Απεντάχθηκε από την πρόταση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για χρηματοδότηση από το Υπ. Τουρισμού, σύμφωνα με απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής χθες, για να μη χαθούν διαθέσιμοι πόροι

Χωρίς εξοπλισμό για ΑΜΕΑ η παραλία “Δελφίνι”

Η Τεχνική Υπηρεσία δεν ήταν έτοιμη μέσα στους ασφυκτικούς χρόνους, να τεκμηριώσει τη δυνατότητα εγκατάστασης εξοπλισμού

Πρόταση για χρηματοδότηση και απόκτηση εξοπλισμού για την εξυπηρέτηση των ΑΜΕΑ στο κομμάτι της προσβασιμότητας σε τρεις και όχι τέσσερις παραλίες της Σύρου, φέρνει τελικά η Δημοτική Αρχή, εξαιρώντας τελικά την παραλία “Δελφίνι”, καθώς η Τεχνική Υπηρεσία δεν ήταν έτοιμη να τεκμηριώσει άμεσα τη δυνατότητα εγκατάστασης ανάλογου εξοπλισμού σε αυτήν, που αποτελεί περιοχή NATURA.

Ειδικότερα, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα διεκδικήσει την απόκτηση εξοπλισμού για άτομα με προβλήματα όρασης, κινητικά προβλήματα και για συνανθρώπους μας με τετραπληγία με το ποσό των 209.660,40 ευρώ, υποβάλλοντας πρόταση σε σχετική πρόσκληση του Υπ. Τουρισμού, για τις παραλίες των Αγκαθωπών, της Βάρης και του Γαλησσά. Το χρονικό περιθώριο που έχει τη δυνατότητα να υποβάλει την πρότασή του ο Δήμος είναι μέχρι και 31/5, δηλαδή εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Αν και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για τις ακτές της Σύρου, Γιάννης Βουτσίνος είχε προωθήσει την πρότασή του για τέσσερις παραλίες, συμπεριλαμβανομένης και εκείνης του Δελφινιού, τελικά, όπως γνωστοποίησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος, χθες, στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, αυτό δεν κατέστη εφικτό, γιατί οι υπάλληλοι δεν είχαν στη διάθεσή τους το χρονικό ορίζοντα για να τεκμηριώσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

Πρέπει να αναφερθεί δε, πως ο κ. Βουτσίνος, προ ημερών είχε αποστείλει στον δήμαρχο Σύρου - Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου επιστολή παραίτησης από τη θέση του εντεταλμένου, επειδή δεν προχώρησε ο ακτοκαθαρισμός φέτος, καθώς επίσης, επειδή υπήρχε αυτή η διαφορετική προσέγγιση με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ως προς την πρόταση χρηματοδότησης και τη μη συμπερίληψη της παραλίας “Δελφίνι”, από μέρους τους. Σημειώνεται πως ο δήμαρχος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του, αλλά ο κ. Βουτσίνος χθες, στην κατεπείγουσα συνεδρίαση για το θέμα της εν λόγω χρηματοδότησης, δεν παρέστη στη Δημοτική Επιτροπή.

Δεν πρόλαβαν οι Υπηρεσίες

Ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής, Δημήτρης Κοσμάς εισηγήθηκε την αλλαγή της πρότασης του Δήμου ώστε να εξαιρεθεί η παραλία του Δελφινιού. “Σύμφωνα με την 149/2024 απόφαση της Δημοτικής Επιτροπής αποφασίστηκε στην πρόταση να συμπεριληφθεί και η παραλία “Δελφίνι”. Η υποβολή της πρότασης λήγει την 31 Μαΐου 2024 και η Υπηρεσία αδυνατεί να προλάβει να συμπεριλάβει στη μελέτη και την παραλία Δελφίνι. Επειδή δεν είναι δυνατή η υποβολή πρότασης και για την παραλία “Δελφίνι”, παρακαλούμε όπως τροποποιηθεί η 149/2024 απόφαση, ώστε να είναι δυνατή η υποβολή πρότασης για τις παραλίες Βάρης, Αγκαθωπών και Γαλησσά. Σε αντίθετη περίπτωση δεν θα είναι χρονικά δυνατή η υποβολή πρότασης στο πρόγραμμα”, εξήγησε αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόταση της Τεχνικής Υπηρεσίας.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, ανέφερε: “Υπάρχει μεγάλος φόρτος στην Τεχνική Υπηρεσία αυτή την περίοδο και είναι πολλά έργα τα οποία είχαν καταληκτική ημερομηνία 31/5, που όλα προσπαθήσαμε να τα προλάβουμε. Θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση μέχρι 31/5, δηλαδή μέσα σε αυτή την εβδομάδα. Καταλαβαίνετε πως δεν ήταν δυνατόν να ενταχθεί και η παραλία του Δελφινιού, γιατί δεν υπήρχαν πολλά στοιχεία. Οπότε, γι αυτό αποφασίσαμε να φέρουμε το θέμα στη Δημοτική Επιτροπή, για να εγκριθεί τουλάχιστον σε τρεις παραλίες και να μη χάσουμε αυτό το δικαίωμα να υποβάλουμε την πρότασή μας”.

Το έργο και ο εξοπλισμός για ΑΜΕΑ

Αναλυτικά μέσα από τη συγκεκριμένη πρόταση, ο Δήμος φιλοδοξεί να αποκτήσει:

1. Για την παραλία της Βάρης την προμήθεια και εγκατάσταση μίας υποδομής μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα, ξύλινου διαδρόμου ΑΜΕΑ, ξύλινων ομπρελών με ψάθα για τη δημιουργία χώρου ανάπαυσης με προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, των σχετικών πινακίδων σήμανσης αυτών καθώς και ενός μηχανήματος πλύσης και απολύμανσης για την ασφάλεια υγιεινής των ΑΜΕΑ.

2. Για την παραλία του Αγκαθωπών την προμήθεια και εγκατάσταση μίας υποδομής μηχανισμού αυτόνομης πρόσβασης ΑμΕΑ στη θάλασσα με τηλεμετρία, φωτοσυναγερμό και ντουζ, ξύλινου διαδρόμου ΑΜΕΑ, ξύλινων ομπρελών με ψάθα για την δημιουργία χώρου ανάπαυσης με προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία, ΑΜΕΑ, αποδυτήριο ΑΜΕΑ, ντουζ παραλίας, ξύλινο κάδο απορριμάτων και των σχετικών πινακίδων σήμανσης αυτών. 3. Παρομοίως με την παραλία των Αγκαθωπών, ανάλογο εξοπλισμό για την παραλία του Γαλησσά.

Πρόσβαση χωρίς διακρίσεις

Επιπλέον, στην πρόταση του Δήμου, τεκμηριώνονται οι λόγοι για τους οποίους προτάχθηκαν οι συγκεκριμένες τρεις παραλίες. “Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης μέσω της βελτίωσης και τροποποίησης των εξοπλισμών προσβλέπει στην αναβάθμιση των υποδομών για την εξυπηρέτηση ΑΜΕΑ στις παραλίες της Βάρης, του Γαλησσά και των Αγκαθωπών, ώστε να δημιουργήσει μία σύγχρονη εγκατάσταση προσβασιμότητας από το χώρο στάθμευσης έως εντός της θάλασσας. Με αυτόν τον τρόπο φιλοδοξεί να παρέχει πληρέστερη και ασφαλέστερη εξυπηρέτηση των ενδιαφερόμενων ΑΜΕΑ στις παραλίες και να συμβάλει περαιτέρω στην ανάπτυξη τουρισμού ειδικών απαιτήσεων. Οι λόγοι για τους οποίους επιλέγονται οι παραλίες της Βάρης του Γαλησσά και των Αγκαθωπών για την χωροθέτηση των εξοπλισμών και εγκαταστάσεων της προτεινόμενης πράξης είναι τόσο τεχνικοί, λειτουργικοί και πρακτικοί όσο και κοινωνικοί, οικονομικοί, αναπτυξιακοί και προβολής. (…) Κάθε χρόνο οι παραλίες της Βάρης, του Γαλησσά και των Αγκαθωπών υποδέχονται χιλιάδες επισκέπτες και σταθερά χαρακτηρίζονται από αρμόδια επιτροπή εκπροσώπων της τοπικής λιμενικής αρχής και της τοπικής αυτοδιοίκησης α και β' βαθμού ως πολυσύχναστες.

Ο χαρακτηρισμός αυτός συνεπάγεται ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις σε εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις και υπηρεσίες που ο Δήμος υποχρεούται να παρέχει επί της ακτής.

Η ύπαρξη ολοκληρωμένης προσβασιμότητας είναι επιτακτική επειδή ανάμεσα στις τόσες χιλιάδες επισκεπτών είναι βέβαιο ότι υπάρχουν και άτομα με κινητικά προβλήματα και αναπηρίες, αλλά και επειδή μία ακτή που την τιμούν με την επιλογή τους τόσες πολλές χιλιάδες επισκέπτες οφείλει να προσφέρει στους επισκέπτες της ποιοτικές υπηρεσίες, καθώς και δυνατότητα πρόσβασης στη θάλασσα για όλους, χωρίς διακρίσεις”.