Εντονότατη κριτική στη Δημοτική Αρχή Σύρου – Ερμούπολης για την καθυστέρηση με την οποία κινείται αναφορικά με την τουριστική ανάπτυξη του νησιού

Δέκα μέρες πριν το καλοκαίρι η έγκριση τουριστικού πλάνου

Παρεμβάσεις για την απαξίωση της Επιτροπής Τουρισμού με ευθύνη της αντιδημάρχου, Χρηστιάννας Πάπιτση

Με σοβαρή καθυστέρηση τέθηκε προς έγκριση στο Δημοτικό Συμβούλιο το τουριστικό πλάνο για τη Σύρο, αφού το νησί σε δέκα ημέρες μπαίνει επισήμως στην τουριστική σεζόν και όλο αυτό το διάστημα δεν είχε την ευκαιρία για οργανωμένες δράσεις προβολής που θα ενίσχυαν το προφίλ του στις αγορές του τουρισμού.

Κριτική και έντονα πυρά δέχθηκε για μία ακόμη φορά η αρμόδια αντιδήμαρχος, Χρηστιάννα Πάπιτση, τόσο για την αργοπορία με την οποία έφερε το πλάνο τουριστικών δράσεων για φέτος, όσο και για τη θεσμική απαξίωση συλλογικών οργάνων με ευθύνη της, όπως η Επιτροπή Τουρισμού, αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο. Συγκεκριμένα, βρέθηκε στο στόχαστρο καθώς υποστηρίχθηκε πως δεν ακολούθησε χρονικά σωστές διαδικασίες για την έγκριση του τουριστικού πλάνου, αφού αυτό έπρεπε να έχει περάσει πρώτα από Επιτροπή Τουρισμού, κατόπιν από Δημοτική Επιτροπή και μετά από Δημοτικό Συμβούλιο, ενώ η κ. Πάπιτση τελικά πραγματοποίησε συνεδρίαση της 3μελους Επιτροπής Τουρισμού τον Απρίλιο, δηλαδή έναν μήνα μετά από τη σχετική συζήτηση στη Δημοτική Επιτροπή. Η πλευρά της μείζονος μειοψηφίας ζήτησε απαντήσεις από την ίδια, η οποία υποστήριξε πως έκανε τον Απρίλιο Επιτροπή Τουρισμού γιατί μέλος της αντιπολίτευσης που συμμετέχει σε αυτήν, αμφισβήτησε ότι έγινε συνεδρίαση για το τουριστικό πλάνο τον Φεβρουάριο.

Επί της ουσίας, ασκήθηκε κριτική στην κ. Πάπιτση αναφορικά με το γεγονός πως – σε αντίθεση με όσα λέει -, δεν ακολουθεί το εκπονημένο από την Toposophy 5ετες στρατηγικό σχέδιο για τον Τουρισμό, επιλέγοντας να χαράζει η ίδια έναν δικό της δρόμο για το παρόν και το μέλλον της Σύρου, τουριστικά.

Παράλληλα, τονίστηκε ξανά πως δεν λειτουργεί συλλογικά, αφού έχει θέσει εκτός Επιτροπής Τουρισμού εκπροσώπους φορέων και επαγγελματικούς κλάδους που συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό.

“Θεσμική απαξίωση συλλογικών οργάνων”

Ειδικότερα, το μέλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Γιάννης Κεράνης ανέδειξε με σαφή τρόπο τις κινήσεις της αντιδημάρχου ως προς το θέμα των συνεδριάσεων. Ο ίδιος θέλησε να επισημάνει ουσιαστικά πως η κ. Πάπιτση δεν είχε κάνει συνεδρίαση της Επιτροπής Τουρισμού, πριν το θέμα συζητηθεί στη Δημοτική  Επιτροπή και άρα δεν υπήρχε σχετική εισήγηση – γνωμοδοτική απόφαση.

“Για ποιο λόγο το τουριστικό πλάνο τα έκανε άνω κάτω θεσμικά και πέρασε στις 21/3 στη Δημοτική Επιτροπή, στις 19/4 έγινε εισήγηση της Τουριστικής Επιτροπής – έναν μήνα μετά -, και ακόμη έναν μήνα μετά, στις 20/5 περνά από Δημοτικό Συμβούλιο;” ρώτησε ο κ. Κεράνης, ζητώντας απάντηση για το νόημα αυτών των κινήσεων. “Και με τι εισήγηση πέρασε από τη Δημοτική Επιτροπή τον Μάρτιο όταν στην Τουριστική πέρασε τον Απρίλιο;”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως η αρμόδια αντιδήμαρχος, με τη στάση της “απαξιώνει θεσμικά την Τουριστική Επιτροπή και το Δημοτικό Συμβούλιο”.

Επιπλέον, έθεσε και το ερώτημα, γιατί η ίδια φέρνει προς έγκριση πρακτικά για δράσεις που έχουν προηγηθεί χρονικά. “Με την απόφασή μας θα επικυρώσουμε τα πρακτικά της Τουριστικής Επιτροπής του Ιανουαρίου ή Φεβρουαρίου σε εκδηλώσεις που ήδη έχουν γίνει. Για ποιο λόγο να τα επικυρώσουμε; Εσείς είπατε ότι τότε είχε γίνει Τουριστική Επιτροπή, τι να επικυρώσουμε;”, συμπλήρωσε, προβαίνοντας και σε άλλες παρατηρήσεις.

“Φέρνετε πλάνο δράσεων ενώ έχει περάσει η περίοδος προβολής”

“Έμαθα από συνάδελφο ότι καταστρέψατε και πετάξατε όλα τα φυλλάδια τα τουριστικά που υπήρχαν για τη Σύρο, χωρίς όμως να έχετε βγάλει νέα”, πρόσθεσε ακόμη ο κ. Κεράνης, εξηγώντας μάλιστα πως η ίδια θέτει προς ψήφιση το τουριστικό πλάνο, ενώ για φέτος έχει παρέλθει η βασική περίοδος προβολής των προορισμών. “Επίσης, έχουμε ένα τουριστικό πλάνο με 250 χιλ. ευρώ συν ΦΠΑ, δηλαδή 310 χιλ. ευρώ. Είναι φαραωνικό για τον Δήμο μας. Είναι σχεδόν τριπλάσιο από κάθε άλλη χρονιά και το περνάμε τέλος Μαΐου. Έως να εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη θα πάμε Ιούνιο. Δηλαδή δεν είναι πολύ αργά τον Ιούνιο που έχει τελειώσει περίοδος προβολής να δαπανήσουμε 310 χιλ. ευρώ για ποιο λόγο; Σε έξι μήνες μέσα στο 2024 πού θα τα δαπανήσουμε αυτά;”, ρώτησε.

Σε παρόμοιο τόνο, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης του Άρη Ρώτα, Γιάννης Βρούτσης έθεσε ερώτημα για τη μη πρόβλεψη συνεργασίας με την Toposophy. “Υπάρχει δαπάνη για τον τουριστικό manager; Καμία, δεν υπάρχει πουθενά. Και θέλω να μου πείτε γιατί υπάρχει και στο προεκλογικό φυλλάδιο της παράταξής σας ότι θα συνεχίσετε οτιδήποτε έχει σχέση με την Toposophy που ήταν ο σχεδιαστής του στρατηγικού πλάνου, αν το τουριστικό πλάνο δεν είναι συμβατό με τον στρατηγικό σχεδιασμό του Δήμου μας”.  

“Αμφισβήτησε μέλος της αντιπολίτευσης ότι συνεδρίασε η Τουριστική Επιτροπή”

Σε απαντήσεις προχώρησε η κ. Πάπιτση, εξηγώντας πως η νέα συνεδρίαση της Τουριστικής Επιτροπής προκλήθηκε καθώς ο Γιάννης Βουτσίνος (Ζαννάκι) από την αντιπολίτευση αμφισβήτησε ότι η πρώτη συνάντηση των μελών της Τουριστικής Επιτροπής ήταν συνεδρίαση.

“Καταρχήν η πρώτη Επιτροπή Τουρισμού έγινε τέλος Φεβρουαρίου. Είχε βγει 20 Φεβρουαρίου η πρόσκληση από τη διοικητική υπάλληλο που είχα μέχρι εκείνες τις ημέρες. Στις 23 Φεβρουαρίου το απόγευμα έγινε η πρώτη συνεδρίαση για το τουριστικό πλάνο και τις εκδηλώσεις οι οποίες είχαν έρθει εκείνη την ημέρα. Ο κ. Γιάννης Βουτσίνος (Ζαννάκι) στη συνέχεια, αφού η Υπηρεσία έγραψε τα πρακτικά, - όπως έκανε πάντα και επί κ. Κουταβά η ίδια διοικητική υπάλληλος μέχρι πριν δύο μήνες που σταμάτησε να εργάζεται - , έκανε τα ίδια πράγματα. Εγώ είμαι αντιδήμαρχος, δεν κάνω διοικητικές πράξεις. Τις κάνουν οι αρμόδιοι υπάλληλοι”, επεσήμανε η ίδια, εξηγώντας συγκεκριμένα πως, “αμφισβήτησε ο κ. Γιάννης Βουτσίνος ότι έγινε συνεδρίαση, ωστόσο είχε έρθει στη Δημοτική Επιτροπή το πλάνο”.

Σχετικά με τον χρόνο εκτέλεσης του τουριστικού πλάνου, διευκρίνισε: “Γράφτηκε η απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής ότι είναι για διετία και όχι για ένα έτος αυτό το ποσόν”. Πρόσθεσε δε, πως, “είναι ένα πλάνο αρκετά αναλυτικό και αρκετά ανεπτυγμένο. Το έφτιαξα σε συνεργασία με αρμόδια Υπηρεσία του ΕΟΤ και σύμβουλο από το Υπ. Τουρισμού. Το έχω γράψει προσωπικά λέξη προς λέξη και το έχω μελετήσει πάρα πολύ με βάση πάντοτε το στρατηγικό σχέδιο, το οποίο παρέλαβα από τον προκάτοχό μου και σεβόμενη το έργο της προηγούμενης διοίκησης”. Μάλιστα, η αντιδήμαρχος επεσήμανε πως, “ευτυχώς που υπάρχει κιόλας αυτό το στρατηγικό σχέδιο γιατί το έχω δεξί μου χέρι. Μπορεί συνεργάτη να μην έχω, υπάλληλο να μην έχω, κάνω ό,τι μπορώ μόνη μου και το έχω σαν βοηθό”.

Καταλήγοντας στις απαντήσεις της, επανέλαβε πως, “ξαναέγινε Επιτροπή Τουρισμού στη συνέχεια για να επικυρωθούν τα πρακτικά της πρώτης Επιτροπής επειδή ο κ. Γιάννης Βουτσίνος (Ζαννάκι) τα έθεσε όλα υπό αμφισβήτηση”.

“Φέτος για πρώτη φορά δεν υπήρξε προβολή ούτε για το Πάσχα”

Σαφής στην κριτική του προς την κ. Πάπιτση υπήρξε ο πρώην αντιδήμαρχος Τουρισμού και νυν μέλος της μείζονος μειοψηφίας, Παναγιώτης Κουταβάς. Σύμφωνα με όσα ανέδειξε, δυστυχώς, για φέτος η Δημοτική Αρχή δεν μερίμνησε να κάνει ούτε προβολή για το Πάσχα, καθώς προωθεί τις όποιες δράσεις για τον τουρισμό, με τεράστια καθυστέρηση.

“Δεν είδα  πολύ από το στρατηγικό σχέδιο μέσα στο τουριστικό πλάνο. Βέβαια δικαίωμά σας είναι να εφαρμόσετε τη στρατηγική την οποία έχετε επιλέξει, παρόλα αυτά θα επικεντρωθώ σε άλλα πράγματα”, ανέφερε αρχικά ο κ. Κουταβάς, εστιάζοντας σε ουσιαστικά θέματα.

“Το πρώτο είναι ότι έρχεται τώρα το τουριστικό πλάνο, υπερβολικά αργά και είναι πια σχεδόν τέλος Μαΐου. Μέχρι να εγκριθεί από τον ΕΟΤ θα πάρει 15 – 20 μέρες φαντάζομαι. Οπότε θα πάμε στα μέσα Ιουνίου. Δήμαρχε θα με είχατε κρεμάσει στην πλατεία αν έφερνα εγώ τον Μάιο τουριστικό πλάνο. Εσείς και ο κ. Γιάννης Βουτσίνος (Κασουνιός) και όλοι οι φορείς, τους οποίους δεν χρησιμοποιείτε”, επεσήμανε, λέγοντας πως δυστυχώς, η κ. Πάπιτση δεν αξιοποιεί ούτε την Επιτροπή που έχει συνυπογράψει το Μνημόνιο Συνεργασίας για τον τουρισμό, βάσει υποδείξεων της Toposophy. “Ούτε έκαναν μέσω του Μνημονίου Συνεργασίας που υπάρχει κάποια τοποθέτηση για το τουριστικό πλάνο ή κάποια πρόταση. Τουλάχιστον δεν μας κοινοποιήθηκε κάτι τέτοιο. Επίσης, με την αργοπορία αυτή, φέτος είχαμε το πρώτο Πάσχα χωρίς προβολή. Η κ. Μενδρινού κάθε χρόνο με ρωτούσε γύρω στον Μάρτιο ποιο είναι το πλάνο; Τι θα κάνουμε για το Πάσχα; Φέτος δεν έγινε τίποτα”, συμπλήρωσε κατηγορηματικά.

Επιπλέον, για τη δικαιολογία της Δημοτικής Αρχής πως η αντιδήμαρχος δεν έχει υπάλληλο, ο κ. Κουταβάς, ανέφερε: “Να θυμίσω πως εγώ περίπου ενάμιση χρόνο δεν είχα υπάλληλο κι αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία. Καταλαβαίνω πως είναι πολύ δύσκολο χωρίς υπάλληλο, δημιουργούνται διάφορα ζητήματα και είναι δύσκολο να είναι κάποιος one man show, αλλά αυτή είναι η κατάσταση στον Δήμο, αυτή η στελέχωσή του και τα ξέραμε αυτά πριν ασχοληθούμε”.