζοκαθίσματα, σήμερα έχει μερικά κιγκλιδώματα για να μην είναι προσεγγίσιμο το “επικίνδυνο” τμήμα, ωστόσο, οδηγοί οχημάτων και μηχανών εξακολουθούν να σταθμεύουν.

Το φωτογραφικό υλικό της “Κοινής Γνώμης” αποτυπώνει τη σημερινή κατάσταση, για την οποία ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, επισημαίνει στην εφημερίδα πως ο Δήμος αναζητά λύση το συντομότερο, ώστε να γίνει η απαιτούμενη αποκατάσταση.

Υπογραμμίζει δε, πως, δεν τίθεται προβληματισμός για χειροτέρευση της κατάστασης, αφού έχει ελέγξει το σημείο η Υπηρεσία, πραγματοποιώντας αυτοψίες για να διαπιστωθεί το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο, επαναλαμβάνει πως το θέμα πρέπει να “κλείσει” άμεσα.

Προς αυτή την κατεύθυνση, επισημαίνει πως ο Δήμος θα επιδιώξει να κάνει μεμονωμένη παρέμβαση, ασχέτως αν υπάρχουν στον προϋπολογισμό χρήματα για εργολαβία σχετικά με τις ανάγκες αποκατάστασης τοιχίων αντιστήριξης, καθώς για ένα συνολικότερο έργο για παρόμοιες ανάγκες σε όλη τη Σύρο, θα πρέπει να προηγηθεί η χρονοβόρα διαδικασία του διαγωνισμού.

Φραγκίσκος Βακόνδιος: “Αναζητούμε τρόπο”

Ερωτηθείς σχετικά με την κατάσταση στα Βαπόρια, για την οποία εδώ και δύο μήνες δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη, ανέφερε: “Ψάχνουμε τρόπο για να αποκατασταθεί το τοιχίο αντιστήριξης. Δεν υπάρχει σήμερα ανοικτό έργο γι' αυτή την ανάγκη, αλλά θέλουμε το συντομότερο να αποκατασταθεί. Είχε αναφέρει και σε Δημοτική Επιτροπή ο διευθυντής των Τεχνικών Υπηρεσιών πως θα καθυστερήσει κάπως γιατί δεν υπάρχει ενεργό έργο. Είναι σε ένα σημείο  δύσκολο, αλλά ψάχνουμε τρόπο για να το αποκαταστήσουμε”.

Στην παρατήρηση αν η αποκατάσταση θα “τρέξει” μέσω συνολικότερης εργολαβίας, διευκρίνισε: “Αν πάμε με συνολικότερη εργολαβία, τότε η αποκατάσταση θα γίνει σίγουρα μετά το καλοκαίρι. Δηλαδή θα είναι πολύ αργά. Εμείς θέλουμε μήπως βρεθεί τρόπος ώστε να φτιαχτεί το σημείο τώρα, άμεσα”.

Επεσήμανε δε, πως αυτό θα γίνει με πόρους του Δήμου, καθώς η αναζήτηση χρηματοδότησης, θα προϋπέθετε εκπόνηση μελέτης. “Θα είναι με χρήματα του Δήμου για να γίνει γρήγορα. Αν πάμε σε πρόγραμμα, θα πρέπει να γίνει η μελέτη και θα πάει αρκετά πίσω. Σε όλο το νησί υπάρχουν πολλά προβλήματα σε τοίχους αντιστήριξης και σε πολλές Κοινότητες (περιοχές) και στην Ερμούπολη. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία όλα είναι καταγεγραμμένα”.

Στην ερώτηση, τί ποσό διαθέτει ο Δήμος για τέτοιες ανάγκες, απάντησε τα εξής: “Στο Τεχνικό Πρόγραμμα ο Δήμος έχει το ποσό των  120 χιλ. ευρώ για να βγει έργο για επισκευή τοίχων αντιστήριξης και τοίχων στους δρόμους. Αυτό πρέπει να δημοπρατηθεί και θα αργήσει να ξεκινήσει. Οπότε επειδή είναι κάτι που θα πάρει χρόνο, γι' αυτό αναζητούμε μία συντομότερη παρέμβαση. Άλλωστε είναι σε ένα ιδιαίτερο σημείο, πολύ προβεβλημένο που προσελκύει κόσμο και ο στόχος είναι να γίνει κάτι όσο πιο άμεσα”.

Παραμένουν οι αποκλεισμοί για τους πολίτες 

Ο κ. Βακόνδιος ρωτήθηκε για το αν υπάρχει κίνδυνος νέων αποκολλήσεων ή υποχώρησης μέρους του τοιχίου, επισημαίνοντας πως δεν τίθεται τέτοιο θέμα. “Υπάρχει μία ζημιά στον τοίχο αντιστήριξης του δρόμου που πρέπει να αποκατασταθεί. Έγινε αυτοψία από την Τεχνική Υπηρεσία και αυτή η ζημιά που είδαν, αυτή χρειάζεται επισκευή”, σημείωσε, εξηγώντας πως μέχρι την παρέμβαση που θα “επουλώσει” το πρόβλημα, παραμένουν οι αποκλεισμοί.

“Υπάρχει αντίστοιχη απόφαση από το Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου – Ερμούπολης και βάσει αυτής, αποκλείστηκε η πρόσβαση για οχήματα. Αυτό να τηρείται”, ανέφερε ο κ. Βακόνδιος, απαντώντας καταφατικά και στην ερώτηση, αν μέχρι τότε δεν θα δοθεί χώρος για τραπεζοκαθίσματα. “Όχι. Μέχρι να γίνει η αποκατάσταση, το σημείο δεν θα έχει τραπεζοκαθίσματα”, ξεκαθάρισε σε απόλυτο τόνο.