Από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, που μαζί με στελέχη του υπουργείου επισκέφθηκαν χθες τη Σύρο

Θετικό πρόσημο στις τοπικές υπηρεσίες ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ

Ξενάγηση και συζήτηση στο Νεώριο Σύρου με εκπροσώπους της διοίκησης

Τις τοπικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, επισκέφθηκε χθες το μεσημέρι, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία αναγνώρισε σημαντικό έργο να προσφέρεται προς τους πολίτες, καταγράφοντας παράλληλα ζητήματα που τέθηκαν από τις διευθύνσεις τους προς την ίδια.

Πλαισιωμένη από τον γενικό γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης του Υπουργείου, Νίκο Μηλαπίδη, τον διοικητή του ΕΦΚΑ, Αλέξανδρο Βαρβέρη, τον διοικητή της ΔΥΠΑ, Σπύρο Πρωτοψάλτη, καθώς επίσης τους βουλευτές Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού και Φίλιππο Φόρτωμα, αλλά και τον πρόεδρο της ΔΕΕΠ Κυκλάδων της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστο Καφτηράνη και τον πρόεδρο της ΔΗΜ. Τ.Ο. Σύρου, Στάθη Μπαρμπούνη, η κ. Μιχαηλίδου είχε την ευκαιρία να συζητήσει αναλυτικά στις δύο τοπικές Υπηρεσίες για θέματα εργαζομένων, εργοδοτών, αναζήτησης εργασίας και εξυπηρέτησης ασφαλισμένων.

Αμέσως μετά, μετέβη στο Νεώριο Σύρου, όπου και την υποδέχθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης, όπως ο οικονομικός διευθυντής, Γιάννης Πασχαλίδης καθώς και ο πρόεδρος του Εργοστασιακού Σωματείου, Μάρκος Βουτσίνος. Η υπουργός περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις, συνομιλώντας με τους εργάτες του Νεωρίου και εν συνεχεία, είχε κλειστή συνάντηση με τη διοίκηση.

Τελευταίος σταθμός για τη Δόμνα Μιχαηλίδου ήταν τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας, απ' όπου και παραχώρησε συνέντευξη Τύπου.

“Η κάθε τοπική διεύθυνση να σηκώνει τη δική της δουλειά”

“Είμαι πολύ χαρούμενη που βρισκόμαστε στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, που είναι και η “καρδιά” της οικονομικής δραστηριότητας του νομού. Είμαστε εδώ σύσσωμο το Υπουργείο Εργασίας γιατί κάναμε όλες τις συναντήσεις που χρειάζεται, επιχειρησιακές, στους δικούς μας φορείς, αλλά και στον μεγάλο εργοδότη του νησιού, στο Νεώριο”, ανέφερε προλογικά η υπουργός, εστιάζοντας παρακάτω στις δύο βασικές υπηρεσίες του ΕΦΚΑ και της ΔΥΠΑ, στις οποίες και συνομίλησε αναλυτικά με τις διοικήτριες, Κατερίνα Κοκκάλα και Ειρήνη Περδίκη, αντίστοιχα.

“Αυτό που είδαμε από τη μία πλευρά στον ΕΦΚΑ ήταν η δουλειά που γίνεται εδώ στην τοπική διεύθυνση και για άλλα κομμάτια των Κυκλάδων, και αυτό είναι κάτι που παίρνουμε κι εμείς “σπίτι” για να δούμε τί μπορούμε να κάνουμε”, τόνισε αρχικά, επισημαίνοντας πως, η τοπική διεύθυνση “εξυπηρετεί κι άλλα κομμάτια όχι μόνο των Κυκλάδων, αλλά και της υπόλοιπης νησιωτικής Ελλάδος”.

Για το αποτέλεσμα που καταφέρνουν, παρατήρησε: “Είναι ένα πολύ αποτελεσματικό Τμήμα που δεν φοβάται τη δουλειά και μπορεί να τη σηκώσει πάνω του. Από την άλλη, κοιτούμε κι εμείς τί βελτιώσεις μπορούμε να κάνουμε, ώστε η κάθε τοπική διεύθυνση να σηκώνει τη δική της δουλειά και να μη σηκώνει άλλες γι' αυτό”.

Σε συνέχεια των ανωτέρω, για τη ΔΥΠΑ στη Σύρο, ανέφερε ότι “πλέον υπάρχει αυτή η ασυμμετρία μεταξύ Μητρώου ανέργων ακόμη και σε νησιά, το οποίο βέβαια στην τουριστική περίοδο μειώνεται κατά το ήμισυ απ' ό,τι είναι στην υπόλοιπη σεζόν, αλλά και πάλι, βλέπουμε πως τόσο στη Σύρο, όσο και στις υπόλοιπες περιοχές που η ΔΥΠΑ επιβλέπει από τη Σύρο, δηλαδή τη Μύκονο, τη Σίφνο, τη Σέριφο, την Τήνο, υπάρχουν λίγες χιλιάδες άνεργοι, την ώρα που υπάρχει τόση μεγάλη ανάγκη εξεύρεσης ανθρώπων ειδικά για τον τουριστικό κλάδο”.

Οπότε, επεσήμανε πως αυτό ως δεδομένο, “μας βάζει και σε σκέψεις για το τί παραπάνω πράγματα μπορούμε να κάνουμε και πρέπει να κάνουμε, έτσι ώστε οι άνθρωποι αυτοί που εγγράφονται ως άνεργοι, να έχουν και τα κίνητρα και την κατάλληλη πληροφόρηση για να ενσωματωθούν στην αγορά εργασίας, αλλά και ακόμη, όταν είμαστε σε μία τοπική κοινότητα που ο ένας γνωρίζει τον άλλον και είναι πιο κοντινές οι σχέσεις, να ξέρουμε ότι και οι εργοδότες έρχονται στη ΔΥΠΑ γιατί μπορούν να βοηθηθούν να βρουν κόσμο για τις θέσεις εργασίες τις οποίες ψάχνουν”.

Δίνοντας ένα στοιχείο για το τι συμβαίνει σήμερα, επεσήμανε πως “εδώ έχουμε λίγες καταχωρήσεις εργοδοτών. Δεν είναι πάνω από πενήντα. Οπότε κι εμείς πρέπει να κάνουμε παραπάνω δουλειά, δηλαδή να διαφημίσουμε το έργο της ΔΥΠΑ και τον μετασχηματισμό της από έναν φορέα που δίνει επιδόματα, σε έναν φορέα που δίνει επιδόματα, ναι, αλλά είναι για την ενεργητική απασχόληση και για την εξεύρεση θέσεων εργασίας”.

Η υπουργός τόνισε πως η “αυτοψία” τις τοπικές Υπηρεσίες χαρίζει όφελος στην ηγεσία του Υπουργείου. “Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να μην καθόμαστε στο γραφείο μας και να μην διαβάζουμε αυτά που γίνονται στις άλλες χώρες, έτσι ώστε να μπορούμε να ενσωματώσουμε καλές πρακτικές, αλλά να είμαστε έξω με τους υπηρεσιακούς μας. Διαπιστώσαμε πως είχαν πολλή όρεξη για τη δουλειά τους και πραγματικά την κάνουν αποτελεσματικά και δεν παραπονιόντουσαν ούτε για την υποστελέχωση που διέπει οριζόντια όλο το Δημόσιο”. δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά με την παρατήρηση πως στα γραφεία της ΔΥΠΑ στη Σύρο, δεν απαντούν στα τηλέφωνα, όπως επισημαίνουν κάποιοι πολίτες, τονίσθηκαν τα εξής: “Το 1555 που είναι πανελλήνιος αριθμός εξυπηρετεί και τους ενδιαφερόμενους που έχουν ερωτήσεις κυρίως με τη ΔΥΠΑ. Είναι δωρεάν, 7 ημέρες την εβδομάδα και 24 ώρες το 24ωρο και απαντά σε όλες τις σχετικές ερωτήσεις”.

Τουρισμός και θέσεις εργασίας

Ακολούθως έκανε αναφορά και στο θέμα του τουρισμού και των θέσεων εργασίας, επισημαίνοντας πως ως Υπουργείο “κοιτούμε πώς μπορούμε να βοηθήσουμε στα μεγάλα ζητήματα της καθημερινότητας. Ποια είναι αυτά; Η εξεύρεση προσωπικού”.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, “πλέον μέσα σε μία δεκαετία, έχουμε γυρίσει 180 μοίρες και από εκεί που το ζητούμενο ήταν να βρούμε στους ανθρώπους δουλειά, πλέον το ζητούμενο είναι να βρούμε ανθρώπους στους εργοδότες. Να βρούμε καλές και καλοπληρωμένες δουλειές για τους ανθρώπους για τους οποίους προφέρουν εργασία. Οπότε και με τον διοικητή του ΕΦΚΑ, με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου, ως προς την απόδοση ΑΜΚΑ μέσα στον ΕΦΚΑ και την ενσωμάτωση ακόμη και ανθρώπων από τρίτες χώρες, μέσα στην ελληνική αγορά εργασίας, αλλά και στην ΔΥΠΑ, κάνουμε ουσιαστικές συζητήσεις στους ανθρώπους, ακούγοντας και όσο μπορούμε απαντώντας στα προβλήματα της καθημερινότητας”.

Για τα παραπάνω έκαναν παρόμοιες δηλώσεις και ο γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Μηλαπίδης και ο διοικητής ΕΦΚΑ, Αλέξανδρος Βαρβέρης, κάτι που συζήτησε και ο διοικητής της ΔΥΠΑ, Σπύρος Πρωτοψάλτης με τα στελέχη της τοπικής υπηρεσίας.

“Το Νεώριο πρότυπο ανάπτυξης”

Επιπλέον, για τη συνάντηση στο Νεώριο, η υπουργός δήλωσε ενθουσιασμένη από την πρόοδο, τονίζοντας πως η ναυπηγοεπισκευή διανέμει εισόδημα σε πολλές οικογένειες. “Είχαμε μία πολύ αναλυτική συνάντηση και συζήτηση τόσο με την πλευρά των εργοδοτών, όσο και με των εργαζομένων στο Νεώριο για την οικονομική αναγέννηση του, για τις επενδύσεις που γίνονται και για το πώς αυτές έχουν αντίκτυπο στην καθημερινότητα του νησιού, των οικογενειών και στο διαθέσιμο εισόδημα αυτών”, εξήγησε η κα. Μιχαηλίδου, λέγοντας τέλος, πως, “για εμάς είναι ένα πρότυπο ανάπτυξης ως προς την επιστροφή στη βιομηχανική βάση, η οποία σέβεται τους ανθρώπους της, αλλά σέβεται και το περιβάλλον”.

Άξια αναφοράς είναι και η δήλωση του γραμματέα Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Μηλαπίδη, ο οποίος παρατήρησε: “Είδα εργαζόμενους που υπό δύσκολες συνθήκες και εννοώ και λόγω καιρού, δουλεύουν σε πολύ δύσκολα επαγγέλματα. Είδα πραγματικά τι είναι βαρέο και ανθυγιεινό ως επάγγελμα και είδα και μία διοίκηση σε αγαστή συνεργασία με τους εργαζόμενους να παρουσιάζουν ένα πλάνο μακροπρόθεσμο με αισιοδοξία. Είμαι αισιόδοξος ότι τα πράγματα θα πάνε πολύ καλύτερα”.