Εξετάζει το πρώτο σενάριο της υγρομόνωσης της στέγης, η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, δεδομένου πως στατικά ο σκελετός της είναι καλός

Με προσωρινή λύση η άμεση επαναλειτουργία του κινηματογράφου

Ακολουθεί εκπόνηση μελέτης για συνολική αντικατάσταση της οροφής, ως μία οριστική λύση για το χειμερινό Παλλάς

Προσπάθεια για να επαναλειτουργήσει από τον προσεχή χειμώνα ο κινηματογράφος “Παλλάς”, που σήμερα παραμένει με λουκέτο εξαιτίας προβλημάτων στην οροφή του, καταβάλλει η Δημοτική Αρχή, εξετάζοντας μία προσωρινή λύση, που θα ανατρέψει τη σημερινή απογοητευτική κατάσταση για πολλούς λάτρεις του κινηματογράφου.

Παρά την αναγκαιότητα αντικατάστασης συνολικά της στέγης, βήμα στο οποίο θα προχωρήσει ο Δήμος απαραίτητα, εξετάζει άμεσα τη δυνατότητα υλοποίησης εργασιών υγρομόνωσης ως μία προσωρινή λύση, δεδομένου πως ο σκελετός της δεν είναι σαθρός, αλλά στατικά επαρκής. Με τη συγκεκριμένη παρέμβαση, για την οποία εντός των ημερών θα καταλήξει οριστικά η Τεχνική Υπηρεσία, θα δοθεί η δυνατότητα να ανοίξει ξανά ο χειμερινός κινηματογράφος και μάλιστα από τον χειμώνα που θα ακολουθήσει.

Η εν λόγω εξέλιξη θα χαρίσει στους λάτρεις του κινηματογράφου τη δυνατότητα να απολαμβάνουν προβολές ταινιών και τη χειμερινή περίοδο, κάτι που στερήθηκαν από αρχές του περασμένου Μαρτίου, οπότε και παρουσιάστηκε σοβαρό πρόβλημα στη σκεπή, εξαιτίας εισροής νερού της βροχής.

Υπενθυμίζεται πως, με την εισροή υδάτων, προκλήθηκε πρόβλημα στην οροφή και κύρτωσαν μοριοσανίδες στον εσωτερικό χώρο του κινηματογράφου, οι οποίες θα αντικατασταθούν, αλλά για να μην υπάρξει εκ νέου το ίδιο πρόβλημα, θα πρέπει να γίνει υγρομόνωση.

Παράλληλα, με την προσωρινή λύση, που δεν θα απαιτήσει σε πρώτο επίπεδο απομάκρυνση της αμιαντοσκεπής, ο Δήμος εξετάζει πώς θα προχωρήσει σε εκπόνηση μελέτης για τη συνολική αντικατάσταση της στέγης. Με τη μελέτη θα υποδειχθεί η ασφαλέστερη τεχνική παρέμβαση και το ύψος της δαπάνης, προκειμένου να αναζητηθεί χρηματοδότηση.

Απαντήσεις για όλα τα παραπάνω αναφορικά με τον μοναδικό χειμερινό κινηματογράφο της Σύρου, έδωσε στην “Κοινή Γνώμη”, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Φραγκίσκος Βακόνδιος.

Πρώτο βήμα η προσωρινή λύση

Ερωτηθείς ο αρμόδιος αντιδήμαρχος για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με τον χειμερινό κινηματογράφο και για το αν σήμερα, η Τεχνική Υπηρεσία θα προκρίνει κάποια άμεση λύση ώστε τον επόμενο χειμώνα να έχει σινεμά η Σύρος, απάντησε: “Αρχικά να πω πως ο σκελετός της στέγης είναι εντάξει. Δηλαδή δεν υπάρχει κίνδυνος. Και τα μεταλλικά τμήματα και κάποια ξύλινα μέρη είναι στατικά όλα εντάξει. Οπότε, προσωρινά αναζητούμε τρόπο μήπως μπορεί να μονωθεί η στέγη για να μπορεί να λειτουργήσει ο κινηματογράφος και από εκεί και μετά να ξεκινήσει η όποια μελέτη για αντικατάσταση στέγης και υλικών”.

Εξηγώντας μάλιστα πως, “η συνολική αλλαγή της στέγης, θα χρειαστεί μία μεγάλη διαδικασία γιατί θα χρειαστούν και εγκρίσεις από τα Υπουργεία και θα πρέπει να βρεθούν χρηματοδοτήσεις. Αυτό θα πάρει χρόνο”, επανέλαβε πως, “μέχρι τότε εξετάζουμε μία προσωρινή λύση”.

Σε απόλυτο τόνο, ο κ. Βακόνδιος επεσήμανε πως η Δημοτική Αρχή έχει σκύψει πάνω από το πρόβλημα. “Η πρόθεσή μας είναι να μπορέσει να λειτουργήσει σύντομα ο κινηματογράφος, δηλαδή από την προσεχή χειμερινή περίοδο, αφού πρώτα γίνει μόνωση, υγρομόνωση της οροφής”.

Στην ερώτηση αν με τη μόνωση θα είναι ασφαλής ο χώρος, σημείωσε: “Ναι θα είναι. Εξετάζουμε να γίνει η υγρομόνωση. Η Τεχνική Υπηρεσία έχει ανέβει στην οροφή, έχει τραβήξει φωτογραφίες, έχει αποτυπώσει την κατάσταση και ψάχνουμε να δούμε αν μπορεί να μονωθεί η στέγη. Αν το καταφέρουμε αυτό, θα είναι μία ιδανική πρώτη και προσωρινή λύση. Θα γίνει ένα μικρό έργο μόνωσης και θα χρειαστεί να μπουν χρήματα στον προϋπολογισμό”.

Στην παρατήρηση για το αν οι εσωτερικές μοριοσανίδες (πάνελ) που καταστράφηκαν θα απομακρυνθούν, διευκρίνισε: “Αυτές θα αφαιρεθούν. Αλλά αν υπάρχει εισροή από την οροφή, πάλι θα έχουμε το ίδιο πρόβλημα. Άρα, γι αυτό πάμε σε μόνωση, για να μην υπάρξει θέμα. Το να αντικαταστήσουμε μερικές μορισανίδες είναι το εύκολο. Αν δεν μονωθεί η στέγη θα πάμε σε έναν φαύλο κύκλο”.

Στην ερώτηση πότε θα ξέρει η Τεχνική Υπηρεσία τι είναι εφικτό να γίνει, τόνισε: “Θα το γνωρίζουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και θα ενημερώσουμε τους δημότες. Το πρώτο μέλημά μας είναι να βρούμε τρόπο να μονώσουμε τη στέγη για να μπορεί να λειτουργήσει για κάποια χρόνια”.

Άρα, πρόσθεσε, πως σε πρώτο στάδιο δεν θα αφαιρεθεί η σκεπή από αμίαντο. “Στην προσωρινή λύση, θα πρέπει να γίνουν οι εργασίες με προσοχή και με τήρηση όλων των μέτρων προστασίας για όσους κάνουν τη μόνωση και για την προστασία γενικότερα γιατί το υλικό δεν είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Θέλουμε όπως λειτουργούσε όλα τα χρόνια να λειτουργήσει για λίγο ακόμη, μέχρι να είμαστε έτοιμοι για την οριστική λύση”.

Συνολική παρέμβαση για νέα στέγη

Απώτερος σκοπός όπως επεσήμανε ο κ. Βακόνδιος είναι να υπάρξει αντικατάσταση της οροφής στο δημοτικό ακίνητο, ενέργεια που θα απαιτήσει χρόνο. “Από εκεί και μετά θα ξεκινήσουμε τη μελέτη για μία μόνιμη λύση με αντικατάσταση της στέγης. Θα χρειαστούν εγκρίσεις από το Υπ. Πολιτισμού λόγω ιστορικού κέντρου. Θα χρειαστούν αρκετά μεγάλα κονδύλια και πρέπει να βρούμε χρηματοδότηση. Το ακριβές ποσό θα μας το υποδείξει η μελέτη”, ανέφερε, λέγοντας τέλος πως, για την εκπόνησή της, “λογικά θα δούμε με την Τεχνική Υπηρεσία, τι μπορεί να αναλάβει και τι όχι και ίσως πάμε σε ανάθεση”.