Πληθαίνουν τα παράπονα των λουομένων στη Σύρο για την καθυστέρηση με την οποία ανταποκρίνεται ο Δήμος

Χωρίς ναυαγοσώστες και δημοτικές ομπρέλες μέχρι μέσα Ιουνίου

Εμπόδια και αργοπορία με φόντο καταγγελίες που ανάγκασαν τη Δημοτική Αρχή να αφαιρέσει όλες τις παλιές βάσεις και να προμηθευτεί νέες

Μετεξεταστέος… μένει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης αναφορικά με την προετοιμασία των παραλιών του νησιού για το φετινό καλοκαίρι, αφού σε συνέχεια της ανυπαρξίας οργανωμένου ακτοκαθαρισμού, μέχρι σήμερα δεν έχουν τοποθετηθεί ούτε οι νέες βάσεις για τις δημοτικές ομπρέλες, ενώ ακόμη δεν υπάρχουν ναυαγοσώστες.

Εμπόδια που εν μέρει δεν μπόρεσε να περιορίσει ο Δήμος, όπως η μη καρποφόρα διαδικασία του διαγωνισμού για τους ναυαγοσώστες χωρίς περαιτέρω δυσκολίες στην ανάδειξη αναδόχου, αλλά και οι προ μηνών καταγγελίες για την προστασία των παραλιών και άρα, η αναγκαστική αφαίρεση των ιστών, σύμφωνα με τη νομοθεσία, ήρθαν να φέρουν καθυστερήσεις σε ζητήματα που έπρεπε ο Δήμος να έχει ρυθμίσει εγκαίρως.

Υπενθυμίζεται πως στις πολυσύχναστες παραλίες της Σύρου, ο Δήμος έπρεπε να είχε τοποθετήσει ναυαγοσώστες από 1η Ιουνίου, ενώ και οι δημοτικές ομπρέλες έπρεπε να βρίσκονται στις θέσεις τους από τα μέσα προς τέλη Μαΐου.

Απαντήσεις για όλα τα παραπάνω δίνει ο αντιδήμαρχος Καθημερινότητας, Γιάννης Μαραγκός, καθώς και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν, ο Δήμος θα έχει ανταποκριθεί – εκτός απροόπτου – μέχρι και τις 15 Ιουνίου.

Αποτέλεσμα των συνθηκών είναι οι λουόμενοι να εκφράζουν συστηματικά πολλά παράπονα για τις εκκρεμότητες στις παραλίες της Σύρου το φετινό καλοκαίρι και μία “ανάσα” πριν αρχίζει να φορτώνει το νησί επισκέπτες.

Γ. Μαραγκός: Έχουμε μείνει πίσω με τις δημοτικές ομπρέλες

· Μπήκε ο Ιούνιος και ακόμη ο Δήμος έχει σοβαρές εκκρεμότητες στην προετοιμασία των παραλιών. Ο κόσμος θέλει να απολαύσει το μπάνιο του στη θάλασσα και δυστυχώς, πληθαίνουν τα παράπονα γιατί δεν έχουν τοποθετηθεί οι δημοτικές ομπρέλες. Πότε θα προχωρήσετε;

“Δυστυχώς, ο κόσμος δεν έχει καταλάβει πως αναγκαζόμενοι στον Δήμο να αφαιρέσουμε τους παλιούς ιστούς, υποχρεωθήκαμε σε αυτό, έπρεπε να προχωρήσουμε σε άλλες ενέργειες για προμήθειες. Όσοι ιστοί αφαιρέθηκαν, πρακτικά βγήκαν άχρηστοι. Ήταν πακτωμένοι, αν τους κόψεις που είναι δύο μέτρα και αν βάλεις να “φυτέψεις” τον ιστό, θα μείνει ένα μέτρο έξω η ομπρέλα. Αναγκαστικά έπρεπε να πάμε σε μία διαδικασία για να προμηθευτούμε νέους ιστούς, οι οποίοι έχουν τη διαδικασία τους. Ήρθαν την προηγούμενη εβδομάδα και έπρεπε να βαφτούν για να μπουν. Από αύριο (σ.σ. σήμερα), αρχίζουμε και τοποθετούμε σταδιακά γραμμή – γραμμή στις παραλίες τους νέους ιστούς. Ακόμη και μετά την τοποθέτησή τους, θα χρειαστούμε δύο με τρεις ημέρες για να σταθεροποιηθεί ο κάθε ένας στην παραλία και να μπορέσουμε να “κουμπώσουμε” το “καπέλο” της ομπρέλας πάνω. Η διαδικασία δεν είναι η περυσινή, που υπήρχαν οι βάσεις και απλά μέσα σε μία εβδομάδα είχαμε τα “καπέλα” και τα τοποθετούσε ο Δήμος. Πλέον, έχουμε μπει σε μία άλλη διαδικασία”.

· Έχετε καθυστερήσει σημαντικά όμως, καθώς ο κόσμος βρίσκεται ήδη στις παραλίες…

“Σίγουρα έχουμε καθυστερήσει γιατί δεν είχαμε τους ιστούς και έπρεπε να τους παραγγείλουμε. Του χρόνου, που θα έχουμε τους ιστούς, θα έχουμε προνοήσει και θα είμαστε έτοιμοι μέσα Μαΐου με τέλος Μαΐου το αργότερο.

Καταλαβαίνω απόλυτα τα παράπονα του κόσμου, αλλά κι εμείς δεν είχαμε άλλη επιλογή. Του χρόνου, θα είμαστε προετοιμασμένοι γιατί θα έχουμε έτοιμο τον εξοπλισμό εγκαίρως”.

· Από αρχές φθινοπώρου θα αφαιρείτε τους ιστούς; Είστε υποχρεωμένοι γι αυτό;

“Θα μπούμε και στη διαδικασία να κάνουμε την αφαίρεση των ιστών από τον Οκτώβρη  και κάθε Οκτώβρη. Είμαστε υποχρεωμένοι. Ωστόσο, επειδή αυτόν τον εξοπλισμό θα τον έχουμε, θα αρχίζουμε πολύ νωρίτερα την προετοιμασία για την τοποθέτηση”.

· Έπρεπε να προμηθευτείτε το σύνολο των βάσεων για τις ομπρέλες; Θα τοποθετηθούν από εργάτες του Δήμου;

“Όλοι οι ιστοί που αφαιρέθηκαν βγήκαν άχρηστοι, από τη στιγμή που πρέπει να τοποθετηθούν με πάκτωση. Ωστόσο, έπρεπε να βρούμε και κατάλληλο μηχάνημα, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτές τις τρύπες για τους ιστούς.

Επίσης ναι, θα τοποθετηθούν από εργάτες του Δήμου. Θα πρέπει να απασχολήσουμε τρία με τέσσερα άτομα γι' αυτή τη δουλειά.

Ουσιαστικά κάναμε μία προμήθεια 150 ιστών γιατί είχαμε και ορισμένους παλιούς που βγήκαν από τον Γαλησσά για παράδειγμα και εκεί ήταν πακτωμένοι. Άρα, μπορούμε να τους χρησιμοποιήσουμε. Αλλά βέβαια, ακόμη και αν μία παραλία είχε 25 δημοτικές ομπρέλες, εμείς θα βάλουμε λιγότερες γιατί είναι στο προσκήνιο η διαδικασία της τοποθέτησης και της αφαίρεσης. Θα πάμε σε μία μικρή μείωση δηλαδή και δεν ξέρουμε και τι θα βρούμε. Γιατί με την πάκτωση σε κάποια παραλία μπορεί να μην μπορείς να ανοίξεις τρύπα για να βάλεις τον ιστό, επειδή πρέπει να πάμε ένα μέτρο κάτω, για να είναι ο ιστός σταθερός”.

· Πότε θα είναι έτοιμες οι παραλίες και θα υπάρχουν οι δημοτικές ομπρέλες;

“Θα προσπαθήσουμε τουλάχιστον σε 15 ημέρες να είναι όλα έτοιμα. Δηλαδή να έχουν  όλες οι παραλίες τις δημοτικές ομπρέλες τους. Δεν λέω σε καμία περίπτωση ότι ο κόσμος δεν γκρινιάζει δικαιολογημένα. Αλλά και εμείς στον Δήμο προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Του χρόνου θα είμαστε εγκαίρως πιο οργανωμένοι”.

· Όσον αφορά στον έξτρα εξοπλισμό, όπως καμπίνες και χημικές τουαλέτες αλλά και τουαλέτες για ΑΜΕΑ, είστε καθ΄ όλα έτοιμοι ή υπάρχουν εκκρεμότητες;

“Ευτυχώς, έχουμε τελειώσει από αυτό το κομμάτι. Κάναμε και τους ελέγχους μας και κάναμε και προμήθεια για 15 καμπίνες ώστε κάποιες από τις υπάρχουσες να αντικατασταθούν και άλλες να τις έχουμε του χρόνου. Παίρνουμε εξοπλισμό και φέτος για να έχουμε και του χρόνου”.

· Για τον εξοπλισμό των ΑΜΕΑ και την προσβασιμότητά τους, ολοκληρώσατε τις τοποθετήσεις;

“Έχει έρθει η εταιρεία και τοποθέτησε τα τρία συστήματα seatrac σε Κίνι, Γαλησσά και Βάρη και τώρα αρχές Ιουνίου θα έπρεπε να βάλει και τα άλλα δύο που απομένουν. Ήδη έχουμε τα συστήματα και για τα άτομα με προβλήματα όρασης σε Γαλησσά και Βάρη. Αυτό το κομμάτι το έχουμε προχωρήσει. Πίσω έχουμε μείνει για τις δημοτικές ομπρέλες, δυστυχώς”.

Αγωνία για τους ναυαγοσώστες

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας, ο διαγωνισμός για τη ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών της Σύρου έγινε, υπήρξε ανάδοχος, όμως δυστυχώς δεν ήταν συνεπής σε όλα τα δικαιολογητικά. Αυτομάτως, η αρμόδια Επιτροπή πρότεινε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τον δεύτερο ανάδοχο, αφού δεν αποκλείεται να αρχίσουν άμεσα οι έλεγχοι από το Λιμεναρχείο.

Ερωτηθείς, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Δημήτρης Κοσμάς για το τι μέλλει γενέσθαι, δεδομένου πως η Σύρος έπρεπε να έχει ήδη ναυαγοσώστες, ανέφερε: “Για τους ναυαγοσώστες δυστυχώς δεν είχαμε αίσιο τέλος. Ελπίζω όμως πως γύρω στις 10 με 15 Ιουνίου θα έχουμε ναυαγοσώστες στις παραλίες της Σύρου. Προχωράμε τις ενέργειές μας για να έχουμε το ταχύτερο τους ναυαγοσώστες στις πολυσύχναστες παραλίες”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας πως, “για να είναι όλα εντάξει με τους ναυαγοσώστες και στον σωστό χρόνο, η διαδικασία πρέπει να αρχίζει από Οκτώβρη και Νοέμβρη του προηγούμενου έτους. Για να ξεκινήσουν όλα ομαλά”.

Αναφορικά με τη νέα Δημοτική Αρχή και τις κινήσεις της, σημείωσε: “Προσπαθήσαμε να το τρέξουμε κι εμείς με την ανάληψη των καθηκόντων μας, αλλά είμαστε οριακά. Θα πάμε στον δεύτερο του διαγωνισμού και πιστεύω πως στην καλύτερη των περιπτώσεων 10 – 15 Ιουνίου θα έχουμε τους ναυαγοσώστες στις θέσεις τους”.