Παρέμβαση της δημοτικής συμβούλου, Μ. Μαυρίκου με αφορμή την κατάσταση του “Κυκλαδικόν” στην Ερμούπολη

Να ανοίξει η συζήτηση για τα Κληροδοτήματα της Σύρου

Επιτακτικά προβάλλει η ανάγκη να ανοίξει η συζήτηση για τα Κληροδοτήματα στη Σύρο μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, - καθώς στις Διοικούσες Επιτροπές των περισσοτέρων είναι μέλος ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης -, με κύριο σκοπό να πυροδοτηθούν ενέργειες για την αξιοποίησή τους, αλλά και για την ασφάλεια των πολιτών στον δημόσιο χώρο, με φόντο την κατάσταση του κτηριακού τους πλούτου.

Το σοβαρό θέμα έθεσε επί τάπητος η δημοτική σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης, Μαρία Μαυρίκου στην ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας της Δημοτικής Αρχής, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το πρωί, με φόντο την εικόνα του πρώην “Κυκλαδικόν” που ανήκει στο Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη.

Αν και απουσίαζε από τη Σύρο, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης και πρόεδρος της Διοικούσας του Κληροδοτήματος, Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος είχε ενημερώσει τον δήμαρχο, Αλέξη Αθανασίου, πως έχει την πρόθεση να συμμετέχει στη συζήτηση, αρκεί να γίνει μία συνεδρίαση σε κατάλληλο χρόνο για να μπορεί να παρευρεθεί, ωστόσο, το θέμα αναφέρθηκε αλλά χωρίς να δοθούν ουσιαστικές απαντήσεις στις σημαντικές ερωτήσεις που έγιναν, καθώς δεν ήταν παρόντα ούτε τα άλλα δύο μέλη της Δημοτικής Αρχής που συμμετέχουν στη Διοικούσα του (Δημήτρης Κοσμάς και Δώρα Καρτάνου) λόγω σοβαρών προσωπικών λόγων.

Η κ. Μαυρίκου επέμεινε πως το θέμα θα πρέπει να ανοίξει στο σύνολό του, θέση με την οποία συμφώνησαν κι άλλοι αιρετοί (Δομένικος Σαγκινέτος, Νίκος Αλμπανόπουλος, Παύλος Χρυσαφίδης) ζητώντας απαντήσεις ακόμη και για την επικινδυνότητα του “Κυκλαδικόν” και τον έλεγχο και τις παρεμβάσεις που οφείλει να κάνει ο Δήμος για να προστατεύει τους διερχόμενους πολίτες στους γύρω δρόμους.

Σημειώνεται πως ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Μάνθος Μανθόπουλος, αφαίρεσε τον λόγο άκομψα από την κ. Μαυρίκου καθώς τόνισε ότι είχε μιλήσει αρκετά, με την ίδια να χρεώνει στη Δημοτική Αρχή απροθυμία ουσιαστικής συζήτησης για το σοβαρό θέμα των Κληροδοτημάτων.

Αξίζει να γνωστοποιηθεί πως η “Κοινή Γνώμη” επικοινώνησε με τον αντιπεριφερειάρχη, ο οποίος δήλωσε πως έμεινε έκπληκτος για τη συζήτηση του θέματος χωρίς να παρίσταται ο ίδιος, επισημαίνοντας μάλιστα πως την Τρίτη στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου θα ανακοινωθεί μία πολύ σημαντική εξέλιξη για το “Κυκλαδικόν”.

“Θλίβομαι που ορισμένοι δημοτικοί σύμβουλοι δεν αντιλαμβάνονται τον θεσμικό ρόλο τους και μετατρέπουν συζητήσεις για σοβαρά θέματα σε συζητήσεις καφενειακού επιπέδου. Είναι αδιανόητο εν απουσία του καθ΄ ύλην αρμόδιου να σχολιάζουν γνωρίζοντας πως δεν θα πάρουν απαντήσεις. Είναι προφανές το κίνητρό τους που είναι η δημιουργία εντυπώσεων προς ίδιον όφελος”, δήλωσε στην εφημερίδα.

Να γίνει ουσιαστική συνεδρίαση

Με αφορμή την πολύ ανησυχητική εικόνα του Κυκλαδικόν, η κ. Μαυρίκου ζήτησε απαντήσεις πρώτον για το αν θα “τρέξει” διαγωνιστική διαδικασία (Ν.4182/2023, άρθρο 42) για τα τρία κτήρια του Κληροδοτήματος Άννης Κουτσοδόντη ξεχωριστά, (πέρα από το Κυκλαδικόν, υπάρχουν δύο ακόμη στην οδό Απόλλωνος δίπλα από το ξενοδοχείο “Πλόες”), καθώς και για το αν έχει κατατεθεί προϋπολογισμός, απολογισμός και ισολογισμός όπως επιβάλλει ο νόμος.

Για το πρώτο ερώτημα, ο δήμαρχος τόνισε τα εξής: “Γνωρίζω πως έχουν κάνει ήδη την πρώτη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής στην οποία συζητήθηκε το θέμα για τη διαγωνιστική διαδικασία. Για να βγει νέος διαγωνισμός. Νομίζω πως πρέπει να βγει πλέον νέος διαγωνισμός, δεν μπορούμε να ξαναγίνει απευθείας ανάθεση, αυτή η μακροχρόνια μίσθωση του “Κυκλαδικόν”. Αποτελεί ένα εμβληματικό κτήριο της πλατείας μας, του κέντρου της Ερμούπολης, το οποίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Γνωρίζω πως το δουλεύουν και ενεπλάκη και η κ. Καρτάνου ως δικηγόρος, για να βοηθήσει στη σύνταξη της διακήρυξης”.

Αναφορικά με το ερώτημα για τα οικονομικά ζητήματα, ο κ. Αθανασίου δήλωσε άγνοια, λέγοντας πως είναι θέμα της Διοικούσας και όχι του Δήμου.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, η κ. Μαυρίκου επέμεινε στη θέση της, πως επιβάλλεται να γίνει μία ουσιαστική συνεδρίαση για το θέμα. Στην εφημερίδα, δήλωσε η ίδια χαρακτηριστικά: “Προτείνω λοιπόν, στο πλαίσιο συνεργασίας όπως ακολουθώ πάντα, να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση που θα συμμετέχουν μέλη της τριμελούς Διοικούσας Επιτροπής του Κληροδοτήματος, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου ως εποπτεύουσα αρχή, ο Σύλλογος Μελετητών Μηχανικών ν. Κυκλάδων, οι τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου ή και της Περιφέρειας ακόμα και δημοτικοί σύμβουλοι που είχαν διατελέσει μέλη της Διοικούσας Επιτροπής κατά το παρελθόν, για να συζητηθεί εις βάθος το θέμα και να βρεθούν οι κατάλληλοι τρόποι επίλυσής του”.

Ζήτησαν να μείνει στο προσκήνιο

Τη θέση της κ. Μαυρίκου υποστήριξαν ορισμένοι αιρετοί. Πρώτο, το μέλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Παύλος Χρυσαφίδης. “Έχουμε εστιάσει όλοι σε αυτό που είναι ερείπιο. Με τα άλλα δύο ακίνητα τι γίνεται; Ποιος είναι ο σκοπός αυτού του Κληροδοτήματος; Τον επιτελεί; Μπορεί να τον επιτελέσει; Αν δεν μπορεί να τον επιτελέσει γιατί υπάρχει; Αυτά σαν δήμαρχος και σαν Δημοτική Αρχή θα πρέπει να τα δείτε”, επεσήμανε χαρακτηριστικά, λέγοντας πως παραμένει στο προσκήνιο και το θέμα της επικινδυνότητας του “Κυκλαδικόν”. Ο κ. Χρυσαφίδης δεν παρέλειψε να αναφέρει πως, ο Δήμος δεν έχει βεβαιώσει στο Κληροδότημα το ποσό των 20.000 ευρώ που έχει δαπανήσει στο παρελθόν για εργασίες άρσης επικινδυνότητας. “Τα χρήματα που δόθηκαν γι αυτό το κτήριο πρέπει να βεβαιωθούν”, υποστήριξε.

Σε ανάλογο τόνο και το μέλος της Δημοτικής Αρχής, Δομένικος Σαγκινέτος, ανέφερε: “Πολύ σωστά έφερε αυτό το θέμα η κ. Μαυρίκου και δεν αφορά μόνο αυτό το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη. Έχουμε κι άλλα Κληροδοτήματα. Ως γνωστόν κανένα από αυτά τα Κληροδοτήματα, δεν λειτουργεί για τον σκοπό του διαθέτη”. Ο ίδιος υπενθύμισε μία παλιά συνάντηση που είχε γίνει με την Τράπεζα Πειραιώς που είχε εκφράσει το ενδιαφέρον να τα πάρει με χρησιδάνειο για να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους, η οποία όπως υπενθύμισε είχε ναυαγήσει. “Το βασικότερο πρόβλημα ήταν πως σε όλα τα Δ.Σ. συμμετείχε η Εθνική Τράπεζα. Οι διαθέτες όταν έβαζαν την Εθνική Τράπεζα ήταν η τότε Εθνική, καμία σχέση με τη σημερινή. Οι περισσότεροι από εμάς συμφωνούσαν. Βγήκε τότε ο εκπρόσωπος της Εθνικής Τράπεζας κι έβγαλε κάποιες φοβίες ως προς τα μέλη. Ενώ είχαμε φθάσει σε ένα σημείο, να τα πάρει η Τράπεζα Πειραιώς, τελικά ναυάγησε αυτό”, σχολίασε. Υποστήριξε μάλιστα πως, για την κατάστασή τους, “πιστεύω ότι φταίει η κεντρική διοίκηση. Έχουν αλλάξει τα δεδομένα. Τα περισσότερα Κληροδοτήματα έχουν γίνει στα τέλη του 19ου αιώνα. Έχουν αλλάξει οι καιροί. Πρέπει να γίνει ένα νέο νομοθέτημα, το οποίο θα λύνει τα χέρια ως προς το πώς θα αλλάξουν μορφή. Η άποψη η δική μου είναι να περάσουν στους Δήμους. Όχι σαν Κληροδοτήματα, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία”. Ο ίδιος έκλεισε την τοποθέτησή του, λέγοντας πως, “θα πρέπει να κάτσουμε κάτω σαν Δημοτικό Συμβούλιο και για όλα να πάρουμε κάποια απόφαση”.

Παρομοίως και ο επικεφαλής της παράταξης “Σύρος εξ αρχής”, Νίκος Αλμπανόπουλος σημείωσε: “Είναι και θέμα ικανότητας μίας Επιτροπής να φέρει ένα αποτέλεσμα. Αν δεν το φέρνει, υπάρχει και η αυτοκριτική που δεν την έχω ακούσει ποτέ”. Επέμεινε δε, πως, “ο Δήμος πρέπει να συζητά κάθε θέμα που αφορά την πόλη” κι αυτό επειδή, όπως πρόσθεσε: “Όταν θα καταρρεύσει, γιατί μία ημέρα θα καταρρεύσει αυτό αναπόφευκτα, τότε τι θα λένε; Ότι αυτό δεν ήταν του Δήμου; Τι κάναμε ως ανώτατη αιρετή Αρχή;”.

Φρ. Βακόνδιος: Αν καταρρεύσει το κτήριο, υπεύθυνο το Κληροδότημα

Αναφορικά με το ζήτημα της άρσης επικινδυνότητας σε συνάρτηση με τον βαθμό ευθύνης του Δήμου, μίλησε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, Φραγκίσκος Βακόνδιος. “Δεν είναι ο Δήμος υπεύθυνος για την ασφάλεια του κτηρίου. Υπεύθυνος είναι ο ιδιοκτήτης του”, δήλωσε στο σώμα, εξηγώντας πως για τη στατική επάρκεια φέρει ευθύνη ο ιδιοκτήτης του κάθε ακινήτου.

Υπενθύμισε βέβαια τις κινήσεις του Δήμου, με φόντο την κατάρρευση εσωτερικού τοίχου προ ετών. “Ο Δήμος και η Τεχνική Υπηρεσία επεμβαίνει εφόσον προκύψει κάποιο πρόβλημα ή κάποια έκθεση επικινδύνου από την Πολεοδομία. Αυτό είχε γίνει το 2017, οπότε και η Τεχνική Υπηρεσία με δαπάνες του Δήμου έκανε τις παρεμβάσεις”. Έκλεισε την απάντησή του, επαναλαμβάνοντας πως, “αν καταρρεύσει το κτήριο, δεν είναι υπεύθυνη η Υπηρεσία. Υπεύθυνο είναι το Κληροδότημα και η Διοικούσα Επιτροπή”.

Μ. Μαυρίκου: Δυσπιστία της Δημοτικής Αρχής ως προς τον διάλογο

Τέλος, σε δηλώσεις της στην “Κοινή Γνώμη”, η κ. Μαυρίκου επανέφερε τη θέση του πρώην αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων, Γιώργου Πουσσαίου, περί δημιουργίας, ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης των Κληροδοτημάτων. “Παλαιότερα ο κ. Πουσσαίος είχε αναφέρει ότι θα πρέπει να γίνει ένας ειδικός φορέας διαχείρισης για τα Κληροδοτήματα. Είναι 17, στα 11 εκ των οποίων συμμετέχει ο Δήμος δια εκπροσώπου. Είναι μία πολύ καλή λύση. Και τα Κληροδοτήματα έχουν όλα κοινά προβλήματα που μπορεί να είναι φορολογικά, προβλήματα αξιοποίησης της περιουσίας, στατικότητας, προγραμματικών συμβάσεων με το Υπ. Πολιτισμού”, υπογράμμισε.

Κλείνοντας τις δηλώσεις της προς την εφημερίδα, για τη στάση του κ. Μανθόπουλου, υποστήριξε τα εξής: “Θεωρώ απαράδεκτη τη στάση του προέδρου του κ. Μανθόπουλου ως προς εμένα και ως προς τον κ. Σαγκινέτο. Από την αρχή φάνηκε ότι δεν ήθελαν να επεκτείνουν το θέμα και για να πληροφορηθεί ο κόσμος, αλλά και το σημαντικότερο για να ειπωθούν κάποια πράγματα που θα βοηθήσουν στο να μπει ένας σχεδιασμός για το Κληροδότημα Άννης Κουτσοδόντη και γενικά επί των διαδικασιών των Κληροδοτημάτων”. Σημείωσε τέλος, πως, “το πνεύμα δυσπιστίας που διακατέχει τη Δημοτική Αρχή ως προς τον διάλογο, η ειρωνεία ενίοτε και η απροθυμία τους να συζητήσουμε, αφαιρεί την συνοχή που είναι απαραίτητη για να διαμορφώσουμε ωφέλιμα σχέδια και να δώσουμε λύσεις για το νησί μας”.