Τη δυνατότητα να διατεθούν κεφάλαια για τον συγκεκριμένο σκοπό, ανακοίνωσε η αν. υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη προς τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου

Συνεργασία Δήμου με Υπουργείο Υγείας για κατοικίες σε υγειονομικούς

Την πολύ σημαντική δυνατότητα να κινητοποιήσει κεφάλαια και πόρους προς αξιοποίηση ακινήτων που θα υποδειχθούν και θα διατεθούν από την πλευρά των Δήμων των νησιών και άρα και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, προς το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη μετατροπή τους σε αξιοπρεπείς κατοικίες για υγειονομικούς, ανακοίνωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη στη συνάντησή της, χθες, με τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, στη Σύρο.

Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που εξετάζει σταδιακά και με προσοχή το αρμόδιο Υπουργείο σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε το σοβαρότατο ζήτημα της κάλυψης της στέγης των ιατρών και εν γένει των υγειονομικών στα νησιά – και δη σε αυτά που λόγω τουρισμού έχουν υψηλότατα ενοίκια – να μπορέσει να καλυφθεί. Στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι η μετατροπή ακινήτων σε αξιοπρεπείς κατοικίες που θα μπορούν να φιλοξενήσουν τους ιατρούς που υπηρετούν στα νησιά - με τις οικογένειές τους -, προκειμένου να διαμορφωθούν ελκυστικές γι' αυτούς συνθήκες και να ανταποκρίνονται στις προκηρύξεις.

Σήμερα, τα ακριβά ενοίκια και ο “Γολγοθάς” της εξεύρεσης στέγης στα νησιά όπως παρομοίως και στη Σύρο πλέον έντονα, αποτελεί έναν εκ των βασικών λόγων μη ανταπόκρισης των γιατρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται όσον αφορά στην υποστελέχωση του Νοσοκομείου Σύρου και των δομών υγείας.

Της συνάντησης της κ. Αγαπηδάκη στον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης τόσο με τον δήμαρχο, όσο και με στελέχη της Δημοτικής Αρχής, ακολούθησαν οι συσκέψεις στο Νοσοκομείο Σύρου και το Κέντρο Υγείας, καθώς και η συζήτηση στο ξενοδοχείο “Διογένης” με πολίτες του νησιού και εκπροσώπους Συλλόγων.

Νησιωτικότητα και υγεία

“Χαιρόμαστε που είστε εδώ για να σας θέσουμε κι εμείς κάποια προβλήματα που αφορούν την αρμοδιότητά σας”, ανέφερε αρχικά ο Αλέξης Αθανασίου προς την αν. υπουργό Υγείας, με την ίδια να επισημαίνει αρχικά τη σημασία που υπάρχει να στηριχθεί η νησιωτικότητα σε αυτή την πολύ βαριά ατζέντα της Υγείας.

“Δήμαρχε ευχαριστώ πάρα πολύ για τη δυνατότητα να έχουμε αυτή τη συνάντηση και συζήτηση. Έχετε απόλυτο δίκιο. Πράγματι η νησιωτικότητα και για εμένα ήταν μία γνώση, για το πώς το κάθε νησί  είναι ένας άλλος μικρόκοσμος.  Υπάρχουν άλλες ανάγκες και πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν η τοπική παράμετρος με ό,τι αυτό σημαίνει. Δυσκολίες, διαφορετικές ανάγκες. Η 2η ΥΠΕ μπορεί διοικητικά να φαίνεται ότι είναι ομοιογενής, στην πραγματικότητα όμως μιλάμε για πολύ διαφορετικά στοιχεία από νησί σε νησί”, απάντησε η κ. Αγαπηδάκη, θέτοντας επί τάπητος την πρόθεση συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. “Θέλω να δούμε για τα προβλήματα, τι συνεργασία μπορούμε να έχουμε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να δούμε τι λύσεις μπορούμε να βρούμε. Να δούμε σε τι μπορείτε να μας βοηθήσετε σε μια σειρά από πράγματα κι εμείς το ίδιο. Ενώνοντας δυνάμεις μπορούμε να καταφέρουμε πολλά περισσότερα”, υποστήριξε, εξηγώντας πως, “σε αυτό το πλαίσιο να δούμε και τις όποιες λύσεις μπορούμε να αναπτύξουμε μαζί πάνω στα προβλήματα”.

Για το θέμα της υγείας στα νησιά, επεσήμανε την αναγκαιότητα συνεργασίας και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών και μέλος του Δ.Σ. του Νοσοκομείου Σύρου, Δημήτρης Κοσμάς, λέγοντας προς την κ. Αγαπηδάκη χαρακτηριστικά: “Η νησιωτικότητα πρέπει να είναι πραγματικότητα κάποια στιγμή”.

Παροχή κινήτρων και ο ρόλος του Δήμου

Αναφορικά με το σοβαρό θέμα της παροχής κινήτρων στους υγειονομικούς, ο κ. Αθανασίου έθεσε το νέο πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν να κινηθούν οι Δήμοι, όπως της Σύρου, με πληθυσμό άνω των 18.000 πολιτών. “Μέχρι και τον περασμένο Οκτώβρη οι Δήμοι άνω των 18.000 κατοίκων όπως είναι η Σύρος και η Ερμούπολη, δεν μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν ούτε σε είδος, ούτε επιδοματικά υγειονομικούς ή άλλους δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι έρχονται να υπηρετήσουν στον τόπο μας. Από τον Οκτώβρη και μετά, άνοιξε και αυτό και για εμάς.  Είναι πάρα πολύ σημαντικό και μάλιστα είμαστε σε συνεννόηση και με το Νοσοκομείο της Σύρου και με το Κέντρο Υγείας γιατί καταλαβαίνετε ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες του Δήμου δεν είναι άπειρες”, παρατήρησε αρχικά, επισημαίνοντας πως, στην περίπτωση της Σύρου, θα δοθεί έμφαση στις ανάγκες των υγειονομικών. “Οπότε σαν ομάδα και σαν Δημοτική Αρχή το έχουμε “κλειδώσει” καταρχάς στους υγειονομικούς με ενημέρωση που προφανώς θα έχουμε από το Γενικό Νοσοκομείο Σύρου και από το Κέντρο Υγείας, για να δούμε αν θα είναι κάτι επιδοματικό μηνιαίο, το οποίο θα δίνει ο Δήμος στον όποιο έρθει να υπηρετήσει εδώ, ή αν θα είναι με παροχή σε είδος, όπως στέγη ή βοήθημα σε ένα ενοίκιο. Βρισκόμαστε σε μία συνεννόηση με τους άλλους φορείς γι' αυτό”, συμπλήρωσε ο κ, Αθανασίου.

“Ένας υγειονομικός να μπορεί να στεριώσει με αξιοπρέπεια”

Από την πλευρά της, η αν. υπουργός ξεκαθάρισε πως θα υπάρχει πλαίσιο συνεργασίας, γνωστοποιώντας τα εξής: “Θεωρώ ότι υπάρχουν πολλές δυνατότητες και με το θέμα της στέγασης. Και με άλλους συναδέλφους σε άλλα νησιά, είχαμε αυτή τη συζήτηση και μάλιστα μου υπέδειξαν ήδη και σημεία”. Πρόσθεσε δε, πως, “να γνωρίζετε πως το Υπουργείο Υγείας, μπορεί να κινητοποιήσει οικονομικά κεφάλαια αν υπάρχει για παράδειγμα ένα ακίνητο και μπορεί να παραχωρηθεί, ώστε να έχουμε κατοικίες για υγειονομικό προσωπικό και να το φτιάξουμε. Κι αυτό, ώστε να γνωρίζει ένας γιατρός ότι θα έρθει εδώ και μπορεί να στεριώσει”.

Εξηγώντας περαιτέρω την  οπτική της κυβέρνησης στο θέμα, επεσήμανε: “Γιατί αν του δίνεις μία γκαρσονιέρα ή ένα επίδομα είναι σαν να του λες “σε βλέπω λίγο προσωρινά”. Αν θέλουμε να στεριώσουν οι άνθρωποι και να κάνουν τις οικογένειές τους και να μείνουν στη Σύρο, πρέπει να έχουν ένα αξιοπρεπές σπίτι να μείνουν και να φέρουν ή να κάνουν την οικογένειά τους εδώ. Αυτό είναι βασικό”.

Κλείνοντας το θέμα, ο κ. Αθανασίου τόνισε πως το συγκεκριμένο πρόβλημα είναι βασικό πλέον και στη Σύρο, καθώς πολλές κατοικίες αξιοποιούνται προς τουριστική χρήση.

Ο δήμαρχος στις παρεμβάσεις του προς την Ειρήνη Αγαπηδάκη έθεσε και την αναγκαιότητα προβολής του έργου των Κέντρων Υγείας και της πρωτοβάθμιας φροντίδας ώστε να ενημερωθούν οι δημότες, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης του Περιφερειακού Ιατρείου του Φοίνικα. “Να πω επίσης για το περιφερειακό ιατρείο του Φοίνικα, καθώς είναι ένα δεύτερο Κέντρο Υγείας. Προσπαθεί το Νοσοκομείο Σύρου να το υποστηρίξει. Αν αυτό μπορούσε να έχει έστω μόνιμα αγροτικούς ιατρούς, θα ήταν καλό. Πηγαίνουν ιατροί εκ περιτροπής. Και η στήριξή του, θα αφαιρέσει βάρος από το Νοσοκομείο”, σημείωσε χαρακτηριστικά, με την υπουργό να τονίζει πως θα έρθει νομοσχέδιο για να υπάρχει αμεσότητα στην κάλυψη θέσεων όταν αυτές αδειάζουν.