Σε εκκρεμότητα το πλύσιμο των κάδων, ενώ ανεβαίνει πολύ η θερμοκρασία

Εμπόδια και υπερπροσπάθεια για την καθαριότητα στη Σύρο

Δεν έχουν προσληφθεί εργάτες πρασίνου και δεν έχει αρχίσει η εργολαβία για χωριά και παραλίες

Μετ’ εμποδίων προχωρά η υπόθεση της καθαριότητας στο νησί της Σύρου, καθώς υπάρχουν ανοικτές εκκρεμότητες όσον αφορά σε ανάγκες πλυσίματος των κάδων, φροντίδας των παραλιών, καθαρισμού των δημοτικών δρόμων και ορισμένων αλσυλλίων, ενώ επίσης, δεν έχει αρχίσει η εργολαβία για την καθαριότητα στα χωριά και στις παραλίες.

Αποτέλεσμα των ανωτέρω είναι ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πέτρος Μώτος σε συνεργασία με το υπάρχον προσωπικό και τους εργάτες που έχει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, να προχωρά με κοπιώδη προσπάθεια στη ρύθμιση όλων των υποθέσεων.

Για όλα τα παραπάνω και καθώς διανύουμε την αντιπυρική περίοδο, ενώ το νησί σταδιακά αρχίζει να υποδέχεται κάποιους επισκέπτες, έδωσε απαντήσεις ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Σύμφωνα με όσα είπε, θα πρέπει απαραίτητα να ρυθμιστούν οικονομικά θέματα για να προχωρήσει ο Δήμος και με την εργολαβία και με το πλύσιμο των κάδων.

Πιο συγκεκριμένα, για το θέμα της εργολαβίας, καθώς απέβη άγονος ο διαγωνισμός, η Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου θα προχωρήσει στην αναζήτηση κάποιας εταιρείας με απευθείας διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο του νόμου.

Πιέσεις για πλύσιμο των κάδων

Ειδικότερα, για το σοβαρό θέμα του πλυσίματος των κάδων απορριμμάτων, δεδομένων πλέον των υψηλών θερμοκρασιών που οδηγούν σε έντονη δυσοσμία και μία κακή εικόνα τους, που “γεννά” πολλά αρνητικά σχόλια, ο κ. Μώτος διευκρίνισε:

“Είμαι σε επικοινωνία με τη Διεύθυνση Καθαριότητας για να δούμε πώς θα προχωρήσουμε στο πλύσιμο των κάδων με εργολάβο. Διαφορετικά, θα πλένουμε όπως παλαιότερα. Θα στέλνουμε ένα όχημα και θα μεταφέρουμε σταδιακά τους κάδους στο Κοράκι για να τους πλένουμε”. Επεσήμανε δε, πως πρέπει πάση θυσία να “τρέξει” η συγκεκριμένη ανάθεση σε εταιρεία για να πλυθούν και να απολυμανθούν οι κάδοι, περιγράφοντας ποια είναι η ιδανική κατάσταση για τον Δήμο σε ετήσια βάση. “Το πλύσιμο των κάδων πρέπει να γίνεται μέχρι τέλος Ιουνίου και τέλος Αυγούστου. Για το καλοκαίρι και για το φθινόπωρο. Εγώ θα προσπαθήσω να πάμε σε εργολαβία”, επανέλαβε, εξηγώντας πως, “έχουμε μείνει πίσω σε κάποια θέματα”, προφανώς για οικονομικούς λόγους.

Λείπουν εργάτες πρασίνου για δημοτικούς δρόμους και αλσύλλια

Ζήτημα υπάρχει και με τον καθαρισμό δημοτικών δρόμων και αλσύλλιων. “Ακόμη δεν έχουμε πάρει όλους τους εργάτες πρασίνου για το κόψιμο των χόρτων σε αλσύλλια και κεντρικούς δρόμους”, παρατήρησε ο κ. Μώτος, επισημαίνοντας πως, μέχρι στιγμής γίνεται υπερπροσπάθεια για να καλυφθούν οι ανάγκες. “Κάνουμε προς το παρόν ό,τι είναι επείγον. Δηλαδή τα αλσύλλια γιατί μας πιέζει και η Πολιτική Προστασία. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ κοντά στο να καθαρίσουμε τα αλσύλλια. Μετά θα αρχίσουμε τους κεντρικούς δρόμους”, ανέφερε συγκεκριμένα.

Επιπλέον, πρόσθεσε, πως αναμένονται προσλήψεις εργατών πρασίνου. “Περιμένουμε ακόμη τρία άτομα για να κάνουμε κι ένα δεύτερο συνεργείο και να προχωράμε πιο γρήγορα. Σήμερα, έχουμε ένα συνεργείο με 6 άτομα και άρα, δίνουμε προτεραιότητα στις πιο επείγουσες ανάγκες”.

Υπενθύμισε δε, πως, διαχρονικά ως Δήμος, “πάντα καθαρίζαμε τα αλσύλλια πρώτα λόγω της αντιπυρικής περιόδου για να αποφύγουμε φωτιές. Τώρα μας μένει μία εβδομάδα ακόμη για να τελειώσουμε αυτούς τους χώρους και να βγούμε στους δημοτικούς δρόμους που είναι πιο πολυσύχναστοι”.

Επιπλέον, ο κ. Μώτος απάντησε και για το θέμα του καθαρισμού των οικοπέδων. “Ναι καθαρίζουμε και δημοτικά οικόπεδα. Καθαρίζουμε όσα περισσότερα μπορούμε και τα αναφέρουμε στην Υπηρεσία και δηλώνονται στο αρμόδιο Υπουργείο”, σημείωσε, εξηγώντας πως θετικό είναι πως ανταποκρίνονται και οι ιδιώτες. “Και ευτυχώς, κάναμε και την ενημέρωση για τα ιδιωτικά οικόπεδα και μπορώ να πω πως ο κόσμος ανταποκρίνεται. Είναι βασικό θέμα, γιατί μετά από ένα σημείο θα επιβληθούν πρόστιμα. Άρα, πρέπει να καθαριστούν τα οικόπεδα και έχει δοθεί παράταση ενός μήνα”, συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Άγονος ο διαγωνισμός για την εργολαβία

Αρνητική συγκυρία αποτελεί το γεγονός πως ο πρώτος διαγωνισμός για την απόκτηση εργολαβίας που θα φροντίσει για την καθαριότητα σε χωριά και παραλίες, βγήκε άγονος. Ως εκ τούτου, ο Δήμος θα πρέπει να προχωρήσει σε επόμενη διαδικασία. “Έχει καθυστερήσει η εργολαβία ώστε να υπάρχουν άνθρωποι για να καθαρίζουν τις παραλίες και να αδειάζουν τους μικρούς κάδους και να φροντίζουν τα χωριά. Ακόμη αυτό δεν έχει γίνει. Έχουμε μία καθυστέρηση. Κάνουμε ό,τι μπορούμε με τις δυνάμεις μας”, σχολίασε ο αντιδήμαρχος, επισημαίνοντας μάλιστα πως ειδικότερα για τις παραλίες, “έχουμε ένα άτομο από την αρχή της χρονιάς και μετακινείται σε όλες τις παραλίες και όποια ανάγκη έχει κάθε χωριό, τη βλέπει και την αντιμετωπίζουμε. Από αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε και δεύτερο άτομο, για να ανταποκριθούμε. Όταν κλείσουν και τα σχολεία, περίπου 15 Ιουνίου, θα δούμε ποιες ανάγκες έχουν αυξηθεί ώστε να φροντίσουμε τις παραλίες ακόμη καλύτερα μέχρι να πάρουμε τον εργολάβο”.

“Όλα αυτά τα είχα προβλέψει. Κάνουν ό,τι μπορούν στον Δήμο για να προχωρήσουμε”, πρόσθεσε ο Πέτρος Μώτος.

“Επίσης, για τις παραλίες να πω πως έχουμε το συνεργείο και προχωρά στα απαραίτητα κλαδέματα και όπου είναι ανάγκη. Έχουμε την άδεια του Δασαρχείου και τους ευχαριστώ γι' αυτό, επειδή πάντα ανταποκρίνονται σε όποια δυσκολία είναι δίπλα μας”, γνωστοποίησε, λέγοντας ακόμη για το θέμα πως, “προηγήθηκαν οι πολυσύχναστες και έχουν μείνει οι μικρές παραλίες για να κλαδευτεί ό,τι πρέπει και έχουμε και ένα συνεργείο που καθαρίζει στις παραλίες”.

Νέα έκκληση για τήρηση του κανονισμού καθαριότητας

Εκτός των ανωτέρω, ο Πέτρος Μώτος προχωρά σε νέα έκκληση προς τους πολίτες ώστε να τηρούν τα προβλεπόμενα του κανονισμού καθαριότητας. “Καθένας ό,τι θέλει αφήνει και όποτε θέλει. Λίγοι είναι αυτοί που παίρνουν τηλέφωνο σύμφωνα με τον κανονισμό και μιλάνε. Δεν επιτρέπεται η ανεξέλεγκτη εναπόθεση ογκωδών και παρακαλώ πολύ να ακολουθούν τον κανονισμό ώστε να μπορούμε κι εμείς  να μην έχουμε ανθρώπους που θα τρέχουν δεξιά κι αριστερά. Παρακαλώ να καλούν στο 22810 88771 και να ενημερώνουν και να συνεννοούνται”, εξήγησε, λέγοντας ακόμη πως, “δεν δείχνει καθαρό το νησί μας και είναι κρίμα. Πετούν κλαδιά, στρώματα όποια ώρα  θέλουν”.

“Υπάρχουν πολλές δυσκολίες”

Τέλος, προβαίνοντας σε ένα συνολικότερο σχόλιο για το θέμα της καθαριότητας και των εμποδίων που διαπιστώνει σήμερα η Υπηρεσία, ο κ. Μώτος ανέφερε: “Υπάρχουν όχι απλά δυσκολίες, αλλά πολλές δυσκολίες. Όπως γνωρίζετε, εμείς αναλάβαμε και αμέσως έφυγαν οι εννιά 8μηνιτες. Είχαμε θέματα μεγάλα. Και πέντε άτομα μέχρι στιγμής έχουν πάρει σύνταξη. Ήταν μόνιμοι. Βγάλαμε δύσκολα τις ανάγκες όλο το προηγούμενο διάστημα”.

Βέβαια, πρόσθεσε πως, “υπάρχει εμπειρία και δουλεύαμε όλοι και μας βοηθούσε και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός. Αλλά αυτή τη στιγμή για παράδειγμα, δεν έχουμε οδηγούς για να στείλουμε τα συνεργεία. Και ακόμη δεν έχουμε πάρει από το πρόγραμμα της ΔΥΠΑ που είχαμε και δύο οδηγούς μέσα”.

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του, πρόσθεσε: “Δεν είναι απλά τα πράγματα. Αν είχαμε αυτούς τους δύο οδηγούς και τους εργάτες πρασίνου θα είχαμε καλύτερη καθαριότητα”.