Διαγωνισμός από την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου με χρηματοδότηση ύψους 290 χιλ. ευρώ για το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Μεγάλα έργα για δύο δημοτικά σχολεία της Σύρου

Αντικαταστάσεις κουφωμάτων, επισκευή τουαλετών και ανακατασκευή των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ

Στις αναπάντητες ανάγκες της σχολικής κοινότητας του 4ου Δημοτικού, αλλά και του 6ου Δημοτικού Σχολείου Ερμούπολης, έρχεται να βάλει τέλος η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, με έργο που έβγαλε σε διαγωνισμό, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση ύψους 290 χιλ. ευρώ, προκειμένου να γίνουν αντικαταστάσεις κουφωμάτων, επισκευές τουαλετών και ανακατασκευή των γηπέδων μπάσκετ και βόλεϊ.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαθητές και εκπαιδευτικοί σε καθημερινή βάση, έχουν επισημανθεί πολλάκις προς την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ο οποίος έχει καταγράψει τις ανάγκες. Παλιά κουφώματα από τα οποία εισέρχεται νερό της βροχής τον χειμώνα, αλλά και αθλητικοί χώροι που τα τελευταία χρόνια δεν έχουν δεχθεί καμία απολύτως συντήρηση ή αποκατάσταση, “πρωταγωνιστούν” αρνητικά στον μακρύ κατάλογο των αναγκών των σχολικών μονάδων.

Στο πλαίσιο της ανταπόκρισής της στα πολλά αιτήματα για τα σχολεία των Κυκλάδων, για μία ακόμη φορά η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου και ειδικότερα ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης, φρόντισαν να εξασφαλίσουν το ποσό των 290 χιλ. ευρώ για το 4ο Δημοτικό Σχολείο και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ώστε το ταχύτερο να υπάρξει εργολαβία που θα εκτελέσει τις απαραίτητες εργασίες.

Πρόκειται για μία χρηματοδότηση που έρχεται σε συνέχεια κι άλλων ποσών που έχει διαθέσει η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου στο παρελθόν για τις ανάγκες σχολικών μονάδων της Σύρου. Ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος υπέγραψε τη σχετική διακήρυξη του διαγωνισμού, ο οποίος κλείνει τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου. Όταν θα υπάρξει ανάδοχος, θα συμβασιοποιηθεί το έργο, η υλοποίηση του οποίου θα προχωρήσει το συντομότερο και σε διαστήματα που δεν θα επηρεαστεί η λειτουργία των δύο σχολείων.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εκφράζει με δηλώσεις του στην “Κοινή Γνώμη” ο Γιώργος Λεονταρίτης.

Σημειώνεται πως η χρηματοδότηση θα προέλθει από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με απόφαση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου για τη Σύρο και θα ωφεληθούν  όπως προαναφέρθηκε το 4ο Δημοτικό Σχολείο και(!) το Νηπιαγωγείο, καθώς και το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης.

Παρεμβάσεις ουσίας για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης

Σοβαρές ανάγκες αναμένεται να καλυφθούν  στο 4ο Δημοτικό Ερμούπολης, ένα σχολείο που μετρά αρκετές δεκαετίες ζωής και που έχει να δεχθεί μεγάλες συντηρήσεις εδώ και μακρό χρονικό διάστημα.

Συγκεκριμένα, η Περιφέρεια στον διαγωνισμό που υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης, Γιώργος Χατζημάρκος και έβγαλε στον "αέρα", προβλέπει τη διάθεση χρημάτων για αντικαταστάσεις στα εξωτερικά κουφώματα της σχολικής μονάδας, καθώς επίσης για την επισκευή τουαλετών αλλά και την ανανέωση και επισκευή του προαύλιου χώρου του 4ου Δημοτικού. Πρόκειται για παρεμβάσεις που θα βελτιώσουν τις συνθήκες παραμονής μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο και κυρίως τη χειμερινή περίοδο.

Σύμφωνα με τη μελέτη για το 4ο Δημοτικό Σχολείο, “για τη συντήρηση της σχολικής μονάδας προβλέπονται αντικαταστάσεις εξωτερικών κουφωμάτων της νέας κτηριακής μονάδας και επιλεγμένων στοιχείων αιθουσών και στους δύο ορόφους αυτού, λόγω της κακής κατάστασης και της παλαιότητας των υφισταμένων”.

Επισημαίνεται μάλιστα πως, “τα αίτια που συνέβαλαν στην κακή κατάστασή τους είναι κυρίως η παλαιότητά τους και η μακροχρόνια έκθεσή τους στις καιρικές συνθήκες (ηλιακή ακτινοβολία, βροχή κλπ), με συνέπεια να έχουν αλλοιωθεί και σαπίσει τμήματα της περιμετρικής κάσας τους αλλά και των τζαμιλικιών (πηχάκια, περιθώρια κ.α.)”.

Συνέπεια της ανωτέρω κατάστασης είναι η έλλειψη στεγανότητας, η εισροή νερού της βροχής και οι θερμικές απώλειες που σημειώνονται και κυρίως το χειμώνα με τις κακές καιρικές συνθήκες.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται ακόμη, η αντικατάσταση των παλαιών κουφωμάτων με νέα κουφώματα γερμανικού τύπου σύγχρονων προδιαγραφών θα προσφέρουν και σημαντική εξοικονόμηση στη θέρμανση και στην ψύξη.

Πέραν των ανωτέρω, στην ίδια μελέτη για το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης γνωστοποιείται πως προβλέπεται η ανακατασκευή των τουαλετών με την τοποθέτηση πλακιδίων στα δάπεδα και στους τοίχους καθώς και η αντικατάσταση των ειδών υγιεινής. Επιπλέον, στην αίθουσα πληροφορικής θα τοποθετηθεί νέο δάπεδο, ηχοαπορροφητικό και αντιστατικό, ενώ στο δώμα θα κατασκευαστεί υγρομόνωση.

Στην τελική φάση των εργασιών θα ανακαινιστούν οι χρωματισμοί του σχολείου τόσο εσωτερικά, όσο και εξωτερικά. Τέλος, για το 4ο Δημοτικό Σχολείο προβλέπονται εργασίες για την επισκευή του υφιστάμενου γηπέδου μπάσκετ και η αποκατάσταση αντιολισθηρής επιφάνειας.

Νέο προαύλιο για το 6ο Δημοτικό Σχολείο

Στον ίδιο διαγωνισμό επισημαίνεται και το βασικό έργο που θα γίνει για το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Αυτό θα αφορά στην ανακατασκευή του γηπέδου μπάσκετ και βόλεϊ, χώρος που σήμερα φέρει αρκετές φθορές. Πρέπει να υπενθυμιστεί άλλωστε, πως τόσο η διεύθυνση του σχολείου, όσο και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων είχαν επισημάνει προς πάσα κατεύθυνση τις αναπάντητες ανάγκες του σχολείου, με μία βασική εξ αυτών να αφορά στην κατάσταση του προαύλιου χώρου.

Αξιοπιστία και έργα για τα παιδιά

Αναφορικά με την ουσιαστική στήριξη της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου στις ανάγκες των σχολικών μονάδων, μίλησε ο Γιώργος Λεονταρίτης.

“Με πολλή χαρά χρηματοδοτούμε και το συγκεκριμένο έργο γιατί πάντα με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη νεολαία, προσπαθούμε να συμβάλουμε ούτως ώστε τα σχολικά κτήρια να είναι αντάξια της εποχής και αντάξια των αναγκών της μαθητιώσας νεολαίας μας. Από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων μας, - παρότι δεν είναι στις αρμοδιότητές μας η κατασκευή και η συντήρηση των σχολικών μονάδων, όπως είναι γνωστό είναι αποκλειστική αρμοδιότητα του Α΄ βαθμού της Αυτοδιοίκησης, δηλαδή των Δήμων -, η Περιφέρεια έχει ανακατασκευάσει και βελτιώσει το σύνολο σχεδόν των σχολικών μονάδων στα νησιά μας, σε όλα τα νησιά μας. Και το κάνουμε με πολλή αγάπη για τα παιδιά μας και με μεγάλο αίσθημα ευθύνης και είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να το κάνουμε όσο θα βρίσκουμε χρηματοδοτήσεις και θα είναι εφικτό να κάνουμε παρεμβάσεις”, ανέφερε σχετικά ο αντιπεριφερειάρχης, τονίζοντας παρακάτω πως έχει αξία στη σημερινή εποχή, ο λόγος των πολιτικών με τα έργα τους να ταυτίζονται, κυρίως όταν οι υποθέσεις αφορούν στα παιδιά.

“Σε μία εποχή που διαπιστώνουμε όλοι ότι τριγύρω μας όλα είναι θολά, ιδιαίτερα στην πολιτική ζωή είναι πάρα πολύ σημαντικό, ειδικά όταν έχουμε συνομιλητές τα παιδιά, να  τους αποδεικνύουμε ότι υπάρχει και η άλλη πλευρά της πολιτικής. Η πολιτική που είναι αξιόπιστη, που τηρεί τις δεσμεύσεις της και τις υποσχέσεις της και που προτάσσει τις ανάγκες της νεολαίας και της παιδείας μας”, πρόσθεσε, εκφράζοντας τέλος την ικανοποίησή του για τη διαχρονική στάση της Περιφερειακής Αρχής. “Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος γιατί ως Περιφερειακή Αρχή, αυτό προσπαθούμε  να το αποδεικνύουμε καθημερινά, συμβάλλοντας και για την ανακατασκευή και βελτίωση όλων των σχολικών μονάδων και όλων των αθλητικών χώρων που αφορούν τη νεολαία μας”, κατέληξε στις δηλώσεις του.